Dodaj do ulubionych

W przedszkolu mojej córki

10.02.11, 14:50
jest mało dzieci, więc ciężko natknąć się na oryginalne imię.
Jest Julia... Natalia i moja Kornelia
Maciek, Mateusz.... Kuba.
Ale doszedł w poniedziałek mały Jaromir smile Miłe zaskoczenie jak dla mnie.

Poza tym jedna opiekunka jest w ciąży i czeka na Anastazję albo Grzesia. Przyznała, że zawsze chciała mieć córkę .... Julię albo Natalię, ale już ma w rodzinie, więc zrezygnowała. Pochwaliłam wybór delikatnie sugerując że Julii i Natalii jest na pęczki wink
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: W przedszkolu mojej córki 10.02.11, 15:16
      Jaromir faktycznie bardzo ciekawy. Co do wyboru opiekunki, to Anastazja jest super, ale Grześ mnie nie zachwyca (chociaż fakt, że na imiennika w szkole się raczej nie natknie).
      • Gość: Justyna Re: W przedszkolu mojej córki IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 17:13
        W żłobku mojej córki jest oczywiście Julia ale tylko jedna, za to 2 Amelie, 2 Leny itd. wszystkie imiona z pierwszej 10-tki ew.20-tki. Najoryginalniejszy niestety IMO w negatywny sposób jest Alan. Pomijając pretensjonalność tego imienia to jest mało dźwięczne, nie wiem co ludzie w tym imieniu widzą. Jest jeszcze Gabriel, ostatnio pojawiła się też Gabrysia.

Jednak największym zaskoczeniem było dla mnie, gdy będąc w centrum handlowym w Szczecinie, odbywały się jakieś gry i konkursy dla dzieci i startowały 2 małe dziewczynki jakoś 3-4 latka miały i miały się przedstawić. Przez to forum mam skrzywienie, że wszędzie Julie widzę i tym razem też oczekiwałem co najmniej jednej Julii. Jednak były to 2 Anie. Imię nie jest oryginalne,jest częste, ale i tak nie spodziewałam się tego smile
    • Gość: magg79 U mojego synka w przedszkolu IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 01:55
      Wiek dzieci od ok.2,5 do 5

Hubert (mój)
      Julian
      Ala
      Alinka
      Iga
      Marysia
      bliźniaki Oliwia i Kacper
      Zosia
      Maks
      Baltazar
      Sebastian
      Kuba x2
      Nela
      Kajtuś
      Julia
      Paulina
      Ania
      Tosia
      Wiktoria
      i
      Kolet
      • jutkawojtkowska Re: U mojego synka w przedszkolu 29.03.11, 11:28
        a nie Kotlet?smile a tak powaznie co to za imie Kolet?
        • carmita80 Re: U mojego synka w przedszkolu 29.03.11, 12:51
          jutkawojtkowska napisała:

> a nie Kotlet?smile a tak powaznie co to za imie Kolet?

Chodzi o Colette (krotka forma Nicollete) poczodzenie francuskie - albo rodzice taka forme wybrali albo zostala narzucona w urzedzie.
          • Gość: magg79 Re: U mojego synka w przedszkolu IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 00:55
            W Polsce bardziej poprawna byłaby chyba wersja Koleta, imię Kolet napisane w ten sposób niestety mnie również w pierwszej chwili skojarzyło się z kotletem uncertain
            Nie wiem, ale być może któreś z rodziców tej dziewczynki nie jest narodowości polskiej.
            • dalenia Re: U mojego synka w przedszkolu 30.03.11, 19:14
              Gość portalu: magg79 napisał(a):
              > Nie wiem, ale być może któreś z rodziców tej dziewczynki nie jest narodowości p
              > olskiej.

W takiej sytuacji wątpię, że zdecydowaliby się na Kolet z własnej woli wink
      • gaudencja Re: U mojego synka w przedszkolu 16.04.11, 22:46
        Gość portalu: magg79 napisał(a):
        > Baltazar

A jak odbierany jest Baltazar?
    • mama_amelii Re: W przedszkolu mojej córki 31.03.11, 08:31
      W naszym przedszkolu jest większość Kornelii i Kornelów(w każdej grupie jest Kornelia),Maxów i Miłoszów.Do tych pojedynczych należą Melania,Lucyna,Łucja,Aniela,Agata.
      Także w naszym rejonie na pęczki są Kornelie(jak dla mnie to drugie imię po Julii pod względem popularności).
      • Gość: megi79 do mamy_amelii IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 31.03.11, 12:00
        Ciekawe,a dla mnie Kornelia jest tak rzadko spotykana(W-wa),Kornel zresztą też.A gdzie mieszkacie?
        Pozdrsmile
        • mama_amelii Re: do mamy_amelii 01.04.11, 07:51
          Mieszkamy na Wschodzie.Śledzie na nas mówiciesmile)
      • an_o Re: W przedszkolu mojej córki 01.04.11, 22:11
        A w przedszkolu mojej corci mamy tak:
        dziewczynki - Abril, Mabel, Marion, Brenda, Sofía, Kamila, Isabel i moja Izabela
        chlopcy: Alberto, Emiliano, Pablo, Jose, Diego, Damían.
        My mieszkamy w Meksyku, ale imiona typu Marion czy Brenda to typowo amerykanskie niestety.
        • christinah Re: W przedszkolu mojej córki 18.04.11, 12:10
          an_o napisała:

> A w przedszkolu mojej corci mamy tak:
          > dziewczynki - Abril, Mabel, Marion, Brenda, Sofía, Kamila, Isabel i moja Izabel
          > a
          > chlopcy: Alberto, Emiliano, Pablo, Jose, Diego, Damían.
          > My mieszkamy w Meksyku, ale imiona typu Marion czy Brenda to typowo amerykanski
          > e niestety.

Egzotycznie smile imiona tych chłopców bardzo mi się podobają smile

W srod moich podopiecznych mogę wymienić:
          Agatę, Alicję ( rodzeństwo)
          Martę, Marysię, Dominika (rodzeństwo)
          Maję
          Jeszcze jedną Martę
          Michał, Łukasz (rodzeństwo)
          Mikołaj, Kuba, Kajetan, Róża,Lilianna (rodzeństwo)
          Kacper
          Marlena, Mateusz (rodzeństwo)

Są to dzieci w róznym wieku od 9 do 1roku. Jesteśmy ze sląska

smile Jestem opiekunką do dzieci tongue_out
          • marteczkaa84 Re: W przedszkolu mojej córki 18.04.11, 20:44
            U mojego synka :
            Angelika, Lena, Martyna, Monika, Natalia, Oliwia x2
            Andrzej, Antoni, Dawid, Filip, Igor, Jakub x2, Kamil, Ksawery, Leon(mój), Marcin, Mikołaj, Miłosz, Paweł, Piotr, Szymon x2, Wiktor
    • dalenia Re: W przedszkolu mojej córki 19.04.11, 15:16
      Byłam ostatnio poszukiwać siostrzeńca na listach w przedszkolu, zwróciłam od razu uwagę na imiona. Generalnie u mnie nuuuuda. Było trochę Antków, Franków, sporo Leonów i, o dziwo, niewielu Jakubów. U dziewczynek głównie Wiktorie i Amelki, mało Julek i Zuź. W oko wpadła mi Melania i Juliana przez jedno "n".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.