16.06.04, 13:36
proszę mi pomóc i napisać kiedy ma imieniny? Przy okazji podoba Wam się to
imię?!
Obserwuj wątek
    • boniedydy Re: SANDRA 16.06.04, 13:38
      Daty imienin masz tu:
      tinylink.com/?9nPRhRdVrw
      Imię jest pretensjonalne, choc o tyle jeszcze dobre, że odpowiada zasadom
      polskiej pisowni.
      • malowanie1 Re: SANDRA 16.06.04, 13:45
        dlaczego pretensjonalne? przecież to nie Andżelika czy Nikola czy też inne tego
        typu tylko podobne do Aleksandry.Mam siostrzenicę o tym imieniu i to słodka
        istotka.Szkoda że się Ci nie podoba.
        • aniadm Re: SANDRA 16.06.04, 13:51
          Nie tyle jest podobne do Aleksandry, co jest skrótem od Aleksandry (włoskim).

Mnie się kojarzy głównie z niemiecką piosenkarką.
          • malowanie1 Re: SANDRA 16.06.04, 13:53
            jasne, jest skrótem.Mnie kojarzy się z aktorką Sandrą Bullock - a ona jest
            ok.Pozdrawiam.
            • marysias2 Re: co sądzicie o imieniu 16.06.04, 16:53
              jestem mamą małej SANDERKI i pozdrawiam wszystkie mamy Sander. Uważam to imię
              za uniwersalne i np. duża Sandra będzie mogła wyjechać za granicę i nie
              zmieniać imienia, wszyscy będą mogli wymawiać to imię i łatwo je zapamiętają.
              Poza tym osoba o tym imieniu cechuje się otwartością, pozytywnym nastawieniem i
              jest wesoła. Jeszcze raz pozdrawiam !!!
              • kalinosia Re: co sądzicie o imieniu 16.06.04, 21:54
                Mi się nie podoba sad. Jak dla mnie, zbyt disco-polowo-dresiarskie. Ale Sandrę
                pisoenkarkę kiedyś bardzo lubiłam (i chyba nadal lubię ,zwłaszcza piosenkę
                Maria Magdalena smile)Pozdr-aga
              • 3eti Re: co sądzicie o imieniu 16.06.04, 22:40
                A dlaczego wyjezdzajac za granice ma zmieniac imie??To jakas nowa moda czy co?
                Imie ma sie jedno,i zaden problem nauczyc ludzi odpowiedniej wymowy.Poza tym polski to nie
                chinski,a Chinczycy tez imion nie zmieniaja.
    • milenium5 Re: SANDRA 17.06.04, 09:28
      Imie może i ładne, ale nie w Polsce. A już Sanderka brzmi jak cynaderka.
      Śmieszy mnie bardzo zdrabnianie zagranicznych imion w Polsce (Brajanki,
      Dżesiczki, Kevinki itd.)
      • marysias2 Re: SANDRA 18.06.04, 10:13
        CO ZA SKOJARZENIE?!Ja rozumię, że może się nie podobać i każdy ma prawo
        powiedzieć swoje zdanie ale LUDZIE TROCHĘ TOLERANCJI I NIE OBRAŻAJCIE INNYCH.Co
        za kraj pełen .... sami siebie oceńcie!
        • boniedydy Re: SANDRA 18.06.04, 17:19
          marysias2 napisała:

> CO ZA SKOJARZENIE?!Ja rozumię, że może się nie podobać i każdy ma prawo
          > powiedzieć swoje zdanie ale LUDZIE TROCHĘ TOLERANCJI I NIE OBRAŻAJCIE INNYCH.

Przecież to nie jest obrażanie, tylko opisanie skojarzeń. Nie rozumiem, czemu
          się tak denerwujesz.
      • tawananna Re: SANDRA 18.06.04, 21:06
        Zabawne - jak przeczytałam "Sanderka" też od razu skojarzyło mi się z
        cynaderką big_grin.

Marysiu - nie obrażaj się, mi tylko przedstawiamy nasze opinie, odczucia,
        skojarzenia. Nie ma w tym nic złośliwego.

A imię Sandra niespecjalnie mi się podoba, ale nie uważam go za szczyt
        ekstrawagancji - może dlatego, że spotkałam się z nim dobre parę lat temu. Inna
        sprawa, że osobom, którym się podoba, polecam Aleksandrę - można nauczyć
        otoczenie mówienia na małą Sandra, a jeśli jej się nie będzie podobało,
        pozostaje jeszcze masa innych możliwości.
        • marysias2 Re: SANDRA 21.06.04, 11:30
          nie obrażam się ale trochę mi przykro, że się to imię nie podoba. Może
          rzeczywiście mnie poniosło ale ja naprawdę nie mogę zrozumieć
          dlaczegojest "pretensjonalne".Tylko tyle sad smutno mi
          • boniedydy Re: SANDRA 21.06.04, 11:52
            Kwestia gustu, a o tym się, jak wiadomo, nie dyskutuje. Jedni mówią, że jest
            pretensjonalne (i jak takich osób wiele), innym się podoba, a nawet nazywają
            tak swoje dzieci (i takich tez jest trochę). Na Twoim miejscu przyzwyczajałabym
            się do tego, że jest spore grono osób, którym się to imię nie
            będzie podobać. Nie jest to imię równie neutralne, jak np. Maria czy Anna, na
            które naprawdę mało kto by się krzywił.
    • milenium5 Re: SANDRA 21.06.04, 11:52
      Przykro mi Marysiu, ale po prostu napisałam swoje zdanie na temat tego imienia.
      Dla mnie pretensjonalne imie to takie, które jest używane w naszym kraju w
      zagranicznym brzmieniu, podczas gdy ma odpowiedniki polskie (np. Paul zamiast
      Paweł). Za pretensjonalne uważam tez nadanie dziecku zagranicznego skrótu od
      międzynarodowego imienia (a tak jest w przypadku Aleksandry). Moim zdaniem
      wynika to trochę z braku orientacji rodziców (którzy nie wiedzą, że np. Nadia
      jest zdrobnieniem od swoiskiej Nadziei), albo liczą, że nadając dzieciom imiona
      gwiazd zaszłyszane w TV (np. Sabrina), sprawią, że w przyszłości córki czy
      synowie staną się częścią tego innego "lepszego" świata.
    • itsola Re: SANDRA 21.06.04, 11:57
      Witaj !
      Jak tobie sie podoba to pozostan przy tym imieniu.Tak to juz jest z tymi gustami
      -jednemu podoba sie matka a drugiemu corka.Pa Ola
      • marysias2 Re: SANDRA 21.06.04, 12:02
        bardzo Wam dziękuję za miłe słowo!!!Rzeczywiście ilu ludzi tyle gustów.Sandra
        to nie Anna czy Maria ale też nie Andżelika czy Pamela.Zawsze można kojarzyć z
        Aleksandrą.Jeszcze raz dzięki za złagodzenie wyroku i pozdrawiam wszystkich, o
        wszystkich imionach wink
        • sandra-maja Re: SANDRA 22.06.04, 19:36
          mam na imię Sandra i mam 27 lat i skoro tyle lat temu moi rodzice znali juz to
          imię więc się dziwie że nadal wzbudza emocje jakby było jakims novum.Przez te
          wszystkie lata przy przedstawianiu się bardzo często mi mówiono że to bardzo
          ładne imię, więc jakbym mogła go nie polecicsmileAle ile ludzi, tyle opini.Ja
          osobiście jestem w 5 miesiacu ciąży, płeć dziecka do konca będzie
          niespodzianką, ale wiem że na pewno bedzie to nietuzinkowe imię.Tak więc
          pozdrawiam wszystkie Sandry, mamy Sandr, oraz wszystkie ciężarówki bez względu
          na preferencje imienniczesmile
          • sandra_olg Re: SANDRA 23.06.04, 08:58
            witam Cię,ja też mam na imię Sandra.Mam 24 lata i moi rodzice też to imię już
            wtedy znali skoro mi je nadali. Podobnie jak Ty często słyszę, że to ładne imię
            i bardzo oryginalne. I zawsze jestem zapamiętywana. Serdecznie Cię pozdrawiam i
            życzę udanego rozwiązania. Fajnie, że napisałaś w obronie naszego imienia.
            Sandra.
    • kristy4 Re: SANDRA 22.06.04, 23:02
      A mnie Sandra kojarzy się z czasopismem o robótkach ręcznych (było takie kilka
      lat temu). Nie lubię imion, które są jednocześnie tytułami prasy kobiecej
      (Oliwia, Klaudia, Tina). A co do pretensjonalności Sandry - bez przesady -
      kiedyś na pewno równie obco w języku polskim brzmiały : Izabela, Mariola,
      Robert, Artur i wiele innych - a dziś to normalne swojskie imiona...
      • sandra_olg Re: SANDRA 23.06.04, 09:00
        Tylko jak przewdzieć, że za kilka lat nie pojawi się czasopismo o danym
        imieniu? Przecież 20 lat temu nikt nie wiedział, że powstanie pismo "Claudia"
        czy "Tina".Pozdrawiam Sandra wink
      • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 10:36
        kristy4 napisała:

> kiedyś na pewno równie obco w języku polskim brzmiały : Izabela, Mariola,
        > Robert, Artur i wiele innych - a dziś to normalne swojskie imiona...

No i jakoś tak się składa, że żadne z tych imion mi się nie podoba, ew. jeszcze
        jak cię mogę Izabela, bo kojarzy sie z władcami kastylijskimi, ale reszta -
        fuj!
        • kama_wol Re: SANDRA 23.06.04, 10:41
          a mnie się sandra i robert podoba!! ciekawe jak ty masz na imię!!!
          • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 10:53
            kama_wol napisała:

> a mnie się sandra i robert podoba!! ciekawe jak ty masz na imię!!!

Fakt, ciekawe smile
            • kama_wol Re: SANDRA 23.06.04, 10:59
              wstydzisz się wink
              • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 11:35
                Droga Kamo. Różne sa powody nieujawniania swojego imienia w Internecie. Jednym
                z nich jest potrzeba zachowania prywatności - może słyszałas o czymś takim.
                Przeszłam okres pisania pod własnym imieniem i nazwiskiem, a teraz
                zdecydowałam, że bedę pisać pod nickiem, i tego będe się trzymać, choby mi
                tysiąc kam zarzucało, że się wstydzę.
                EOT.
                • kama_wol Re: SANDRA 23.06.04, 12:07
                  Droga "boniedydy" ja w żadnym wypadku nie zabraniam używania nika ale skoro
                  jest się takim ostrym krytykiem jak ty to można się pochwalić swoim imieniem wink
                  a tak na serio - jasne, że prywatność jest ważna i szanuję to. Pozdrawiam
                  • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 12:21
                    kama_wol napisała:

> Droga "boniedydy" ja w żadnym wypadku nie zabraniam używania nika ale skoro
                    > jest się takim ostrym krytykiem jak ty to można się pochwalić swoim
                    imieniem wink

Imię, które nosimy, nie jest w żadnym wypadku przepustką do oceniania innych
                    imion.
                    • kama_wol Re: SANDRA 23.06.04, 12:28
                      tak jak ty oceniasz tak inni mogą oceniać twoje imię!!a co jest przepustką -
                      nick!!
                      • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 13:16
                        kama_wol napisała:

> tak jak ty oceniasz tak inni mogą oceniać twoje imię!!

Mogą, jeśli założę wątek w tej sprwaie. Na razie tego nie zrobiłam, zresztanie
                        ma potrzeby, bo moje imię pojawialo się już na tym forum (komentowane
                        pozytywnie, jesli Cię to interesuje).
                        • sandra_olg Re: SANDRA 23.06.04, 13:23
                          nie interesuje mnie - nie sugeruję się opiniami ludzi których nie znam. Zauważ
                          że sama o sobie piszesz.Nieźle.I nie odpisuj już mi bo ta "rozmowa" nie jest
                          konstruktywna. Tracisz czas. Lepiej wypisuj dalej, że prawie wszystkie imiona
                          są kiepskie. Miłego dnia... wink
                          • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 13:29
                            sandra_olg napisała:

Zauważ
                            > że sama o sobie piszesz.Nieźle.

Dzięki. Właśnie ta pochwała była mi potrzebna wink Może sie w końcu ośmielę ;P
                        • szczekuszka Re: SANDRA 23.06.04, 13:23
                          boniedydy napisała:

>>moje imię pojawialo się już na tym forum (komentowane
                          > pozytywnie, jesli Cię to interesuje).

I ja to przegapilam??:smile
                          >
                          • monikaj1 Re: SANDRA 23.06.04, 13:28
                            Przepraszam, ze się wtrącam w tak ozywioną dyskusję, ale nie rozumiem - co ma
                            noszone przez dana osobe imię do kwestii oceniania innych???? Albo coś się
                            podoba, albo nie - to tak, jak z książką, filmem itp.
                            Moje imię jest pospolite, ale przez prawie 30 lat zdążyłam się do niego
                            przyzwyczaićwink Czy to znaczy, że nie mogę oceniać urody innych? Bo moje
                            kilkakrotnie poddano na tym forum krytyce???Dla mnie - dosyć dziwne podejście,
                            bez urazysmile
                            • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 13:34
                              monikaj1 napisała:

> Przepraszam, ze się wtrącam w tak ozywioną dyskusję, ale nie rozumiem - co ma
                              > noszone przez dana osobe imię do kwestii oceniania innych???? Albo coś się
                              > podoba, albo nie - to tak, jak z książką, filmem itp.

Dzięki, Moniko smile Ale oczywiście jeśli zdanie większości jest inne, to
                              wprowadzimy zwyczaj okazywania dowodu tożsamości przed wejściem na Forum (żeby
                              wykluczyc rozbieżności dot. imienia; taka sandra nazywa się np. raz sandra, a
                              raz kama), a potem po zbiorowej ocenie imienia kandydata dopuścimy go do
                              oceniania różnych imion.

Pozdrówka smile
                              boniedydy
                            • sandra_olg Re: SANDRA 23.06.04, 13:35
                              nic nie ma - ta dyskusja dotyczyła konkretnie "boni..." - nie podoba mi się jak
                              ktoś ukrywa swoje dane a krytykuje innych (prawie wszystkich).Pozdrawiam
                              • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 13:43
                                sandra_olg napisała:

> nic nie ma - ta dyskusja dotyczyła konkretnie "boni..." - nie podoba mi się
                                jak
                                >
                                > ktoś ukrywa swoje dane a krytykuje innych (prawie wszystkich).

Ejże, nie przesadzaj. Nie krytykuję wszystkich imion, tylko niektóre (w tym
                                akurat niestety Twoje). Kazdy ma prawo do założenia nicka takiego jak chce; że
                                Ty akurat podajesz w nim imię, to Twoja sprawa, ja nie podaję, i to też moja
                                sprawa. Podając swoje dane publicznie ryzykujesz tym, że ktoś je może
                                skomentować - musisz sie z tym liczyć. Kto zakłada wątek o jakimś imieniu na
                                Forum Imiona też się musi liczyć z tym, że usłyszy komentarze, a nawet po to
                                takie wątki zakłada. Nie rozumiem więc, o co Ci chodzi.
                                • sandra_olg Re: SANDRA 23.06.04, 13:56
                                  boniedydy napisała:

> Ejże, nie przesadzaj. Nie krytykuję wszystkich imion, tylko niektóre (w tym
                                  > akurat niestety Twoje). Kazdy ma prawo do założenia nicka takiego jak chce;
                                  że
                                  > Ty akurat podajesz w nim imię, to Twoja sprawa, ja nie podaję, i to też moja
                                  > sprawa. Podając swoje dane publicznie ryzykujesz tym, że ktoś je może
                                  > skomentować - musisz sie z tym liczyć. Kto zakłada wątek o jakimś imieniu na
                                  > Forum Imiona też się musi liczyć z tym, że usłyszy komentarze, a nawet po to
                                  > takie wątki zakłada. Nie rozumiem więc, o co Ci chodzi.
                                  >
                                  Ja się zgadzam z tym co napisałaś, ale też przeczytałam inne twoje opinie i
                                  uważam, że są za ostre.Czasami sprawiasz innym przykrość wyrażając ostro
                                  zdanie. Może mnie poniosło ale o to mi chodziło w całej tej dyskusji. Nie musi
                                  ci się wszystko podobać - mnie również nie każde imię leży - ale nie wszystko
                                  też od nas zależy i można delikatnie napisać że coś się nie podoba. Więc
                                  skończy już te dywagacje na tym że tobie moje imię nie leży a mnie się bardzo
                                  podoba.Ok?
                                  • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 13:58
                                    sandra_olg napisała:

> skończy już te dywagacje na tym że tobie moje imię nie leży a mnie się bardzo
                                    > podoba.Ok?

Jasne, możemy skończyć smile
                            • szczekuszka Re: SANDRA 23.06.04, 14:34
                              monikaj1 napisała:

> Przepraszam, ze się wtrącam w tak ozywioną dyskusję, ale nie rozumiem - co ma
                              > noszone przez dana osobe imię do kwestii oceniania innych???? Albo coś się
                              > podoba, albo nie - to tak, jak z książką, filmem itp.

Przepraszam, ze sie wtrace, ale ja udzialu w dyskusji nie bralam, wiec nie wiem
                              czemu ten wpis jest pod moimwink)?!
                              Pozdrawiam
                              Ania (pospolite imie nie ma co, ale malo krytykowane)
                              • monikaj1 Re: SANDRA 23.06.04, 17:09
                                Przepraszam, że się wtrącę do wtrącania - kajam się: nie wiem, dlaczego mój
                                wpis znalazł się pod Twoimsmile
                          • boniedydy Re: SANDRA 23.06.04, 13:28
                            szczekuszka napisała:

> boniedydy napisała:

> I ja to przegapilam??:smile
                            > >

Szczekuszko, a czy ja powiedziałam, że pisałam, że to moje imię? wink
                            • szczekuszka ups 23.06.04, 14:36
                              > Szczekuszko, a czy ja powiedziałam, że pisałam, że to moje imię? wink

Nie wiem czemu, ale zamiast "imie" przeczytalam "nazwisko" i stad ten post.
                              Kajam sie...
                              smile)
                            • forencja Re: SANDRA 23.06.04, 17:07
                              Znam jedną Sandrę, ale nie przepadam ani za nią, ani ze jej imieniem. Na
                              pierwszy rzut oka widać chyba, że jest mocno kontrowersyjne i pretensjonalne,
                              skoro na forum wybuchła o nim taka dyskusja...
                              • dariaa76 Re: SANDRA 25.06.04, 09:54
                                Witam, kazdy ma inny gust!!! Mam corke (4 lata) Sandre i jestem zadowolona ze
                                tak wlasnie sie nazywa, jest bardzo wesolym i zywym dzieckiem, a poza tym w
                                przedszkolu nie jest piata Aleksandra, trzecia Weronika itp. Zreszta ona tez
                                jest zadowolona z imienia i to jest najwazniejsze, a wszystkim ludziom i tak
                                nigdy nie dogodzisz, pozdrawiam
                                • iza_lucja Re: SANDRA 25.06.04, 11:42
                                  poza tym w
                                  > przedszkolu nie jest piata Aleksandra, trzecia Weronika itp.

Wybacz ale u mojej córki w przedszkolu w jednej grupie są 3 Sandry ( sama się
                                  dziwię ilością ) , to dowód na to , że imie robi się chyba popularne .
    • hanna73 Re: SANDRA 25.06.04, 11:34
      Każde imię ma swoich zwolenników i przeciwników. Nie ma się czym więc
      przejmować. Mnie się Sandra niezbyt podoba (kojarzy mi sie z tą piosenkarką
      niemiecką; nie mnie jednej zreszto), ale rozumiem, że wiele osób może uważać to
      imię za piękne. Jak każde inne. Pozdrawiam ciepło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.