Dodaj do ulubionych

Wracają stare imiona?

18.04.11, 10:24
Pytanie głównie do osób, które są na bieżąco z odnośnym przedziałem wiekowym, bo ja mam wąskie pole obserwacji smile Niedawno znajoma 20-latka o imieniu typu Dżesika urodziła córkę i dała jej imię Helena. A wczoraj w kościele trafiłam na chrzest małej Felicji Marii. Przypadek czy tendencja?
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 10:27
      Nie przypadek. Imiona zawsze wracają co jakieś cztery pokolenia.
    • szajma Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 10:27
      tendencja.
      w przedszkolu mojego syna jest franek, hela, witek, staś itd. jest jedynym aleksym, są też wiktorie i kubusie, ale generalnie "starych" imion jest na pawdę sporo. co mnie osobiście się podobasmile
      • echtom Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 10:32
        > są też wiktorie i kubusie

Jakub i Wiktoria też stare, tylko wróciły parę lat temu i zdążyliśmy się przyzwyczaić wink
        • lejdi111 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:04
      • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 10:32
        nie zauwazylam jakos specjalnie
        z niemowlakow to kojarze wiktorie , maje i julie

ogolnie imiona wracaja co iles pokolen
        w jakims poradniku sprzed 100 lat radzono nie dawac na imie Agnieszka bo to przestarzale big_grin
        • edelstein Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 10:58
          Widze, ze faktycznie ludzie nadaja stare imiona. Mam w rodzinie Jasia, Hanne, Helene, Zofie, Karle, Paule, Henryczka wszystkie urodzone w ostatnich 5latach. Ja za takimi imionami nie przepadam i jestem fanka zagramanicznych z zagramaniczna pisowniasmile Choc w sumie imie mojego syna tez jest stare, tylko, ze nie z Pl. Ogolnie oprocz imion typu Spiderman itd, wiekszosc juz kiedys tam byla modna.
      • xyxzza Re: Wracają stare imiona? 19.04.11, 08:48
        szajma napisała:

> tendencja.
        > w przedszkolu mojego syna jest franek, hela, witek, staś itd. jest jedynym alek
        > sym, są też wiktorie i kubusie, ale generalnie "starych" imion jest na pawdę sp
        > oro. co mnie osobiście się podobasmile

dobrze zrozumiałam, że twój synek to Aleksy? Też mam egzemplarz w domu, tylko troszkę starszy i dotychczas nie spotkałam nikogo więcej o tym imieniu. smile
      • Gość: megi79 do szajmy-Aleksy- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 17:23
        I jak Aleksy funkcjonuje w praktyce?Proszę o info,gdyż rozważam to imięsmile
    • kawka74 Tendencja, zdecydowanie 18.04.11, 11:03
      Wracają Stasie, Franki, Antki (masowo wręcz, co chwila rodzi się jakiś Franek czy Antek).
      Lucyny, Helenki, Teresy - też wracają, i fajnie.
      Za chwilę Jakub i Julia zostaną zdetronizowani przez Tosię i Antoniego.
      • agazagie Re: Tendencja, zdecydowanie 18.04.11, 15:20
        Mam dwóch synów - Franka i Antka smile Jakby była dziewczynka to by była Antosia smile No strasznie mi się te imiona podobają. U syna w żłobku jest dużo dzieci o "starych" imionach. Na podwórku też - trzech Franków, trzech Antków, Marianna, Jurek, Zosia, Jadzia.
        • kawka74 Re: Tendencja, zdecydowanie 18.04.11, 15:24
          Bo to ładne imiona są, tyle, że powszednieją, zwłaszcza te Franki i Antosie.
        • domi_33 Re: Tendencja, zdecydowanie 24.04.11, 22:09
          agazagie napisała:

> Mam dwóch synów - Franka i Antka smile

dokładnie takie imiona nosili moi dziadkowie a więc moda jak nic wraca. smile
    • malila Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 11:05
      Tendencja. Tradycyjna tendencjawink Kiedy w jakimś pokoleniu nagrodzi się pula imion tradycyjnych, pojawia się tendencja w kierunku imion niespotykanych, nowych. Kiedy nagromadzi się pula imion "innych", pojawia się tendencja w kierunku imion tradycyjnych. Za każdym razem chodzi o odseparowanie się od mas.
      • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 11:09
        ja dzieciom dam tak dziwne imiona ze ani do tradycyjnych ani do nowoczesnych sie nie zalapiatongue_out
        • sadosia75 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 11:15
          Mojej siostrzenicy i tak nie pobijesz w oryginalnosci i dziwnosci.
          Ktoregos dnia dla zartu powiedziala, ze swoje dzieci nazwie jedynka i dwojka. I przyznam, ze to bardzo praktyczne smile krzykniesz przez okno jedyna i wiadomo, ze chodzi o twoje dziecko.
          • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 11:21
            big_grin
            no fakt przy tym moje typy calkiem normalne sa big_grin
            • imasumak Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:51
              Córeczka będzie Gadocha? wink
              • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 13:03
                syn bedzie Gedzio
                smile
                • moofka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 13:29
                  czarnaalineczka napisała:

> syn bedzie Gedzio
                  > smile

gediminas?
                  • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 13:38
                    gedeon
                    • myga Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 16:22
                      myslalam ze Gwidon...Tez ladnie.
          • babunia_wygodka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 16:20
            sadosia75 napisała:

> Mojej siostrzenicy i tak nie pobijesz w oryginalnosci i dziwnosci.
            > Ktoregos dnia dla zartu powiedziala, ze swoje dzieci nazwie jedynka i dwojka. I
            > przyznam, ze to bardzo praktyczne smile krzykniesz przez okno jedyna i wiadomo, z
            > e chodzi o twoje dziecko.

To też już było. Rzymianie dawali takie imiona.
    • sadosia75 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 11:06
      Tendencja . na szczescie smile
      Coraz czesciej spotykam Jasiow, Stasiow, Krysie, Grazynki, Helenki, Zosie. Mieszaja sie z Brajankami, Dzesikami, Sandrami i innymi nowoczesnymi dziecmi.
      • carmita80 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 11:50
        sadosia75 napisała:

> Tendencja . na szczescie smile
        > Coraz czesciej spotykam Jasiow, Stasiow, Krysie, Grazynki, Helenki, Zosie.

Tak troche off topic, ale strasznie nie lubie, mam wrecz alergie na te zdrobnienia. IMO sa koszmarne. Brrr Tez niestety mam imie popularne w latach kiedy bylam dzieckiem, nie dosc ze oszpecone z rz w srodku to jeszcze zdarbaniane do sia alko śka.
        >
        • sadosia75 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:00
          Zdrobnienia to w ogole oddzielny temat.
          Ale pamietam jak bylam smarkatym dzieciem i zdrabniano moje imie to trafialo mnie jak jasna cholera!
          Kiedys w podstawowce wstalam i nauczycielce powiedzialam " ja nie jestem Gosia ja jestem Goska albo Malgorzata" Ale do konca szkoly bylam dla niej Gosia.
          • wuika Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:41
            Matko! Jak mogłaś nam zdradzić prawdziwe imię Twe? tongue_out Teraz nie jesteś już anonimowa tongue_out
            • imasumak Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:53
              Ona już dawno je zdradziła smile
              • wuika Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 13:34
                Ale ja dopiero teraz na nie wpadłam, no suspicious
            • sadosia75 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 14:20
              Bo ja tak lubie zdradzac " o swicie " wink
        • lejla81 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:22
          Kwestia gustu smile Mi się na przykład podobają. Nie wiem, czym w praktyce różni się Staś od Piotrusia, czy Brajanka. A trudno do dwuletniego brzdąca mówić "Piotrze" czy "Stanisławie".
    • mikas73 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 11:18
      Mój młodszy -Antoni właśnie.
      Rzeczywiście coraz więcej ich wokoło, ale nie mam z tym problemu. Nasz Antoni to na cześć dziadka i pięknie komponuje się z nazwiskiem.
      Zauważam też inną prawidłowość: Im rodzic ma bardziej popularne imię, tym rzadszym obdarza swoje dzieci i odwrotnie.
      Mam bardzo rzadkie imię ; nie spotkałam dziewczyny o takim samym, raz słyszałam w telewizji. Takie imię może być męczące. Nauczyciele i nowopoznani znajomi - często zdziwieni, pytający o etymologię, uparcie przekręcający, bądź mylący je z podobnym. Dlatego nie zależało mi na kryterium rzadkości. Natomiast moja koleżanka Agnieszka swoim pociechom wynalazła bardzo wyszukane imiona - przyznam ładne i gustowne smile
      • el_jot Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:04
        Zauważam też inną prawidłowość: Im rodzic ma bardziej popularne imię, tym rzads
        > zym obdarza swoje dzieci i odwrotnie.

Wo ja jestem chyba wyjątkiem potwierdzającym: mam rzadko spotykane teraz imię, moja córka ma jeszcze rzadszewink
        Nauczyciele i nowopoznani znajomi -
        > często zdziwieni, pytający o etymologię, uparcie przekręcający, bądź mylący je
        > z podobnym.

Bognawink?
        • mikas73 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:12
          > moja córka ma jeszcze rzadszewink

Uświadomiłam sobie, że dla mojej niedoczekanej córki, mam wybrane..... rzadkie imię. A więc naciągana trochę ta moja teza ...

> Bognawink?

Nie, jeszcze ładniejsze wink
          • imasumak Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:59
            Moje obie córki też mają bardzo rzadkie imiona.
            Starszej imię nie da się przekręcić na coś bardziej popularnego, natomiast młodszej tak i część ludzi uparcie zwraca się do niej dość popularnym imieniem Amelka.
            • kawka74 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 13:22
              Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale jeśli dobrze, to imię Twoja starsza córka ma piękne.
            • anmoko do imasumak 18.04.11, 14:31
              Czyzby Aniela?smile
              Mlodszej, ktora narodzi sie w czerwcu zamierzamy dac tak na imie i wiele osob uwaza, ze unieszczesliwimy tym dziecko big_grin
              Starsza ma Urszula i uwazam, ze oba imiona pieknie sie razem komponujasmile
              • czarnaalineczka Re: do imasumak 18.04.11, 14:41
                sliczne smile

a tym ktorzy sie czepiaja powiedz ,ze chyba zmienicie na Demonia tongue_out
              • amoreska Re: do imasumak 18.04.11, 17:06
                Aniela - piękne imię smile
              • imasumak Re: do imasumak 18.04.11, 17:26
                anmoko napisała:

Czyzby Aniela?smile

Ano smile.

Mlodszej, ktora narodzi sie w czerwcu zamierzamy dac tak na imie i wiele osob uwaza, ze unieszczesliwimy tym dziecko big_grin

Nasza jest zachwycona swoim imieniem i jakoś nie odczuwamy dezaprobaty otoeczenia, a dziecię chodzi już do szkoły smile.
                Koleżanki i koledzy mówią do niej Anielka albo Aniela, młoda obie wersje lubi.
                Tylko część, ale to głównie osoby, z którymi dużo nie przebywa mówi do niej Amelka.

Starsza ma Urszula i uwazam, ze oba imiona pieknie sie razem komponujasmile

ładnie smile
                Nasza starsza ma na imię Józefina.
                • kawka74 Re: do imasumak 18.04.11, 17:42
                  > Nasza starsza ma na imię Józefina.

Czyli dobrze pamiętałam.
              • ula-lo Re: do anmoko 02.05.11, 21:14
                No proszę.
                Moja starsza ma na imię Urszula. Gdyby miała siostrę, byłaby pewnie właśnie Anielka. smile
                Ale jest brat - Jerzyk.

"Stare" imiona pięknie brzmią. A może po prostu mają inną 'aurę' niż serialowo-zachodnioeuropejskie w wersjach oryginalnych.
            • ira_07 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 18:24
              część ludzi uparcie zwraca się do niej dość popularnym imieniem Amel
              > ka.

Amalia...?
              • imasumak Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 18:46
                Dobrze pamiętałaś smile
                Nie chciałam na początku pisać o konkretach na forum, chciałam do Ciebie maila wysmażyć, ale sobie przypomniałam, że już kiedyś tu zdradziłam imiona moich dzieci, więc cóż wink
                • imasumak To do Kawki było :) 18.04.11, 18:47

• broceliande Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 11:56
      A Kasie, Anie, Piotrki i Pawły zawsze będąsmile
      • lejdi111 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:03
        I całe szczęście, że wracają bo nie dobrze mi sie robi gdy dowiaduje się, ze ktoś dał dziecku na imię Dżesika, Samanta, Sandra, Vanessa, Roksana, Alan, Oskar itd...

a nie mówiłam?
        • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:14
          Alan i Oskar sa bardzo stare
          chyba ci sie pomylilo cos big_grin
          • lejdi111 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:17
          • kawka74 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:21
            Tyle, że nieszczęsny Alan może i nie pachnie świeżością, ale nie dość, że kojarzy się z bezmyślnym kopiowaniem 'Zachodu', to jeszcze budzi mało atrakcyjne skojarzenia.
            • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:26
              jakie skojarzenia ?
              • kawka74 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:32
                Zdarzyło mi się słyszeć Alan - anal.
                • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:34
                  big_grin
                • echtom Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:34
                  W życiu bym na to nie wpadła smile
                • mikas73 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:35
                  W życiu nie słyszałam big_grin
                  Mnie kojarzy się ze Allanem Starskim.
                  • broceliande Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:39
                    Ja słyszałam w przedszkolu, dziecko mówił "Analek", ale ktoś poprawił bez komentarza.
                    • kawka74 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:51
                      Ja to słyszałam od dzieci nieco starszych.
                      U malucha skojarzenia jeszcze nie występują, wystarczy poprawić bez komentowania, tak, jak to opisałaś.
                    • mikas73 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:56
                      ???
                      Śmiałam się z kawki, że jej takie kosmate skojarzenia po głowie chodzą, a w sumie to przykre ...
                      • kawka74 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 13:19
                        Nie mnie chodzą.
              • echtom Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:33
                Też mnie zaintrygowało. Mi się kojarzy w wersji francuskiej z ciachem Alainem Delonem wink
                • imasumak Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 13:00
                  Mnie też smile
        • kawka74 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:17
          Akurat Roksana to piękne imię, w przeciwieństwie do pozostałych wymienionych ;p
    • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:37
      a jak wam sie podoba Feba ?
      • lejdi111 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:46
        od razu skojarzyło mi się z pieskiem smile

a nie mówiłam?
        • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 12:50
          czyli sympatycznie big_grin
          • imasumak Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 13:01
            O ile ktoś lubi pieski smile
            • bi_scotti Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 14:30
              Ja tam wlasciwie lubie wszystkie imiona chociaz przyznam, ze z tych tzw. starych to najmniej mnie zachwycaja wszystkie Ziemowity, Ziemomysly, Dobrochny, Boguchwaly, Mieszki i caly ten okres "piastowski" wink Co nie zmienia faktu, ze od ponad 30 lat przyjaznie sie z pewnym Mieszkiem, bratem Milosza a jedna z nielicznych dobrze przeze mnie wspominanych nauczycielek z podstawowwki miala na imie Ojcumila. Czlowiek jest wazny, tak? smile
    • aga.pier Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 17:03
      z imionami jest tak, że nawet jak chcesz dac dziecku imię inne niż aktualnie popularne i np 10 lat temu dałaś Jan to od kilku lat ten Jan jest tak popularny jak nie wiem. Tak jak i Franek. Zawsze ładne imiona dla mnie to: Kasia, Piotr, Ania, Paweł, Asia, Ewa, Basia, Agnieszka, Ula. Ola i Ala też ale swego czasu była na nie moda i za dużo ich było.
      • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 17:07
        ja licze na to ze moje sie nigdy popularne nie stana big_grin
        • aga.pier Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 17:46
          skoro tak twierdzisz to pewnie tak ale dziwolągi pewnie będą smile
          • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 17:51
            jakie dziwolagi ?
    • kamelia04.08.2007 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 17:25
      echtom napisała:

> Niedawno znajoma 20-latka o imieniu typu Dże
      > sika urodziła córkę i dała jej imię Helena.
      >

no, ale ta dzesika to sobie sama tego imienia nie nadała. Widac miała dziewczyna potrzebe normalnosci i dziecku nie chciała zafundowac obciachu jakim uszczesliwili ja rodzice.

Jestem sama w podobnej syuacji, bo szanowni rodzice popisali sie imieniem dla mnie, że szkoda gadac. Moje córki juz sa nazwane normalnie (tradycyjnie).
    • baba-666 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 17:50
      Moję dzieciaki mają zwykłe imiona z kraju z którego tatuś pochodzi,u nas w Polsce wzbudzaja zdziwienie.W szkole są jedynymi osobnikami o tych imionach i to jest fajne.Kiedyś byli u moich rodziców w czasie kolędy,ksiądz zaczął się trzepiać co to za imiona mają.Moja mama mocno się tłumaczyła dlaczego są właśnie taki.Dopiero jak się dowiedział że np.syn ma imię po tacie a tata nie stąd to trochę zmiękł.Mi bardzo podobają się imiona Staś,Antek,Jan,Aniela,Zosia.
      • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 17:53
        tlumaczyc sie obcemu facetowi z imion wlasnych wnuczat ???
        co go to obchodzi ??
        • bi_scotti Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 18:01
          Niektorych imion to nawet moze i szkoda, ze nie wracaja. Mnie sie np. TERAZ bardzo podobaja Reglinda, Gryzelda, Kassandra, Lukrecja, Hipolit, Zachariasz, Aaron, Hugo, Ursyn a jakos sie jeszcze nie spotkalam nawet ze wzmianka, ze ktos ktores z tych imion odkurzyl i dziecku nadal. Moje wlasne gusta tez sie zmieniaja - wciaz lubie imiona moich dzieci nadane Im tych 27, 24 i 20 lat temu smile ale teraz to one juz maja jeszcze caly wydzwiek lat i znaczen, ktore narosly wraz z dorastaniem moich dzieci. Dzis, jakims "nowym/swiezym" dzieciom pewnie nadalabym juz inne imiona.
          • Gość: Pola Re: Wracają stare imiona? IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.11, 16:54
            Wątpię by te imiona były kiedyś powszechnie nadawane, może z wyjątkiem Hipolita, więc nie sądzę by można je porównywać z Frankami, Stasiami czy Antkami, których prawie każdy ma wśród przodków i stąd po pradziadku Franku jest mały Franio, ale ile osób miało prababcie Gryzeldę? smile
          • Gość: cress Re: Wracają stare imiona? IP: *.gorzow.mm.pl 16.05.11, 20:18
            Mój znajomy nazwał swojego synka w tym roku Aaron.
        • carmita80 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 19:07
          czarnaalineczka napisała:

> tlumaczyc sie obcemu facetowi z imion wlasnych wnuczat ???
          > co go to obchodzi ??

Pomijajac fakt, ze go (ani nikogo postronnego, bo to rodzicow sprawa) obchodzic to nie powinno, to bardzo niekulturalne bylo, ale to chyba ogolnie w PL spotykane.
    • nanuk24 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 17:58
      Ja tam nie wiemwink Wiem tylko, ze juz jestem blisko rozwiazania i jak imienia dla stwora nie mialam tak nie mam i chyba miec nie bede. Mam chyba za duze wymaganiawink
      • bi_scotti Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 18:02
        nanuk24 napisała:

> Ja tam nie wiemwink Wiem tylko, ze juz jestem blisko rozwiazania i jak imienia d
        > la stwora nie mialam tak nie mam i chyba miec nie bede. Mam chyba za duze wymag
        > aniawink
        >

Spoko! Human musi sie urodzic i pol-otwartym okien na Ciebie wymownie spojrzec. Dopiero wtedy bedziesz wiedzic z kim masz do czynienia i jakie sobie "Toto" imie przynioslo smile
        • czarnaalineczka Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 18:13
          >i jakie sobie "Toto" im
          > ie przynioslo smile

całkiem fajne wink
          • nanuk24 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 18:16
            No to imie juz mam!tongue_out
            • nanuk24 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 18:22
              Nie, Toto raczej odpada, bo mam psa Ottotongue_out
              • heca7 Re: Wracają stare imiona? 19.04.11, 09:55
                Ja miałam psa Totowink Został tak nazwany na fali Czarnoksiężnika z krainy Oz.
            • czarnaalineczka mam :P 18.04.11, 18:24

imie jednoczesnie nowoczesne , brzmiace "staro" i zdrabnia sie do toto big_grin

Torrentiusz big_grin
        • nanuk24 Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 18:20
          Tylko zebym zdazyla sie namyslec i wymyslec, bo poprzednim razem urzedniczka z papierami przyszla juz kilka godzin po porodzie. a jak tym razem przyjdzie jak mnie jeszcze w pokoju poporodowym nie bedziewink
        • imasumak o to, to Biscotti:) 18.04.11, 18:50
          Moja mam mawia, że dziecko i kot samo sobie imię przynosi wink
    • magdakingaklara Re: Wracają stare imiona? 18.04.11, 19:48
      U mnie nasral Han
      • izak31 Re: Wracają stare imiona? 19.04.11, 09:30
        Mnie rozwalają (w sensie pozytywnym) takie imiona jak Helena, Regina, Morgana
        jesli bede miec córkę to z duzym prawdopodobienstwem, bedzie miec jedno z tych trzech wink
    • mondovi Re: Wracają stare imiona? 19.04.11, 09:43
      Raczej nie przypadek. W syna grupie przedszkolnej oprócz Julek i Kubusiów jest są też Antki i Tosie, Nastka, Franek, Jędrek, Tadzik.
    • Gość: ja Re: Wracają stare imiona? IP: *.nplay.net.pl 11.08.11, 11:15
      moze sie ogarnij co?
      felicja to nowoczesne imie
      • dalenia Re: Wracają stare imiona? 11.08.11, 13:29
        Gość portalu: ja napisał(a):
        > felicja to nowoczesne imie

Nie sądzę ... Fela to przecież wybitnie "babcine" imię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.