ossala 07.12.11, 11:31 jak ją ładnie zdrabniać - poza oczywistymi Marianką i Manią? Czy pasuje dla siostrzyczki małego Janka? I czy uważacie to imię za pretensjonalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarrak Re: Marianna 07.12.11, 12:04 Nie jest pretensjonalne, pasuje do Jana, choć jest znaaacznie mniej popularne (teraz co drugi jest Janek, niestety). Można używać wszelkich zdrobnień od Marii jak podejrzewam, chyba Wam to nie przeszkadza, skoro wskazujesz na Manię. Od siebie dodam, że to bardzo ładne imię . Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Marianna 07.12.11, 13:03 Ja również. Dodam jeszcze, że Marianna należy do moich ulubionych imion, z listy potencjalnych "do nadania". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Marianna 07.12.11, 14:10 Uwieeeelbiam Mariannę Mocny typ na imię dla mojej córki, tym bardziej, że to imię mojej praprababki. Zdrabniałabym do Mani i Marianki, więc nic nowego nie dodam od siebie Do Janka wg mnie jak najbardziej pasuje! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 10.12.11, 11:46 georgia241 napisała: > Z hiszpańska Marina. Marina to po polsku Maryna, a więc nie Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś
jagnaborynowa Re: Marianna 11.12.11, 15:27 No na pewno nie z Mariną. Marianna - połączenie dwóch imion pochodzenia hebrajskiego, Marina - znaczy "morska" po łacinie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 11.12.11, 17:11 Marianna to nie połączenie dwóch imion, tylko żeński odpowiednik Mariana, imię rzymskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Marianna IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 22:32 Ja jestem dla niemal całej rodziny Anną, dla męża Janną, Janą, a dla dzieci Majanną. Maniusia w domu już była (moja mama). Pozdrawiam Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
oskarka_o Re: Marianna 09.12.11, 14:29 Mnie się to imię nie podoba. Może Matylda ? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Marianna 10.12.11, 11:44 Bardzo ładne imię, do Jasia pasuje jak mało które i nie jest wcale pretensjonalne (Dopóki nie zaczęto nadawać formy Maria, Marianna była Polsce jednym z najpopularniejszych imion). Zdrobnienia znajdą się same, ale na dobry początek kilka już masz: Mania, Mańka, Maniula, Maniutka. Dziś przyszła mi jeszcze do głowy Mara, chociaż w Polsce to raczej jako przezwisko odimienne niż zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 10.12.11, 11:48 Mania to IMO przeurocze zdrobnienie. Do Jasia pasuje jak mało które - oba są jednymi z obsolutnie najbardziej tradycyjnych imion w Polsce. To Marianna była przez wieki nadawana najczęściej, a nie - wbrew powszechnemu mniemaniu - Maria. W tym sensie akurat określenie "pretensjonalne" nie ma prawa byc używane w stosunku do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Manitka? 11.12.11, 14:29 Przypomniała mi się jeszcze Manitka z "Cudzoziemki". Nie wiem, od jakiego imienia ona pochodziła, ale chyba nadaje się na zdrobnienie od Marianny Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Marianna 11.12.11, 14:39 Mi się to imię nie podoba. Jest takie staroświeckie, dla babci ok. Nie to Maria, nie to Anna. Połączenie dwóch imion wolę już Marię. Ale do Jaśka pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś