Dodaj do ulubionych

Dorota czy Aleksandra?

IP: *.152.132.161.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.09.11, 13:46
Ktore ladniejsze?
Obserwuj wątek
    • ronalilly Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 13:50
      Dorota
    • kovala Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 14:09
      Dorota
    • aneladgam Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 14:12
      Dorota
    • quasi.modo Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 14:22
      Trudno mi obiektywnie ocenić, bo Aleksandry mam już po prostu powoli dość (popularność).
      Ładne są oba, ale nie znając innych przesłanek (np. nazwiska), wybrałabym Dorotę.
      • paula.anna Dorota 26.09.11, 19:35
        quasi.modo napisała:

> Trudno mi obiektywnie ocenić, bo Aleksandry mam już po prostu powoli dość (popularność).

Dorota jest mi natomiast obojętna, ale i tak w tym wypadku wolę Dorotę
    • luska.s Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 14:24
      Dorotka wink
    • Gość: niki Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.adsl.alicedsl.de 26.09.11, 14:39
      Aleksandra
      • kruszynka124 Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 16:04
        Doroka(Dora)
    • wyczyny Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 16:30
      Dorota
      • uwierz_mirando Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 16:38
        Wybrałabym Dorotę, ponieważ Aleksandra jest bardzo popularna.
        • magducha78 Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 16:44
          Aleksandra
          • ewela345 Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 17:02
            bardziej podoba mi się Aleksandra ale jest bardzo popularna więc wybieram Dorotę
    • florianne Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 17:13
      Z nożem na gardle Aleksandra .
    • zum.zum.zone Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 17:48
      Aleksandra, pomimo popularnosci.
    • abiela Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 19:31
      Dorota zdecydowanie!!
    • gaudencja Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 20:14
      Oba są tak popularne, że nie wzbudzają we mnie zachwytu. Pewnie bym wybrała z nich Aleksandrę tylko i wyłącznie ze względu na mniejszą popularność w populacji, gdybym miała nóż na gardle.
    • hawa.etc Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 20:37
      Dorota
    • froobek Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 22:26
      Dorota
    • dalenia Re: Dorota czy Aleksandra? 26.09.11, 23:33
      Dorotka! smile W sumie nie przepadam za nią, ale jest wg mnie świeższa, a mała Dorotka nie będzie miała wielu imienniczek wśród rówieśników. Poza tym, to imię odpowiednie do każdego wieku - mała Dorotka, duża Dorota. No i ma piękne znaczenie.

Aleksandra jest nudna i do bólu oklepana od kilku już lat. Poza tym uważam, że to imię nie ma formy przejściowej. Mała Ola, Oleńka, potem dorosła, poważna pani Aleksandra. A znane mi nastolatki Ole nie bardzo wiedziały jak mają się przedstawiać - Ola taka infantylna, a Olka znowu jakaś ... "chłodna" i surowa.
      • Gość: gosc Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.183.229.216.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.09.11, 09:01
        Ola dla mnie brzmi nuetralnie.
        a co powiecie o Antonine?
        Antosia Toska dla malej. Antonina dla pani a dla nastolatki jak?
        A np Zosia nie brzmi dziecinnie?
        • aneladgam Re: Dorota czy Aleksandra? 27.09.11, 10:45
          A dla nastolatki Nina smile
        • dalenia Re: Dorota czy Aleksandra? 27.09.11, 21:09
          Gość portalu: gosc napisał(a):
          > Ola dla mnie brzmi nuetralnie.

No widzisz, może. A dla mnie tak nie brzmi i wcale nie musi.

> a co powiecie o Antonine?
          > Antosia Toska dla malej. Antonina dla pani a dla nastolatki jak?

Nina? Albo Tośka. Tośka nie brzmi dla mnie tak "oschle" jak np. Olka. A do Zosi mam takie samo "ale" jak do Aleksandry, mimo całej mojej sympatii do Zofii.
      • blue-jagoda Re: Dorota czy Aleksandra? 27.09.11, 10:51
        dalenia napisała:

> Dorotka! smile W sumie nie przepadam za nią, ale jest wg mnie świeższa, a mała Dor
        > otka nie będzie miała wielu imienniczek wśród rówieśników. Poza tym, to imię od
        > powiednie do każdego wieku - mała Dorotka, duża Dorota. No i ma piękne znaczeni
        > e.
        >
        > Aleksandra jest nudna i do bólu oklepana od kilku już lat. Poza tym uważam, że
        > to imię nie ma formy przejściowej. Mała Ola, Oleńka, potem dorosła, poważna pan
        > i Aleksandra. A znane mi nastolatki Ole nie bardzo wiedziały jak mają się przed
        > stawiać - Ola taka infantylna, a Olka znowu jakaś ... "chłodna" i surowa.
        podpisuje sie pod tym,mysle tak samo
        • Gość: gosc Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.183.241.203.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.09.11, 11:13
          Skoro ta Aleksandra taka okropna wg was to skad ta popularnosc?
          • blue-jagoda Re: Dorota czy Aleksandra? 27.09.11, 11:18
            Moze nie okropna ale mega popularna stad obrzydla mi juz calkowicie.
            • gosi25 [...] 27.09.11, 12:14
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: gość . IP: *.play-internet.pl 27.09.11, 14:04
      Dorota zdecydowanie. Ciekawsza i IMO dużo ładniejsza. Aleksandra strasznie oklepana zwłaszcza wśród maluchów. Poza tym o ile Aleksandra brzmieniowo nie jest brzydka to wg mnie Olka odstrasza a niestety się tego zdrobnienia nie uniknie.
    • jagodowa2 Re: Dorota czy Aleksandra? 27.09.11, 15:11
      Dorota
      • Gość: gosc Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.183.228.211.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.09.11, 15:57
        Czyli dajac Aleksandra skrzywdzilam dziecko???
        • blue-jagoda Re: Dorota czy Aleksandra? 27.09.11, 19:57

> Czyli dajac Aleksandra skrzywdzilam dziecko???
          Nikt tu chyba nic takiego nie napisal!
          • Gość: gosc Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.183.251.25.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.09.11, 20:07
            Piszecie ze problem przy przedstawianiu sie i ze Olka odstrasza. Mi sie podobalo zawsze Ola Olenka. ale jak jest tak zle odbierana to tak jakby skazac dziecko na trudy niszenia tego imienia.
            Juz sama nie wiem...
            • blue-jagoda Re: Dorota czy Aleksandra? 27.09.11, 20:34

> Piszecie ze problem przy przedstawianiu sie i ze Olka odstrasza. Mi sie podobal
              > o zawsze Ola Olenka. ale jak jest tak zle odbierana to tak jakby skazac dziecko
              > na trudy niszenia tego imienia.
              > Juz sama nie wiem...
              Nie no brzydkie to ono napewno nie jest ale przez to ze takie mega popularne to juz do bolu oklepane i np mi zbrzydlo,ale jak Wam sie podoba ,jestescie zadowoleni to nie przejmujcie sie opiniami to Wam ma sie podobac.
              Ja sama mam teraz dylemat bo nie wiem czy nadac takie imie z skrotami,wolalabym nie robic w przyszlosci dziecku klopotu a takie imie jak Aleksandra,Joanna,Malgorzata,Kasia itp,sa klopotliwe.
              • Gość: beata Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.ists.pl 27.09.11, 20:43
                Aleksandra.
                • Gość: gosc Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.183.251.25.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.09.11, 20:47
                  Blue-jagoda a o jakim imieniu myslisz?
            • dalenia Re: Dorota czy Aleksandra? 27.09.11, 21:11
              Weź się ogarnij ... Mnie nie pasuje Aleksandra i już - wcale nie musi. Tobie się podobała, nazwałaś tak córkę i ok. No i o co ta cała dyskusja?
            • quasi.modo Re: Dorota czy Aleksandra? 29.09.11, 15:19
              Na pewno nie skrzywdziłaś dziecka imieniem Aleksandra. Moim zdaniem to jest b. ładne, uniwersalne imię. Tylko jak na mój gust odrobinę w tym momencie za popularne.

Co zaś się tyczy zdrobnień, to dla mnie Ola jest jak najbardziej neutralną formą. Podobnie jak Ela, Ula, Ala czy Pola lub Hela...
              • Gość: gosc Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.183.255.17.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.09.11, 16:21
                Dziekuje quasi.modo smile

podoba mi sie tez bardzo Antonina ale czy Tosia Toska nie brzmi zbyt dziecinnie dla nastolatki. Spotyka chlopaka i przedstawia sie Toska.
                moze jestem w bledzie. jak wg Was?
                • quasi.modo Re: Dorota czy Aleksandra? 29.09.11, 17:38

> podoba mi sie tez bardzo Antonina ale czy Tosia Toska nie brzmi zbyt dziecinnie dla nastolatki. Spotyka chlopaka i przedstawia sie Toska.

Myślę, że jest tak samo dobre jak Gosia, Gośka czy Basia, Baśka wink
                  Zwłaszcza jeśli weźmiesz pod uwagę, że Antonina też zrobiła się dosyć popularna wśród najmłodszych i rówieśnicy twojej córki będą z tym imieniem po prostu osłuchani.
                  Zresztą nastolatka może sobie wybrać, jak się będzie przedstawiała.
                  • Gość: gosc Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.183.255.69.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.09.11, 20:55
                    W sumie racja.
                    tak sobie mysle ze Tosia i Ola w pokoleniu naszych dzieci nie beda super oryginalne.
                    szkoda ze na to forum trafilam po zarejestrowaniu Malej.
                    moze nastepna bedzie Tosia moze Laura. ta jest Olenka i niech tak zostanie. nie bede nuc zmieniac bo moze to hormony we mnie szaleja.. smile
                    To
    • Gość: Pola Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.09.11, 14:54
      Aleksandra- uwielbiam to imię mam do niego duży sentyment, wychowywała mnie moja babcia o tym imieniu i wszyscy mówili do niej Oleńkasmile piękne czasy, nie spotkałam sie jeszcze z osobą która przyniosłaby złą sławę temu imieniu, natomiast Dorotki które znam są raczej uparte smile
      • Gość: gość Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.cable.net-inotel.pl 01.10.11, 22:49

Aleksandra oczywiście
    • szarrak Re: Dorota czy Aleksandra? 29.09.11, 16:52
      głosuję za Dorotką - moja siostra nosi to imię, jest drobną, uroczą, inteligentną kobietką. mnóstwo zdrobnień - Dosia, Dorka, Dorotka, Dorcia. Aleksandra też jest bardzo ładnym imieniem, ale jest tak popularna, że nie nazwałabym tak dziecka. w 2010 roku - na 8. miejscu, w 2009 - również. nie nadałabym dziecku imienia z top 20.
    • Gość: gość Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 09:28
      Dorota pod każdym względem. Aleksandra brzmi twardo i kojarzy się od męsko, a zdrobnienie do Oli jest wyjątkowo mdłe.
    • georgia241 Re: Dorota czy Aleksandra? 02.10.11, 21:23
      Jestem za Dorotą. Aleksandra jest "męskawa".
    • micheliaa Re: Dorota czy Aleksandra? 03.10.11, 15:23
      Dorota
    • Gość: kinga Re: Dorota czy Aleksandra? IP: *.miedzyrzecz.com.pl 13.10.11, 12:42
      Mi osobiście o wiele bardzie podoba się Aleksandra ( Oleńka, Ola, Olunia).... piękne imię!!! smile
    • borri Re: Dorota czy Aleksandra? 15.10.11, 20:25
      zdecydowanie Aleksandra. Dorota dla mnie brzmi okropnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.