uwierz_mirando 17.10.11, 19:33 Wpadła mi w oko w ostatnim WnŚ. Mnie się podoba, a Wam? Obawiałabym się tylko, że przy obecnej popularności Julii, Tulia byłaby na Julię przekręcana... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Tulia 17.10.11, 19:42 Mnie się bardzo podoba! I fakt, myślę, że Tulia byłaby przekręcana na Julię. Ale wydaje mi się, że dramatu by nie było Gdyby to była Lulia przykładowo, to chyba byłby większy kłopot. Między "t", a "j" jest jednak spora, wg mnie, różnica. Generalnie uważam, że Tulia to niezła alternatywa dla Julii. Niby podobne, ale jednak inne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Tulia 17.10.11, 20:29 też mi się podoba mam znajomą , która jak będzie miała dziewczynkę mówi, że takie właśnie będzie nosić imię Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Tulia 17.10.11, 20:39 dalenia napisała: > Generalnie uważam, że Tulia to niezła alternatywa dla Julii. Niby podobne, ale > jednak inne. o tak, dobra alternatywa nie jest zła nie wiem, czy mi się podoba, za krótko je znam takie tulące, przytulaste mi się wydaje i nie lubię miękkich imion zakończonych na -lia, z wyjątkiem Kornelii, która ma charakter wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
elegieli54 Re: Tulia 17.10.11, 21:24 Nie podoba mi sie ani troche,wlasnie mialam pisac ze jest takie bez wyrazu,nie podoba mi sie jego brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Tulia 18.10.11, 11:29 Trochę jak Tuja brzmi. Tuja mi się podoba, podobnie jak Juka, Ruta i Juta (czyli Judyta). Chyba mam jakieś roślinne spaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufina Re: Tulia IP: 89.100.88.* 27.10.11, 17:26 Bardzo mi się podoba i jest od długiego czasu na mojej liście imion dla potencjalnej dziewczynki. Imię to wg mnie dobrze funkcjonuje jak imię w środowisku zagranicznym, spotkałam się z formą Tullia, ale to już niewielka różnica w pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufina Re: Tulia IP: *.ntlworld.ie 27.10.11, 17:28 Gdyby mógł podać statystyki dla imienia Tulia, ciekawe ile jest osób o tym imieniu w Polsce. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tulia 27.10.11, 23:45 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,33633377,33659136,Tulia_Tuliusz.html Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Tulia 28.10.11, 08:22 Ładne, chociaż może odrobinę za bardzo kojarzy mi się z tuleniem. Ale to przecież nie jest złe skojarzenie Aż sobie zapiszę na przyszłość, w razie jakby mi M. znowu wyjeżdżał z Julią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawa Re: Tulia IP: *.play-internet.pl 28.10.11, 16:18 Kojarzy mi sie z przerabianą wszerz i wzdłuż czytanką z łaciny. "Tulia puella Romana est. Terentia mater Tuliae est... etc.". Do dziś pamiętam Wymaga osłuchania, ale nie jest złe. Choć nie ma wdzięku Julii. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Tulia 28.10.11, 22:43 Moja pierwsza czytanka z łaciny była o Pauli i Cornelii. Jedyna, którą tłumaczyłam z radością. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Tulia 29.10.11, 10:43 pluskotka napisała: > Moja pierwsza czytanka z łaciny była o Pauli i Cornelii. Moja o Marcusie i jego przyjaciółce Julii Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Tulia 31.10.11, 14:11 Załóżmy wątek: Moja pierwsza czytanka z łaciny. Odpowiedz Link Zgłoś