Dodaj do ulubionych

Co myślicie o imieniu Leon

11.09.11, 16:07
Będziemy mieli drugiego syna, w domu jest już 5latek Jan Jakub, w sumie chyba już zdecydowaliśmy /mąż z jest przekonany absolutnewink/, że będzie Leon, ja zastanawiam się nad drugim imieniem dla syna i jakoś nic nie mogę do tego Leona dopasować. Wpadł mi do głowy Leon Lucjan, ale chyba nie do końca trafione to połączenie hmmmm doradźcie proszę
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Co myślicie o imieniu Leon 11.09.11, 16:08
      bardzo je lubię
      było wysoko na liście, nawet chyba zdecydowaliśmy, że syn takie dostanie, ale okazał się córką.
      teraz jednak wybrałabym Leonarda, bo Leon jak dla mnie niepokojąco popularny się staje

a na drugie może moje ulubione męskie- Feliks?
    • Gość: niki Re: Co myślicie o imieniu Leon IP: *.adsl.alicedsl.de 11.09.11, 16:15
      Ale Leona jesteś pewna, tak? Bo tak trochę mało przekonująco brzmisz...big_grin
      Mnie się Leon podoba. Faktycznie fajnie byłoby drugie imię wybrać też na L, ale mnie akurat przychodzi do głowy Leon Ksawery, Leon Ignacy, Leon Augustyn...
    • luska.s Re: Co myślicie o imieniu Leon 11.09.11, 18:16
      Leon to ładne imię

może leon Witold
      leon Wincenty
    • dalenia Re: Co myślicie o imieniu Leon 11.09.11, 18:17
      Leon jest ładnym imieniem, ale dla mnie jednak zbyt popularny ostatnio. Sporo Leosiów się rodzi w moich okolicach i mam wrażenie, że to imię ma szanse zostać drugim Frankiem, Antkiem czy Stasiem. Niemniej jednak uważam je za ładne i pasujące do Jasia.

Na drugie proponuję nadać imię po kimś ważnym dla Was. Lucjan brzmieniowo wg mnie nie pasuje.
    • quasi.modo Re: Co myślicie o imieniu Leon 11.09.11, 18:44
      Mi to imię niestety za bardzo spowszedniało. W Polsce jego popularność idzie chyba mocno w górę a w Niemczech, gdzie mieszkam, od kilku lat konsektwentnie oscyluje wokół pierwszego miejsca. Ja osobiście dużo bardziej wolałabym np. Leopolda.
      Ale obiektywnie Leon jest ładnym imieniem i do Jana fajnie pasuje.

Leon Lucjan niestety mnie nie przekonuje. Niby nie mam nic przeciwko aliteracjom, ale w tym wypadku jakoś to nie brzmi. Chyba lepiej prezentowałby się np.:

Leon Ludwik
      lub
      Leon Ludomir

A z innymi literkami:

Leon Filip
      Leon Bartłomiej
      Leon Stanisław
      Leon Radosław

albo coś trochę bardziej oryginalnego

Leon Wawrzyniec
      Leon Anatol
      Leon Ambroży
      • uwierz_mirando Re: Co myślicie o imieniu Leon 11.09.11, 19:04
        Leon ok, choć zdecydowanie bardziej podoba mi się Leonard, którego można do Leona zdrabniać. Na drugie może:
        Leon Aleksy
        Leon Augustyn
        Leon Edward
        Leon Franciszek
        Leon Fryderyk
        Leon Gustaw
        Leon Konstanty
        Leon Ksawery
        Leon Sergiusz
        Leon Tobiasz
        Leon Tytus
        Leon Wincenty
        Leon Władysław
    • froobek Re: Co myślicie o imieniu Leon 11.09.11, 21:49
      Ładne, tylko bardzo popularne, ale rozumiem, że Wam nie przeszkadza, skoro macie Jana.
    • aneladgam Re: Co myślicie o imieniu Leon 11.09.11, 22:17
      ładne, poważne
    • wyczyny Re: Co myślicie o imieniu Leon 11.09.11, 23:11
      bardziej podoba mi się Leonard
      jako drugie zaproponuję Maksyma, Aleksego, Huberta, Dionizego, Samuela
      jednak coś czuję, że ten Leon Ci nie leży wink
    • Gość: nil Re: Co myślicie o imieniu Leon IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.11, 10:04
      mój synek to Leon Wiktor smile
      • blue-jagoda Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 11:08
        Niestey nie podoba mi sie imie Leon,pytalam swojego m ,jemu tez nie.
    • abiela Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 11:24
      Leon jest świetny. Czy szukacie zestawu imion z aliteracją?
      Leon Lucjan nie jest zły. Może jeszcze
      Leon Laurenty
      Leon Ludwik
    • kovala Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 11:59
      A może Lionel? Jakoś mniej popularne przynajmniej. Bo już nie mówię o tak odjechanych jak Lew.
      • carmita80 Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 12:05
        kovala napisała:

> A może Lionel?

haha, wlasnie o tym imieniu pomyslalam. Imie Leon to dla mnie imie z rodzaju ''nature names'', nie kojarzy mi sie z krolem Leonidasem a z lwem po prostu, rownie dobre jak Tiger. Nie odbieram go ani jako swietne ani fatalne i tak jak kovala wole wariant Lionel.
      • paula.anna Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 14:56
        no, Lionel nie jest zupełnie odjechany jak na polskie warunki wink
        • domi_33 Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 15:52
          Leon Lucjusz!
      • gaudencja Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 23:19
        kovala napisała:

> A może Lionel? Jakoś mniej popularne przynajmniej. Bo już nie mówię o tak odjec
        > hanych jak Lew.

Tia - nazwać dziecko Leon Leon albo Leon Leoś to rzeczywiście mądry i odkrywczy pomysł.
        www.behindthename.com/name/lionel
        www.behindthename.com/name/lev-1
    • gerka Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 22:01
      Leon Lucjusz mnie urzekł, ale męża niestety zupełnie niesad Może Leon Franciszek hmmm
      A czy to imię naprawdę jest aż tak popularne? ja nie znam żadnego Leona w okolicy, a propos Janka faktycznie popularne chociaż nasz Janek jest jedynym Janem w przedszkolu, w poprzednim tez był jedynym. Z racji tego, że pracuję w szkole mam przegląd imion i wśród +/-600 dzieci jest 1 Jan i zero Leonasmile
      • domi_33 Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 22:30
        nie jest aż tak popularny. dużo się poruszam po różnych placach zabaw i jeszcze żadnego nie spotkałam. na moim forum rówieśniczym bardzo nas dużo i też nie ma Leonka. u koleżanki koleżanki jest jakiś Leoś podobno. także myślę że to lekka przesada mówić, że Leonków dużo. naciskaj na Lucjusza, w końcu bez przesady drugie imię nie jest jakoś specjalnie używane...
        • saraanna Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 22:46
          Leon Leopold smile Leon Longin, ale bardziej podoba mi sie Leonardsmile
          ------
          Gdy czegoś bardzo pragniesz, cały Wszechświat sprzęga się by Ci to dać * Paulo Coelho *
      • vanilla4 Re: Co myślicie o imieniu Leon 13.09.11, 13:40
        gerka napisała:

> A czy to imię naprawdę jest aż tak popularne?

też nie znam żadnego Leona (oprócz mojego synka) - tutaj na forum często mam wrażenie przewijają się zapytania o to imię. Uczestniczę w życiu dużego forum i tam jest bodaj 1 Leon. W okolicy i wśród znajomych nie znam ani jednego - w przedszkolu córeczki też nie.

Nasz synek to Leon Jeremi
        • gerka Re: Co myślicie o imieniu Leon 13.09.11, 22:26
          Leon Jeremi piękniesmile)), urzekło mnie absolutnie...
      • dalenia Re: Co myślicie o imieniu Leon 13.09.11, 15:04
        Leon Franciszek jak najbardziej!

A co do popularności, to wg mnie jest popularny smile Mam w okolicy chyba ze 3 czy 4 Leonów, ostatnio facet w kolejce przy bankomacie opowiadał mi o swoim wnuku Leosiu, bratanek mojej koleżanki to Leon, sama mam w dalekiej rodzinie 2-letniego Leona. Więcej u mnie Leonów niż np. Wiktorów czy Bartków.
      • quasi.modo Re: Co myślicie o imieniu Leon 14.09.11, 09:22
        W sumie Leon nie jest jeszcze w Polsce tak bardzo popularny, ale wydaje mi się, że jego notowania rosną i będą rosnąć. Ja znam jednego, ale on ma już chyba z 10-12 lat i kiedy był malutki, jego imię budziło wręcz zdziwienie.
        Osobiście mam taką teorię, że ludzie coraz chętniej sięgają po imiona krótkie, w miarę międzynarodowe i nie stawiające wyzwań dotyczących pisowni. W PL dotyczy to na razie głównie dziewczynek (Julia, Mia, Maja, Lena, Hanna, Pola), ale myślę że ten trend przejdzie w końcu na męską populację i tu poważnym kandydatem do furory jest właśnie Leon. Jest to jednak chyba na tyle odsunięte czasowo, że gdyby mi się bardzo podobało, to bym się nie zawahała.

Leon Jeremi - bdb!
    • mossiam Re: Co myślicie o imieniu Leon 12.09.11, 23:32
      Leon Ludwik może zatem, skoro nie Lucjusz?
      Leon Franciszek też bardzo mi się podoba.
      (Mój będzie Leon Kazimierz.)

Uwielbiam Leona, mój absolutny faworyt dla przyszłego potencjalnego syna (i jedyny wspólny typ przyszłych potencjalnych rodziców wink.

Tylko muszę się chyba pospieszyć z powiększaniem rodziny, żeby Leon nie zdążył podzielić losu Antoniego - mojego poprzedniego faworytawink
    • asica74 Re: Co myślicie o imieniu Leon 13.09.11, 16:07
      Leon Maksymilian
      Moj syn mial sie tak nazywac, ale okazalo sie, ze jest dziewczynkasmile
    • makarcia Re: Co myślicie o imieniu Leon 13.09.11, 19:05
      Leon jest fajny.
      U nas w przedszkolu na 123 dzieci jest już 2 Leonów i znam jednego "w drodze" smile
      • iwonia2 Re: Co myślicie o imieniu Leon 14.09.11, 17:38
        Nie wiem dlaczego ale kojarzy mi sie z gumoleum,i kilkoma zwierzakami ostatnio nadano imie to ;kotkowi Leonik , pieskowi Leo a my mamy chomika Leosia.
        • elfnet Re: Co myślicie o imieniu Leon 15.09.11, 23:18
          Leon to świetny wybór! Sama mam jednego w domusmile

Mój to Leon Kazimierz.
          • mossiam Re: Co myślicie o imieniu Leon 15.09.11, 23:38
            elfnet napisała:
            > Mój to Leon Kazimierz.

O! To tak jak mój przyszły potencjalny! big_grin
            Z tym, że Kazimierz nigdy nie należał do ścisłej czołówki moich ulubionych imion, ale z kilku innych względów na pewno drugim imieniem zostanie.
    • vanilla4 Re: Co myślicie o imieniu Leon 16.09.11, 09:56
      jak tak czytam ten wątek to jednak zaczynam wątpić czy dobrze zrobilam wybierając to imię. A wydawalo mi się takie rzadkie... coś czuję, że serial "Usta, usta" zrobił swoje uncertain
      • mossiam Re: Co myślicie o imieniu Leon 16.09.11, 10:10
        Serial pewnie też, choć oddziaływania jak "na dobre i na złe" czy "M jak miłość" to raczej nie miał wink Zresztą imiona innych dzieci z tego serialu wpisywały się już bardzo w tę modę: Stanisław, Zofia, Zuzanna, Adam. Nic rzadkiego.

Ja myślę, że popularność Leona jeszcze nie rozprzestrzeniła się na całą Polskę, natomiast mam nadzieję, że nie nastąpi to szybko i zdążę nadać wink Bo mam je już wybrane od ładnych paru lat! Zresztą, jak wskoczy do pierwszej dziesiątki nawet, to i tak nadam. Leon i już, o! wink
        • vanilla4 Re: Co myślicie o imieniu Leon 16.09.11, 10:27
          mossiam napisała:

> Serial pewnie też, choć oddziaływania jak "na dobre i na złe" czy "M jak miłość
          > " to raczej nie miał wink

dlatego nie piszę o nich a o "Usta usta"

Zresztą imiona innych dzieci z tego serialu wpisywały s
          > ię już bardzo w tę modę: Stanisław, Zofia, Zuzanna, Adam. Nic rzadkiego.

dlatego nie nadałabym tych imion

>
          > Ja myślę, że popularność Leona jeszcze nie rozprzestrzeniła się na całą Polskę,
          > natomiast mam nadzieję, że nie nastąpi to szybko i zdążę nadać wink

mam nikłą nadzieję, że nie nastąpi w ogóle. Ale niestety prawo owczego pędu działa.

Bo mam je ju
          > ż wybrane od ładnych paru lat! Zresztą, jak wskoczy do pierwszej dziesiątki naw
          > et, to i tak nadam. Leon i już, o! wink
      • paula.anna Re: Co myślicie o imieniu Leon 16.09.11, 10:16
        usta usta może też
        a mój mąż, kiedy zobaczył to imię na mojej liście, skojarzył je z Leonem zawodowcem wink
        i chyba mocno mu zapadł w pamięć ten film, bo niedoszły Leon jest Matyldą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.