olik1980 02.03.11, 11:20 27 lutego się urodziła. Znaczy ja urodziłam, łatwo nie było Panie położne były zdziwione skąd imię Idalia, ale już pediatra powiedziała "O! To jak ta dziennikarka z Eska Rock!" i na końcu jedna powiedziała, że wreszcie coś oryginalnego, bo mają ciągle Julie, Oliwie i Nikole Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: inna Re: Jest Idalia IP: *.231.50.217.koba.pl 02.03.11, 11:23 Gratuluję córeczki imię także ładne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Gratuluję! IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 02.03.11, 12:36 A ode mnie,Lilki i Idalki NAJWIĘKSZE GRATULACJE Do zobaczenia na forum,pisz dalej o reakcjach ludzi na Idalię,czasem są ciekawe,ale na szczęście na ogół pozytywne. Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Jest Idalia 02.03.11, 12:53 Dodam, że leżałam w pokoju z mamami Dominika i Beatki Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jest Idalia 02.03.11, 13:52 Gratulacje!Bardzo mi sie podoba to imie, ale mam wrazanie ze robi sie coraz bardziej popularne Tak to jest w mojej 10 imion damskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Jest Idalia IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 02.03.11, 14:32 Popularne jest tylko na forumSpotykamy Idy,ale moja Idalia dotąd imienniczki jeszcze nie spotkała(W-wa),w "Witajcie na świecie" Idalia też jest b.rzadko. A Beatka mnie zaskoczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Jest Idalia 02.03.11, 19:45 A ja znam już jedną miesięczną Beatkę Nie jest to moje ulubione imię ale jak pięknie brzmi gdy takie mało spotykane obecnie... Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Jest Idalia 02.03.11, 14:40 Gratulacje! Ogromnie podoba mi się i Kornelia i Idalia, moje pierwsze dziecko miało być Idalią Może tym razem? A skład w pokoju miałyście bardzo ciekawy imienniczo. Ja leżałam z Justynką i Zuzią. Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Jest Idalia 02.03.11, 15:37 Gratulacje Kornelia i Idalia są bardzo dopasowane i życzę, by były z nich super siostry Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Jest Idalia 02.03.11, 19:43 Jeśli chodzi o dopasowanie to są b. do siebie podobne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 do aedo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 17:50 Właśnie miałam pytać czy dla drugiej dzidzi planujesz Idalkę,t.j. ma na imię moja druga dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jest Idalia 02.03.11, 17:21 Ja również gratuluję! Świetny masz teraz duecik - Kornelka i Idalka Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: Jest Idalia 02.03.11, 19:06 serdeczne gratulacje! Oba imiona piękne Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Jest Idalia 02.03.11, 19:44 Dziękuję wszystkim Gdyby nie to forum to pewnie nie miałabym tak pięknego duetu siostrzanego Zarówno Kornelia jak i Idalia zostały mi podsunięte właśnie tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Jest Idalia IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 03.03.11, 07:02 Fajnie,że mogłyśmy pomóc Twoje córki rzeczywiście mają śliczne imiona(t.j. moje-nie chwaląc się-ale często to słyszę,jak i Ty pewnie będziesz słyszeć Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jest Idalia 03.03.11, 16:18 Megi, nie obraź się. Ale mam wrażenie, że nie wiesz co oznacza skrót "tj." (nie "t.j." swoją drogą) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Jest Idalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 16:38 Mam dziś oczy po wkropleniu atropiny,ale nie gniewam się,poprawię się.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jest Idalia 03.03.11, 09:44 Bardzo serdecznie gratuluję! Moją opinię na temat Idalii znasz, więc poprzestanę na przypomnieniu, że bardzo mi aię Wasz wybór podoba Odpowiedz Link Zgłoś
pupcikalapupa Re: Jest Idalia 04.03.11, 20:23 I ja gratuluje Tobie coruni! Bardzo sie ucieszylam widzac Twoj wpis, poniewaz moja dzidzia rowniez otrzymala imie Idalia, tyle, ze na drugie. O pierwszym zadecydowal tata, a ze nie moge sie do niego przekonac - probuje zwracac sie do niej tym wlasnie drugim PIEKNYM imieniem W domku mam tez Cecilie, Konstancje i Fryderyka. Wszyscy zyczymy Wam zdrowia i mnostwa radosci! Odpowiedz Link Zgłoś
pupcikalapupa Re: Jest Idalia 04.03.11, 20:24 ...zapomnialam dodac, ze moja Idalia ma teraz 4 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Olik Re: ile Idalii jest w Polsce??? IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 27.03.11, 19:03 A jak tam ostatnio?Otoczenie przyzwyczajone czy dalej zdziwienie? U nas ciągle rejestrują córki w przychodniach itd (przez telefon):Liliana i Dalia,ale przestałam się przejmować Pozdr,megi Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: ile Idalii jest w Polsce??? 27.03.11, 21:51 Rzadko mam okazję do podawania jej imienia. Raczej jak ktoś pyta to czy to chłopczyk, czy dziewczynka i zdziwienie że dziewczynka (granatowy wózek, zielona czapeczka, beżowy kombinezon... nic różowego!!!!) tak nokautuje że o imię już nikt nie pyta Odpowiedz Link Zgłoś
judelka Re: Jest Idalia 28.03.11, 22:17 Gratuluje Ja jestem mama poltorarocznej Idalii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 do Judelki IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 29.03.11, 08:17 O,jeszcze jedna Idalka,fajnie)I jak u Was z reakcjami otoczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
judelka Re: do Judelki 29.03.11, 17:15 Otoczenie jest bardzo tolerancyjne co do nietypowych imion, bo amerykanskie w wiekszosci. Polacy troche zaskoczeni ale tylko pozytywnie wypowiadaja sie. Moze boja sie powiedziec cos negatywnego. Tylko jedna osoba uparcie przerabiala imie na Ida i Idzia az jej zwrocilam uwage, bo nie reagowala na subtelne poprawki. Okazalo sie, ze imie jest w miare propularne wsrod hiszpansko-jezycznych, wiec wiele osob juz je zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: do Judelki IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 29.03.11, 18:00 Dzieki za infoCiekawe było dowiedzieć się jak w Stanach Idalia funkcjonuje.Myślę,że negatywne reakcje nie są częste,ale zdziwienie się zdarza,przynajmniej w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: do Judelki 31.03.11, 15:17 judelka napisała: >Tylko jedna osoba uparcie przerabiala imie > na Ida i Idzia Hm, no nie jest to wielkie "przerabianie", raczej zdrabnianie (jak Magdaleny do Magdy), ale rozumiem, że może Ci nie odpowiadać A przy okazji, jak z wymową tego imienia u anglojęzycznych? Ajdelia? Rozumiem, że póki co imię pojawia się w rozmowach, więc może nie jest źle, ale ciekawe, jak będą to czytać... Choć owszem, sam fakt, że imię ma taki sam odpowiednik hiszpański, może sprawę nieco ułatwić Oczywiście nie muszę chyba dodawać: piękne, piękne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
judelka Re: do Judelki 31.03.11, 22:58 Znajomi Amerykanie wymawiaja jak ja czyli Idalia albo Idalka, bo powtarzaja po mnie. Nie bylo jeszcze zbyt wiele okazji, aby ktos musial przeczytac imie zanim je uslyszy. Zapewne bedzie funkcjonowac altenatywna wymowa taka, choc ja bede forsowac polska wymowe. Moze przyjmie sie jak np hiszpanski Jose jest czytany jako 'hoze' a nie 'dżoze'. 'Ajdelia' brzmi w porzadku, wiec oburzac sie nie bede. BTW: Po hiszpansku wymowa jest taka sama jak nasza. Odpowiedz Link Zgłoś
judelka Re: do Judelki 21.07.11, 20:02 Pojawila sie alternatywna wymowa wsrod tubylcow: "Idelia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Jest Idalia IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 22.04.11, 13:25 Dziś w urzędzie pani zapytała "A to się pisze razem czy osobno?"-może chodziło jej o pisownię I'dalia lub e-dalia,nie mam pojęcia..Po czym wręczyła mi druk ze słowami "Proszę sprawdzić dane",a tam Idaria..w końcu jej się udało napisać Idalia,ale namęczyła się porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Jest Idalia 04.05.11, 21:29 Megi, te Wasze perypetie to raczej nie zachęcają do nadania Idalii... Skąd urzędnikom, recepcjonistom itp. przychodzą w ogóle takie pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 do Mossiam IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 05.05.11, 07:51 Ależ nie tak często jest się w urzędach,u lekarza;plus nie zawsze się to zdarza Powodem jest to,że Idalia jest obecnie tak mało znana,wiele osób słyszy ją pierwszy raz i właśnie to uważam za jedyną wadę tego imienia;mam nadzieję,że stanie się trochę bardziej znana do czasu aż Ida sama będzie chodzić po urzędach itd... Odpowiedz Link Zgłoś
ida.ewa Re: Jest Idalia 09.08.12, 00:41 Witam, u nas w urzedzie nie było problemów Pani zajrzała do tajemnej ksiegi i sprawdziła ze imie Idalia faktycznie funkcjonuje. Gorzej w zakładzie pracy bo Idalię zapisali jako Italię ...i oczywiście Dalia Dalia mimo ze 3 razy mówisz Idalia. Dzis nie wyobrażam sobie by moja Idalcia miała inne imie. Warto walczyć.........a Słowacki nokautuje każdego przeciekawskiego Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Podsumowanie 2 miesięcy ;) 07.05.11, 20:26 Raz była Darią wg. pani recepcjonistki w przychodni. Pielęgniarka środowiskowa się zachwyciła. Reszta osób patrzy na nas z otwartą paszczą, na co my odpowiadamy "Co, nie znacie tego imienia???" Kornelia mówi sama z siebie "Idusia", rozkłada nas tym na łopatki. W domu Idalia jest Idką, nasza pani pediatra też tak o niej mówi, mimo że się nas pytała za pierwszym razem czy mówimy Ida. Od czasu do czasu mówimy "Idalio!..." W ogóle to najpiękniejsze imię pod słońcem i już sobie córeczki z innym imieniem nie wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Podsumowanie 2 miesięcy ;) IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 07.05.11, 20:38 "W ogóle to najpiękniejsze imię pod słońcem i już sobie córeczki z innym imieniem nie wyobrażam." -podpisuję się Mimo pewnych trudności warto było nadać to piękne imię. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 nasza kandydatka na nianię... 08.07.11, 21:31 nie mogła zapamiętać imienia młodszej Mówił do mnie przez telefon: - Córce chciałam powiedzieć... Że Kornelia to pamiętałam, ale jak ta mała ma na imię? hehe Powiedziałam że Dalia jak kwiat, ale dodać trzeba I, jak w e-mail Może jak pokojarzy to nie zapomni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: nasza kandydatka na nianię... IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 10.07.11, 21:51 Trzeba mówić "I"jak "Irena", dalia jak kwiat,inaczej ludzie gotowi są napisać E-Dalia Nie żartuję,już ktoś mnie pytał czy I-dalia piszę się razem... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna nie mogę uwierzyć, że z takim imieniem mogą być 21.07.11, 08:30 takie kłopoty! ja rozumiem z Niccolle np ale Idalia? ludzie książek nie czytają i w ogóle??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: nie mogę uwierzyć, że z takim imieniem mogą b IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 17:27 Ja czytam. Czy w każdej jest o Idalii, bo coś chyba przegapiam. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: nie mogę uwierzyć, że z takim imieniem mogą b 03.12.11, 22:05 Gość portalu: Lilka napisał(a): > Ja czytam. Czy w każdej jest o Idalii, bo coś chyba przegapiam. Na pewno nie w każdej, zresztą nie wiem, co czytasz. Dla mnie to znane imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .............. Re: Jest Idalia IP: *.gate.telkab.pl 20.07.11, 21:12 bardzo ładnie i oryginalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Jest Idalia IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.11, 18:28 Nasza Idalia kończy dziś tydzień. Tylko Pani ordynator z bródnowskiego potrafiła nie zapytać "jak?", kiedy powiedziałem imię córki- jej mama ma tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jest Idalia 03.12.11, 19:35 Musiało jej być bardzo miło. A ja z całego serca gratuluję, córeczki i jej imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Jest Idalia IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 03.12.11, 19:37 Gratulacje!!Imienniczka pozdrawia małą Idusię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Jest Idalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 11:16 Moja czterolatka ostatnio chce by ja nazywac Idalia, a nie Ida.Mowi nie bardzo wyraznie(przepraszam,popsuly mi sie polskie znaki),wiec dwa dni temu zostala po samodzielnym przedstawieniu sie "Idalia"nazwana Rozalia, wczoraj Daria.Frustruje ja to,wiec mam nadzieje,ze minie jak zacznie poprawnie mowic i ludzie bede slyszeli IDALIA,a nie sto innych imion. Odpowiedz Link Zgłoś