utrat 27.04.04, 22:06 Slowianskie!!!!!!! Roscislaw, Bozywoj, Mieszko... Piekne imiona... Jestesmy Slowianami, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaasia1 Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 27.04.04, 22:08 Jestem za ! Syna nazwę Świętopełek Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 27.04.04, 22:41 Witajcie ! No ,nie ja akurat nie jestem zwolenniczka tych imion.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 28.04.04, 08:32 a co sądzicie o imieniu Gniewko?? ja jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
atemak Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 28.04.04, 09:04 Żegota, Jaksa (tak daliśmy synowi na imię), Piast (widziałam w TV faceta o tym imieniu), itd. Tylko pamiętajcie że trzeba się uzbroić w cierpliwość tłumaczenia w urzędzie że to naprawdę jest imię, a nie jakiś wymysł. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 25.06.04, 16:53 gniewko i mieszko to imiona w sam raz jak dla braci. Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 28.04.04, 09:19 Hej! A co powiecie o ... Zawiszy? Mnie bardzo się podoba, swietnie sie kojarzy, ale ... jest superekstrawaganckie. Nawojka - tez jest super! Podoba mi się jeszcze Miłosz, Milena i Bogna. Jesli chodzi o to ostanie - jest bardzo rzadkie, a ja juz 3 Bogny spotkalam! Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 28.04.04, 09:19 Napiszcie mo coś więcej na temat imienia Jaksa... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 28.04.04, 10:11 A Bosłuwa i Bogumiła?! Bardzo popularne imiona i znam starsze i mlodsze Bogusie. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 25.06.04, 16:49 imie jaksa jest odpowiednikiem jazona (ale nie jestem pewien tego na 100%). nazywal sie tak ksiaze slowianski, ktory mieszkal w kopanicy (stanowiacej dzisiaj czesc berlina, obecnej stolicy niemiec). Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Nawojka 25.06.04, 16:51 nawojka jest super. jedno z najstarszych imion, powstalych jeszcze w czasach przedslowianskich. ciekaw jestem ile osob ma tak na imie w polsce, niestety nigdzie nie znalazlem tej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Nawojka 25.06.04, 17:15 hehe, to Milty tajemny nick jest <pisany navoika> Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nawojka 25.06.04, 20:20 pejsaty napisał: > przedslowianskich. ciekaw jestem ile osob ma tak na imie w polsce, niestety > nigdzie nie znalazlem tej informacji. W Rymucie jest, tyle ze na rok 1994. Sprawdzę przy okazji Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Nawojka (i Gaudencja) 27.06.04, 09:57 gaudencja napisała: > pejsaty napisał: > > > przedslowianskich. ciekaw jestem ile osob ma tak na imie w polsce, niestet > y > > nigdzie nie znalazlem tej informacji. > > W Rymucie jest, tyle ze na rok 1994. Sprawdzę przy okazji dzieki. ps gaudencja tez bardzo ladnie. a gaudentych w polsce jest tylko kilka sztuk (nie wiedza ludzie co dobre . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Gaudenty 27.06.04, 10:26 pejsaty napisał: a gaudentych w polsce jest tylko kilka sztuk > (nie wiedza ludzie co dobre . Też tak uważam, przepadam za tym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Pejsaty: Nawojka, Nawoja i Nawój 20.07.04, 21:59 pejsaty napisał: > nawojka jest super. jedno z najstarszych imion, powstalych jeszcze w czasach > przedslowianskich. ciekaw jestem ile osob ma tak na imie w polsce, niestety > nigdzie nie znalazlem tej informacji. W 1994 roku było w Polsce 22 Nawojek: 1 urodzona w latach 20., 1 w 50., 1w 60., 7 w 70., 10 w 80. i między90 a 94 rokiem - 2. Było też 9 kobiet o imieniu Nawoja oraz trzech mężczyzn o imieniu Nawój. Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 28.04.04, 11:58 dla mnie przebojem jest RADZIM fantastyczne imie !!! causki badziul Odpowiedz Link Zgłoś
anka1000 Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 06.05.04, 11:28 Mieszko juz obecnie nikogo nie dziwi jako imie dziecka. A jeszcze kilkanascie lat temu niektorzy sie dziwili rodzicom chcacym nazwac tak dziecko. Tak smao bedzie z innymi imionami, jesli ludzie sie z nimi osluchaja. Byc moze w tej chwili imiona takie jak Sedzimir, Gniewko czy Krzesimir wydaja sie ekstrawaganckie, ale to tylko dlatego, ze stosunkowo malo osob nosi takie imiona, a przeciez sa naprawde ladne i niebanalne. Fajnie, ze ktos sie jednak decyduje nazwac tak dzieci zamaist poprzestac na wyborze ktoregos z kilkunastu najbardziej oklepanych imion (niedawno moja znajoma nazwala synka Jeremi - co prawda nie slowianskie, ale bardzo bardzo oryginalne). Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 06.05.04, 11:43 jakas dziwna jestem, wszystkie bez wyjątku sa dla mnie fatalne... Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 06.05.04, 18:25 Słowiańske imiona są fantastyczne! Myślę, że warto podkreślić polskie pochodzenie dziecka nazywając je np. Mieszko (ja chciałabym nazwać tak syna) albo Dzidosław ) Odpowiedz Link Zgłoś
tarkosia1 Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 07.05.04, 10:05 Ja tez chce nazwac synka Mieszko. Czasami ktos wybucha smiechem, myslac ze zartuje, ale z czasem zaczelam to zlewac. Moi znajomi nazwali syna Mackiem i rodzina plakala ze tak pospolicie. Inni dali na imie synkowi Kajetan i rodzina plakala ze Kajtki to psy we wsi... Chyba jeszcze sie taki nie urodzil, co by kazdemu dogodzil... zawsze sie znajdzie ktos, komu sie cos nie spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1000 Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 07.05.04, 11:35 masz racje tarkosia. nie ma imienia ktore podobaloby sie wszystkim bez wyjatku. do kazdego mozna sie przyczepic... kazde skrytykowac z takiego czy innego powodu. dlatego jezeli rodzice zdecyduja sie na jakies imie dla swojego dziecka, to nie powinni sie z tej decyzji wycofywac tylko dlatego, ze jakas sasiadka czy ciocia moze sie do niego przyczepic. zreszta to nawet dobrze, ze ludzie maja rozne gusty, inaczej wszyscy ubieralibysmy sie tak samo, chodzilibysmy uczesani tak samo no i nasze dzieci mialby tak samo na imie. a tak bedzie siedzial w szkole w lawce Mieszko z Mackiem, a obok Stas z Oliwerem czy Natanielem. Odpowiedz Link Zgłoś
wisna.p Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 15.07.04, 13:50 cały zestaw prasłowiańskich imion www.grody.boo.pl/spisi.htm Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 15.07.04, 18:33 Rzepicha i Sprycimierz mnie powaliły, ale Wisenna nawet mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Po polsku 18.07.04, 16:35 Ja sie czuję zdecydowanie bardziej Polką niż Słowianką i żałuję, że nie jest to zestawienie polskich imion. Do czeskich czy np. serbskich imion nie mam najmniejszego sentymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
wisna.p Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 15.07.04, 15:42 i jeszcze jeden link pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:M%C4% 99skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 16.07.04, 21:18 Jak to czytam, to Bogu dziękuję, ze nie jestem ze Słowian. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: PO SLOWIANSKU!!!!!!! 18.07.04, 16:33 verdana napisała: > Jak to czytam, to Bogu dziękuję, ze nie jestem ze Słowian. A jakiej narodowości jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś