detinka 01.05.04, 10:13 W czerwcu urodzi się nasze maleństwo, niestety nie wiemy jakiej będzie płci :- ( Takie dzidziuś robi uniki, że lekarz jest bezradny hihihi. Bardzo chcielibyśmy mieć chłopczyka więc wymyśliliśmy mu imiona a teraz czytam, że mogą być kłopoty z rejestracją naszych wymysłów. BASTIAN OLIVIER byłoby super aly czy szanowna Pani Urzędnik nie zrobi z niego Sebastian Oliwier ??????? Taka forma na nie odpowiada .......... Dla dziewczynki mieliśmy też kilka propozycji ale wybito (rodzinka i znajomi) nam je skutecznie z głowy. Jak wybijali zobaczcie same : DELFINA (Deli,Dela,Delunia) - jak ryba - kojarzy się z delfinem - może jeszcze rekina - staroświeckie jak Delfina Potocka REBEKA (Beka) - beka - gruba beka - beczka - beka to znaczy że odbija jej się - bek to płacz MATYLDA (Tylda,Tyli,Mati,Matyldzia) - tylda,kropka,przecinek - tyli albo mniej - mati jak mateusz - staświeckie - kojarzy się z Brunchildą - Matylda jest gruba - to imię dla zwierząt Co wy o tym myślicie ? A może jakieś propozycje ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boniedydy Re: Bastian a USC ??? 01.05.04, 11:19 detinka napisała: > chcielibyśmy mieć chłopczyka więc wymyśliliśmy mu imiona a teraz czytam, że > mogą być kłopoty z rejestracją naszych wymysłów. > BASTIAN OLIVIER byłoby super aly czy szanowna Pani Urzędnik nie zrobi z niego > Sebastian Oliwier ??????? Taka forma na nie odpowiada .......... Z Bastiana nie powinna zrobic Sebastiana, natomiast mam nadzieję, że z Oliviera zrobi Oliwiera... > Dla dziewczynki mieliśmy też kilka propozycji ale wybito (rodzinka i znajomi) > nam je skutecznie z głowy. Jak wybijali zobaczcie same : > > DELFINA (Deli,Dela,Delunia) - jak ryba - kojarzy się z delfinem - może > jeszcze rekina - staroświeckie jak Delfina Potocka MSZ śliczne, znam jedną małą Delfinkę. Imię jest urocze, a jest urobione od nazwy delfin w rozumieniu następcy tronu francuskiego. > REBEKA (Beka) - beka - gruba beka - beczka - beka to znaczy że odbija jej > się - bek to płacz Piękne imię, chociaż chyba bym się na nie nie zdecydowała. Rebeka, którą znałam, była szczupłą i subtelną osobą. > MATYLDA (Tylda,Tyli,Mati,Matyldzia) - tylda,kropka,przecinek - tyli albo > mniej - mati jak mateusz - staświeckie - kojarzy się z Brunchildą - Matylda > jest gruba - to imię dla zwierząt A tu Twoja rodzina naprawde przesadza! Nie warto się jej słuchać, tylko nadać takie imię, które naprawdę Wam się podoba, a rodzina to w końcu zaakceptuje. W końcu to Wasze dziecko. Było już kilka wątków o akceptacji rodziny i wszędzie dziewczyny pisały, że po nadaniu imienia dyskusje się skończyły, a teraz już rodzina nie może sobie wyobrazić, żeby było inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jula04 Re: Bastian a USC ??? 01.05.04, 13:14 Najlepiej dajcie takie imię, żeby dziecko na przyszłość: a) nie musiało się go wstydzić, b) nie musiało wszystkim tłumaczyć dlaczego ma tak na imię c) żeby zdrobinienie było ładne, sympatyczne i nie na siłę d) pamiętać, że bycie dzieckiem to etap przejściowy i jako człowiek dorosły, żeby nie brzmiał infantylnie, szczególnie jeżeli zdarzy mu/jej się zajmować jakąś ważną funkję Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Bastian a USC ??? 01.05.04, 15:18 > BASTIAN OLIVIER byłoby super aly czy szanowna Pani Urzędnik nie zrobi z niego > Sebastian Oliwier ??????? Taka forma na nie odpowiada .......... A to czemu?1 I czepne sie znowu tego przekletego "v". Naprawde chcesz, zeby Twoje dziecko tlumaczylo w szkole, urzedach, szpitalach, i co tam jeszcze, ze jego imie pisze sie przez "v", a nie przez "w". Dodam, ze najpierw to Ty bedziesz musiala tlumaczyc, a pozniej dziecko. Nie mam nic przeciwko Bastianowi, tylko pewnie wielu ludzi bedzie mylio go z Sebastianem. Tak jak np. Ingę z Kingą, ale to drobnostka. Mysle, ze powinnyscie miec prawo, zeby nazwac syna Bastion. Delfina- bardzo ladnie i nie kojarzy mi sie z delfinem, tylko z arystokratka. Z tych trzech typow najbardziej mi sie podoba. Rebeka- bardzo ladnie. Matylda- raczej normalnie, nie wiem czemu Twojej rodzinie nie odpowiada to imie?! Ostatnio jest nawet popularne. A poza tym to Ty z mezem wybierasz imie dla dziecka, a nie Twoja rodzina. Wiec jak chcesz miec mala rybke Delfinke, to czemu nie?! Moje propozycje: Klara, Konstancja, Rozalia (;p), Brygida, Klarysa, Klaudyna Dla chlopca; Nikodem, Sebastian (to imie jest ladniejsze niz Bastian), Olaf, Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Bastian a USC ??? 01.05.04, 20:10 Bastian Olivier Moim zdaniem z bastianem nie powinno byc problemów. Mnie się kojarzy z "Niekończącą się historią" (Bastian Baltazar Buchs). "V" nie ma w polskim alfabecie i faktycznie czeka ciebie i syna masa tłumaczenia w każdym urzędzie. Po co? Wymawia się i tak jednakowo. Delfina Dla mnie odpada, nie przez skojarzenie z rybą, tylko z literaturą (jedna z córek Ojca Goriot - druga była Anastazja, a obie wredne; zdrabniało się jako Naścia i Fifinka). Rebeka Nie w moim guście. Matylda Bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś