13.07.11, 20:41
Dziś w restauracji obsługiwał mnie Ezdrasz, w wieku na oko "studenckim". Przeczytałam imię na identyfikatorze, żeby nie było, że każdą napotkaną osobę pytam o imię wink

Przyznam szczerze, że zdziwiłam się bardzo. Zapytałam Google o Ezdrasza i przeczytałam na Wikipedii, że Ezdrasz dziś obchodzi imieniny. Mogłam życzyć mu wszystkiego najlepszego, może byłoby coś gratis tongue_out

Jak Wam się Ezdrasz podoba? Mnie raczej średnio, trochę niewygodne w wymowie i zdrabnianiu.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Ezdrasz 13.07.11, 20:47
      Brzmieniowo całkiem mi się podoba, jak np. czeski (czy może słowacki?) Ondrasz. Zdrobnienia też by się jakieś znalazły - Ezek, Ezi, Ezuś, Draszek, Draszko, nawet Edek. Syna bym tak jednak nie nazwała, bo dla mnie zbyt odjechane mimo wszystko ...
    • polifonia1983 Re: Ezdrasz 13.07.11, 21:16
      Nawet nie wiedziałam, że jest takie imię. Lubię odjechane i pewnie u kogoś by mi się podobało, ale sama nie nadałabym dziecku. Chyba prędzej Eliasz, bo jest bardziej miękkie.
    • olianka Re: Ezdrasz 13.07.11, 21:48
      Ogromnie mi się podoba i jakby Oblubiony sobie wymyślił, że chce tak nazwać syna, to nie kłóciłabym się z nim.
    • maga_eukaliptus Re: Ezdrasz 13.07.11, 22:14
      Nie znałam go wcześniej. Pierwsza reakcja to zdziwienie, ale teraz zaczęłam się przekonywać - ma całkiem ciekawe brzmienie. Nie nadałabym, ponieważ nie podoba mi się żadne ze zdrobnień, a to jednak dla mnie ważne kryterium.
    • gaudencja Re: Ezdrasz 13.07.11, 22:35
      Charakterne. Podoba mi się.
    • Gość: M Re: Ezdrasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 19:24
      Bardzo mi się podoba, oryginalne, zdrobnienia zwyczajnie: Ezdraszek.
    • aneladgam Re: Ezdrasz 15.03.12, 21:30
      zaskakujące, ale podoba mi się
    • ronalilly Re: Ezdrasz 15.03.12, 23:01
      Nie znałam, ale bardzo mi się podoba.
    • abiela Re: Ezdrasz 15.03.12, 23:19
      Ciekawe, niezłesmile
    • gaudencja Re: Ezdrasz 15.02.19, 23:54
      Wygląda na to, że podoba sięnie tylko nam, bo mial 10 nadań u Rymuta, a teraz już ma 17. Wydawałoby się, że nadal niedużo, ale w przypadku bardzo rzadkich imion niebędących kalkami z zagranicy taki wzrost to duza rzadkość, częstsze są spadki. Ciekawe, czy Ezdrasz teraz będzie imieniem wschodzącym, wybieranym coraz częściej przez miłośników imion hebrajskich (różnych religii lub niereligijnych)? Ja obstawiam, że tak.
    • chayah Re: Ezdrasz 04.09.20, 17:38
      Ciekawe imię, ale sama bym nie nadała
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.