Dodaj do ulubionych

Paulina a Paula

03.01.11, 22:57
Jak to wkońcu jest z tymi imionami? Które powstało od którego ? I przy okazji zapytam jeszcze, które waszym zdaniem jest ładniejsze?
Ja bezkonkurencyjnie wielbię Paulinę. Paula jak dla mnie, podkreślam, jak dla mnie to beznadziejny twór od Pauliny.
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Paulina a Paula 03.01.11, 23:30
      nie uwielbiam żadnego z tych imion. ze względu na pewne wydarzenia Paula kojarzyła mi się przez długi czas dżesikowato, dopiero od jakiegoś roku mi się to zmienia. brzmieniowo Paula dużo ładniejsza od Pauliny, moim zdaniem.
      tak po budowie imion sądząc, to najpierw była Paula, a od niej powstała Paulina
    • lazurja1 Re: Paulina a Paula 04.01.11, 08:25
      Paula to imię z mojej czarnej listy ,też długo wydawało mi się pretensjonalne ,skojarzenia mam okropne z tym imieniem ,mało tego gdy wybieraliśmy imię dla córki to mąż zaproponował właśnie Paulę ale powiedziałam że ,,po moim trupie,, jemu też niestety nie podobały się moje typy, ale znalezliśmy wspólny mianownik na szczęscie .Paulina też nie moja bajka córki bym tak nie nazwała u innych też mnie nie zachwyca.

> Jak to wkońcu jest z tymi imionami? Które powstało od którego ?

Dobre pytanie ?

Uważaj z wyborem marzeń czasem się spełniają
    • olianka Re: Paulina a Paula 04.01.11, 09:41
      Pierwsza była Paula. Stosunek do tych imion mam podobny jak Magdalena Odwrotna.
      • uwierz_mirando Re: Paulina a Paula 04.01.11, 10:33
        Wolę Paulę. Wystarczy zajrzeć w Wikipedię, by dowiedzieć się, które imię było pierwsze wink
        • pluskotka Re: Paulina a Paula 04.01.11, 10:57
          Jako Paula nienawidzę imienia Paulina. To ono powstało jako drugie, Paula jest pierwotniejsza. smile
          Dżesikowato nigdy mi się nie kojarzyło, a zwłaszcza jak odkryłam kilka świętych Pauli. Uwielbiam swoje imię i tyle.
          • dalenia Re: Paulina a Paula 04.01.11, 17:44
            Pluskotko, sory, ale Paula jest tylko jedna wink
            • pluskotka Re: Paulina a Paula 04.01.11, 17:52
              To babsko Daleniu ma na imię Paulina. Więc takie podróby to ja mam ochotę ukatrupić. smile
    • quasi.modo Re: Paulina a Paula 04.01.11, 10:59
      Wolę Paulę, ale przekonałam się do niej dopiero mieszkając za granicą. W Polsce też wydawało mi się pretensjonalne. Swojemu dziecku nie nadam, bo nie pasuje do nazwiska. Gdyby nie to, prawdopodobnie znalazłaby się na mojej liście.

Paulina zaś, podobnie jak Ewelina, nigdy mnie nie zachwycała. Moim zdaniem brak tym imionom wdzięku, zdrobnienia Paulinka czy Ewelinka są jakieś nieporęczne a jakbym miała nazywać dziecko Ewą czy Paulą, to wolałabym już uniknąć zamieszania i nadać taką formę jako główną. Stąd i z innych przyczyn zresztą formy z -liną wydają mi się wtórne.
      • aka10 Re: Paulina a Paula 04.01.11, 11:55
        Wole Paule, jesli juz mam wybierac.
        • magducha78 Re: Paulina a Paula 04.01.11, 12:02
          wolę Paulę,ale nie jest moim ulubionym imieniem
    • gaudencja Re: Paulina a Paula 04.01.11, 15:49
      Wolę Paulinę. Pierwotna jest Paula.
    • dalenia Re: Paulina a Paula 04.01.11, 17:43
      Paulę zawsze odbierałam nieco pretensjonalnie. Wolę Paulinę.
    • abiela Re: Paulina a Paula 05.01.11, 13:00
      Wolę Paulinę.
    • marion80 Re: Paulina a Paula 04.01.12, 13:55
      Mnie nie podoba się ani jedno ani drugie.
      • carmita80 Re: Paulina a Paula 04.01.12, 15:18
        Lubie oba, ale bardziej Paule.
    • panna.w.drodze Re: Paulina a Paula 04.01.12, 15:55
      żadne, chociaz skrót Pau mi sie podoba
    • szarrak Re: Paulina a Paula 04.01.12, 16:24
      Obie powstały od imienia Paweł (Paul itp.) i mają różne znaczenie - Paula jest żeńską wersją Pawła (jak Zdzisław i Zdzisława), a Paulina oznacza "należąca do Pawła", "córka Pawła". Żadna nie wynika z żadnej, obie są pochodnymi imienia męskiego.

Nie lubię żadnego z tych imion, choć moja przyjaciółka ma na imię Paulina. Obydwa odbieram jako pretensjonalne (choć ja chyba nie powinnam tego mówić o żadnym imieniu wink) i nie podoba mi się ich brzmienie ani skróty, zdrobnienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.