florianne 23.06.11, 08:31 Co myślicie o tym imieniu ? Nazywała się tak moja praprababcia . Ciekawi mnie , jak zwracano się do niej zdrobniale , ale niestety mogę się tylko domyślać . Mi się to imię podoba , ale raczej nie odważyłabym się nadać , chyba że na drugie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyczyny Re: Teodora 23.06.11, 11:24 pewnie byla Teosią, faktycznie potrzeba odwagi, żeby nadać Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Teodora 23.06.11, 11:56 Podoba mi się, aczkolwiek wolę Teofilę (biorę pod uwagę możliwość nazwania tak córki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Teodora IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.11, 13:22 bardzo znam jedna dwulatke, wołaną Tea. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Teodora 23.06.11, 14:21 Bardzo mi się podoba. Zdrobnień może być dużo - Tea, Teosia, Tosia, Tola - same fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Teodora 23.06.11, 21:34 Nie podoba mi się. Teosia tak, ale tylko jako Teodozja. Bałabym się, że z Teodory zrobią mi Dorę - nie zniesłabym Tak czy siak, u kogoś odebrałabym ją naprawdę pozytywnie, ale nie jest to imię dla mojej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Teodora 24.06.11, 12:05 Dla mnie to imię jest zupełnie "odarte z kobiecości" Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Teodora 25.06.11, 04:42 Jak dla mnie za twarde. Teofila, to co innego. Mam babcie Teofile, na ktora w mlodosci wolano Lila. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Teodora 26.06.11, 22:10 Wole meska wersje tego imienia, a z zenskich wole Teofile ale ucieszylaby mnie mala Teodora (Tea, Tesia, Teosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Totka IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 30.06.11, 18:42 Tak zwracamy się do naszej znajomej-nie wiem bo nigdy nie spytaliśmy jak się do niej zwracano jak była dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
himilke Re: Totka 01.07.11, 23:59 Imie znieslawione przez Prokopiusza z Cezarei niestety. Moja prababcia znana byla jako Tola. W Ani z Avonlea, gdzie wystepuja bliznieta Davy i Dora,Dora bedaca Teodora, jest w polskim tlumaczeniu tez Tola, z tego, co pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za dwie minuty. Re: Teodora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.11, 23:06 mocne, zdecydowane imię odbieram raczej pozytywnie. ostatnio zwróciłam uwagę na imię Gertruda - po obejrzeniu filmu Dziewczyna z Jersey Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Teodora 07.07.11, 13:28 Gertruda jest świetna! A na "Dziewczynie z Jersey" płakałam jak głupia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Teodora IP: *.adsl.alicedsl.de 06.07.11, 23:11 Znam jedną 4-letnią. Jest po prostu Tosią. Nie widzę jednak wdzięku w tym imieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teodora 13.07.11, 11:23 Bardzo mi się podoba i nie wiem, czemu jej nadanie miałoby wymagać odwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Teodora 05.07.22, 14:24 Doceniłabym u kogoś. Podoba mi się brzmienie Teodory 🙂. Sama mie nadałabym, bo po pierwsze jest mnóóóstwo imion, które podobają mi się bardziej, a po drugie coraz bardziej przeszkadzają mi wszelkie bogowe znaczenia. Natomiast po raz kolejny zastanawia mnie fenomen zjawiska- to samo imię w formie męskiej jest ok, a nawet szalenie popularne (np Franciszek), a w wersji żeńskiej jest już "fe" 🤔. Poczytałabym chętnie o przyczynach, jeśli ktoś już badał to zjawisko. Sama mam oczywiście pewne hipotezy. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Teodora 07.07.22, 16:06 paula.anna napisała: > Natomiast po raz kolejny zastanawia mnie fenomen zjawiska- to samo imię w formi > e męskiej jest ok, a nawet szalenie popularne (np Franciszek), a w wersji żeńsk > iej jest już "fe" 🤔. > Poczytałabym chętnie o przyczynach, jeśli ktoś już badał to zjawisko. Sama mam > oczywiście pewne hipotezy. > Bo jeśli imie kojarzy się bardziej z jedną płcią to w wersji dla drugiej brzmi ,,jakoś dziwnie", nienaturalnie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Chyba też częściej to zjawisko występuje w formie -popularne imię męskie, a żeńskie nielubiane. (Szymon-Szymona, Ksawery- Ksawera) Chociaż oczywiście zdarza się i na odwrót (Paulina -Paulin, Justyna- Justyn, Marcelina - Marcelin, Laura- Laurenty). Imiona żeńskie powstałe poprzez dodanie ,,a" do wersji męskiej często wydają się mało kobiece, co dla fanów Julek i Lilianek może być nie do przejścia. No i chyba najważniejsze -wiele robi tu osłuchanie. Czyli jedna wersja z jakiś powodów jest bardziej znana i popularna, a druga powrzechnir nieznana bądzz też niszowa (wspomniany Justyn albo Ksawera). I oczywiście to co mówiłam na początku - znamy i lubimy jedna wersje, to druga będzie brzmieć ,,dziwnie" i nienaturalnie. Są też imiona, które miały ,,szczęście " i są lubiane w obu formach (Dominika i Dominik, czy Aleksandra i Aleksander), albo też nie brzmią ,,męsko" lub ,,żeńsko" mimo, że nie są bardzo popularne (tu chyba zaliczają się Emil i Eryka) Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Teodora 07.07.22, 16:14 Kiedyś mi się nie podobała, ale teraz jest IMO całkiem niezła. Na plus konkretne brzmienie i sporo ładnych zdrobnień -Tea, Teosia, lubiana przeze mnie Tola, Tosia (ale w dobie Antonin bym nie używała), nienajgorsza jest też Dora, Dorka. Można używać również Todzi, ale ta mi się aż tak bardzo nie podoba. Z minusów wydaje mi się wciaz zbyt odmeska, czego nie odczuwam już np. przy Janie i Eryce Na pewno docenilabym Teodorę u kogoś, choć sama wolałabym nadać Teodozję. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Teodora 12.07.22, 18:53 Bardzo lubię Teodorę, ale nie tak bardzo, jak Teofilę lub Teodozję. Odpowiedz Link Zgłoś