szczekuszka 26.04.04, 10:20 Zainspirowal mnie watek mamyliviiarweny Ja nie neguje mody na zachodnie (a takze wschodnie) imiona, oby byly pisane po polsku. A co Wy sadzicie na ten temat!? Wiem jedno, moje dziecko bedzie Polakiem i chce zeby jego imie i nazwisko bylo czysto pisane po polsku. I niech pol Europy ma trudnosc z wymowa jego imienia i nazwiska, ale chociaz beda wiedzieli:"Ze Polacy nie gęsi tez swoj jezyk maja." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gag10 Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 10:59 Hej, przychylam sie do Twoje wypowiedzi. Uważam, że w Polsce mamy tyle pieknych imion iż nawet jeśli chcemy być oryginalni i nie mieć kolejnego np. Kubusia /bez urazy to przypadek a imię jest naprawdę ładne/ to jest z czego wybierać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 11:26 szczekuszka napisała: > Zainspirowal mnie watek mamyliviiarweny > > Ja nie neguje mody na zachodnie (a takze wschodnie) imiona, oby byly pisane > po polsku. > > A co Wy sadzicie na ten temat!? > > Wiem jedno, moje dziecko bedzie Polakiem i chce zeby jego imie i nazwisko > bylo czysto pisane po polsku. > I niech pol Europy ma trudnosc z wymowa jego imienia i nazwiska, ale chociaz > beda wiedzieli:"Ze Polacy nie gęsi tez swoj jezyk maja." Ja też tak uważam... Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 12:43 Czesc ! Tak w pewnym sensie macie racje.I niech tak zostanie- wszyscy robia jak im sie podoba.Jedni maja patriotyczna dusze ,inni nie. Ja jej nie mam.Mieszkam na obczyznie ,moje dzieci tez nie maja polskich imion i nie przeszkadza mi to.Moze gdybym mieszkala w Polsce dzieci tez nosilyby polskie imiona ?Sama nie wiem.Decyzja nalezy do rodzicow.A osadzanie i aluzje innych byly i zawsze beda czy w polsce czy gdzie indziej.Ale w zasadzie jestem dumna,ze sa tacy ludzie jak wy.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 13:25 Hej, itsola ale tutaj nikt nikogo nie osądza. A obce imiona wcale mi nie przeszkadzają tylko akurat ja bym ich nie nadała. A że nadają inni? Ich wola i decyzja, każdemu podoba sie co innego i ma do tego prawo. Tylko nie powinni się potem dziwić że sa ludzie, którzy negatywną opinię wyrażają głośno. Chociaż akurat tutaj uważam że nie powinno ich to nic obchodzić. Jak to mawiają: nie mój cyrk, nie moje małpy /bez aluzji to tylko powiedzenie/. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 13:41 A obce imiona wcale mi nie > przeszkadzają tylko akurat ja bym ich nie nadała. Mnie chodzilo jedynie o PISOWNIĘ. A nie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 14:01 itsola napisała: > Czesc ! > Tak w pewnym sensie macie racje.I niech tak zostanie- wszyscy robia jak im sie > podoba.Jedni maja patriotyczna dusze ,inni nie. Ja jej nie mam.Mieszkam na > obczyznie ,moje dzieci tez nie maja polskich imion i nie przeszkadza mi to. Mi tez to zupełnie nie przeszkadza w małżeństwach mieszanych i/lub mieszkających na obczyźnie. Ich święte prawo, nie musza akurat wybrać imion polskich. Natomiast to samo w wykonaniu rodzin polskich zamieszkałych w Polsce uważam za pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 19:56 Absolutnie się zgadzam. Jakoś niemogę słuchać o wszystkich Xawerych, Alexandrach, Vanessach itp., zwłaszcza gdy rodzice są Polakami. Co innego z małżeństwami "mieszanymi". I dlatego moim faworytem jest imię Jagna. Odpowiedz Link Zgłoś
tibby Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 20:21 Zgadzam się. Nie odbieram, tak jak Ty, prawa do nadawania obcych imion, ale jednak wolałabym dziecku nadać takie imię, które będzie miało oczywistą pisownię. Nie chciałabym, żeby moje potomstwo przeklęło mnie za to, że nadałam mu imię oryginalne, ale takie, że wszyscy głupieją i trzeba to imię pięć razy literować. Nie przeczę, że imiona obco brzmiące i pisane bywają piękne, ale jednak liczy się dla mnie przede wszystkim ich funkcjonalność, ich 'nośność' językowa. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 23:22 nie trawie ani tych na sile zangielszczonych czy serialowych, na sile napuszonych ale tez nie lubie rosyjskich imion, tzn niektore podobaja mi sie i lubie je u Rosjan ale nie u nas Polakow..... jakos tak mam z mlodzienczych lat, ze ani Hans czy Adolf ani Borys, Tamara czy Leonid .... jesli wiecie o czym mowie jakies historyczne uwarunkowania czy co Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 23:49 Popieram w 100%! Jest przecież mnóstwo imion, które się zadomowiły w naszym języku, sa łatwe do wymówienia i napisania. Po co na siłę importować ich wersje (bo przecież nie zawsze są to nawet nowe imiona!) zawierające litery (albo ich kombinacje - nie lubie np. imion z "ri" w środku), które w naszym języku nie wystepują i utrudniać wszystkim życie? Z naszym dzieckiem włącznie, bo będzie musiało zawsze i wszystkim tłumaczyć, że jest np. Olivią przez v, a nie przez w. Nie usiłują bynajmniej powiedzieć, że należy patriotycznie ograniczać się do imion słowiańskich, jeśli komuś się nie podobają. Ale upierac się na Xawerego czy Hawjera, skoro od dawna funkcjonuje Ksawery to zdecydowanie przesada. Że o Dżesice nawet nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 05:25 Tez jestem za imionami polskimi, lub choc polskobrzmiacymi. Odpowiedz Link Zgłoś
atemak Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 09:04 nadalismy dziecku rzadkie imię, nie jako pierwsze, żeby nie miał kłopotów, ale jako drugie. Po pierwsze był kłopot już z Witajcie na świecie, gdzie z tego imienia zrobiono przedrostek do nazwiska, no i oczywiście przy rejestracji dziecka, nie tylko był kłopot z samym imieniem ale też pisownią - chcieli nam rejestrować dziecko z pisownią Jaxa. Tak się pisało przed wojną. A teraz o jakie imię chodzi: o bardzo stare imię typowo polskie - Jaksa - imię tak zapomniane, że pytają nas skąd to imię. No cóż po prostu jest to imię przedchrześcijańskie i stąd problem. Ale ostatnio widziałam w TV faceta, który miał na imię Piast, więc może czas wrócić do pra źródeł i nadawać imiona czysto polskie, jak Mieszko, Piast, Jaksa, Ziemowit, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 10:55 szczekuszka napisała: > A co Wy sadzicie na ten temat!? > > Wiem jedno, moje dziecko bedzie Polakiem i chce zeby jego imie i nazwisko > bylo czysto pisane po polsku. jednak Polska nie jest, i nigdy nie była murem chińskim odgrodzona od reszty świata (na szczęście!) wielu Polaków ma nazwiska pochodzące z innych krajów / języków - ja osobiście lubię, jeśli nazwiska takie mają zachowane oryginalną pisownię, niż jak są przepisywane fonetycznie po polsku tak samo podobają mi się nazwiska, w których zachowana jest dawna polska pisownia, inna, niż jakbyśmy to pisali teraz jeśli chodzi o imiona, to ich pojawianie się na obszarze Polski jest procesem ciągłe zachodzącym, i raczej nie widzę sensu w odgraniczaniu typu "imiona francuskie/niemieckie/włoskie itp., które były w powszechnym użytku w Polsce przed wiekiem XVIII/XIX/XX itp. są OK, a te, które przyszły później, są blee ale tu jestem mniej konsekwentna: raczej wolę, żeby imiona, które są w powszechnym użytku teraz, były pisane pisownią powszechnie używaną, za to imiona rzadkie, zagraniczne, które nigdy jeszcze nie były w powszechnym użyciu w Polsce, wolę zobaczyć z pisownią, do jakiego jestem przyzwyczajona w języku np. angielskim, niż wersje spolszczone pisownią i może jeszcze "poprawianiem" końcówki, żeby zidentyfikować płeć... (czyli: jak już koniecznie musi był Jessica, to niech będzie, a na widok Dżesiki dreszcze mi przechodzą...) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 11:04 judytak napisała: > ciągłe zachodzącym, i raczej nie widzę sensu w odgraniczaniu typu "imiona > francuskie/niemieckie/włoskie itp., które były w powszechnym użytku w Polsce > przed wiekiem XVIII/XIX/XX itp. są OK, a te, które przyszły później, są blee > > ale tu jestem mniej konsekwentna: raczej wolę, żeby imiona, które są w > powszechnym użytku teraz, były pisane pisownią powszechnie używaną, za to > imiona rzadkie, zagraniczne, które nigdy jeszcze nie były w powszechnym użyciu > w Polsce, wolę zobaczyć z pisownią, do jakiego jestem przyzwyczajona w języku > np. angielskim, niż wersje spolszczone pisownią i może jeszcze "poprawianiem" > końcówki, żeby zidentyfikować płeć... > (czyli: jak już koniecznie musi był Jessica, to niech będzie, a na widok > Dżesiki dreszcze mi przechodzą...) No właśnie, to jest brak konsekwencji, bo importowane do Polski imiona były zawsze, od wieków spolszczane, i co do pisowni, i co do formy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 13:30 Mnie też przechodza dreszcze na widok Dżesiki. Imię Jessica samo w sobie bardzo mi się podoba. Ale problem w tym, że Jessica zgodnie z polską wymową to "Jeśika" (przez ś). W polskim języku nie wymawiamy "j" jak "dż" (ani jak "ż"), "c" jak "k", "ch" jak "sz" albo "cz" albo "k", "w" jak "ł", nie uzywamy "x", "v" ani "q". Oczywiście - jeśli ktoś zna języki obce, to wie, ale ni ełudźmy się - nie wszyscy znają, albo znają nie te same. Całe życie trzeba tłumaczyć, że owszem, mówi się Dżesika, ale pisze Jessica, przez dwa "s", chociaż słychać tylko jedno. I ciągle poprawiac wymowę. Dawne dostosowywanie obcych imion do polskiej pisowni służyło temu, żeby wszyscy umieli je wymówić i nie musieli bawić się w zgadywanki. Odpowiedz Link Zgłoś