Dodaj do ulubionych

Polacy nie gęsi

26.04.04, 10:20
Zainspirowal mnie watek mamyliviiarweny

Ja nie neguje mody na zachodnie (a takze wschodnie) imiona, oby byly pisane
po polsku.

A co Wy sadzicie na ten temat!?

Wiem jedno, moje dziecko bedzie Polakiem i chce zeby jego imie i nazwisko
bylo czysto pisane po polsku.
I niech pol Europy ma trudnosc z wymowa jego imienia i nazwiska, ale chociaz
beda wiedzieli:"Ze Polacy nie gęsi tez swoj jezyk maja."
Obserwuj wątek
    • gag10 Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 10:59
      Hej, przychylam sie do Twoje wypowiedzi. Uważam, że w Polsce mamy tyle pieknych
      imion iż nawet jeśli chcemy być oryginalni i nie mieć kolejnego np.
      Kubusia /bez urazy to przypadek a imię jest naprawdę ładne/ to jest z czego
      wybierać. Pozdrawiam.
    • boniedydy Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 11:26
      szczekuszka napisała:

> Zainspirowal mnie watek mamyliviiarweny
      >
      > Ja nie neguje mody na zachodnie (a takze wschodnie) imiona, oby byly pisane
      > po polsku.
      >
      > A co Wy sadzicie na ten temat!?
      >
      > Wiem jedno, moje dziecko bedzie Polakiem i chce zeby jego imie i nazwisko
      > bylo czysto pisane po polsku.
      > I niech pol Europy ma trudnosc z wymowa jego imienia i nazwiska, ale chociaz
      > beda wiedzieli:"Ze Polacy nie gęsi tez swoj jezyk maja."

Ja też tak uważam...
      • itsola Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 12:43
        Czesc !
        Tak w pewnym sensie macie racje.I niech tak zostanie- wszyscy robia jak im sie
        podoba.Jedni maja patriotyczna dusze ,inni nie. Ja jej nie mam.Mieszkam na
        obczyznie ,moje dzieci tez nie maja polskich imion i nie przeszkadza mi to.Moze
        gdybym mieszkala w Polsce dzieci tez nosilyby polskie imiona ?Sama nie
        wiem.Decyzja nalezy do rodzicow.A osadzanie i aluzje innych byly i zawsze beda
        czy w polsce czy gdzie indziej.Ale w zasadzie jestem dumna,ze sa tacy ludzie
        jak wy.Pa Ola
        • gag10 Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 13:25
          Hej, itsola ale tutaj nikt nikogo nie osądza. A obce imiona wcale mi nie
          przeszkadzają tylko akurat ja bym ich nie nadała. A że nadają inni? Ich wola i
          decyzja, każdemu podoba sie co innego i ma do tego prawo. Tylko nie powinni się
          potem dziwić że sa ludzie, którzy negatywną opinię wyrażają głośno. Chociaż
          akurat tutaj uważam że nie powinno ich to nic obchodzić. Jak to mawiają: nie
          mój cyrk, nie moje małpysmile /bez aluzji to tylko powiedzenie/. Pozdrawiam.
          • szczekuszka Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 13:41
            A obce imiona wcale mi nie
            > przeszkadzają tylko akurat ja bym ich nie nadała.

Mnie chodzilo jedynie o PISOWNIĘ. A nie imiona.
        • michamina Re: Polacy nie gęsi, lecz... 26.04.04, 14:01
          itsola napisała:

> Czesc !
          > Tak w pewnym sensie macie racje.I niech tak zostanie- wszyscy robia jak im
          sie
          > podoba.Jedni maja patriotyczna dusze ,inni nie. Ja jej nie mam.Mieszkam na
          > obczyznie ,moje dzieci tez nie maja polskich imion i nie przeszkadza mi to.

Mi tez to zupełnie nie przeszkadza w małżeństwach mieszanych i/lub
          mieszkających na obczyźnie. Ich święte prawo, nie musza akurat wybrać imion
          polskich. Natomiast to samo w wykonaniu rodzin polskich zamieszkałych w Polsce
          uważam za pretensjonalne.
    • konsonans Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 19:56
      Absolutnie się zgadzam. Jakoś niemogę słuchać o wszystkich Xawerych,
      Alexandrach, Vanessach itp., zwłaszcza gdy rodzice są Polakami. Co innego z
      małżeństwami "mieszanymi".

I dlatego moim faworytem jest imię Jagna.
    • tibby Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 20:21
      Zgadzam się. Nie odbieram, tak jak Ty, prawa do nadawania obcych imion, ale
      jednak wolałabym dziecku nadać takie imię, które będzie miało oczywistą
      pisownię. Nie chciałabym, żeby moje potomstwo przeklęło mnie za to, że nadałam
      mu imię oryginalne, ale takie, że wszyscy głupieją i trzeba to imię pięć razy
      literować. Nie przeczę, że imiona obco brzmiące i pisane bywają piękne, ale
      jednak liczy się dla mnie przede wszystkim ich funkcjonalność, ich 'nośność'
      językowa. pozdr
      • aniutek Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 23:22
        nie trawie ani tych na sile zangielszczonych czy serialowych, na sile napuszonych ale tez nie lubie
        rosyjskich imion, tzn niektore podobaja mi sie i lubie je u Rosjan ale nie u nas Polakow..... jakos tak
        mam z mlodzienczych lat, ze ani Hans czy Adolf ani Borys, Tamara czy Leonid .... jesli wiecie o czym
        mowie wink
        jakies historyczne uwarunkowania czy co wink
    • aniadm Re: Polacy nie gęsi 26.04.04, 23:49
      Popieram w 100%!

Jest przecież mnóstwo imion, które się zadomowiły w naszym języku, sa łatwe do
      wymówienia i napisania. Po co na siłę importować ich wersje (bo przecież nie
      zawsze są to nawet nowe imiona!) zawierające litery (albo ich kombinacje - nie
      lubie np. imion z "ri" w środku), które w naszym języku nie wystepują i
      utrudniać wszystkim życie? Z naszym dzieckiem włącznie, bo będzie musiało
      zawsze i wszystkim tłumaczyć, że jest np. Olivią przez v, a nie przez w.

Nie usiłują bynajmniej powiedzieć, że należy patriotycznie ograniczać się do
      imion słowiańskich, jeśli komuś się nie podobają. Ale upierac się na Xawerego
      czy Hawjera, skoro od dawna funkcjonuje Ksawery to zdecydowanie przesada. Że o
      Dżesice nawet nie wspomnę.
    • tradycja1 Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 05:25
      Tez jestem za imionami polskimi, lub choc polskobrzmiacymi.
    • atemak Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 09:04
      nadalismy dziecku rzadkie imię, nie jako pierwsze, żeby nie miał kłopotów, ale
      jako drugie. Po pierwsze był kłopot już z Witajcie na świecie, gdzie z tego
      imienia zrobiono przedrostek do nazwiska, no i oczywiście przy rejestracji
      dziecka, nie tylko był kłopot z samym imieniem ale też pisownią - chcieli nam
      rejestrować dziecko z pisownią Jaxa. Tak się pisało przed wojną. A teraz o
      jakie imię chodzi: o bardzo stare imię typowo polskie -
      Jaksa - imię tak zapomniane, że pytają nas skąd to imię. No cóż po prostu jest
      to imię przedchrześcijańskie i stąd problem. Ale ostatnio widziałam w TV
      faceta, który miał na imię Piast, więc może czas wrócić do pra źródeł i nadawać
      imiona czysto polskie, jak Mieszko, Piast, Jaksa, Ziemowit, itd.

• judytak Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 10:55
      szczekuszka napisała:

> A co Wy sadzicie na ten temat!?
      >
      > Wiem jedno, moje dziecko bedzie Polakiem i chce zeby jego imie i nazwisko
      > bylo czysto pisane po polsku.

jednak Polska nie jest, i nigdy nie była murem chińskim odgrodzona od reszty
      świata (na szczęście!)
      wielu Polaków ma nazwiska pochodzące z innych krajów / języków - ja osobiście
      lubię, jeśli nazwiska takie mają zachowane oryginalną pisownię, niż jak są
      przepisywane fonetycznie po polsku
      tak samo podobają mi się nazwiska, w których zachowana jest dawna polska
      pisownia, inna, niż jakbyśmy to pisali teraz

jeśli chodzi o imiona, to ich pojawianie się na obszarze Polski jest procesem
      ciągłe zachodzącym, i raczej nie widzę sensu w odgraniczaniu typu "imiona
      francuskie/niemieckie/włoskie itp., które były w powszechnym użytku w Polsce
      przed wiekiem XVIII/XIX/XX itp. są OK, a te, które przyszły później, są blee

ale tu jestem mniej konsekwentna: raczej wolę, żeby imiona, które są w
      powszechnym użytku teraz, były pisane pisownią powszechnie używaną, za to
      imiona rzadkie, zagraniczne, które nigdy jeszcze nie były w powszechnym użyciu
      w Polsce, wolę zobaczyć z pisownią, do jakiego jestem przyzwyczajona w języku
      np. angielskim, niż wersje spolszczone pisownią i może jeszcze "poprawianiem"
      końcówki, żeby zidentyfikować płeć...
      (czyli: jak już koniecznie musi był Jessica, to niech będzie, a na widok
      Dżesiki dreszcze mi przechodzą...)

pozdrawiam
      Judyta
      • boniedydy Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 11:04
        judytak napisała:

> ciągłe zachodzącym, i raczej nie widzę sensu w odgraniczaniu typu "imiona
        > francuskie/niemieckie/włoskie itp., które były w powszechnym użytku w Polsce
        > przed wiekiem XVIII/XIX/XX itp. są OK, a te, które przyszły później, są blee
        >
        > ale tu jestem mniej konsekwentna: raczej wolę, żeby imiona, które są w
        > powszechnym użytku teraz, były pisane pisownią powszechnie używaną, za to
        > imiona rzadkie, zagraniczne, które nigdy jeszcze nie były w powszechnym
        użyciu
        > w Polsce, wolę zobaczyć z pisownią, do jakiego jestem przyzwyczajona w języku
        > np. angielskim, niż wersje spolszczone pisownią i może jeszcze "poprawianiem"
        > końcówki, żeby zidentyfikować płeć...
        > (czyli: jak już koniecznie musi był Jessica, to niech będzie, a na widok
        > Dżesiki dreszcze mi przechodzą...)

No właśnie, to jest brak konsekwencji, bo importowane do Polski imiona były
        zawsze, od wieków spolszczane, i co do pisowni, i co do formy.
      • aniadm Re: Polacy nie gęsi 27.04.04, 13:30
        Mnie też przechodza dreszcze na widok Dżesiki. Imię Jessica samo w sobie bardzo
        mi się podoba.
        Ale problem w tym, że Jessica zgodnie z polską wymową to "Jeśika" (przez ś). W
        polskim języku nie wymawiamy "j" jak "dż" (ani jak "ż"), "c" jak "k", "ch"
        jak "sz" albo "cz" albo "k", "w" jak "ł", nie uzywamy "x", "v" ani "q".
        Oczywiście - jeśli ktoś zna języki obce, to wie, ale ni ełudźmy się - nie
        wszyscy znają, albo znają nie te same. Całe życie trzeba tłumaczyć, że owszem,
        mówi się Dżesika, ale pisze Jessica, przez dwa "s", chociaż słychać tylko
        jedno. I ciągle poprawiac wymowę.
        Dawne dostosowywanie obcych imion do polskiej pisowni służyło temu, żeby
        wszyscy umieli je wymówić i nie musieli bawić się w zgadywanki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.