09.03.11, 12:15

juz przerabialam na tym forum beniamina, witolda, jędrzeja...
imienia nadal nie ma. liczymy na dziewczynke ale tylko z tego powodu, ze dla niej imie mamy.
raczej chce aby imie bylo bez r, (raczej dlugie choc niekoniecznie), NIEPOPULARNE ale nie pretensjonalne.
mimo , ze z r jest franciszek to podoba mi sie ale...jest popularne. zreszta co o tym sadzicie?

taraz wpallam na ludwika. ale zdrobnienie? tylko ludwiczek? no i skojarzenie z plynem do mycia naczyn choc od dekady mam zmywarke.
https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;13/st/20110926/dt/7/k/c4a6/preg.png
Obserwuj wątek
    • solveiga1 Re: Ludwik? 09.03.11, 12:29
      Podoba mi sie. Choc gdybym miala wybierac miedzy Beniaminem, Jederzejem, Witoldem i Ludwikiem, to wybralabym Witolda. Zdecydowanie.
      • quasi.modo Re: Ludwik? 09.03.11, 17:27
        solveiga1 napisała:

> Podoba mi sie. Choc gdybym miala wybierac miedzy Beniaminem, Jederzejem, Witold
        > em i Ludwikiem, to wybralabym Witolda. Zdecydowanie.

Mam podobnie.

Ludwik natomiast jest ładnym imieniem i pomimo lat przeżytych w cieniu płynu do mycia naczyń, nadal kojarzy mi się przede wszystkim imienniczo. Co do zdrobnień, to dla malucha przede wszystkim Ludwiś. Dla starszego jest lekki problem. Bo co? Ludek?

Hm... a może Wisiek (od Luwisiek?). Trochę do Wieśka podobnie, ale teraz Wieśków jest tak mało, że może nie będzie się narzucać.

Moje propozycje: Anatol (Tolek), Leopold (Poldek) i Konstanty (Kostek)

A jeśli można z "r" to Hieronim (Hirek).
    • panna.w.drodze Re: Ludwik? 09.03.11, 12:42
      podoba mi się
    • olianka Re: Ludwik? 09.03.11, 12:47
      Bardzo mi się podoba. Zdrabniałabym do Ludwisia.
    • dalenia Re: Ludwik? 09.03.11, 12:51
      Bardzo mi się podoba! Podobnie jak żeńska Ludwika. Swojego syna Ludwika zdrabniałabym do Ludwisia, Ludwinka, Ludka, Ludwiczka ... Ze wszystkich czterech imion (wszystkie z nich generalnie bardzo mi się podobają) dla swojego syna wybrałabym właśnie Ludwika!
    • wyczyny Re: Ludwik? 09.03.11, 13:25
      mam kuzyna Ludwika(obecnie po 20-tce), mówiono do niego Ludwiczek, Ludek, Ludzik
      z tych, które rozważasz wybrałabym Witolda(Witka)
      może jeszcze zaproponuję: Anatola, Wincentego, Dominika, Dionizego, Felicjana, Feliksa, Bazylego (wszystkie bez "r" i raczej dłuższe niż krótsze smile
    • lilka69 Re: Ludwik? 09.03.11, 15:01
      i chyba nie bardzo popularne?
      mam juz jednego syna, to imie jest dla mnie najladniejsze dla chlopca i juz drugie to wybor bo ewentualnie bedzie potrzeba. maz generalnie sie nie wtraca- u mnie jest zasada- kto rodzi-ten ma ostatnie zdanie w wyborze imieniasmile
      • Gość: manszetka Re: Ludwik? IP: 31.60.245.* 09.03.11, 16:15
        My z mężem też właśnie myślimy nad Ludwikiem. Imię nam sie podoba, a jesli chodzi o zdrobnienia, to akurat Ludwiczek widzi mi sie najmniej. Bardziej Ludwiś, Ludek, Ludzik wink
        • uwierz_mirando Re: Ludwik? 09.03.11, 16:25
          Podoba mi się, choć same bym nie nadała. Nieodparte skojarzenie z płynem do mycia naczyń. Witold i Jędrzej bardziej mi się podobają.
          • aka10 Re: Ludwik? 09.03.11, 18:49
            Moj chomik miał tak na imię smile Mówiliśmy na niego Ludde.
    • mama_amelii Re: Ludwik? 11.03.11, 08:01
      Witold zdecydowanie bardziej mi się podoba.Ludwik kojarzy mi się za bardzo z płynem do naczyń(bardzo dobrym i teraz tez ma go na staniesmile
      • Gość: Justyna Re: Ludwik? IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 21:24
        Piękne imię, znam jednego Ludwika 22- latka, imię dobrze mu się nosi smile
        Co do płynu do mycia naczyń, to cóż nie uchybia to w żaden sposób temu imieniu, zwłaszcza, że to bardzo dobry płyn i też mam go na stanie, u mnie zawsze w użyciu wink
    • gaudencja Re: Ludwik? 12.03.11, 13:52
      Ludwik jest IMO świetny. Na mojego pradziadka ciotecznego mówiło się Lutuś - w wieku dorosłym także.
    • abiela Re: Ludwik? 14.03.11, 09:09
      Ludwik szalenie wręcz mi się podoba!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.