blue-jagoda 22.09.11, 10:37 Czy sa tu mamy moze malej Oktawi?szkoda tylko ze to imie nie posiada oczywistego zdrobnienia ,troche dlugie w sumie Dagmara tez nie posiada takiego zdrobnienia ,nie lubie zdrobnien na sile. Adrianna wiadomo ADA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 10:44 podobają mi się Oktawia i Adrianna, ale nie chciałabym ich córce nadać Dagmara mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 10:47 aneladgam napisała: > podobają mi się Oktawia i Adrianna, ale nie chciałabym ich córce nadać > Dagmara mi się nie podoba podpisuję się pod co napisała aneladgam Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 10:59 a mnie isę Oktawia nie podoba Dagmara - Daga Dagusia Dagunia Dagmarka Adrianna - Ada Adusia Adunia Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 11:48 lus.sia napisała: > a mnie isę Oktawia nie podoba > Dagmara - Daga Dagusia Dagunia Dagmarka > Adrianna - Ada Adusia Adunia No wlasnie nie cierpie zdrobnienia Daga Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 11:47 aneladgam napisała: > podobają mi się Oktawia i Adrianna, ale nie chciałabym ich córce nadać > Dagmara mi się nie podoba Czemu nie dalabys tych imion swojej corce? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 11:50 no wlasnie Oktawia brak zdrobnień, poza tym skojarzenie z samochodem,no i niechciałabym by została oktawą; ale w pełnej formie bardzo ładne Ada i dagmara również bardzo ładne Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 11:55 z tych trzech tylko Adrianna Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 11:58 magducha78 napisała: > z tych trzech tylko Adrianna Mojemu mezowi podoba sie Adrianna i kilka innych. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 11:57 luska.s napisała: > no wlasnie Oktawia brak zdrobnień, poza tym skojarzenie z samochodem,no i niech > ciałabym by została oktawą; ale w pełnej formie bardzo ładne > Ada i dagmara również bardzo ładne Nie boje sie skpjarzen ze skoda(bywaja gorsze) .Tez bym nie chciala zeby mowili Oktawa ale jakos ja sama o tym nie pomyslalam dopoki o tym nie napisalas,tazke moze by tak nie wolali , w sumie do kazdego imienia mozna sie przeyczepic jezeli chodzi o skojarzenia i rozne skroty itp. Narazie najbardziej podoba mi sie Oktawia ale to wszystko moze sie jeszcze zmienic. Zazdroszcze tym osobom ktore od poczatku wiedza jak dadza na imie i nie maja watpliwosci. Mi ciagle podoba sie co innego i jak narazie nie ma takiego imienia ktorego bylabym w stu procentach pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 12:29 Nie podoba mi sie Oktawia. Dagmara moze byc. Adrianna brzmi najlepiej z tej trojki. Zdrobnien nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 12:31 A czy Wam nie przeszkadza to ze dlugie imie nie posiada zdrobnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 13:05 blue-jagoda napisała: > A czy Wam nie przeszkadza to ze dlugie imie nie posiada zdrobnienia? Imie dlugie mozna skrocic niekoniecznie zdrobnic np. Adrianna - Ada, ale juz Adusia czy Adunia brzmia dla mnie okropnie. Dagmara ma 7 liter - Dagunia czy Dagusia tyle samo wiec po co to drobnienie? No chyba ze ktos lubi. Dag/Daga - krotko ale brzydko. Oktawia chyba wogole nie nadaje sie do skocenia ani zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: a Anastazja podoba Wam sie? 27.09.11, 23:53 Anastazja też ładne ja bym postawiła chyba jednak na Oktawię, Anastazja na 2. miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 15:39 Oktawia bardzo mi się podoba. Szczególnie zdrabniana do Tawki, Tawii. Adrianna - ok, ale dla mnie zbyt osłuchana. Zdrobnienie "Ada" bardzo mi się podoba, ale od Adaminy czy Adelajdy. Dagmara - nie podoba mi się. Ot, po prostu - bez żadnego sensownego powodu. Chyba nie podoba mi się ta "-mara". Daga czy Dagusia - ok, ale od Dagny Anastazja - najładniejsza z całej 4-ki, uwielbiam pełną wersję i wszystkie zdrobnienia: Nastka, Nastia, Stazyjka, Anaszka A co do drugiego pytania, czy nie przeszkadzają nam niezdrabniane długie imiona, to moja odpowiedź brzmi - nie. Chociaż ja uwielbiam zdrabniać Po prostu. Chyba, że chodzi o krótkie imiona jak Klara czy Flawia - byłabym w stanie je nadać i nie zdrabniać. Długie lubię zdrabniać, może po prostu przez wygodę. Mam jednak koleżankę Marcelinę i jest niezdrabniana. To samo wszelkie Karoliny czy Honoraty - imiona długie, ale jednak funkcjonują generalnie w pełnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 17:33 Oktawia jest w porządku, Anastazja też ładnie. Adrianna i Dagmara są takie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara IP: *.ists.pl 22.09.11, 17:53 Najbardziej podoba mi się Oktawia i Anastazja. Potem Dagmara. Za Adrianną nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Zgrzyt z nazwiskiem 22.09.11, 20:38 Coraz bardziej podoba mi sie Anastazja,nawet mojemu m sie spodobalo.Kurcze tyko z naszym nazwiskiem chyba troche zgrzyta szkoda Mamy pospolite nazwisko.Zakonczone na -ska Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zgrzyt z nazwiskiem 22.09.11, 21:20 Anastazja Kowalska czy Anastazja Masłowska brzmią bardzo dobrze wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Zgrzyt z nazwiskiem 23.09.11, 09:09 dalenia napisała: > Anastazja Kowalska czy Anastazja Masłowska brzmią bardzo dobrze wg mnie Absolutnie się zgadzam. Trochę gorzej wygląda to z dwusylabowymi nazwiskami, np. Anastazja Skalska, Anastazja Barska. Ale też nie widzę tragedii. Jeśli zaś chodzi o samo imię, to z tych czterech kandydatur ja wybrałabym właśnie Anastazję. A może Aniela? Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Zgrzyt z nazwiskiem 23.09.11, 10:16 quasi.modo napisała: > dalenia napisała: > > > Anastazja Kowalska czy Anastazja Masłowska brzmią bardzo dobrze wg mnie : > ) > > Absolutnie się zgadzam. > > Trochę gorzej wygląda to z dwusylabowymi nazwiskami, np. Anastazja Skalska, Ana > stazja Barska. Ale też nie widzę tragedii. > > Jeśli zaś chodzi o samo imię, to z tych czterech kandydatur ja wybrałabym właśn > ie Anastazję. > > A może Aniela? > Ja mam trzysylabowe nazwisko,to powinno byc dobrzedzieki troche mnie uspokoilyscie bo myslalam ze juz bede musiala sobie odpuscic. Brzminiowo jak narazie bardziej podoba mi sie Anastazja niz Aniela,tylko ze Aniela krotsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zgrzyt z nazwiskiem 23.09.11, 15:42 Zostałabym przy Anastazji Świetne imię wg mnie, mocny kandydat dla mojej przyszłej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 21:06 Żadner mi się ni podoba, bardziej wolę rdzenne polskie imiona, np: Dobromiła, Bogusława - które nie są wcale gorsze od imion zapożyczonych i pomagają podtrzymac polskie tradycje Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 22.09.11, 21:17 lubomiro napisał: > Żadner mi się ni podoba, bardziej wolę rdzenne polskie imiona, np: Dobromiła, B > ogusława - które nie są wcale gorsze od imion zapożyczonych i pomagają podtrzym > ac polskie tradycje Ja sadze ze zapozyczone imiona wcale nie sa gorsze od rdzennie polskich,czyli to samo tylko na odwrot Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 00:00 to już przynajmnniej odpuść sobie germańskie imię Dagmar, a jak naprawdę chcesz dać dziecko niespotykane imię, może poczytaj o imionach słowiańskich , niekoniecznie polskich, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 09:06 lubomiro napisał: > to już przynajmnniej odpuść sobie germańskie imię Dagmar, a jak naprawdę chces > z dać dziecko niespotykane imię, może poczytaj o imionach słowiańskich , niekon > iecznie polskich, pozdrawiam Tylko ze Anastazja,Dagmara a juz Adrianna wcale nie sa az tak rzadko spotykane,bynajmniej dla mnie sa to imiona osluchane . Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 08:54 Dagmara i Adrianna podobają mi się, ale raczej u kogoś. Doceniam po prostu za oryginalność Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 09:02 quasi.modo napisała: > Dagmara i Adrianna podobają mi się, ale raczej u kogoś. Doceniam po prostu za oryginalność Za wcześnie mi się wysłało a chciałam jeszcze napisać, że dla swojego dziecka ewentualnie mogłabym jeszcze wziąć pod uwagę Adriannę. Na razie jednak bez szału. Nie wiem, możliwe że jeszcze się kiedyś bardziej zapalę, tak jak zapaliłam się do Marianny. Oktawia zaś nie podoba mi się wcale. Jak wiele mało osłuchanych imion wywodzących się ze starożytnego Rzymu, wydaje mi się po prostu pretensjonalna. A przy tym nie na tyle urodziwa, żeby chcieć się przekonać Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 10:03 w takim razie ja jestem za Anastazją. Bardzo mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Dagna 23.09.11, 09:14 A może Dagna zamiast Dagmary? Odpadłby problem braku zdrobnień, bo można wołać po prostu Dagna. No i moim zdaniem jest ładniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Dagna 23.09.11, 10:13 quasi.modo napisała: > A może Dagna zamiast Dagmary? Odpadłby problem braku zdrobnień, bo można wołać > po prostu Dagna. No i moim zdaniem jest ładniejsza. > Dagna odpada, nie lubie tego imienia/skrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 20:32 Bardzo podoba mi się Oktawia, ale sama nie nadałabym ze względu na to, że lubię zdrabniać, a Oktawię trudno mi jakoś fajnie zdrobnić. Dagmara jest dla mnie zupełnie neutralna. Mam koleżankę o tym imieniu, która uparcie każe siebie nazywać Dagą. Adriannę również odbieram neutralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 21:14 Wybrałabym Oktawię. Adrianna jest dla mnie neutralna, za Dagmarą nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 21:45 Uwielbiam Oktawię i gorąco do niej namawiam! Dagmara i Adrianna w ogóle mi się nie podobają, Anastazja jest dla mnie neutralna. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 21:50 narazie najbardziej podba mi sie Anastazja i Oktawia,jeszcze mam duzo czasu . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 22:24 A można jeszcze proponować? Aurelia, Blanka, Berenika, Estera, Florentyna, Flawia, Gaja, Idalia, Ida, Irmina, Jaśmina, Kornelia, Laura, Liwia, Ligia, Lidia, Marcelina, Michalina, Malwina, Melania, Noemi, Ofelia, Oriana Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 23.09.11, 23:20 Pewnie ze mozna,dzieki.pomysle nad Twoimi propozycjami jutro . Odpowiedz Link Zgłoś
iwonia2 Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 24.09.11, 10:54 Adrianna zdecydowanie) Mam coreczke o tym imieniu . Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 27.09.11, 11:02 dalenia napisała: > A można jeszcze proponować? > > Aurelia, Blanka, Berenika, Estera, Florentyna, Flawia, Gaja, Idalia, Ida, Irmin > a, Jaśmina, Kornelia, Laura, Liwia, Ligia, Lidia, Marcelina, Michalina, Malwina > , Melania, Noemi, Ofelia, Oriana Mojemu m z podanych zadne nie podoba sie bardzo,jedynie troche Maalwina,Lidia, ale powiedzial ze jakby mogl decydowac i tak by tych dwoch nie nadal. Mi podoba sie Malwina,Estera(ale bym tak nie nadala)Lidia,Michalina. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 27.09.11, 21:31 E, to skoro tatuś dziecka jest na "nie", to nie ma co kombinować Jak rozumiem Oktawia i Anastazja podoba się Wam obojgu? Nie szukałam więc chyba dalej. Są wybrane dwa imiona, możecie poczekać na narodziny Córki i dopasować do niej imię już "na żywo" Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 24.09.11, 23:59 Oktawia- najpiękniejsze na świecie ,mój numer 1 ,uwielbiam to imię .Córce nie dałam bo sama wybrałam je sobie na bierzmowanie .Jeśli będę miała syna to na 100 % będzie to Oktawian . Adrianna- bardzo ładne ciekawe imię ,ja bym nie nadała ale u kogoś bardzo bym doceniła . Dagmara -nie podoba misię ,kojaży mi się z rosyjską Tamarą . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 25.09.11, 09:56 Z podany podoba mi się jedynie Dagmara. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 25.09.11, 14:17 W porządku, ale dla swojej córki mogłabym rozważyc z nich jedynie Oktawię, i to nie w pierwszym rzędzie. Nosiły to imię dwie moje prapraciotki - jedna zmarła w dzieciństwie, po czym została tak samo (z innym drugim imieinem) nazwana druga. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 27.09.11, 11:03 gaudencja napisała: > W porządku, ale dla swojej córki mogłabym rozważyc z nich jedynie Oktawię, i to > nie w pierwszym rzędzie. Nosiły to imię dwie moje prapraciotki - jedna zmarła > w dzieciństwie, po czym została tak samo (z innym drugim imieinem) nazwana drug > a. > Gaudencjo nie podba Ci sie imie Anastazja? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 27.09.11, 19:35 U kogoś - tak. Swojej córce bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 28.09.11, 07:29 Oktawię uwielbiam , a brak zdrobnień mi nie przeszkadza . Adrianna jest dla mnie zbyt osłuchana, a Dagmary nie znoszę . Odpowiedz Link Zgłoś
rajmunda Re: Jak Wam sie podoba Oktawia,Adrianna,Dagmara 05.10.11, 15:01 Miałam w szkole koleżankę Oktawię, wołano na nią Tunia. Urocze zdrobnienie Bardzo mi się podoba imię Dagmara. Znajomą Dagmarę jej rodzicielka zdrabnia do Majki. Odpowiedz Link Zgłoś