Dodaj do ulubionych

Marcela itp

20.06.12, 20:08
do glowy przyszla mi Marcela. tylko w jakiej formie i jakie zdrobnienia sie uzywa? czy unikne Marcysi?
Poprosze Was o opinie nt. imion i o zdrobnienia ich:
Marcela, Marcelina, Marcjanna.
Obserwuj wątek
    • rose01 Re: Marcela itp 20.06.12, 20:15
      Marcela brzmi jakoś dziwnie jak dla mnie wolę Marcelinę jak już w tym klimacie, Marcela brzmi tak chłopsko
      • malwina9005 Re: Marcela itp 20.06.12, 20:21
        a jakie imiona maja Twoje dzieci? i czy jestes zadowolona z wyboru?
        mi co jakis czas zmienia sie gust. boje sie tego troche...
    • dalenia Re: Marcela itp 20.06.12, 20:24
      Marcjanna - bardzo mi się podoba, szczególnie zdrabniana do Janki, którą uwielbiam; poza tym używałabym Marcji, Marcjanki (choć brzmi prawie jak 'marsjanka' wink) i Marcysi, która jest wg mnie jednym z bardziej oczywistych zdrobnień od Marcjanny

Marcelina - również ją lubię, ale córki tak nie nazwę, bo mam w bliskim otoczeniu jedną Marcelinę; mówimy na nią Marcysia, ale ona to lubi i akceptuje; niektórzy zwracają się do niej "Celina", co ją niesamowicie drażni; często bywa też Marcelą

Marcela - nie przekonuje mnie jako pełne imię, choć oczywiście wiem, że takowe istnieje; być może za bardzo osłuchałam się z nią jako zdrobnieniem i dlatego ciężko mi ją zaakceptować w postaci pełnego imienia; myślę jednak, że przy Marceli jest najmniejsze prawdopodobieństwo zdrabniania do Marcysi

Czyli tak - ja najbardziej lubię Marcjannę, ale odradzam ją, jeśli nie chcesz Marcysi. Marcelina wg mnie jest już mniej narażona na to zdrobnienie, więc jestem za nią właśnie!
    • aneladgam Re: Marcela itp 20.06.12, 20:33
      najbardziej podoba mi się Marcjanna, najmniej Marcela
    • gaudencja Re: Marcela itp 20.06.12, 20:42
      Wolę Marcelę od Marceliny, ale jeszcze bardziej podoba mi się Marcjanna. Myślę, ze w przypadku Marceli jako głównej formy najnaturalniejsze zdrobnienie to Marcelka; Marcjannę można zdrabniać do Marcjanki.
    • anastazjaniebieska Re: Marcela itp 20.06.12, 22:49
      Marcjanna i Marcelina podobaja mi się. Marcela nie - jakos ta "cela" mi nie brzmi, chociaz nasuwa się jako zdrobnienie, bardziej niz Marcysia, wiec mozna by uniknąc zdrobnienia ktorego nie lubisz. Ale w zamian dostać Celę. Nie wiem czy warto ?

Ale do przemyslenia
      Wedlug mnie, zrobnienie Marcysia jest sliczne. Mysle ze moze sie podobac wielu osobom. Jest tez spopularyzowane w mediach, serialach. Chyba- Mysle sobie - ze niemozliwe jest aby w przedszkolu szkole na podworku itp uniknąc tego najbardziej naturalnego dla tych imion zdrobnienia.
      Dlatego moze trzeba by szukac innych imon.
      Zamiast Marcjanny - Adrianna
      Marcela - Aniela
      Marcelina - Jozefina, Karolina
    • abiela Re: Marcela itp 20.06.12, 22:57
      Mnie żadne z tych marcowych imion nie zachwyca niestetysad
      • figa241 Re: Marcela itp 21.06.12, 10:05

w sumie wszytkie marcowki sa w moim odczucoiu fajne- marcela- jest chyba najbardziej oryginalna
        Znam jedna Marceline- zdrabniana do Cychy ( jako nastolatki) Cysi jako malej dziewczynki- w listach zawsze podpisywala sie CH smile
        Siostra Cyhy (bo tak w "oryginalne" zapisywala swoje imie przez samo H,) miala na imie Brygida- nigdy nie byla zdrabniana byla zawsze Brygidasmile

a co do tego ze co jakis czas zmieniaja sie upodobania do imion- to normalne i sie tym nie przejmoj- imie samo w sobie ma inne znaczenie niz imie konkretnej osoby- w tym wlasnego dziecka smile
        • malwina9005 Re: Marcela itp 22.06.12, 00:37
          > a co do tego ze co jakis czas zmieniaja sie upodobania do imion- to normalne i 
          > sie tym nie przejmoj- imie samo w sobie ma inne znaczenie niz imie konkretnej o
          > soby- w tym wlasnego dziecka smile

I co ma oznaczac jesli przestanie mi sie podobac?
          srednio co tydzien mam nagle olsnienie jakims imieniem a potem wynajduje jakies
          minusy I za jakis czas juz mnie nie zachwyca...
          boje sie tego a jak moze sie mamie nie podobac imie corki?
          • figa241 Re: Marcela itp 22.06.12, 09:15
            malwina9005 napisał(a):
            ...
            > boje sie tego a jak moze sie mamie nie podobac imie corki?

NIE MA TAKIEJ OPCJI- imie corki przestaje byc wtedy imieniem- jest Twoja corka- OKRESLA JA, JEJ CHARAKTER, OSOBOWOSC, WADY I ZALETY, JEJ URODE- no wszytko- jest z nia nierozerwalnie powiazane- ona i jej imie to jednosc- to tak smao jakbys powiedziala- moja corka jest brzydka nie podoba mi sie moglaby byc ladniejsza.... zamienie ja na bardziej urodziwa?????
            • aneladgam OT 22.06.12, 10:30
              figa241 napisała:

> to tak smao jakby
              > s powiedziala- moja corka jest brzydka nie podoba mi sie moglaby byc ladniejsza
              > .... zamienie ja na bardziej urodziwa?????

to ja już nic nie mówię, figa, bo znów Cię zgorszę big_grin big_grin big_grin
              • figa241 Re: OT 22.06.12, 15:23
                aneladgam napisała:

> to ja już nic nie mówię, figa, bo znów Cię zgorszę big_grin big_grin big_grin

Zgorszysz??? co najwyzej bardzo zdziwisz, i conajwyzej pomysle co pomyslesmile
            • makacjam25 Re: Marcela itp 22.06.12, 15:04
              Dokladnie, jak juz sie dziecko pojawi i imie miec bedzie, nie bedziesz sie juz zastanawiac.
              Ja przez okres dwoch ciaz imiona moim dzieciom zmienialam bilion razy !!!
              I tak pierwsza corcia jest wrazliwa, cichutka, rezolutna Martynka i pasuje mi to imie do niej idealnie, mimo, ze nie bylo brane pod uwage, moja mama je przyniosla do szpitala, mezowi sie spodobalo, ja pustke mialam w glowie wtedy, tak sie cieszylam, ze mam malenstwo, ze moglaby byc dla mnie wtedy nawet Gryzelda. Wybor trafny, nie zaluje.
              W drugiej ciazy, gdy tylko poznalismy plec, maz ubzdural sobie Maje, dwuletnia Martynka oczekujaca siostry oznajmiala wszem i wobec, ze w brzuchu jest Maja, znow nie mialam nic do gadania wink I choc czasem sie wsciekam, bo w UK wiekszosc polskich dziewczynek to Wiktorie, Oliwie, Nikole i Majki, to nie wyobrazam sobie, by ta mala diablica nosila inne imie.
              Jesli jeszcze kiedys bedzie mi dane byc w ciazy, glosno zastrzegam sobie prawo wyboru imienia dla dziecka, choc pewnie decydujace zdanie i tak beda mialy corki...
    • paula.anna Re: Marcela itp 21.06.12, 19:15
      Marcela "wygląda" mi na zdrobnienie, od Marceliny na przykład. Jakieś takie niepełne, coś jeszcze tylko nie umiem tego nazwać.
      Marceliny nie lubię, głównie za końcówkę -lina.
      Marcjanna bardzo mi się podoba, zarówno brzmienie pełnej wersji, jak i potencjalne zdrobnienia, które przychodzą mi do głowy
    • olianka Re: Marcela itp 21.06.12, 19:29
      Marcela mi się nie podoba, Marcelinę lubię, Marcjannę i Marcję mogłabym nadać.
    • quasi.modo Re: Marcela itp 22.06.12, 09:41
      Marcela mi sie zupelnie nie podoba, brzmi jak zgrubienie i pozbawione jest wg mnie jakiegokolwiek wdzieku.

Marcelina i Marcjanna ladnie, chociaz mnie wlasnie martwiloby troche potencjalne zkracanie do Marceli.
      • corianna Re: Marcela itp 22.06.12, 10:28
        quasi.modo napisała:

> Marcela mi sie zupelnie nie podoba, brzmi jak zgrubienie i pozbawione jest wg m
        > nie jakiegokolwiek wdzieku.
        >

Dla mnie tez brzmienie Marceli przypomina nieladne zgrubienia w typie Małgocha, Agniecha, Zocha, ale Marcjanna ma mnostwo wdzięku jak to bywa z imionami z koncowką .... anna smile

Zatem - tylko Marcjanna . Trudno sobie wyorazic zeby sie moglo przestac podobac.
    • luska.s Re: Marcela itp 22.06.12, 14:21
      lepsza Marcelina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.