bohemiere 08.02.12, 17:44 Jak w temacie - czy jest to dla was ważne? Czy ważne jest samo brzmienie imienia? Ja nie ukrywam, że dla mnie znacznie jest bardzo ważne, z resztą taka była kiedyś rola imienia - miało określać człowieka/chronić go etc więc to, co oznaczało było głownym wyznacznikiem do jego nadania. Teraz ludzie kierują się raczej 'byle mi się podobało/było modne' i ta pierwotna rola, nad czym ubolewam, została zatracona. Przykładem moja niezbyt religijna kuzynka, która nazwała syna imieniem Dominik, zupełnie nie wiedząc co ono znaczy (do dziś, bo jej nie uświadomiłam, że to 'należący do Boga' ;]). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna.w.drodze Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 08.02.12, 18:07 tak, bardzo wazne Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 08.02.12, 19:36 raczej nie, chyba, że oznacza jąkałę, kulawego, czy ma inne negatywne znaczenie. I nie nadałabym jakiegoś imienia tylko dlatego, że ma ładne znaczenie, skoro samo imię niezbyt się mi podoba, Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 08.02.12, 20:34 Nie za bardzo... Choć nie bez znaczenia. Ale najpierw brzmienie, pierwsze, ogólne wrażenie, potem znaczenie. Tzn nie szukałam pod względem znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 08.02.12, 20:43 Imiona, które sobie upodobałam mają na szczęście fajne znaczenia. Ale podobały mi się zanim dowiedziałam się co oznaczają. Raczej przy wyborze imion kierowałam się ich brzmieniem, dopasowaniem do nazwiska, zdrobnieniami. Czasami jest tak, że imię ma kilka znaczeń w różnych językach. Więc jest jakaś alternatywa w wyborze lepszej wersji. Gdyby jednak nie mogłabym się zdecydować pomiędzy kilkoma moimi ulubionymi imionami to zapewne jako dodatkowe kryterium brałabym znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 08.02.12, 20:49 tak, dla mnie ma znaczenie ale córce nadałam imię, którego znaczenie jest dla mnie w najlepszym wypadku neutralne - było dla nas ważne ze względów rodzinnych Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 08.02.12, 21:47 Jak nadawałam moim synom to nie miała dla mnie znaczenia. Uważam jednak ,że imię oznacza osobowość człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 08.02.12, 21:52 Dla mnie była to sprawa priorytetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 08.02.12, 22:11 jest dosc wazne, ale nie decydujace chcialam, zeby corka byla Klara i nazwalam ja tak, pomimo ze urodzila sie z czarnymi wlosami (choc sie wahalam) i w ogole nie byla jasna pozdrawiam Kwiecienka z Opinia Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 08.02.12, 22:20 pół na pół. no jeśli imię mi się podoba a jego znaczenie jest neutralne i nie niesie żadnych 'nieprzyjemnych' spraw to ok. ale jeśli niesie jakieś nieciekawe skojarzenia to już mam problem. pamiętam, że mężowi podobało się imię Gustaw, ale w opisie miało jakieś skłonności do nieciekawych rzeczy i nie nadałabym go (chyba) raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 09.02.12, 11:19 Kwiecienko, zawsze można to znaczenie bardziej metaforycznie potraktować Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 09.02.12, 12:20 no wlasnie tak mowilam, jak sie ktos pytal o znaczeni Klary i widzial czorny lepek potem wloski zjasnialy przyznam, ze w ogole chodzila mi po glowie Flawia, ale to juz by bylo przegiecie czarnowlosa Flawia... pozdrawiam Kwiecienka o Znaczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? IP: *.60.101.84.rev.sfr.net 09.02.12, 09:36 Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 tak i mam z tym mały problem 09.02.12, 10:16 liczy sie, ale nie w pierwszej kolejnosci. Oczywiscnie odpadaja w przedbiegach imiona, które znacza kulawa, jĄkająca sie, itp. Tyle teoria, bo pierwsza córka nosi zacne imie oznaczające pokój, a drugiej imie ma znaczenie "każdy, któt nie jest Grekiem", "barbarzynkę", lub z łacińska "cudzoziemka". Na pocieszenie, co do młodszej, moge sobie tylko powiedziec, że popularnosc zawdziecza licznym świetym noszacym to imie (w tym patronce m.in. górników i artylerzystów), no i w ogóle jest znane w całej kulturze europejskiej (i w USA). A imienia Dominik/a bym nie nadała, bo mi sie w ogóle nie podoba, ani ala kobiety, ani dla meżczyzny. W dodatku we Francji to imie Dominique jest dokładnie takie samo i nie ma zróżnicowania, ani w mowie, ani w pismie, na forme meska czy żeńska. Dominique dla kobiety mi sie nie podoba, bo sie kojarzy z chłopem, a dla faceta wydaje mi sie niemeskie i zetknęmam sie z 2 beznadziejnymi facetami - o tym imieniu , ponadto kojarzy mi sie ze starym zboczeńcem DSK. żadnych bynajmniej odniesien religijnych nie mam w zwiazku z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: tak i mam z tym mały problem 09.02.12, 11:36 Też bym nie nadała Dominik (ja lubię mega udziwnione imiona, plus Dominik kojarzy mi się z bajką o słoniu, której w zasadzie nie pamiętam, ale wyszperałam w necie). Do napisania tematu zainspirowała mnie po trosze mama, która jak to stwierdziła - znaczenie imion wcale jej nie interesowało, a imię dla mnie wybrała, bo wydawało jej się ładne i poważne, a ja niestety rzadko bywam poważna Kilka lat temu zaczęłam używać innego imienia, ludzie ciągle mnie pytali, dlaczego akurat to imię a nie inne, jedyną odpowiedzią na to było to, że tak czuję i jest to imię, ktore mnie określa. Z ciekawości sprawdziłam znaczenie w różnych językach. Wtedy okazało się, że to znaczenie pasuje do mnie. Od tamtej pory przykładam wielką wagę do znaczenia imion i gdybym np urodziła kiedyś czarnowosą córkę, wybrałabym imię, ktorego znaczenie byłoby np jasnowłosa, raczej bym zrezygnowała z tego imienia. Dla mnie imię jest trochę jak tatuaż, funkcja tatuażu kiedys też była nieco inna niż dziś, bo dziś to głownie 'dla ozdoby'. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 10.02.12, 12:11 Jest dość ważne, choć nie najważniejsze. Miło, jeśli imię na ładne znaczenie. Ale są też imiona, które mogłabym nadać, a znaczenie jest mało zachwycające (ot, Błażej chociażby). Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 13.02.12, 21:21 Dla mnie znaczenie i charakter danego imienia jest ważny.Swoją drogą starszy syn ma na imię Dominik. U nas wygladało to tak,ze najpierw wybieraliśmy imiona które nam się podobają (brzmienie) a potem czytałam znaczenie i charakter tych imion i wybierałam,które mi odpowiadało.Kiedy teraz patrzę na mojego 5-letniego Dominika i czytam "charakter tego imienia" to mogę powiedzieć,ze zgadza się w zupełności z moim synem. Przy drugim synu również patrzyłam na znaczenie i charakter. Imiona,które mi się podobały i miały "fajny charakter" akurat nie podobały się męzowi.Jedynie na Igora się zgodził.Juz się pogodziłam z tym,że Igor będzie nieco "trudniejszym dzieckiem"niz Dominik ale co tam! Przecież nie wszycy są tacy sami. Moja kuzynka nazwała syna Błażej nie czytając znaczenia.Dopiero niedawno odkryła,ze imie to oznacza "sepleniący" i troszkę jej to nie w smak.Poza tym jej syn jest strasznym łobuzem co również zgadzałoby się z charakterem tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 14.02.12, 15:45 Ostatnio z koleżanką sobie czytałyśmy te charaktery imion i jej zupełnie się nie zgadzał, aż się wkurzyła lekko. Mi się zgadzało w zupełności ale do imienia, ktore sama sobie wybrałam. Człowiek iimię muszą być dobraną parą. Za to Dominik mojej kuzynki raczej trudny. Błażeja znałam jednego, ale wtedy nie znałam znaczenia tego imienia... myślę, że jego rodzice też tego nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 24.02.12, 15:40 Nie, ani trochę. Nie mam pojęcia co znaczy moje imię. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 18.09.12, 17:46 Dla mnie ma to znaczenie. Może nie pierwszorzędne, ale gdy już spodoba mi się dane imię, jego znaczenie znaczenie biorę jednak pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 18.09.12, 19:15 Dla mnie znaczenie imienia ma ogromna wage. Do tego stopnia, ze pierwsze i drugie imie musza wspolgrac. Pierwsze to baza, trzon, drugie jest niejako dopelnieniem. Ja mam dodatkowy odpal, ze obydwa imiona musza byc na te sama litere. Mnie sie udalo, ze imiona moich chlopakow bardzo mi podpasowaly zarowno brzmieniowo, jak i znaczeniowo Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Czy ważne jest dla was znaczenie imienia? 18.09.12, 20:05 Znaczenie - niekoniecznie, chociaż czasem uśmiecham się jak widzę filigranową Urszulkę albo dwumetrowego Pawła Nadając naszemu dziecku imiona kierowaliśmy się raczej tradycją niż znaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś