Gość: Olusia IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 22:19 ostatnio zachwyciło mnie to imię z jednej strony jest antycznym rzymskim imieniem, z drugiej brzmi tak "pulchniutko" a z trzeciej jeszcze znaczy "piękna" (co może się jakoś łączyć z tym jak brzmi ) co o nim myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Pulcheria 22.06.11, 22:50 Mnie się dość podoba, ale właśnie te "pulchne" skojarzenia mi przeszkadzają. Poza tym bałabym się, że ktoś z Pulcherii zrobi Pulcię. Ja nazywałabym ją tylko Pulcherką, Pulchercią, ewentualnie Cherią. Swojej córki pewnie tak nie nazwę, ale u kogoś odebrałabym całkiem pozytywnie. Swoją drogą, ciekawa jestem, czy są jakieś Pulcherie w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: Pulcheria 22.06.11, 23:25 Moja 28-letnia kuzynka ma drugie imię Pulcheria Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Pulcheria 23.06.11, 01:04 Podoba mi się umiarkowanie. Przeszkadza "pulchny" początek, ale lubię końcówkę -ria, -lia. U Rymuta 16 Pulcherii: - 7 urodzonych przez rokiem 1920 - 8 urodzonych w latach dwudziestych - 1 urodzona w latach trzydziestych ___ Pomagaj, klikając codziennie! antros.ovh.org/pomagaj/big.html Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Pulcheria 23.06.11, 05:02 Nie podoba mi sie, skojarzenia sa zbyt silne. To tak samo jak z Prymitywem - znaczenie w porzadku, imie do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Pulcheria 23.06.11, 08:10 w bajcie była podstępna Pulcheryja. śmieszniutkie, ale nie nadałabym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 A w jakiej bajce? 29.07.12, 22:20 Ja kojarzę tylko piękną Pulcheryję i szpetną Bestyję. A podstępnej Pulcheryi nie kojarzę nic a nic. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Pulcheria 23.06.11, 08:17 Słysząc to imię , mam automatyczne skojarzenie ze słowem ,, pulchny " . Zupełnie mi się nie podoba . Odpowiedz Link Zgłoś
tadea Re: Pulcheria 24.06.11, 15:51 Aż się do siebie uśmiechnęłam na widok tego wątku. Imię dla mnie kompletnie nie do noszenia. Pulcherię znam z literatury i z jakiejś bajki, dokładnie nie pamiętam z jakiej ( aż z ciekawości zerknę w google). Tak czy inaczej, brzmi bardzo żartobliwie. Zestawiłabym ją z Kunegundą i Gryzeldą. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Pulcheria 13.07.11, 12:45 "O pięknej Pulcheryi i okrutnej Bestyi" - w latach osiemdziesiątych wielokrotnie pokazywano w telewizji kukiełkową wersję takiego przedstawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Pulcheria IP: *.adsl.alicedsl.de 24.06.11, 22:37 O jezu, wyobrazcie sobie pulchna kobiete, ktora do tego ma na imie Pulcheria. Pulchna Pulcheria. Moim zdaniem tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Pulcheria 25.06.11, 08:56 dla postaci fikcyjnej (pamiętam jakąś bajkę z dzieciństwa) -ok dla realnej osoby- już nie bardzo nie lubię miękkich końcówek, choć -ria i tak nie wydaje mi się tak słodka jak -lia (Amelia, Julia itp) no jakoś mnie nie zachwyca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kol25 Re: Pulcheria IP: 79.175.247.* 25.06.11, 19:04 Kolejne dziwadło i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13f [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 21:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pulcheria 12.07.11, 00:10 Cóż, jak mało które imię, zupełnie do mnie nie przemawia. Wolałabym już Klotyldę. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 [...] 12.07.11, 13:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Pulcheria 12.07.11, 15:11 Kojarzy się jeszcze z Pulcherią Raskolnikową, postacią niewątpliwie pozytywną, ale ze względu na skojarzenia z pulchnością i brak sensownych zdrobnień jestem na nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. [...] IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 17:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .............. Re: Pulcheria IP: *.gate.telkab.pl 20.07.11, 21:10 okropne według mnie Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Pulcheria 21.07.11, 11:05 Koleżanka mi opowiadała, że jak urodziła córkę (dobre 20 lat temu) to chciała jej dać na imię Petronela, ale jej mąż powiedział, że wszystko ok. pod warunkiem, że byłaby wysoką, szczupłą i piękną dziewczyną, ale jak wyrośnie na grubego karzełka z krzywymi zębami, pryszczami i zezem i DO TEGO będzie miała na imię Petronela... Stanęło wtedy na Zuzannie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Pulcheria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 22:50 że będą mówić na nią Pulpa. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Pulcheria 29.07.12, 19:46 Dla mnie okropne imię. Bardzo mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś