Dodaj do ulubionych

Nawojka czy Idalia?

15.06.11, 10:30
Poród zbliża się wielkimi krokami a my wciąż poszukujemy. Po ostatnich dyskusjach zostały dwa imiona które mniej/więcej podobają nam się obojgu, choć ani dla mnie, ani dla M. nie są to imiona wymarzone. Nawojka czy Idalia, które lepsze? Generalnie problem z imieniem dla dziewczynki wielki, powinno być oryginalne, z tradycjami, niepretensjonalne najlepiej z ładnymi zdrobnieniami i choć trochę w konwencji imion starszych braci (Jeremi i Leonard). No i od nazwiska dobrze aby pasowało (coś jak Kmicic). Na drugie ma być Halina, Antonina, Zofia albo Marianna. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • fenyloalanina5 Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 10:54

Idalia. Ładne.
      Nawojce powiedziałabym stanowcze NIE. Zbyt wydumane. Trudno mi także wyobrazić sobie np. 50-letnią Panią Nawojkę.
    • quasi.modo Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 11:08
      Zdecydowanie Idalia! Wg mnie pasuje do nazwiska i imion starszych braci, jak również spełnia pozostałe warunki. No i sama w sobie jest piękna.

Nawojka jest dla mnie zbyt wymyślna. Ponadto w jednym uchu brzmi mi jak rzeczownik a w drugim zdrobnieniowo. Nie mogę się przekonać do tego imienia.

Do Idalii dobrałabym na drugię Zofię, ewentualnie Halinę. Ale pozostałe kandydatury też nie są złe.
    • Gość: megi79 Re: Nawojka czy Idalia? IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 15.06.11, 12:29
      IdaliasmileIda,Idusia,Idalka,Dalia,Dalijka
      (polecam jako mama już prawie 4-latki Iduni,ale naprawdę-to imię ma mnóstwo zdrobnień i często słyszymy,że jest piękne...)
      Nawojka jakoś zdrobnieniowe,i ma tylko tę jedną formę,co dla mnie jest wadą.
      Koniecznie napisz co wybraliściesmile
      PS My do Idalii i Lilianny mocno rozważamy Leonarda i Jeremiego,więc wg mnie świetnie by Wam Idalka do imion synów pasowała.Najładniej Idalia Zofia.
    • Gość: megi79 Re: Nawojka czy Idalia? IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 15.06.11, 12:49
      Jeszcze argument za Idalią-jest bardziej międzynarodowe(jak Leonard i Jeremi)niż Nawojka.Jako dziecko mieszkałam w Ameryce i rodzice nie przetłumaczyli mojego imienia na Margaret,Maggie itd i przed 5 lat byłam nazywana Mal-gor-za-ta,co nie było miłe.
      Dla mnie jedyną wadą Idalii jest to,że jest mało znana,ale to Wam nie przeszkadza,gdyż bierzecie pod uwagę jeszcze tylko Nawojkę,która spotykałaby się(tak myślę)z jeszcze częstszym zdziwieniem.
    • dalenia Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 13:07
      IDALIA! Nawojka jest wg mnie zbyt zdrobnieniowa (co innego Nawoja) i zupełnie nie pasuje do imion braci. Uważam, że jest jednak zbyt hardcorowa przy Jeremim i Leonardzie.
      Co innego Idalia ... Nie dość, że ma setki świetnych zdrobnień, to jeszcze idealnie wg mnie pasuje do Jeremiego i Leonarda. Ten zestaw jest wg mnie fantastyczny!

A na drugie najlepiej ... Idalia Antonina - dla mnie bomba wink
      • uwierz_mirando Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 13:27
        Ogromnie podobają mi się imiona Waszych synów!

Zarówno Idalia jak i Nawojka moim zdaniem są ładne, ale ja postawiłabym na Idalię. Wybrałabym zestaw Idalia Antonina.

Gdybyście jednak zdecydowali się na Nawojkę, to moim zdaniem najlepiej brzmi Nawojka Marianna.

Pozdrawiam! smile
      • Gość: megi79 Jaka decyzja? IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 28.07.11, 19:27
        Ciekawa jestem na co się zdecydowaliście?smile
    • aedo Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 14:09
      Idalia. Wszystkie Wasze dzieci noszą bardzo ładne imionasmile
    • grecka_pszczola Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 14:37
      Z tych dwóch zdecydowanie Nawojka, chociaż osobiście wolę pełną wersję imienia Nawoja, a Nawojkę traktuję jako zdrobnienie.
      • Gość: iwa Re: Nawojka czy Idalia? IP: *.xdsl.centertel.pl 15.06.11, 14:43
        Idalia Antonina
    • olianka Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 15:16
      Nawoja (z Nawojką jako zdrobnieniem)
      • lipsmacker Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 15:51
        Podpisuje sie pod olianka.

Przepadam za Nawojka (Nawoja), natomiast Idalii nie lubie, mam jakas awersje do imion na "i", to krotkie brzmienie na poczatku mnie irytuje. Ponadto lubie charakterne imiona, Nawojka do takich nalezy, Idalia nie.
    • ronalilly Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 18:19
      Zdecydowanie Nawoja (jako pełna forma Nawojki) smile
    • florianne Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 18:50
      Nawojka bardziej mi się podoba .
    • malga.p Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 19:21
      Na początek chciałam wspomnieć, że baaaardzo podobają mi się imiona Twoich synów (mój wymarzony "zestaw").
      Wybrałabym Idalię, zdecydowanie!
      Nawoja, Nawojka- w ogóle mi się nie podoba, zwłaszcza proponowana Nawoja.
      • miss.swiss Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 23:53
        Idalia
    • atenette Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 20:37
      Niestety, ale Nawojka zawsze już będzie mi się kojarzyć z akademikiem UJ. Zresztą niezbyt mi się to imię podoba, a już proponowana Nawoja to IMO jakiś koszmarek. Tak więc zdecydowanie Idalia - piękne imię.
      • donmari-2 Re: Nawojka czy Idalia? 15.06.11, 22:05
        Bezdyskusyjnie Idalia, Nawojka to dla mnie za duży hardkor
    • Gość: megi79 Leonard i Jeremi IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 16.06.11, 08:16
      ...napisz proszę jak mają na drugie imię Twoi synowie?
      Jeśli już pytałam,proszę wybaczsmile
      I ciekawa jestem-czy skłaniacie się bardziej ku Idalii czy Nawojce?Kiedy Malutka się urodzi?
      • milenium5 Re: Leonard i Jeremi 16.06.11, 09:57
        Drugie imiona wszyscy w rodzinie od pokoleń noszą po jakimś dziadku-pradziadku, czy babci prababci. Jeremi Maurycy i Leonard Stanisław. Dziecko urodzi się w sierpniu. Ja jestem bardziej za Nawojką, tata zdecydowanie za Idalią. Nie przepadam za miękkimi imionami, dla mnie idealne byłoby coś z r. Marzy mi się Laura alboRóża...
        • quasi.modo Re: Leonard i Jeremi 16.06.11, 10:03
          milenium5 napisał:

> Nie przepadam za miękkimi imionami, dla mnie idealne byłoby coś z r.

To może pogodzi Was Irena?
        • Gość: megi79 Re: Leonard i Jeremi IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 16.06.11, 13:20
          Na Idalię często mówimy Ida,a to już miękko nie brzmismile
          Super zestawy dla synów wybraliście.
          Spokojnie-do sierpnia dacie radę zdecydować(choć ja popieram Twojego mężasmile)
          Mój też był tym,który najbardziej był za Idalią,a ja teraz nie żałuję.Ale u nas ewentualna trzecia będzie Różą(a czemu u Was odpada?).Pytam o Różę,bowiem,że Laura coraz popularniejsza.
        • paula.anna Re: Leonard i Jeremi 29.07.11, 09:04

> Nie przepadam za miękkimi imionami, dla mnie idealne byłoby coś z r. Marzy mi się Laura
          > albo Róża...

to Klara, a na drugie Marianna!
          z tych 2 proponowanych wolę chyba Idalię.... choć też za miękkimi, słodkimi imionami nie przepadam
          ale Nawojka jest dla mnie zdrobnieniowa... bo gdyby nie to, to ją bym wolała
    • luska.s Re: Nawojka czy Idalia? 16.06.11, 10:21
      tylko i wyłącznie Idalia. Nawojka jak dal mnie jest okropna niestety...

Na drugie najbardziej pasuje mi Antonina, chociaż Zofia i Marianna też ok.
    • magdmaz Re: Nawojka czy Idalia? 16.06.11, 11:45
      Zdecydowanie oddaję głos na Idalię. Na drugie - wszystkie ładne, choc najmniej Halina, ale rozumiem, ze tu decydują względy tradycji rodzinnej.
    • polifonia1983 Re: Nawojka czy Idalia? 16.06.11, 14:36
      Nawojka lub Nawoja - tylko, dla mnie to piękne imię. Idalia mi się nie podoba, wolę Idę, jest mniej "napuszona".
    • gaudencja Re: Nawojka czy Idalia? 16.06.11, 20:25
      Idalia lub Nawoja. Nawojka jest zdecydowanie zdrobnieniowa.
      • ewela345 Re: Nawojka czy Idalia? 17.06.11, 19:49
        jestem za Idalią smile
        • abiela Re: Nawojka czy Idalia? 17.06.11, 22:51
          Mnie sie Idalia nie podoba, wole Ide. Chyba wybralabym Nawojke.
    • jagodowa2 Re: Nawojka czy Idalia? 18.06.11, 16:59
      Idalia zdecydowanie! Na drugie wybrałabym Mariannę.
      • Gość: rer Re: Nawojka czy Idalia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 12:54
        jeżeli już to India, czemu wy wymyślacie jakies takie dziwne imiona, obydwa dla mnie to porażka.
        • polonica7 Re: Nawojka czy Idalia? 20.06.11, 13:26
          zdecydowanie Idalia, na drugie wybrałabym Antoninę ..
        • dalenia Re: Nawojka czy Idalia? 20.06.11, 13:33
          Gość portalu: rer napisał(a):
          > czemu wy wymyślacie jakies takie dziwne imiona

Ale przecież nikt z nas ich nie wymyśla. One istnieją już od dawna.
        • abiela Re: Nawojka czy Idalia? 20.06.11, 23:20

> jeżeli już to India,

??
        • quasi.modo Re: Nawojka czy Idalia? 20.06.11, 23:31

> jeżeli już to India

A może Indiana?
          • magdadalena Re: Nawojka czy Idalia? 21.06.11, 11:00
            Idalia. Nawojka jakies takie... inne. Idalia pięknie brzmi smile
    • judelka Re: Nawojka czy Idalia? 22.06.11, 15:20
      Zdecydowanie Idalia. Ani Nawojka ani Nawoja nie brzmia ladnie.
      • dasia_p Re: Nawojka czy Idalia? 28.07.11, 21:35
        Idalia wink
        Laura i Róza - piekne też wink
    • cynta Re: Nawojka czy Idalia? 29.07.11, 03:32
      A dla mnie imie Idalia jest... forumowe. Nie znam zadnego miejsca gdzie by to imie wystepowalo poza tym forum. Mogloby to byc fajne imie na emigracje a jednak jest zupelnie nie znane. Nawojka jest zbyt przasna jak dla mnie. I IMHO zadne z tych imion nie pasuja do Jeremiego i Leonarda. Dla mnie styl tutaj jest New Ageowy bardziej niz klasyczny. Alma, Blanka, Berenika czy nawet Sara?
      • Gość: megi79 Re: Nawojka czy Idalia? IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 29.07.11, 08:20
        Coś w tym jest,że jest to imię forumowe-występuje na forum o wiele częściej niż w świecie realnym,jest tutaj znane,lubiane i polecane innym.Ale jak nadawaliśmy je w 2007 roku to w Warszawie były 2 nadania,a w 2010 roku 7 nadań,więc jest pewna tendencja wzrostowa w nadawaniu,choć przyznam,że niewielka;za to Ida ostatnio występuje już w każdym "Witajcie na Świecie",a na Idalię i tak najczęściej mówi się Ida-ta forma nikogo nie dziwi,jest znana i naprawdę prosta do wymówienia i zapamiętania.Wg mnie Idalia jest to imię niesłusznie zapomniane i godne odświeżenia.
      • olik1980 Re: Nawojka czy Idalia? 29.07.11, 16:39
        ale to porządne forum, pełne inteligentnych osób, więc to że jest forumowe mi nie przeszkadza nic a nic.

Idalia, Nowoja nie...
      • morekac Re: Nawojka czy Idalia? 11.08.11, 16:39
        Nie znam zadnego miejsca gdzie by to i
        > mie wystepowalo poza tym forum
        Chyba w Trędowatej była hrabina Idalia... wink
    • Gość: Olka Re: Nawojka czy Idalia? IP: 194.183.33.* 03.08.11, 15:19
      Idalia.Nawojka też ładnie,ale to imię jest zbyt odważne.
    • iwonagos Re: Nawojka czy Idalia? 11.08.11, 09:51
      Rany boskie - Nowojka....
      • olus22 Re: Nawojka czy Idalia? 11.08.11, 14:21
        Czy nie ma już normalnych imion ludzie zastanówcie się co powie dziecko jak dorośnie i będzie miało takie imię.
        W wymyślaniu imion dla dzieci jesteśmy co raz lepsi
        • dalenia Re: Nawojka czy Idalia? 11.08.11, 18:36
          olus22 napisała:
          > Czy nie ma już normalnych imion

A jakie to imiona są wg Ciebie normalne? Czy np. Apolinary jest jeszcze normalny, czy może już nie? A Józefina jaka jest? Bardzom ciekawa!

ludzie zastanówcie się co powie dziecko jak dor
          > ośnie i będzie miało takie imię.

"Mamo, dzięki za takie ładne imię" albo "Mamo, dlaczego nadałaś mi takie brzydkie imię?"?

> W wymyślaniu imion dla dzieci jesteśmy co raz lepsi

Ale akurat te imiona były wymyślone dawno temu i bynajmniej nie na naszym forum wink
      • gaudencja Re: Nawojka czy Idalia? 11.08.11, 19:42
        iwonagos napisała:

> Rany boskie - Nowojka....

Jak wymyśliłaś takie imię?
    • milenium5 Re: Nawojka czy Idalia? 08.09.11, 13:30
      Miło mi poinformować, że 1 września urodziła się nam córeczka. Długo pozostawała bezimienna, a w końcu zdecydowaliśmy się na Antoninę Zofię. Mamy więc Jeremiego, Leosia i Tosię. Dziękuję wszystkim za pomysły i rady.
      • lus.sia Re: Nawojka czy Idalia? 08.09.11, 13:36
        gratuluje Tosia ślicznie smile
        • magducha78 Re: Nawojka czy Idalia? 08.09.11, 13:55
          gratulacje, bardzo ładne imięsmile
      • quasi.modo Re: Nawojka czy Idalia? 08.09.11, 13:58
        Witaj Tosiu!
      • dalenia Re: Nawojka czy Idalia? 08.09.11, 14:51
        Gratuluję Tosi! Śliczne imiona noszą Twoje dzieci smile
      • luska.s Re: Nawojka czy Idalia? 08.09.11, 18:05
        gratulacje, a imię śliczne
      • Gość: amin Re: Nawojka czy Idalia? IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 22:04
        gratulacje - przede wszystkim dla córeczki

udało jej się uniknąć traumy w dzieciństwie, wyśmiewania w szkole, głupich pytań w życiu dorosłym, wstydu w trakcie kariery zawodowej itd...

jak by mnie ktoś nazwał "Nawojka" to bym chyba pierwszego dnia po 18-tych urodzinach wystapiła do sądu o zmianę imienia (może od razu "sławojka"?). Idalia tylko minimalnie lepsza (imię dla starej ciotki z XIX wiecznej pozytywistycznej nowelki)

czy naprawdę tak dużo osób musi leczyć swoje kompleksy i zaspokajać swoją potrzebę oryginalności kosztem dzieci???
        • gaudencja Re: Nawojka czy Idalia? 09.09.11, 21:42
          Gość portalu: amin napisał(a):

> udało jej się uniknąć traumy w dzieciństwie, wyśmiewania w szkole, głupich pyta
          > ń w życiu dorosłym, wstydu w trakcie kariery zawodowej itd...

Kolejny jasnowidz...
      • Gość: megi79 Re: Nawojka czy Idalia? IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 09.09.11, 09:37
        Gratulacjesmile
      • paula.anna Re: Nawojka czy Idalia? 09.09.11, 10:14
        bardzo podobają mi się imiona Twoich dzieci smile
        choć ostatnio wolę Antonię od Antoniny wink
      • abiela Re: Nawojka czy Idalia? 09.09.11, 18:09
        Gratulacje, piękny wybór!
        • gaudencja Re: Nawojka czy Idalia? 09.09.11, 21:43
          Przyłączam się do gratulacji!
          • Gość: Nawojka Re: Nawojka czy Idalia? IP: *.81-166-189.customer.lyse.net 14.10.11, 23:55
            chciałabym się wypowiedzieć na temat waszych wypowiedzi....

Nawojka....
            tak mam na imię Nawojka,nie Nawoja,bo to brzmi wulgarnie,ale Nawojka....
            imieniny mam 21 marca, w I dzień wiosny....
            czy są zdrobnienia od tego imienia...oczywiście i to mnóstwo, Oja Ojka,Ojeczka,Nawojeczka...

czy wyobrażam sobie dorosłą Nawojkę?...mam 31 lat,tak wiec chyba są i starsze Nawojki,sama znam 2 po 40smile...wydumane,hm to jest chyba ostatnie określenie którym obdarzyliby mnie znajomi...wręcz przeciwnie,jestem wiecznie roześmiana!smile...
            uwielbiam to imię,dziękuję mojej mamie która 7 lat walczyła o nie z cala rodzina i nigdy przenigdy nie żałowałam ze tak mam na imię!....a sama Nawojka po łacinie oznacza "osobę która się nie poddaje" i jest to na pewno motto Nawojeksmile....
            • dalenia Re: Nawojka czy Idalia? 15.10.11, 00:15
              Wg mnie Nawoja nie brzmi wulgarnie. Wręcz przeciwnie - brzmi bardzo ładnie, sympatycznie i poważniej, doroślej niż Nawojka.

Gość portalu: Nawojka napisał(a):
              > wydumane,hm to jest chyba ostatnie określenie któr
              > ym obdarzyliby mnie znajomi...wręcz przeciwnie,jestem wiecznie roześmiana!smile..

Ale tu chodziło o imię! Wg niektórych imię Nawojka jest wydumane, a nie same Nawojki.
            • olianka Re: Nawojka czy Idalia? 15.10.11, 16:47
              Gość portalu: Nawojka napisał(a):

a sama Nawojka po łaci
              > nie oznacza "osobę która się nie poddaje"

Nawojka coś oznacza po łacinie?
              • dalenia Re: Nawojka czy Idalia? 15.10.11, 18:38
                Też się nad tym zastanawiałam. Niby na wikipedii też o tym piszą, ale w sumie to mało sprawdzone źródło wiedzy, więc już sama nie wiem ...
                • gaudencja Re: Nawojka czy Idalia? 15.10.11, 22:18
                  To oczywista bzdura z tym łacińskim tłumaczeniem. Natomiast nie rozumiem, czemu Nawojka deprecjonuje Nawoję. Nie czyń drugiemu, co Tobie niemiło.
            • polifonia1983 Re: Nawojka czy Idalia? 15.10.11, 19:56
              Cieszę się, że napisałaś smile Uwielbiam twoje imię i mam po wyżej uszu tekstów, że dziecko by czuło się skrzywdzone mając tak na imię.
      • aneladgam Re: Nawojka czy Idalia? 15.10.11, 01:19
        Gratuluję, fantastyczne imię smile
    • lubomiro Re: Nawojka - doskonałe imię dla dziewczynki 16.10.11, 10:06
      Nawojka to staropolskie - słowiańskie imię, czyli wywowodzi się z jezyka polskiego. Więc dla mnie wybór jest prosty. Czyba że ktoś woli Włochy (Id(t)alię) smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.