lilka69 09.03.11, 12:15 juz przerabialam na tym forum beniamina, witolda, jędrzeja... imienia nadal nie ma. liczymy na dziewczynke ale tylko z tego powodu, ze dla niej imie mamy. raczej chce aby imie bylo bez r, (raczej dlugie choc niekoniecznie), NIEPOPULARNE ale nie pretensjonalne. mimo , ze z r jest franciszek to podoba mi sie ale...jest popularne. zreszta co o tym sadzicie? taraz wpallam na ludwika. ale zdrobnienie? tylko ludwiczek? no i skojarzenie z plynem do mycia naczyn choc od dekady mam zmywarke. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solveiga1 Re: Ludwik? 09.03.11, 12:29 Podoba mi sie. Choc gdybym miala wybierac miedzy Beniaminem, Jederzejem, Witoldem i Ludwikiem, to wybralabym Witolda. Zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Ludwik? 09.03.11, 17:27 solveiga1 napisała: > Podoba mi sie. Choc gdybym miala wybierac miedzy Beniaminem, Jederzejem, Witold > em i Ludwikiem, to wybralabym Witolda. Zdecydowanie. Mam podobnie. Ludwik natomiast jest ładnym imieniem i pomimo lat przeżytych w cieniu płynu do mycia naczyń, nadal kojarzy mi się przede wszystkim imienniczo. Co do zdrobnień, to dla malucha przede wszystkim Ludwiś. Dla starszego jest lekki problem. Bo co? Ludek? Hm... a może Wisiek (od Luwisiek?). Trochę do Wieśka podobnie, ale teraz Wieśków jest tak mało, że może nie będzie się narzucać. Moje propozycje: Anatol (Tolek), Leopold (Poldek) i Konstanty (Kostek) A jeśli można z "r" to Hieronim (Hirek). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ludwik? 09.03.11, 12:47 Bardzo mi się podoba. Zdrabniałabym do Ludwisia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ludwik? 09.03.11, 12:51 Bardzo mi się podoba! Podobnie jak żeńska Ludwika. Swojego syna Ludwika zdrabniałabym do Ludwisia, Ludwinka, Ludka, Ludwiczka ... Ze wszystkich czterech imion (wszystkie z nich generalnie bardzo mi się podobają) dla swojego syna wybrałabym właśnie Ludwika! Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Ludwik? 09.03.11, 13:25 mam kuzyna Ludwika(obecnie po 20-tce), mówiono do niego Ludwiczek, Ludek, Ludzik z tych, które rozważasz wybrałabym Witolda(Witka) może jeszcze zaproponuję: Anatola, Wincentego, Dominika, Dionizego, Felicjana, Feliksa, Bazylego (wszystkie bez "r" i raczej dłuższe niż krótsze Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: Ludwik? 09.03.11, 15:01 i chyba nie bardzo popularne? mam juz jednego syna, to imie jest dla mnie najladniejsze dla chlopca i juz drugie to wybor bo ewentualnie bedzie potrzeba. maz generalnie sie nie wtraca- u mnie jest zasada- kto rodzi-ten ma ostatnie zdanie w wyborze imienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manszetka Re: Ludwik? IP: 31.60.245.* 09.03.11, 16:15 My z mężem też właśnie myślimy nad Ludwikiem. Imię nam sie podoba, a jesli chodzi o zdrobnienia, to akurat Ludwiczek widzi mi sie najmniej. Bardziej Ludwiś, Ludek, Ludzik Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Ludwik? 09.03.11, 16:25 Podoba mi się, choć same bym nie nadała. Nieodparte skojarzenie z płynem do mycia naczyń. Witold i Jędrzej bardziej mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Ludwik? 09.03.11, 18:49 Moj chomik miał tak na imię Mówiliśmy na niego Ludde. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Ludwik? 11.03.11, 08:01 Witold zdecydowanie bardziej mi się podoba.Ludwik kojarzy mi się za bardzo z płynem do naczyń(bardzo dobrym i teraz tez ma go na stanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Ludwik? IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 21:24 Piękne imię, znam jednego Ludwika 22- latka, imię dobrze mu się nosi Co do płynu do mycia naczyń, to cóż nie uchybia to w żaden sposób temu imieniu, zwłaszcza, że to bardzo dobry płyn i też mam go na stanie, u mnie zawsze w użyciu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludwik? 12.03.11, 13:52 Ludwik jest IMO świetny. Na mojego pradziadka ciotecznego mówiło się Lutuś - w wieku dorosłym także. Odpowiedz Link Zgłoś