Dodaj do ulubionych

Abundancja

19.03.12, 15:48
Co myślicie o imieniu Abundancja?

Cytuje: "Jest to imię teoforyczne pochodzenia łacińskiego. Nosiła je rzymska bogini Abundantia. Znaczeniowo jest to uosobienie obfitości (łac. abundantia 'obfitość'). Boginię tę przedstawiano jako siedzącą albo stojącą postać kobiecą z rogiem obfitości. (Por. także imię Felicyta z łac. felicitas 'szczęście, szczęśliwość').
Abundancja imieniny obchodzi 16 września.
W Polsce brak poświadczeń jego występowania."

Obserwuj wątek
    • florianne Re: Abundancja 19.03.12, 16:14
      Nie przekonuje mnie .
    • kamelia04.08.2007 Re: Abundancja 19.03.12, 16:19
      gdzie ty takie dziwolągi wynajdujesz?
      • ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 17:01
        kamelia04.08.2007 napisała:

> gdzie ty takie dziwolągi wynajdujesz?

Dla mnie żadne imię nie jest dziwolągiem smile Odkryłam je dawno temu.
      • gaudencja Re: Abundancja 19.03.12, 20:01

Od tego jest to forum, zeby można było założyć wątek o każdym imieniu.
        Abundancja nie podoba mi się, uważam to imię za mało przystępne i nie nadałabym go swojemu dziecku. Zdecydowałabym sie jednak prędzej na Abundancję niż na Halarampię.
        • gaudencja Re: Abundancja 19.03.12, 20:04
          Aha, znalazłam Abundancję historyczną - Abundancję Dąbrowską ze Strumian ok. 1710 - ok. 1760.
    • bohemiere Re: Abundancja 19.03.12, 16:35
      Okropne, nie dziwi mnie brak nadań.
      • ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 17:36
        bohemiere napisała:

> Okropne, nie dziwi mnie brak nadań.

Idąc Twoim tropem zastanawiam się, skąd moda na np. Nikole i inne imiona przez wielu uważane za brzydkie i pretensjonalne. Ale myślę, że "winy" braku nadań nie należy szukać w urodzie, lecz w czymś innym. Jestem pewna, że gdyby jakaś gwiazda z pierwszych stron gazet nazwałaby tak córkę, to inni poszliby w jej ślady i może kiedyś to imię stałoby się modne. Kto wie, a historia zna takie przypadki np. Patrycja.
        • ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 18:07
          ksiezna_pani1 napisała:

> Idąc Twoim tropem zastanawiam się, skąd moda na np. Nikole i inne imiona przez
          > wielu uważane za brzydkie i pretensjonalne. Ale myślę, że "winy" braku nadań n
          > ie należy szukać w urodzie, lecz w czymś innym. Jestem pewna, że gdyby jakaś gw
          > iazda z pierwszych stron gazet nazwałaby tak córkę, to inni poszliby w jej ślad
          > y i może kiedyś to imię stałoby się modne. Kto wie, a historia zna takie przyp
          > adki np. Patrycja.

Nawiązując do tematu nagłej i niezwykłej popularności Patrycji i Patryka, zastanawiam się nad tym czy jeszcze jakieś inne imiona stały się ni stad ni zowąd niezwykle popularne.
    • dasza_dm Re: Abundancja 19.03.12, 17:02

Siedzi na wikipedii i wypisuje co dziwniejsze imiona big_grin
      Nie no, żartuję.
      A tak na serio to jest mnóstwo imion, które mają przepiękne znaczenie, ale wg mnie brzmią ohydnie (np. Haralampia) i oczywiście na odwrót też - lubię Błażeja, ale ten jąkała....
      Co do Abundancji to mam problem nawet z przeczytaniem, bo mój organizm nie może przetrawić pierwszego "n". Ciągle mi wychodzi "Abudancja"... jakoś nie bardzo mi to imię podchodzi.
      • ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 17:27
        dasza_dm napisała:

> kamelia04.08.2007 napisała:
        >
        > > gdzie ty takie dziwolągi wynajdujesz?
        >
        > Siedzi na wikipedii i wypisuje co dziwniejsze imiona big_grin
        > Nie no, żartuję.

Mam taka nadzieje. Żeby rozwiać wszelkie niejasności, wyjaśniam, że nie pamiętam gdzie znalazłam tego "dziwoląga", ponieważ to stare dzieje. Co do wiki, to owszem korzystam z tej strony (ale nie tylko z niej), może nie jest najlepsza, ale w próbowaniu z innymi jest naprawdę dobra (przynajmniej jeżeli chodzi o imiona, bo z resztą bywa różnie).
        Co do dziwności, to każdy człowiek pojmuje ją inaczej. Dla mnie "chlebem powszednim" jest np. Eleonora, a dla wielu moich znajomych wywodzących się z rożnych środowisk, Eleonora jest imieniem: 1) przestarzałym , 2) dziwacznym, 3) pretensjonalnym etc.
        • qbeczka Re: Abundancja 19.03.12, 17:53
          Abundancja kojarzy mi się z prohibicją albo absencją smile albo z opuszczeniem (abandon po ang)

Bundzia ble

Eleonora pięknie!
          • ksiezna_pani1 Re: Abundancja 19.03.12, 18:19
            qbeczka napisała:

> Eleonora pięknie!

Tak, jest piękna, ale wiele osób nie potrafi docenić jej urody, a szkoda.
    • dalenia Re: Abundancja 19.03.12, 18:49
      Zupełnie mi się nie podoba.
    • olianka Re: Abundancja 19.03.12, 19:05
      Nie podoba mi się, chyba głównie przez to "Abu" na początku.
    • aneladgam Re: Abundancja 19.03.12, 20:03
      "skażenie" znajomością hiszpańskiego sprawia, że nie mogę się dopatrzeć w tym imieniu uroku. abundante - i od razu widzę... no właśnie, obfitość uncertain
    • Gość: mm Re: Abundancja IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 00:00
      idealne imię dla siostry Redundancji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.