Dodaj do ulubionych

Uśmiecham się o pomoc : )

24.02.12, 21:10
Hej dziewczyny, zaczynamy się poważnie zastanawiać nad imieniem i jak na razie w każdym któreś z nas widzi "coś nie tak" : ) Więc liczę na pomoc i ewentualnie podrzucenie czegoś nowego smile Nazwisko polskobrzmiące, rzadkie, raczej długie i twarde, ale niespecjalnie trudne.

Jak na razie propozycje dla chłopca:
1. Filip - jedyny wspólny hit, tylko ta popularność...
2. Wojciech - nie będzie zbyt wujkowate?
3. Bruno - super, tylko kłopotliwa odmiana.
4. Ignacy - może być, ale chyba zaczyna być mocno popularne. A jak idziemy w popularność, to wolimy Filipa : )
5. Leon/Leonard - Leon "dziwnie wygląda" z nazwiskiem, Leonard jest razem z nim za twardy.

A dla dziewczynki:
1. Matylda - dla mnie super, ale "ma tylda (~)"
2. Klara - znów strasznie twarde.
3. Ida - nie brzmi jak zdrobnienie? Idalia mnie nie przekonuje.
4. Marta - nie będzie ciotkowate? + z nazwiskiem na granicy "zatwardości"
5. Flora/Florentyna - "bakteryjna"/trochę zbyt długie do nazwiska
6. Maria - koło ratunkowe, na zasadzie "nic innego nie wymyśliliśmy".

Pomożecie? : )
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 21:16
      Hej!
      Ignacy jest nieporównywalny popularnością do Filipa. Natomiast Leona/Leonarda można zastąpić Leopoldem. Z Matyldą problemu nie widze, imię się popularyzuje zresztą w stosunku do tego, co było 30 lat temu. Flora - IMO super, Florentyna też. Klara bardzo mi się podoba. Reasumując, z męskich popieram Ignacego lub Leopolda (Bruno też nie od rzeczy), a z żeńskich - Florę, a na następnych miejscach Florentynę, Klarę, ew. Matyldę. Maria, nie obraź się, ale brzmi dla mnie właśnie tak, jak komunikat "nic innego nie wymysliliśmy". Znacznie lepsza jest MSZ Marianna.

Co do czegoś nowego: bardzo podoba mi się Filibert, ale nie wiem, czy dla Was nie jest zbyt rzadki.
      Może spodoba się Wam Konstanty lub Bolesław? Z żeńskich zaproponuję jeszcze Filomenę albo Marcjannę.
      • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 21:46
        Filbert zdecydowanie za mnie zdecydowanie zbyt rzadki. Bolesław nie leży, ale nie jestem w stanie podać konkretnego powodu. Konstanty poważnie do rozważenia.
        Tylko mam poczucie, że problem w wyborze imienia dla chłopca leży glównie w "no łaadne, ale może jednak Filip" : ) I pewnie póki sobie tego nie wybijemy albo nie znajdziemy miłości od pierwszego wejrzenia, z motylami w brzuchu, to będzie ciężko. Na razie wszystko to są raczej małżeństwa z rozsądku.

Filomena zbyt silnie kojarzy mi się z czarownicą z "Karolci" : ) Marcjanna - bez szału, Marianna bardziej, ale też nie zauroczyła.
        Największy problem mam chyba z Florą, która bardzo mi się podoba, ale obawiam się oczywistych skojarzeń, głównie ze względu na powiązania zawodowe. Bo tu flora jelitowa, a tu Flora (dajmy na to) Lewandowska. A Florentyna i tak byłaby Florą, więc problemu nie rozwiązuje.
        • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:04

> Największy problem mam chyba z Florą, która bardzo mi się podoba, ale obawiam s
          > ię oczywistych skojarzeń, głównie ze względu na powiązania zawodowe. Bo tu flor
          > a jelitowa, a tu Flora (dajmy na to) Lewandowska. A Florentyna i tak byłaby Flo
          > rą, więc problemu nie rozwiązuje.

Uważam, ze nie ma się czym przejmować. Flora to nie tylko flora bakteryjna, Flora to imię rzymskiej bogini kwiatów smile
          Uwielbiam Klementynę, Ludwika/Ludwikę, Józefinę, Penelope, Delfina i Salomeę. Klementyna kojarzy się moim znajomym nie wiadomo czemu z krową, Józefina z "babą w chuście sprzedającą na rynku jajka", Ludwik/Ludwika (i Ludwina) z pewnym płynem, Penelopa z antylopa lub z sexbombą z brazylijskiej telenoweli, Delfina z delfinem, a Salomea z salmonellą... Naprawdę nie warto kierować się skojarzeniami innych...
        • Gość: mama florentyny Re: Uśmiecham się o pomoc : ) IP: *.home.aster.pl 10.04.12, 13:23
          moja florentyna nigdy dla nikogo jak dotąd nie byłą Florą więc to chyba nie aż tak oczywistesmile dużo zalezy jak sama będziesz do dziecka mówiła.
      • aneladgam Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:07
        gaudencja napisała:

> Hej!
        > Ignacy jest nieporównywalny popularnością do Filipa. Natomiast Leona/Leonarda m
        > ożna zastąpić Leopoldem. Z Matyldą problemu nie widze, imię się popularyzuje zr
        > esztą w stosunku do tego, co było 30 lat temu. Flora - IMO super, Florentyna te
        > ż. Klara bardzo mi się podoba. Reasumując, z męskich popieram Ignacego lub Leop
        > olda (Bruno też nie od rzeczy), a z żeńskich - Florę, a na następnych miejscach
        > Florentynę, Klarę, ew. Matyldę. Maria, nie obraź się, ale brzmi dla mnie właśn
        > ie tak, jak komunikat "nic innego nie wymysliliśmy". Znacznie lepsza jest MSZ M
        > arianna.

zgadzam się z powyższym niemal w pełni
        tylko że Marię również bardzo lubię smile
    • dalenia Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 21:33
      Męskie:
      1. Filip - faktycznie popularny, a dla mnie jeszcze dodatkowo infantylny (no nie pasuje mi Filip do 50-letniego faceta); ale jeśli to wspólny hit, to miałabym gdzieś popularność
      2. Wojciech - wujkowate?! To jedno z popularniejszych obecnie imion. Ładne, ale no właśnie ... popularne.
      3. Bruno - odmiana faktycznie kłopotliwa, dlatego ja proponuję Brunona z "n" na końcu - niby różnica niewielka, ale zawsze jakoś tak pewniej się go odmienia.
      4. Ignacy - super, bardzo go lubię. Na razie jeszcze o wielkiej popularności nie ma co mówić, a na pewno nie porównałabym go do Filipa smile
      5. Leon/Leonard - no skoro nie pasują do nazwiska, to po co je w ogóle rozważać? smile

Żeńskie:
      1. Matylda - trochę Cię rozumiem, mam tak z Makarym
      2. Klara - no fakt, twarde, ale ładne. Nie mniej jeśli ta twardość wam przeszkadza, to nie ma co go rozważać.
      3. Ida - może trochę brzmi? Ale zdrobnieniem nie jest, więc problemu nie widzę smile
      4. Marta - ona chyba nadal jest zbyt często nadawana (choć o popularności bym nie mówiła), by móc ją nazwać ciotkowatą
      5. Flora - dla mnie też zbyt "przyrodnicza"
      6. Florentyna - super; nie wiem ile sylab ma nazwisko, więc ciężko mi się wypowiadać na temat długości tego zestawu
      7. Maria - zbyt popularna, osłuchana itp. itd.
      • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:02
        Akurat o infantylności Flipa w ogólnie nie myślę, bo jak co trzeci 50-cio latek będzie miał tak na imię to nikomu chyba infantylność nie przyjdzie do głowy : )
        Wojciech naprawdę taki popularny? Jakoś byłam przekonana, że już w moim pokoleniu to imię ledwo zipiało smile
        Brunon nie wygląda już tak ładnie, brakuje mu tego "czegoś" co przyciąga mnie w Filipie : )
        Leon/Leonard - bo jednak trochę kuszą smile A zgrzyt z nazwiskiem nie jest potworny, po prostu są imiona które wyglądają/brzmią z nim duużo lepiej.

Nazwisko 4-sylabowe, więc tragedii nie ma. Ale jak się ma w sumie 5 w zestawie pełne imię-nazwisko, to wszystko wydaje się strasznie długie : )
        • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:03

> Brunon nie wygląda już tak ładnie, brakuje mu tego "czegoś" co przyciąga mnie w
          > Filipie : )

Pfu, miało być brunonie występującym jako bruno. Wyszło szydlo z worka smile
        • dalenia Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 12:29
          - Co do Filipa to właściwie masz rację smile I jak widzę, przewija Ci się ten Filip w wypowiedziach, nawet tam, gdzie go być nie powinno. Więc tak czuję, że to jest TO imię i że Wasz syn Filipem zostanie smile
          - Wojciech bardzo popularny. Akurat był o tym wątek niedawno. Wojciech był na 21 miejscu w 2009 bodajże, a potem za rok był już 8 - to bardzo szybki wzrost i nie zanosi się jak na razie na spadek wg mnie.
          - Leon/Leonard skoro nie wyglądają z nazwiskiem dramatycznie, to ok. Sama nie wiem, na którego z nich bym się zdecydowała. Bardziej podoba mi się Leon, ale z drugiej strony u mnie dookoła coraz więcej Leosiów. Leonard mnie nie przekonuje, ale jest dużo świeższy.
          - Skoro nazwisko 4-sylabowe, to mimo wszystko skusiłabym się na Florentynę smile 8 sylab to nie tak dużo. Ja mam 7 i jakoś nigdy mi to w niczym nie przeszkadzało.
    • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 21:42
      Jestem za Leonardem, Ignacym, Marią, Florentyna, Klarą choć ciągle pojawianie się Klary wywołuje u mnie stany depresyjne, coraz częściej słyszę to imię uncertain Jeszcze dziś w archiwum sadu usłyszałam przez przypadek, ze to oklepane imię,bo Kaska z karnego, ktoś z cywilnego i ktoś tak jeszcze ma małą Klarę w domu. Sama nie wiem. Może przesada, może zapowiesz tego co będzie...

Od siebie dorzucam: Klementynę, Emilianę, Felicje, Felicjanę, Delfinę, Ludwikę, Klemencje, Kapitoline.
      • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 21:45
        ksiezna_pani1 napisała:

> Jestem za Leonardem, Ignacym, Marią, Florentyna, Klarą choć ciągle pojawianie s
        > ię Klary wywołuje u mnie stany depresyjne, coraz częściej słyszę to imię uncertain Jes
        > zcze dziś w archiwum sadu usłyszałam przez przypadek,[i] ze to oklepane imię,
        > bo Kaska z karnego, ktoś z cywilnego i ktoś tak jeszcze ma małą Klarę w domu.[
        > /i] Sama nie wiem. Może przesada, może zapowiesz tego co będzie...
        >
        > Od siebie dorzucam: Klementynę, Emilianę, Felicje, Felicjanę, Delfinę, Ludwikę,
        > Klemencje, Kapitoline.

** tam.
        • moniqe245 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:01
          z dziewczecych propozycji
          Matylda
          • moniqe245 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:02
            dodam ze wszystkie Marty jakie znam są wredne...mają okropne charakterki
          • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:14
            Justyna do nazwiska to i pasuje, tylko nam nie bardzo.
            Marlena, Lena ani Milena też nie specjalnie, niemniej dziękuje za pomoc : )
        • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:11
          No właśnie ja też mam poczucie, że małe Klary są wszędzie. Małych Ignacych też nie brakuje zresztą...

Klemencja, Kapitolina i Felicjana są zdecydowanie za bardzo "odjechane"
          Klementyna niby podbobna do Florentyny, ale jednak nie.
          Emiliana - odbieram jako brzydszą wesję Emilii...
          Felicja - chyba zbyt silne skojarzenia z samochodem
          Ale Delfina i Ludwika mi się podobają : )
          • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:14
            peranema napisała:

> Ale Delfina i Ludwika mi się podobają : )

Wpiszesz te imiona na swoja listę imiona dla córki?
            • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:16
              Myślę, ze co najmniej Delfina wejdzie na listę "do konsultacji" : )
              • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:32
                peranema napisała:

> Myślę, ze co najmniej Delfina wejdzie na listę "do konsultacji" : )

To trzymam kciuki za Delfinę, to to naprawdę piękne i szlachetne imię, a komentarzami innych się nie przejmuj, bo naprawdę nie warto smile
                • aneladgam Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 23:29
                  ksiezna_pani1 napisała:

> To trzymam kciuki za Delfinę, to to naprawdę piękne i szlachetne imię, a koment
                  > arzami innych się nie przejmuj, bo naprawdę nie warto smile

zabrzmiało jak "przejmuj się tylko moimi komentarzami" big_grin
                  gdybym nie znała innych Twoich wątków to pojechałabym teraz jak traktorem wink
                  • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 23:37
                    aneladgam napisała:

> ksiezna_pani1 napisała:
                    >
                    > > To trzymam kciuki za Delfinę, to to naprawdę piękne i szlachetne imię, a
                    > koment
                    > > arzami innych się nie przejmuj, bo naprawdę nie warto smile
                    >
                    > zabrzmiało jak "przejmuj się tylko moimi komentarzami" big_grin

Wcale nie tongue_out Bardzo lubię to imię i ciesze się gdy ktoś podziela moja miłość do D. smile

> gdybym nie znała innych Twoich wątków to pojechałabym teraz jak traktorem wink
                    >

?

• aneladgam Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 13:07
                      ?
    • florianne Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:17
      Filip-dla mnie zbyt popularny , ale jeśli jest to wasze wymarzone imię dla dziecka , to nie przejmowałabym
      się popularnością.
      Wojciech- też popularny , absolutnie nie odbieram tego imienia jako "wujkowate"
      Bruno-obawiałabym się kłopotów z odmianą . IMO lepszy byłby proponowany już przez kogoś Brunon .
      Ignacy-nie mogę się przekonać do tego imienia , a zwłaszcza przeraża mnie zdrobnienie "Ignac"
      Leon,Leonard- wolę Leonarda ,ale bez zachwytu

Matylda- pierwszy raz spotkałam się z rozdzieleniem tego imienia na "ma tylda "
      Klara- super
      Ida- jw.
      Marta-ok
      Flora ,Florentyna - uwielbiam
      Maria - zbyt popularna jak dla mnie

Wybrałabym Florentynę i Leonarda .

• peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:24
        florianne napisała:

> Matylda- pierwszy raz spotkałam się z rozdzieleniem tego imienia na "ma tylda "

No mnie też nigdy nie przyszło do glowy. Wstyd się przyznać, ale nie wiedziałam nawet czym jest owa "tylda" ( pl.wikipedia.org/wiki/Tylda ). Ale obawiam się, że nie do przeskoczenia, "bo mam przed oczami falkę" smile
        • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:28
          To może pomyślisz nad imionami babć, prababć i innych krewnych z dawnych lat?
          • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:35
            Od tego zaczęłam, ale niestety większość jest teraz bardzo popularna, a reszta totalnie dla mnie nieakceptowalna (np. Urban). Jedynym do przemyślenia jest Marianna, ale nie wiem czy podoba mi się wystarczająco.
            • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:40

peranema napisała:

> Od tego zaczęłam, ale niestety większość jest teraz bardzo popularna, a reszta
              > totalnie dla mnie nieakceptowalna (np. Urban). Jedynym do przemyślenia jest Mar
              > ianna, ale nie wiem czy podoba mi się wystarczająco.

Jeżeli zależy Ci na tym, żeby imię Twojej córki było mało popularne, to powinnaś zdecydować się na Florentynę, bo jest "bezpiecznym" imieniem.
              • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:46
                Nie zależy mi na tym, żeby było rzadkie, ale zdecydowanie wolałabym uniknąć pierwszej piętnastki powiedzmy. A prababcie Wiktoria i Emilia nie ułatwiają nadawania imion przodków. W przypadku większości rodziny sytuacja jest podobna albo i gorsza : )
                • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:54

Zperanema napisała:

> Nie zależy mi na tym, żeby było rzadkie, ale zdecydowanie wolałabym uniknąć pie
                  > rwszej piętnastki powiedzmy. A prababcie Wiktoria i Emilia nie ułatwiają nadawa
                  > nia imion przodków. W przypadku większości rodziny sytuacja jest podobna albo
                  > i gorsza : )

Znam ten ból. Sama kiedyś byłam 'na zabój" zakochana w Wiktorii, to imię mojej prababci, której nie maiłam okazji poznać (zmarła w 1928 roku) i chciałam dać je mojej córce, ale niestety stała się niezwykle popularna. Teraz to samo dzieje się z Klarą, niestety.
              • szarrak Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 13:17
                Ostatnio moja znajoma nazwała tak córkę (tzn. Florentyna). Nie spotkałam się z ŻADNĄ pozytywną opinią na temat tego imienia, żadną - wszyscy nasi wspólni znajomi byli zdegustowani i zniesmaczeni, usłyszałam, że "prawie jak Walentyna" albo "imię do rozwalania ścian zamiast młota udarowego". Chociaż usłyszałam, też, że w sumie pasuje, bo... rodzina ma zadatki na dysfunkcyjną, by nie powiedzieć patologiczną. Mnie to totalnie z imienia wyleczyło - wcześniej się nad nim nie zastanawiałam jakoś głęboko, ale na 20-kilka opinii nie usłyszeć żadnej pozytywnej... to ciekawe. I w sumie racja - skoro Leonard jest za twardy, to Florentyna tym bardziej będzie. To takie imię bez wdzięku.
                • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 14:16
                  szarrak napisała:

> Ostatnio moja znajoma nazwała tak córkę (tzn. Florentyna). Nie spotkałam się z
                  > ŻADNĄ pozytywną opinią na temat tego imienia, żadną

No cóż, jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.

- wszyscy nasi wspólni znaj
                  > omi byli zdegustowani i zniesmaczeni,

Dlaczego?

usłyszałam, że "prawie jak Walentyna"

Bardzo ładne imię.

alb
                  > o "imię do rozwalania ścian zamiast młota udarowego".

Uwielbiam takie komentarze. Ludzie to mają wyobraźnie.

Chociaż usłyszałam, też,
                  > że w sumie pasuje, bo... rodzina ma zadatki na dysfunkcyjną, by nie powiedzieć
                  > patologiczną.

A to ciekawe.

Mnie to totalnie z imienia wyleczyło - wcześniej się nad nim nie
                  > zastanawiałam jakoś głęboko, ale na 20-kilka opinii nie usłyszeć żadnej pozytyw
                  > nej... to ciekawe. I w sumie racja - skoro Leonard jest za twardy, to Florentyn
                  > a tym bardziej będzie. To takie imię bez wdzięku.

Czy dla twoich znajomych jedynymi normalnymi i pięknymi imionami są imiona typu: Julia, Jakub, Maja, czyli te popularne (nie mówię, ze popularne są złe), a każde inne jest "be" ? Bo z Twojego komentarza wynika ze tak.
                  • szarrak Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 26.02.12, 16:52
                    Nie wiem, być może. Rozmawiałam o tym tylko ze znajomymi, którzy są wspólni dla mnie i dla matki owej Florentyny, to są ludzie z naszej szkoły i okolic - generalnie przekrój przez lokalne społeczeństwo, tacy przeciętni iksińscy ze średniego miasta, w większości studenci. Tym niemniej "obrzydzili" mi Florentynę, o której dotąd nie miałam zdania - faktycznie, po zastanowieniu się nad tym jest bardzo twarde i "babochłopskie", ale ja jestem fanką Lilianek i Idalek wink) Wystarczyło mi, że ktoś przy mnie parę razy wypowiedział "Florentyna" głębokim głosem i podkreślając końcówkę "-TYNA". Pragnę podkreślić, że tylko fragment całości mojej wypowiedzi odnosi się do mojej opinii o imieniu, reszta to cytaty.

Dlaczego byli zdegustowani i zniesmaczeni? Pewnie dlatego, że im się to imię nie podobało. Gdybym usłyszała, że ktoś nazwał syna Kewin, to też byłabym zniesmaczona i zdegustowana, choć pewnie starałabym się to ukrywać (albo i nie, zależnie od rozmówcy).
      • moniqe245 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:32
        Justynka to bardzo ladne imie i nie popularnesmile
        moze jeszcze
        Laura
        Letycja
        Julita
        Atena - moja kuzynka tak ma na imiesmile
        Gabriela

z chlopiecych
        Nikodem
        Norbert
        Adrian
        Konrad
        Roland tez ladne

moze ktores z nich?
        • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:40
          Ooo Laura wchodzi na listę, totalnie o niej zapomniałam : )
    • ronalilly Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:41
      Dla córki: zdecydowanie Flora!
      Dla syna: Leon/Leonard/Leopold (warto rozważyć propozycję Gaudencjii), ewentualnie Ignacy lub Brunon

Za Filipem nie przepadam. Popularny do znudzenia, a zdrobnienie Fifi jest moim zdaniem brzydkie.
      • moniqe245 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:48
        zamiast Flora to juz lepiej Florencja
      • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 24.02.12, 22:51
        Nad Leopoldem chyba muszę się dłużej zastanowić, bo na razie "nie iskrzy" smile

Fifi daje mi do myślenia, bo w mojej głowie to imię występuję jako "bezdrobnieniowe", ewentualnie zdrobniane do Filipka. Ale rzeczywiście może być problematyczne, zwłaszcza przy wysypie Filipów.
        • moniqe245 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 08:33
          a co powiesz na imię Sergiusz?
          • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 21:21
            Sergiusz totalnie nie w moim guście : )
    • wyczyny Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 10:48
      z Twoich propozycji wybrałabym Wojtka/Martę, które ciotkowato/wujkowate nie są smile
      inne propozycje: Tobiasz, Samuel, Błażej, Witold (Witek), Jeremiasz/Jeremi
      dziewczęce: Dominika,Daniela, Melania, Rozalia, Zefiryna
    • Gość: megi79 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 25.02.12, 14:06
      Bruno,Leon/Leonard,ew.Ignacy;Ida,Klara,ew.Matylda -te mi się podobają z Waszej listy;
      Jeszcze proponuję:Róża,Aniela,Kornelia,Lilla,Helena;Maksymilian,Aleksy,Feliks,Jeremi.
      • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 21:32
        Róża - podoba mi się, ale wyłabym uniknąć tak wyeksponowanego "r" w imieniu
        Aniela - niby wszystko ok, ale "nie leży"
        Kornelia - występuje u bardzo bliskich znajomych, więc odpada, mimo, że śliczne
        Lilla/Lila/Lilianna - złe skojarzenia, nie do przeskoczenia : )
        Helena - z nią mam największy kłopot, bo bardzo mi się podoba, ale pamiętam, że będąc wczesną nastolatką uważałam Helenę i Halinę za najbrzydsze imiona świata : ) Więc chyba jednak nie.

Maksymialian - za długie
        Aleksy - super, bo jeszcze "rodzinne". Tylko czy nie będzie odbierane w kategoriach alexa?
        Feliks - znajomy kot smile
        Jeremi - bez konkretnej przyczyny, ale nie leży
    • mossiam Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 14:23
      Mój ranking:

1. Bruno - a lepiej Brunon (unikniecie problemów z odmianą) - oryginalne, męskie, ciekawe.
      2. Leon/Leonard - najbardziej mi się podoba (mój typ dla syna), ale skoro do nazwiska nie bardzo...
      3. Ignacy - pięknie imię, pojawia się coraz częściej, ale popularnością daleko mu do Filipa.
      4. Wojciech - popularne, ale dla mnie kalsyczne, nie "wujkowate".
      5. Filip - zbyt popularne i jakieś takie mało konkretne

1. Ida - jest super, nie brzmi zdrobnieniowo i jest rozpoznawalna (Idalia znacznie mniej).
      2. Matylda - bardzo mi się podoba, była na mojej liście. A
      "~" nie jest aż tak często używanym słowem wink
      3. Klara - ładne, wcale nie bardzo twarde, coraz popularniejsze
      4. Florentyna - wolę ją troszkę bardziej od Flory, bardzo wdzięczne, a i niecodzienne imię.
      5. Maria - dość nudne, ale klasyka zawsze się obroni. A Marianna?
      6. Marta - tu już może wyjść ciut "ciotkowato", no i nie podoba mi się za bardzo.

Większość Waszych propozycji to piękne imiona smile
    • dasza_dm Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 17:44
      Wszystkie imiona piękne, sama miałabym kłopot smile

Z chłopięcych zastanowiłabym się nad Brunonem (napisałaś, że Brunon to nie to samo co Bruno, ale przecież ta wersja ma tylko ułatwić odmianę i uniknąć problemów, a w domu i tak możecie nazywać go "Bruno").

A dla dziewczynki może zamiast Flory czy Florentyny - Florianna?

• peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 21:20
        No właśnie w Brunonem mam ten kłopot, że o ile "czysty" Bruno podoba mi się bardzo, to Brunon jako wersja podstawowa mi nie wygląda. I obiektywnie wiem, że to prawie żadna różnica, ale jednak albo Bruno, albo nic : )

A Florianna czy Florencja choć śliczne, to już trochę zbyt przekombinowane jak dla mnie.
    • bohemiere Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 21:16
      Zamiast formy Bruno jest jeszcze brunon. Jeśli chodzi o Florę/Florentynę wolałabym to drugie, bo Flora nastręcza mi skoajrzeń z wyrażeniem 'flora bakteryjna', albo 'flora i fauna'. Ja bym zaszalała i dała Nikodem albo Marcjanna wink
      • florianne Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 21:37
        Przyszły mi do głowy jeszcze :Flawia ,Waleria,Melania,Liwia,Jaśmina,Honorata.
        • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 25.02.12, 21:52
          O Flawii nieśmiało myślałam już wcześniej, bo imię jest fantastycznie, ale trochę się obawiam. Wolałabym jednak coś ciut popularniejszego.

Melania byłaby super, gdyby nie ta nieszczęsna "mela"
          Liwia śliczna, ale zbyt podobna Oliwii.
          Waleria, Jaśmina i Honorata nie bardzo.
          • cynta Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 26.02.12, 02:56
            Mam wrazenie ze troche za bardzo przejmujesz sie skojarzeniami i tzw. odbiorem czy ewentualnym przezwiskiem. Ja mam w domu od 10 lat Matylde i musialam kilka razy przeczytac twoje "ma tylda" zeby zrozumiec o co chodzi. Jezeli nazwisko jest dlugie i twarde (rozumiem ze ma r, k, albo rz, z z kropka itp) to imie powinno byc krotkie i troche mieksze, jak np. Filip, a moze Emil, Adam? a dla dziewczynki Milena, Nina, Helena, Emma?
            • florianne Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 26.02.12, 08:03
              A Felicja ,Adela ,Eleonora ,Cecylia,Celina ,Aniela ?
            • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 26.02.12, 11:29
              Z Matyldą akurat nie mam najmniejszego problemu, ma za to mój luby. I niestety : ) muszę to uszanować.

Realny problem z odbiorem mam tylko z Florą, ale uznaje, że to w naszym przypadku całkiem uzasadnione.

> np. Filip, a moze Emil, Adam? a dla dziewczynki Milena, Nina, Helena, Emma?

Tak, te wszystkie imiona brzmią z nazwiskiem bardzo dobrze i czegoś w tym kierunku szukamy. Ale : )
              Emil - chciałam napisać, że wolałabym coś bardziej charakternego, ale później przypomniałam sobie "Emila ze Smalandii" : ) Do przemyślenia.
              Adam - jest już ktoś o naszym nazwisku, kto ma tak na imię. Wiem, że argument żaden, ale przy ~40 osobach w polsce o tym nazwisku wolałabym tego uniknąć, przynajmniej w momencie nadawania

Z dziewczęcych do przemyślenia Nina, ale nie jest to miłość od pierwszego wejrzenia : )
              • shilla01 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 26.02.12, 12:55
                Też chciałam zaproponować Floriannę lub Florianę- bardziej miękka niż Florentyna i moim zdaniem na tym samym poziomie oryginalności. Zdrabniać można tak samo - wcale nie do Flory - a do Florki (więc skojarzenie z florą bakteryjną nie jest już aż tak wyraźne) plus cudne zdrobnienie - Florianka

Ida - prosta , nieskomplikowana - ale chyba też wolałabym Idalię - którą zawsze można zdrabniać do Idy. Moim zdaniem Pani Idalio brzmi znacznie lepiej niż Pani Ido smile

Zamiast Marty może Marietta ?

Matylda jest ok i całkiem często jest teraz nadawana więc żadnych złych skojarzeń nie powinno byc.

Jeśli chodzi o chłopców to nic mnie nie zachwyca - wszystkie propozycje są dość popularne (Leon niby najmniej ,ale rośnie w siłę i to bardzo ostatnimi czasy)
                Ewentualnie Bruno (w tej formie) - nie zachwyca , ale nie zabija popularnością.

Od siebie dorzucę
                Cyryl, Joachim , Gustaw
                Rozalia , Estera , Aurelia

• peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 26.02.12, 23:56
                  Ooo, Joachim jest super, zupełnie o nim zapomniałam!
                  • gaudencja Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 27.02.12, 19:02
                    Popieram Joachima i, mimo środowiska - Florę.
    • maga_eukaliptus Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 26.02.12, 17:44
      Jestem zdecydowanie za Florą! W ogóle nie bałabym się złych skojarzeń. Lekarz może pomyśli o florze jelitowej, geograf o faunie i florze województwa mazowieckiego, polonista o rzymskiej bogini, kto inny o bohaterce "Panienki z okienka" albo "Doliny tęczy"..smile
      Ja na przykład, gdy słyszę: "Flora", od razu widzę kwiaty. Nie bakterie wink

Podobają mi się też Klara, Ida i Maria. Z tym że na Marię bym się raczej nie zdecydowała, chyba że zdrabnianą do Mai.

A dla chłopca - Bruno. Nie wyolbrzymiałabym kłopotów z odmianą - wszystkie trzy są poprawne, wybralibyście tę, która Wam najbardziej odpowiada i to wszystko wink
      Lubię też Filipa, mimo jego popularności.
      • aneladgam Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 26.02.12, 17:48
        maga_eukaliptus napisała:

> polonista o rzymskiej bogini, kto inny o bohaterce "Panienki z okienka" a
        > lbo "Doliny tęczy"..smile
        > Ja na przykład, gdy słyszę: "Flora", od razu widzę kwiaty. Nie bakterie wink
        >

Ja właśnie Florę Meredith smile
        mimo że naprawdę na imię miała Faith smile
      • peranema Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 26.02.12, 23:55
        > Jestem zdecydowanie za Florą! W ogóle nie bałabym się złych skojarzeń. Lekarz może pomyśli o florze jelitowej, geograf o faunie i florze województwa mazowieckiego, polonista o rzymskiej bogini, kto inny o bohaterce "Panienki z okienka" albo "Doliny tęczy"..smile

No właśnie tak kwestia jest problematyczna, bo obracamy się w okolicach środowiska pierwszego, z lekką nutą drugiego : )
    • agatarus Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 27.02.12, 10:28
      najładniejsze, to Wojciech i Maria- myślę,że zawsze się obronią
    • czarna.perla Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 27.02.12, 11:25
      Co do Filipa to mam wrażenie, że jest o tyle popularny, że pojawia się w każdym pokoleniu. Ignaca nie było bardzo długo a teraz zaczyna być ich wysyp, w poprzednim WNŚ było trzech!!!

Leon jest świetny.

Dla dziewczynki Matylda!
    • luska.s Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 27.02.12, 13:43
      Chłopiec:
      Wojtek na pewno nie będzie wujkowaty, jest tearz popularny. Ignac jak dla mnie okropny. Pozostałe są ok.

Dla dziewczynki zdecydowanie Matylda , piękne imię.
    • dalla Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 27.02.12, 20:37
      jako mama Flory: tez sie zastanawialam, radzilam na forum. Po ponad 7 miesiacach jestem b. zadowolona - wiekszosc jest zdziwiona, ale wielu osobom - szczegolnie starszym - podoba sie i mowia, ze kojarzy im sie wlasnie dziewczeco i kwiatowo. Mowimy na nia: Florka, Flo, Floreczka, Florusia. Mnie sie kojarzylo wlasnie z Flora Meredith i "Panienka z okienka".
    • peranema Przemyślenia, wersja 2.0. 27.02.12, 21:42
      Na początek, dziękujemy za pomoc! Naprawdę dałyście nam dużo do myślenia i parę świetnych pomysłów.

W przypadku dziewczynki sprawa wciąż nie jest jasna, ale na prowadzenie wybijają się Ida i Flora. O ile Ida może mieć w zasadzie dowolne drugie imię i pewnie wybralibyśmy po któryś przodkach, to gdybyśmy się zdecydowali na Florę, to zdecydowanie szukamy prostego i popularnego drugiego imienia. Tak na wszelki wypadek : ) Na razie do głowy przyszły nam:

Flora Maria
      Flora Natalia

Dla chłopca mamy dwa rozwiązania kompromisowe (w dyskusji Filip - nie Filip):

1. Pierworodny będzie Filipem, ale dostanie drugie imię, które będzie dało się wymawiać "jednym tchem" z pierwszym w razie inwazji Filipów (żeby dało się forsować używania połączonych imion zamiast imienia z nazwiskiem). Tutaj na razie pomysł jest jeden: Filip Cyryl.

2. Wybieramy inne imię i dajemy na drugie Filip, licząc się z tym, że może skończyć się to tak, że dziecię będzie miało imię oficjalne i domowe. Tutaj propozycje zupełnie nowe (dzięki dziewczyny!):

Joachim Filip
      Konstanty Filip

Co myślicie? : )

• mossiam Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 27.02.12, 22:00
        Dla dziewczynki jestem zdecydowanie za Idą. Gdyby jednak Flora (też świetny wybór), to Flora Natalia (Flora Maria to dość "warczący" zestaw i trochę za krótki, prędzej Flora Marianna). Jeśli drugie ma być popularne, to może Flora Zuzanna, Flora Alicja?...

Dla chłopca chyba jednak musi być ten Filipsmile Nie powinno chyba dziecię tak z założenia mieć imienia oficjalnego i domowego. Filip Cyryl to dla mnie tez trochę za krótki zestaw, ale być może udałoby się przeforsować to podwójne nazewnictwo... choć i ten pomysł nie do końca mi się podoba. Filip to Filip, chcecie Filipa, to nie szukajcie mu innych imion wink Baaardzo podoba mi się Konstanty, Joachim też niezgorszy.
        • dalla Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 27.02.12, 22:10
          zgadzam sie - do Flory cos dluzszego, ale prosze nie Marianne. Moja jest Flora Marianna i co za duzo, to niezdrowo smile
      • gaudencja Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 27.02.12, 22:13
        Bardzo podoba mi się pomysl na Florę Mariannę.
        Inne pomysły to:
        Flora Małgorzata
        Flora Dorota (minusem jest mała obecnie popularność Doroty)
        Flora Izabela
        Flora Weronika
        Flora Zuzanna
        Flora Sabina

Natomiast jeśli chodzi o Filipa, to proponuję rozwiązanie pozwalające na skonsumowanie Waszego pomysłu poprzez nazwanie ewentualnego syna zestawem imion - jedynym zestawem, jaki istnieje dla Filipa, analogicznym do Franciszka Ksawerego. Takim zestawem jest Filip Neriusz/Filip Nereusz. W artykule wikipedyjnym znajdują się przykłady historycznych imienników.
        • gaudencja Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 27.02.12, 22:14
          Aha, Joachim i Konstanty jako pierwsze bardzo mi się podobają.
        • peranema Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 27.02.12, 22:38
          gaudencja napisała:
          > Natomiast jeśli chodzi o Filipa, to proponuję rozwiązanie pozwalające na skonsu
          > mowanie Waszego pomysłu poprzez nazwanie ewentualnego syna zestawem imion - jed
          > ynym zestawem, jaki istnieje dla Filipa, analogicznym do Franciszka Ksawerego.
          > Takim zestawem jest Filip Neriu
          > sz/Filip Nereusz
          . W artykule wikipedyjnym znajdują się przykłady historyc
          > znych imienników.

Hm. O ile sama koncepcja podwójnego zestawu bardzo mi się podoba (i gdyby kiedykolwiek przyszło mi do głowy nazwać syna Jan, to z pewnością byłby to Jan Kanty), to w przypadku "mojego" Filipa zupełnie mnie nie przekonuje. Bo o ile jestem w stanie wyobrazić sobie zdanie "Czy FilipCyry(l) poszedł do domu?", to "Czy Filip Neriusz poszedł do domu?" juz zupełnie nie smile
          • gaudencja Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 28.02.12, 00:05
            MSZ używanie dwóch imion, z wyjątkiem zestawów, jest charakterystyczne dla innych języków (np. niemieckiego), a dla polskiego - nie i brzmi jak kalka językowa.
      • aneladgam Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 27.02.12, 22:15
        Flora Natalia brzmi lepiej niż Flora Maria (Flora Maria przez taką samą liczbę sylab zlewa się i niebezpiecznie kojarzy z malarią)
        a Flora Marianna?
        Filip na pierwsze, ale na drugie nie Cyryl - Konstanty albo Joachim o wiele lepiej
        • peranema Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 27.02.12, 22:40
          aneladgam napisała:

> Flora Natalia brzmi lepiej niż Flora Maria (Flora Maria przez taką samą liczbę
          > sylab zlewa się i niebezpiecznie kojarzy z malarią)

Nie przyszłoby mi to do głowy, ale pokornie przyjmuje do wiadomości : )
      • dalenia Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 28.02.12, 17:12
        Nadal jestem za Idą. A co do Flory to Flora Natalia jest niezła, Flora Maria zupełnie mi się nie podoba. Popieram Florę Zuzannę albo może Flora Julianna?

Co do dwóch opcji przy imionach chłopięcych, to powiem tak - wg mnie pierwszy jest beznadziejny. Jak już nadacie Filipa, to niech będzie po prostu Filipem. Filip Cyryl jako zestaw zupełnie mi się nie podoba. A dodatkowo jeszcze wołanie "Filipie Cyrylu, chodź na obiad" - dramat, wg mnie wyjątkowo sztucznie to brzmi w polskim języku.
        Druga opcja też mnie nie przekonuje, bo jak już nadacie tego Joachima/Konstantego, to po kiego jeszcze mieszać w to Filipa?

Czyli podsumowując - albo po prostu Filip, albo Joachim/Konstanty, bez żadnych udziwnień. Wolę dwie ostatnie opcje, zarówno Joachim jak i Konstanty bardzo mi się podobają.
        • peranema Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 28.02.12, 17:40
          dalenia napisała:
          > Co do dwóch opcji przy imionach chłopięcych, to powiem tak - wg mnie pierwszy j
          > est beznadziejny. Jak już nadacie Filipa, to niech będzie po prostu Filipem. Fi
          > lip Cyryl jako zestaw zupełnie mi się nie podoba. A dodatkowo jeszcze wołanie "
          > Filipie Cyrylu, chodź na obiad" - dramat, wg mnie wyjątkowo sztucznie to brzmi
          > w polskim języku.

Nie, no oczywiście, że nie zamierzam sama używać dwoch imion. Idea była taka, żeby drugie imię było awaryjne, w przypadku w których w przeszkolu/szkole znalazłoby się mnóstwo imienników. I żeby uniknąć wymiany zdań pt. który filip? no ten, gruby/chudy/rudy/mały/duży czy cokolwiek. Ale może pomysł jest faktycznie chybiony.

No nic, jest jeszcze dużo czasu na dyskusje, może z czasem coś się nam się wyklaruje.
          • dalenia Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 28.02.12, 18:02
            Peranemo, uważam, że powinniście nadać Filipa i nie kombinować smile
            • peranema Re: Przemyślenia, wersja 2.0. 28.02.12, 18:10
              dalenia napisała:
              > Peranemo, uważam, że powinniście nadać Filipa i nie kombinować smile

smile Albo zaklinać, żeby urodziła się dziewczynka smile
    • peranema Houston, mamy problem? 09.04.12, 12:40
      Witajcie znowu,
      wydawało się, że ustaliliśmy ostatecznie Filipa lub Joachima dla chłopca i Łucję/Klarę/Florę dla dziewczynki. Aż tu nagle jak grom z jasnego nieba spadła Lea. I luby już nie chce słyszeć o niczym innym. Ja nie jestem przekonana. Niby ładne imię, ale czy to to funkjonalne choć trochę? Wiem, że biblijnie i z tradycjami. Ale czy nie jest za bardzo obce? Nie będzie odbierane jak np. jak Amanda? (czyli tradycję to i ma, ale i tak dla mnie jednoznacznie wpisuje się w trend Kewinowy). Przekonajcie mnie proszę albo podpowiedzcie argumenty przeciw : )
      • zum.zum.zone Re: Houston, mamy problem? 09.04.12, 13:35
        Lea jest piekna! Imie z solidnymi tradycjami, lekkie, zwiewne, zdrabnialne, jak komus zalezy i absolutnie nie nalezy do imion, ktore nagle niedawno pojawily sie w Polsce.
        Nie przekonuje jednak, bo to kazdy sam musi zalatwic ; )
      • gaudencja Re: Houston, mamy problem? 09.04.12, 13:49
        Z dziewczęcych najbardziej podoba mi się Flora, ale Lea to tak samo porządne imię, jak każde z wybranych przez Was dziewczęcych.

Zdecydowanie za przemawia MSZ tylko to, że zdaje się żadne z Was nie ma poza tym innego az tak bardzo ukochanego imienia żeńskiego. Mój m. jest gotów zgodzić się na wszystkie wymarzone przeze mnie imiona (albo prawie wszystkie) i bardzo to cenię, ale gdyby mnie mniej zależało na imionach, a jemu ogromnie - pewnie bym ja ustępowała jemu.

A czy dla chłopca podoba mu sie Leander? wink Żeńska Leandra tez oczywiście funkcjonuje.
        • peranema Re: Houston, mamy problem? 09.04.12, 21:03
          Leander bez szans. W ogóle, o ile imiona dla dziewczynek lubi wyszukane (jego propozycją była na przykład Salomea), to dla chłopca powinno być bezpieczne ("jak nie Filip to hm... Marcin?"), Joachim to już szczyt możliwości akceptacji : )

Chyba rzeczywiście muszę się poważnie zastanowić nad Leą. "Moja" Matylda została zawetowana na samym początku (a weto uznajemy za ostateczne), w sumie teraz i tak poruszam się w przestrzeni "no może być". A Luby chce przehandlować Filipa za Leę, więc chyba to więcej niż chwilowe zauroczenie : )
      • aneladgam Re: Houston, mamy problem? 09.04.12, 14:39
        jak zapałał taką miłością... a nie masz równie przekonującego swojego wyboru... no to chyba pozostaje Lea wink
        mnie się to imię ogromnie podoba, jeśli pasuje do nazwiska, to nie wahałabym się
        • peranema Re: Houston, mamy problem? 09.04.12, 21:08
          Do nazwiska chyba pasuje. Jedyny zgrzyt jaki widzę to bardzo krotkie imię - stosunkowo długie nazwisko.
          Nazwisko brzmi trochę jak Lewandowski/ska, z tym, że zaczyna się na G i w środku ze znaczących liter ma R, więc ostatecznie jest dużo twardsze.
      • dalenia Re: Houston, mamy problem? 09.04.12, 23:15
        No cóż, mnie Lea nie zachwyca w polskich warunkach, odbieram ją nieco pretensjonalnie (podobnie jak chociażby tę Amandę, o której pisałaś). No ale nie można zaprzeczyć, że tradycje ma. Więc jeśli tak bardzo podoba się mężowi, a Ty jesteś w stanie ją zaakceptować, no i jeśli do nazwiska pasuje, to nadawajcie smile Choć nie powiem, dużo bardziej podoba mi się Łucja, Klara lub Flora.
        • peranema Re: Houston, mamy problem? 10.04.12, 11:17
          > No cóż, mnie Lea nie zachwyca w polskich warunkach, odbieram ją nieco pretensjonalnie (podobnie jak chociażby tę Amandę, o której pisałaś).

I właśnie to jest to, co martwi mnie najbardziej. No nic, chyba muszę to chwilę przetrawić.
          • dalenia Re: Houston, mamy problem? 10.04.12, 12:45
            Widzisz, na 7 opinii o Lei 5 było jak najbardziej pozytywnych, 2 nie. Z tym że moja faktycznie mówiła o pretensjonalności, a druga o znaczeniu - więc to już wg mnie insza inszość smile Jak widać, skojarzenia z Amandą i innymi tego typu nie są chyba aż tak oczywiste.
    • dasza_dm Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 09.04.12, 18:51
      Nie pamiętam kto to pisał, ale na tym forum pojawiła się kilka razy informacja, że Lea to znaczy krowa. Nie wiem czy tak jest, ale jeśli to prawda to dla mnie imię jest skreślone. Chociaż samo brzmienie jak dla mnie ok.
      • ksiezna_pani1 Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 09.04.12, 23:30
        W mojej ocenie Lea nie jest pretensjonalna. To ładne imię z bardzo długa historią. Wg mnie bardzo dobrze pasuje do Waszego twardego nazwiska. A więc jestem za Leą smile
        • abiela Re: Uśmiecham się o pomoc : ) 09.04.12, 23:59
          Lea jest bardzo dobra, choć dla mnie tak osłuchana, że już nudna (w Niemczech bardzo popularna). Jeśli Lea do waszego nazwiska brzmi zbyt krótko rozważylabym Leandrę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.