makuffka 13.04.12, 20:32 Mam czysto teoretyczne pytanie o ładny dziewczęcy zestaw, jeśli drugie imię to Nadzieja. Preferuję imiona krótsze, maksymalnie 3 sylabowe, raczej twarde. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Ładny zestaw 13.04.12, 21:55 Żadnych stylistycznych preferencji nam nie podasz? Agata, Antonia, Blanka, Barbara, Daria, Danuta, Ewa, Estera, Elwira, Eryka, Flora, Gloria, Ida, Jowita, Klara, Laura, Marta, Maria, Monika, Olga, Oda, Sara, Teresa, Urszula, Wanda, Zofia Moje spostrzeżenia po podaniu imion są takie, że raczej unikałabym tych zakończonych na "-ja", niektórych na "-ia" i tych, które kończą się na "-na". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ładny zestaw 13.04.12, 23:04 Klara Nadzieja Róża Nadzieja Rozalia Nadzieja Mira Nadzieja Zofia Nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ładny zestaw 13.04.12, 23:08 Sama długo się zastanawiałam, czy proponować Różę, ale w końcu stwierdziłam, że chyba za dużo rzeczowników w jednym zestawie Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Ładny zestaw 14.04.12, 00:22 Agata, Blanka, Klara, Laura, Kinga. Unikałabym zakończonych na -ja, -ia, -na. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Ładny zestaw 14.04.12, 08:20 Matylda Nadzieja Barbara Nadzieja Olga Nadzieja Ewa Nadzieja Honorata Nadzieja Urszula Nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: Ładny zestaw 14.04.12, 10:00 Dziękuję. Mam całe mnóstwo stylistycznych i frekwencyjnych preferencji, ale że pytam teoretycznie, więc oszczędzam użytkowniczki forum. Fajna jest Ida, też sobie o niej myślałam. Ewa, Olga również dobre, choć za bardzo osłuchane i popularne. Mira, Matylda, Róża ładne, acz odpadają ze względów rodzinnych, choć może Mira... Urszula odpada ze względu na nazwisko rozpoczynające się podobnie. A córka, która jest na stanie, ma na imię Jagna, często zdrabniana do Jagienki, więc wiele odpada ze względów kompletnego niedopasowania lub w związku z tym, że w duecie z Jagienką brzmią Sienkiewiczowsko, a ja nie jestem aż taką fanką. Robi się z tego niezła łamigłówka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ładny zestaw 14.04.12, 12:35 A czy Nadzieję wykluczacie na pierwsze? Mam koleżankę o tym imieniu i uważam, ze bardzo wdzięcznie się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ładny zestaw 14.04.12, 18:50 To ja popieram Idę w takim razie Mira też całkiem niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Ładny zestaw 14.04.12, 19:52 abiela napisała: > Klara Nadzieja > Zofia Nadzieja to również moje propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Ładny zestaw 14.04.12, 19:49 Oda Nadzieja, Ida Nadzieja? nieeeeee to imo nie brzmi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: Ładny zestaw 14.04.12, 20:45 Czy brzmi dobrze, to pewnie zależy, jaki kto ma stosunek do aliteracji. Ja tam nienachalne lubię, a Ida Nadzieja jakoś tak mi brzmi. No i mocne imię komponuje się z miękką trochę Nadzieją, np Wanda pięknie, ale zważywszy na imię córy za bardzo plątałyby się brzmieniowo. Nie jestem fanką Klary, pół forum jest, ja nie bardzo. Zofia ładna, ale popularna baardzo, a ja szukałabym raczej czegoś rzadszego. O Nadzieję zapytałam z ciekawości, bo byłam bardzo ciekawa, czy podrzucicie mi coś, co schwyci za serce, o czym nie pomyślałam sama. Samo imię uwielbiam, ale ze względu na rzeczownikowość i sporą frekwencyjność tegoż rzeczownika nie za bardzo pasuje mi na pierwsze. A taki koncept, by w imieniu i nazwisku dziewczynki ukryć Nadzieję, czyli nadać je na drugie, nie zawsze używane, bardzo mi się wydaje atrakcyjny Oprócz Nadziei mam parę innych typów na pierwsze, acz średnio pasują w tym zestawie, więc jak przyjdzie co do czego i jeśli wtedy będę poszukiwać dla dziewczynki, może w ogóle podejmę inną decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ładny zestaw 14.04.12, 23:34 Jeszcze kilka: Eunika Nadzieja Aurora Nadzieja Ligia Nadzieja Dobrawa Nadzieja Miłosława Nadzieja Dalia Nadzieja Dagna Nadzieja Adela Nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś