asiat33 27.05.04, 21:45 czesc, proszę powiedzcie mi czy to imię nie jest zbyt pretensjonalne? bo w momencie kiedy już się zdecydowaliśmy dać córeczce tak na imię, to ogarnął nas szereg wątpliwości, niunia ma się dopiero urodzić w pażdzierniku, ale sami rozumiecie.... jeszcze jedno proszę o jakieś propozycję imienia dla chłopca... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boniedydy Re: michelle - opinie 27.05.04, 21:48 asiat33 napisała: > czesc, proszę powiedzcie mi czy to imię nie jest zbyt pretensjonalne? > bo w momencie kiedy już się zdecydowaliśmy dać córeczce tak na imię, to > ogarnął nas szereg wątpliwości, Jak na zagranicę, to normalne i śliczne imię, ale w PL jest pretensjonalne - jak wszystkie imiona z piswoną z cyklu "cudze chwalicie, swego nie znacie" lub "żona modna". No i słabo pasuje do większości polskich nazwisk. Michelle Kowalska? Michelle Nowak? Nie wiem, może jest kilka nazwisk, do których to pasuje, ale przy reszcie brzmi co najmniej sztucznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: michelle - opinie 27.05.04, 22:20 Ja bym dała spokój - kompetnie niezgodne z polską wymową, przez co brzmi pretensjonalnie (i ryzykujesz, że część ludzi nie będzie umiała wymówić albo zapisać). Nad chłopcem musze się zastanowić... Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: michelle - opinie 27.06.04, 20:20 Imiona Michelle raczej nie zarejestrujesz w polskim Urzędzie Stanu Cywilnego, chyba, że Twój mąż jest obcokrajowcem W Polsce wszystkie żeńskie imiona (oczywiście z wyjątkami typu Miriam, ale ono należy do biblijnych) muszą kończyć się na A. Pozdrawiam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: michelle - opinie 28.05.04, 11:24 Jak dla mnie pretensjonalne i takie serialowe, nawet na zagraniczne warunki. Dla chlopca proponuje Aleksander. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: michelle - opinie 28.05.04, 19:05 Michelle jest śliczne, ale nie w Polsce. My mamy swojską Michalinkę, równie uroczą. To dla chłopca oczywiście Michałek! Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: michelle - opinie 28.05.04, 20:44 asiat33 napisała: > jeszcze jedno proszę o jakieś propozycję imienia dla chłopca... trudno coś proponować, bo gusta są bardzo różne. Mi np. podoba się większość imion męskich zakończonych na "i" lub "y" - z nieco bardziej osłuchanych są to Jeremi, Ignacy, Antoni, Marceli, a z rzadszych bardzo podoba mi się Maurycy i zwłaszcza Gaudenty (co oznacza "radosny"), a także Szczęsny. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: michelle - opinie 29.05.04, 07:30 Pretensjonalne i nie nadające się do zdrobnienia. Fatalnie. A nie ładniej Michalinka? Znam jedną, nie dość, że imię ładnie brzmi z większością nazwisk, to jeszcze miło się zdrabnia - do mojej znajomej mąż mówi "Misieńko", a inni "Michasiu" lub "Misiu". -- l. Odpowiedz Link Zgłoś
bzeebze Re: michelle - opinie 29.05.04, 23:09 asiat33 napisała: > czesc, proszę powiedzcie mi czy to imię nie jest zbyt pretensjonalne? > bo w momencie kiedy już się zdecydowaliśmy dać córeczce tak na imię, to > ogarnął nas szereg wątpliwości, niunia ma się dopiero urodzić w pażdzierniku, > ale sami rozumiecie.... > jeszcze jedno proszę o jakieś propozycję imienia dla chłopca... niestety pretensjonalne-i w papierach głupio wygląda dlatego ja bym nazwała dziewczynkę michaliną, chłopaka michałkiem, obydwa prześliczne a w domu wołaj sobie michelle i migel i majkel i misza i mika i misiu i michasiu i misiusiu i co ci tylko przyjdzie do głowy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: michelle - opinie 29.05.04, 23:22 Ladne imie ale nie na warunki Polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
low_aga Re: michelle - opinie 31.05.04, 17:19 Nie jestem przeciwna nadawaniu obcojęzycznych imion polskim dzieciom, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że nie mają one polskich odpowiedników. Jeśli mamy Michałka i Michalinkę, to wszelkie Michelle, Michaele itp. są oznaką dziwadztwa i pretensjonalizmu. Nie róbcie proszę krzywdy dziecku. Imię jest wizytówką na całe życie. I świadczy również o klasie jego rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: michelle - opinie 01.06.04, 01:05 low_aga napisała: > Nie jestem przeciwna nadawaniu obcojęzycznych imion polskim dzieciom, ale tylko > > i wyłącznie pod warunkiem, że nie mają one polskich odpowiedników. Jeśli mamy > Michałka i Michalinkę, to wszelkie Michelle, Michaele itp. są oznaką dziwadztwa > > i pretensjonalizmu. Nie róbcie proszę krzywdy dziecku. Imię jest wizytówką na > całe życie. I świadczy również o klasie jego rodziców. Podpisuje sie pod tym w 100%. Zreszta dokladnie to samo napisalam juz w innym poscie, bo widac teraz nastala moda na nadawanie takich dziwacznych imion polskim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: michelle - opinie 02.06.04, 13:43 W polskich warunkach zdecydowanie nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ladydark Re: michelle - opinie 02.06.04, 14:28 Jest okropnie pretensjonalne, tandetne i bezgustne. Nie można małej nazwać po prostu Michalina???? A dla chłopca oczywiście Michał!!!!!!!!!!!!! mag Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: michelle - opinie 03.06.04, 10:43 Czesc ! W polsce na pewno nie dalabym tak corce na imie.Zagranica jest to najnormalniejsze imie ale dla malej polki wybierz cos innego.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
coronach Re: michelle - opinie 04.06.04, 09:36 Z pisowni wnioskuję, że jeśli chodzi o wymowę to należy je wymawiać z francuskiego - miszell. Aczkolwiek można by również po "amerykańsku" jako majkel lub miczell. Wyobraź sobie teraz sytuację, że Twoja córka w szkole będzie każdemu, koledze, koleżance, nausczycielowi zwracałą uwagę: - nazywam się Miszell a nie Michelle dla mnie to zabawne, a jakie będzie dla niej? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: michelle - opinie 04.06.04, 09:47 Michalina - Michasia - sliczne imie. Ladniejsze niz Michelle. Odpowiedz Link Zgłoś
staramama Re: michelle - opinie 28.06.04, 23:58 Masz rację, jest okropnie pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś