23.06.11, 08:31
Co myślicie o tym imieniu ?
Nazywała się tak moja praprababcia . Ciekawi mnie , jak zwracano się do niej zdrobniale , ale niestety mogę się tylko domyślać . Mi się to imię podoba , ale raczej nie odważyłabym się nadać , chyba że na drugie .
Obserwuj wątek
    • wyczyny Re: Teodora 23.06.11, 11:24
      pewnie byla Teosią, faktycznie potrzeba odwagi, żeby nadać wink
    • olianka Re: Teodora 23.06.11, 11:56
      Podoba mi się, aczkolwiek wolę Teofilę (biorę pod uwagę możliwość nazwania tak córki).
      • abiela Re: Teodora 23.06.11, 12:51
        Bardzo bardzo mi się podoba.
        • Gość: ariella Re: Teodora IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.11, 13:22
          bardzo smile znam jedna dwulatke, wołaną Tea.
    • polifonia1983 Re: Teodora 23.06.11, 14:21
      Bardzo mi się podoba. Zdrobnień może być dużo - Tea, Teosia, Tosia, Tola - same fajne.
    • dalenia Re: Teodora 23.06.11, 21:34
      Nie podoba mi się. Teosia tak, ale tylko jako Teodozja. Bałabym się, że z Teodory zrobią mi Dorę - nie zniesłabym wink
      Tak czy siak, u kogoś odebrałabym ją naprawdę pozytywnie, ale nie jest to imię dla mojej córki.
      • uwierz_mirando Re: Teodora 24.06.11, 12:05
        Dla mnie to imię jest zupełnie "odarte z kobiecości" wink
    • tadea Re: Teodora 24.06.11, 15:41
      Nie ma dla mnie uroku.
      • an_o Re: Teodora 25.06.11, 04:42
        Jak dla mnie za twarde. Teofila, to co innego. Mam babcie Teofile, na ktora w mlodosci wolano Lila.
    • solveiga1 Re: Teodora 26.06.11, 22:10
      Wole meska wersje tego imienia, a z zenskich wole Teofile ale ucieszylaby mnie mala Teodora (Tea, Tesia, Teosia smile
    • Gość: emka Totka IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 30.06.11, 18:42
      Tak zwracamy się do naszej znajomej-nie wiem bo nigdy nie spytaliśmy jak się do niej zwracano jak była dzieckiem.
      • himilke Re: Totka 01.07.11, 23:59
        Imie znieslawione przez Prokopiusza z Cezarei niestety. Moja prababcia znana byla jako Tola. W Ani z Avonlea, gdzie wystepuja bliznieta Davy i Dora,Dora bedaca Teodora, jest w polskim tlumaczeniu tez Tola, z tego, co pamietam.
    • Gość: za dwie minuty. Re: Teodora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.11, 23:06
      mocne, zdecydowane imię odbieram raczej pozytywnie. ostatnio zwróciłam uwagę na imię Gertruda - po obejrzeniu filmu Dziewczyna z Jersey smile
      • dalenia Re: Teodora 07.07.11, 13:28
        Gertruda jest świetna! A na "Dziewczynie z Jersey" płakałam jak głupia wink
    • Gość: niki Re: Teodora IP: *.adsl.alicedsl.de 06.07.11, 23:11
      Znam jedną 4-letnią. Jest po prostu Tosią. Nie widzę jednak wdzięku w tym imieniu...
    • gaudencja Re: Teodora 13.07.11, 11:23
      Bardzo mi się podoba i nie wiem, czemu jej nadanie miałoby wymagać odwagi...
    • dierde Re: Teodora 05.07.22, 11:58
      Podoba mi się Teodora. Odświeżam wątek smile
    • paula.anna Re: Teodora 05.07.22, 14:24
      Doceniłabym u kogoś. Podoba mi się brzmienie Teodory 🙂.
      Sama mie nadałabym, bo po pierwsze jest mnóóóstwo imion, które podobają mi się bardziej, a po drugie coraz bardziej przeszkadzają mi wszelkie bogowe znaczenia.

Natomiast po raz kolejny zastanawia mnie fenomen zjawiska- to samo imię w formie męskiej jest ok, a nawet szalenie popularne (np Franciszek), a w wersji żeńskiej jest już "fe" 🤔.
      Poczytałabym chętnie o przyczynach, jeśli ktoś już badał to zjawisko. Sama mam oczywiście pewne hipotezy.
      • sulika Re: Teodora 07.07.22, 16:06
        paula.anna napisała:

> Natomiast po raz kolejny zastanawia mnie fenomen zjawiska- to samo imię w formi
        > e męskiej jest ok, a nawet szalenie popularne (np Franciszek), a w wersji żeńsk
        > iej jest już "fe" 🤔.
        > Poczytałabym chętnie o przyczynach, jeśli ktoś już badał to zjawisko. Sama mam
        > oczywiście pewne hipotezy.
        >
        Bo jeśli imie kojarzy się bardziej z jedną płcią to w wersji dla drugiej brzmi ,,jakoś dziwnie", nienaturalnie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Chyba też częściej to zjawisko występuje w formie -popularne imię męskie, a żeńskie nielubiane. (Szymon-Szymona, Ksawery- Ksawera) Chociaż oczywiście zdarza się i na odwrót (Paulina -Paulin, Justyna- Justyn, Marcelina - Marcelin, Laura- Laurenty).
        Imiona żeńskie powstałe poprzez dodanie ,,a" do wersji męskiej często wydają się mało kobiece, co dla fanów Julek i Lilianek może być nie do przejścia.
        No i chyba najważniejsze -wiele robi tu osłuchanie. Czyli jedna wersja z jakiś powodów jest bardziej znana i popularna, a druga powrzechnir nieznana bądzz też niszowa (wspomniany Justyn albo Ksawera). I oczywiście to co mówiłam na początku - znamy i lubimy jedna wersje, to druga będzie brzmieć ,,dziwnie" i nienaturalnie.
        Są też imiona, które miały ,,szczęście " i są lubiane w obu formach (Dominika i Dominik, czy Aleksandra i Aleksander), albo też nie brzmią ,,męsko" lub ,,żeńsko" mimo, że nie są bardzo popularne (tu chyba zaliczają się Emil i Eryka)
    • remigia1 Re: Teodora 05.07.22, 14:43
      Nie podoba mi się, IMO brzmi zbyt twardo.
    • sulika Re: Teodora 07.07.22, 16:14
      Kiedyś mi się nie podobała, ale teraz jest IMO całkiem niezła. Na plus konkretne brzmienie i sporo ładnych zdrobnień -Tea, Teosia, lubiana przeze mnie Tola, Tosia (ale w dobie Antonin bym nie używała), nienajgorsza jest też Dora, Dorka. Można używać również Todzi, ale ta mi się aż tak bardzo nie podoba. Z minusów wydaje mi się wciaz zbyt odmeska, czego nie odczuwam już np. przy Janie i Erycewink Na pewno docenilabym Teodorę u kogoś, choć sama wolałabym nadać Teodozję.
    • nadeeka Re: Teodora 12.07.22, 18:53
      Bardzo lubię Teodorę, ale nie tak bardzo, jak Teofilę lub Teodozję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.