Dodaj do ulubionych

Drugie imię dla Ziemka?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 12:30
Szukamy drugiego imienia dla Ziemowita. Chcielibyśmy, żeby było słowiańskie.
Obecnie myślimy o Radoszu (ale rozpatrujemy je jako imię dla kolejnego syna w przyszłości), Boguszu, Samborze, co Wy na to? Pasuje? Nie chcemy dwóch zbyt długich imion, wolelibyśmy też uniknąć znaków diakrytycznych (choć bardzo podoba nam się Miłosz).
Właściwie skłonni jesteśmy też nadać na drugie imię Dąb. Podobają nam się też przeróżne imiona z częscią -wit, ale Ziemowita już mamy ustalonego, więc na drugie nie damy rymującego się tongue_out Podoba mi się także Lasota, ale facet nie jest przekonany.
Proszę pięknie o pomoc.
Obserwuj wątek
    • domi_33 Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 14:04
      Żegota jeszcze. smile Sambor i Radosz i Bogusz też fajne. smile nasz Ziemulek nie ma drugiego imienia, to jest tak piękne że drugie niepotrzebne. o rany to nam się grono Ziemniaczków powiększy. smile kiedy się rodzi mniej więcej tak oczywiście? wink chcemy Go powitać na świecie! smile
    • wyczyny Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 14:41
      ja bym wybrała Bogusza,
      ale jeszcze lepiej dać na drugie Radosz lub Sambor (pasują również do Ziemowita)- a dla drugiego syna zachować Bogusz, bo jest najładniejsze i na przykład na drugie dodać Jaromir
      skomplikowany mój wywód, ale mam nadzieję, że zrozumiały smile
    • dalenia Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 14:51
      Ziemowit Radosz, Ziemowit Bogusz, Ziemowit Lasota ... Mnie niestety to wszystko brzmi jak nazwiska. Najlepszy jest Ziemowit Miłosz, albo ew. Ziemowit Sambor.

Proponuję :
      Ziemowit Bogdan
      Ziemowit Bolemir
      Ziemowit Bronisław
      Ziemowit Czcisław
      Ziemowit Dobromir
      Ziemowit Izasław
      Ziemowit Kazimierz/ Kazimir
      Ziemowit Lesław
      Ziemowit Lubomir
      Ziemowit Mieszko
      Ziemowit Sobiesław
      Ziemowit Wacław
      Ziemowit Władysław
      Ziemowit Zbigniew
    • gaudencja Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 14:57
      Ziemowit Cieszymir
      • gaudencja Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 15:01
        P.s. A czemu nie Siemowit, jeśli rzeczywiście chciecie wybrać imię słowiańskie?
        • domi_33 Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 15:11
          ależ imię Siemowit tak naprawdę nie funkcjonuje w naszym kraju poza tym forum. smile po co się narażać na ciągłe sprostowania? mi osobiście przez 'Z' się bardziej podoba. smile no i mój Tata też miał przez 'Z'.
          Ziemowit Mścisław. smile
          • dalenia Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 15:25
            Domi, ja rozumiem, że Twój Syn to Ziemowit i że uważasz, że to najpiękniejsze imię na świecie itp. Ale ciągle wmawiasz komuś (albo tylko sobie), że to wcale nieprawda, że Siemowit jest poprawny, a Ziemowit nie. Tak właśnie jest, a Ty ciągle masz z tym jakiś problem. Iilekroć ktoś nie napisze, że poprawny jest Siemko, to zawsze pojawia się potem wypowiedź Domi, że to Ziemowit jest piękny, że to, że tamto ...

Może i Siemowit nie funkcjonuje (bo przyjął się Ziemowit, który jakby nie patrzeć- jest błędny), ale co w związku z tym?
            • cyprysiowa Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 17:20
              Znam 19 letniego Siemowita i 4 letniego Ziemowita, dla mnie oba te imiona sa w uzyciu.

Na drugie szukałabym "typowego imienia" tzn mam na mysli imiona "osłuchane" np.
              Ziemowit Piotr, czy tez Ziemowit Miłosz bo z tymi imionami "mało osłuchanymi" jak Bogusz, Sambor czy Lasota to jak ksywa brzmi.
          • panna.w.drodze Re: Drugie imię dla Ziemka? 17.01.11, 20:24
            oj Domi coś przesadzasz z tym Siemowitem wink mnie ostatnio pisałaś że Ziemowit ma więcej zdrobnień niż Siemowit - imię mojego przyszłego synia

a teraz piszesz że Siemowit nie funkcjonuje ... no weź już przestań smile fajnie że Twój tato i syn tak się naywają ale już daj spokój wink
            • domi_33 Re: Drugie imię dla Ziemka? 17.01.11, 20:30
              już niedługo sama się przekonasz, nie dość że samo imię ludziom wydaje się nieco dziwne to już z 'eSką' będziesz miała ciągłe dopytywanie. smile
              i ja nie piszę tego w formie pretensji albo tego, że przez 'S' jest gorsze. mówię tylko że poza tym forum prawie nie funkcjonuje. nawet w kalendarzach nie ma. ale dużo już takich imion których w kajendarzach nie ma. tylko uprzedzam że mogą przydarzyć się pewne niedogodności. sama już wiem jak jest z tym przez 'Z' jakoś od prawie dwóch lat. no ale przyszłej mamie życzę, żeby na samych mądrych urzędników, pielęgniarki i lekarzy trafiała. smile
              • panna.w.drodze Re: Drugie imię dla Ziemka? 17.01.11, 20:50
                no to się przekonam, moja sprawa i moja decyzja smile wolę nadać imię poprawne, akurat tym się kieruję przy wyborze, a jak wyjaśnię dlaczego przez S to i oświecę kogoś przy okazji wink

A to że czegoś nie ma w kalendarzu to mnie nie martwi, dobrze że jest w googlach smile
    • twitti Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 17:35
      Samborsmile Bardzo mi sie podoba, to jedno z imion meskich ktore bralismy pod uwage przy wyborze imienia dla chlopcasmile urodzila sie dziewczynka. Ziemowit Sambor brzmi niezlesmile
    • quasi.modo Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 18:43
      Ja bym dała coś bardziej osłuchanego i w miarę krótkiego, np. Lech lub Wojciech.
    • aneladgam Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 19:26
      drugie imię Radosz nie wyklucza go potem jako pierwszego imienia dla ewentualnego synka smile
      zwłaszcza że nie przewidzicie, czy potem już nie będą same córy wink
      • uwierz_mirando Re: Drugie imię dla Ziemka? 16.01.11, 20:43
        Sambor lub Miłosz
    • odido ... 16.09.13, 11:18
      Zgadzam się z przedmówcami, że (w przypadku kiedy pierwsze imię jest b. rzadko spotykane) dobrze jest - dla zachowania ładnego brzmienia i łatwiejszego zrozumienia - żeby drugie imię było bardziej popularne. Dlatego moi synowie noszą imiona:
      Radosz Teodor
      Jawor Jerzy
      smile
      • dalenia Jawor 16.09.13, 12:16
        Jawor? A skąd taki pomysł na imię, jeśli można wiedzieć? smile
    • adriankaa.s Re: Drugie imię dla Ziemka? 28.09.13, 21:18
      Od razu przyszło mi na myśl
      Ziemowit Bohdan lub Bogdan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.