astomi25 16.05.04, 20:00 Ladne? Tak ma na imie moja coreczka.A na drugie ma Michelle (mieszkamy w Niemczech).Podoba wam sie to zestawienie? asia ps. Fajne jest to ,ze tu imie Milena jest niezwykle oryginalne) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itsola Re: Milena 16.05.04, 20:44 Czesc ! masz racje tutaj,jest bardzo rzadkie,nawet tez sie zastanawialam nad tym imieniem.Mnie sie podoba. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Milena 16.05.04, 20:50 I wiesz Ola co? Spotykam sie ciagle z opinia ze to naprawde ladne imie.W sklepie , na placu zabaw ,u lekarza ,napierw sie ludzie dziwia,potem sie pytaja skad takie imie wytrzasnelam a na koniec mowia ze ladne) Tyle ze oni to tak smiesznie wymawiaja brzmi to jak Miljeena. A moj maz wymawia je jak prawdziwy Polak ,krotko i twardo :Milena.I swoich znajomych i rodzine tez poprawia. asia Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Milena 17.05.04, 00:38 Moja księżniczka tez ma na imie Milena i po dwóch chłopakach których imiona są twarde i "męskie"-Bartłomiej i Bruno tak fajnie i miękko się wymawia no i ma słodkie zdrobnienia ja mówię Milka Milcia albo Miśka wszystkie Milki s wspaniałe(osobiście poza moją nie znam żadnej))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Milena 17.05.04, 12:39 Milena ma bardzo ładne, kobiece, łagodne brzmienie rozumiem, że używacie jedno imię, a drugie jest tylko "w razie czego"? bo w zestawieniu "Milena Michelle" nie brzmi ładnie, z tą powtarzającą się sylabą "mi" pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Milena 17.05.04, 14:14 Drugiego imienia nie uzywamy i jest ono wlasciwie kompromisem ,zeby niemiecka strona meza tez byla zadowolona.Bo imie Milena ,to co to za imie??? Wiec jest tez Michelle.Ja nawet juz pozniej chcialam dac Michelle na pierwsze ,ale maz nie chcial ,bo bardzo mu sie Milena spodobalo.I jest Milena Michelle. Jak dla mnie-brzmi pieknie,nawet z ta powtarzajaca sie sylaba. a. Odpowiedz Link Zgłoś
emterofina Re: Milena 20.05.04, 20:30 Ja mam na imie MIlena I zawsze byłam tylko jedyna MIlena w calej szkole.. Wiecie co oznacza- KOCHANA po czesku Mowia na mnie Milusia tez mi sie abrdzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Milena 20.05.04, 22:18 Niezupełnie. Kochana to po czesku umilovana (nad ostatnim a jest akcent, w wymowie jest ono dłuższe) Natomiast kochanka to milenka (rodzaj męski - milenec) Kochac to milovat (i jest dośc twarde, a l tylnojęzykowe, akcent na MI ) Forma milena nie istnieje, może w gwarze Milanów paru znałam, ale żadnej Czeszki Mileny nie pamietam. To tylko czeski, na temat innych słowiańskich sie nie wypowiadam Odpowiedz Link Zgłoś
emterofina Re: Milena 21.05.04, 12:13 Moze... Kiedys w kalendarzu tak było To moze Umiłowana? albo Lubiana cos w tym stylu.. I tak mam łądne imie dziecko jak dorosnie napewno bedzie sie cieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Milena 21.05.04, 12:17 Źródłosłów jest pewnie ten sam... Zresztą może to z innego słowiańskiego. Może to bardziej ze słowackiego? Polakom czesto się mylą. Ale przyznaję, że w tę stronę kieruje mnie wyłącznie ludowa pieśń (Hej lesie ciemny, wirsku zieleny, ka mój Janicek umileny?), więc proszę mnie nie brać na poważnie Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Milena 21.05.04, 13:20 emterofina napisała: > I tak mam łądne imie dziecko jak dorosnie napewno bedzie sie cieszyc. Pewności nigdy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
miniakoz Re: Milena 03.06.04, 12:27 Ja też mam na imię Milena nie jest złe ale jak byłam nastolatka to często jak sie przedstawiałam(szczeg. na dyskotece gdzie głośno) to pytali: jak? jak Irena? wkurzało mnie to. To bardzo miekkie imię i może dlatego dałam dziecku imię z litera R w środku - Dobrawa.W Pradze jest na starym miescie restauracja Milena. Ps. moze ta Dobrawa to jakiś sentyment do Czech. Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: Milena 03.06.04, 18:24 no ja niestety patrzę na to imię przez pryzmat osoby której niecierpię!! no i imie podobać mi się nie może... ale gdyby odrzucić kiepskie skojarzenia to samo imie całkiem niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
miss_blokers Re: Milena 13.06.04, 12:14 Ja tez mam na imie Milena i nie cierpie go z calego serca)) Odpowiedz Link Zgłoś
miniakoz Re: Milena 14.06.04, 09:46 był czas kiedy ja też nie cierpiałam swojego imienia i wolałam mieć jakieś popularne typu Aśka bo jak ktoś ma na imię Milena to oczekuje się ,że będzie miły a jak np Dobrochna to że będzie dobry - głupota! ale podswiadomie ludzie tak podchodzą do imion. Odpowiedz Link Zgłoś