malwina9005 20.06.12, 20:08 do glowy przyszla mi Marcela. tylko w jakiej formie i jakie zdrobnienia sie uzywa? czy unikne Marcysi? Poprosze Was o opinie nt. imion i o zdrobnienia ich: Marcela, Marcelina, Marcjanna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rose01 Re: Marcela itp 20.06.12, 20:15 Marcela brzmi jakoś dziwnie jak dla mnie wolę Marcelinę jak już w tym klimacie, Marcela brzmi tak chłopsko Odpowiedz Link Zgłoś
malwina9005 Re: Marcela itp 20.06.12, 20:21 a jakie imiona maja Twoje dzieci? i czy jestes zadowolona z wyboru? mi co jakis czas zmienia sie gust. boje sie tego troche... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Marcela itp 20.06.12, 20:24 Marcjanna - bardzo mi się podoba, szczególnie zdrabniana do Janki, którą uwielbiam; poza tym używałabym Marcji, Marcjanki (choć brzmi prawie jak 'marsjanka' ) i Marcysi, która jest wg mnie jednym z bardziej oczywistych zdrobnień od Marcjanny Marcelina - również ją lubię, ale córki tak nie nazwę, bo mam w bliskim otoczeniu jedną Marcelinę; mówimy na nią Marcysia, ale ona to lubi i akceptuje; niektórzy zwracają się do niej "Celina", co ją niesamowicie drażni; często bywa też Marcelą Marcela - nie przekonuje mnie jako pełne imię, choć oczywiście wiem, że takowe istnieje; być może za bardzo osłuchałam się z nią jako zdrobnieniem i dlatego ciężko mi ją zaakceptować w postaci pełnego imienia; myślę jednak, że przy Marceli jest najmniejsze prawdopodobieństwo zdrabniania do Marcysi Czyli tak - ja najbardziej lubię Marcjannę, ale odradzam ją, jeśli nie chcesz Marcysi. Marcelina wg mnie jest już mniej narażona na to zdrobnienie, więc jestem za nią właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Marcela itp 20.06.12, 20:33 najbardziej podoba mi się Marcjanna, najmniej Marcela Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcela itp 20.06.12, 20:42 Wolę Marcelę od Marceliny, ale jeszcze bardziej podoba mi się Marcjanna. Myślę, ze w przypadku Marceli jako głównej formy najnaturalniejsze zdrobnienie to Marcelka; Marcjannę można zdrabniać do Marcjanki. Odpowiedz Link Zgłoś
anastazjaniebieska Re: Marcela itp 20.06.12, 22:49 Marcjanna i Marcelina podobaja mi się. Marcela nie - jakos ta "cela" mi nie brzmi, chociaz nasuwa się jako zdrobnienie, bardziej niz Marcysia, wiec mozna by uniknąc zdrobnienia ktorego nie lubisz. Ale w zamian dostać Celę. Nie wiem czy warto ? Ale do przemyslenia Wedlug mnie, zrobnienie Marcysia jest sliczne. Mysle ze moze sie podobac wielu osobom. Jest tez spopularyzowane w mediach, serialach. Chyba- Mysle sobie - ze niemozliwe jest aby w przedszkolu szkole na podworku itp uniknąc tego najbardziej naturalnego dla tych imion zdrobnienia. Dlatego moze trzeba by szukac innych imon. Zamiast Marcjanny - Adrianna Marcela - Aniela Marcelina - Jozefina, Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Marcela itp 20.06.12, 22:57 Mnie żadne z tych marcowych imion nie zachwyca niestety Odpowiedz Link Zgłoś
figa241 Re: Marcela itp 21.06.12, 10:05 w sumie wszytkie marcowki sa w moim odczucoiu fajne- marcela- jest chyba najbardziej oryginalna Znam jedna Marceline- zdrabniana do Cychy ( jako nastolatki) Cysi jako malej dziewczynki- w listach zawsze podpisywala sie CH Siostra Cyhy (bo tak w "oryginalne" zapisywala swoje imie przez samo H,) miala na imie Brygida- nigdy nie byla zdrabniana byla zawsze Brygida a co do tego ze co jakis czas zmieniaja sie upodobania do imion- to normalne i sie tym nie przejmoj- imie samo w sobie ma inne znaczenie niz imie konkretnej osoby- w tym wlasnego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
malwina9005 Re: Marcela itp 22.06.12, 00:37 > a co do tego ze co jakis czas zmieniaja sie upodobania do imion- to normalne i > sie tym nie przejmoj- imie samo w sobie ma inne znaczenie niz imie konkretnej o > soby- w tym wlasnego dziecka I co ma oznaczac jesli przestanie mi sie podobac? srednio co tydzien mam nagle olsnienie jakims imieniem a potem wynajduje jakies minusy I za jakis czas juz mnie nie zachwyca... boje sie tego a jak moze sie mamie nie podobac imie corki? Odpowiedz Link Zgłoś
figa241 Re: Marcela itp 22.06.12, 09:15 malwina9005 napisał(a): ... > boje sie tego a jak moze sie mamie nie podobac imie corki? NIE MA TAKIEJ OPCJI- imie corki przestaje byc wtedy imieniem- jest Twoja corka- OKRESLA JA, JEJ CHARAKTER, OSOBOWOSC, WADY I ZALETY, JEJ URODE- no wszytko- jest z nia nierozerwalnie powiazane- ona i jej imie to jednosc- to tak smao jakbys powiedziala- moja corka jest brzydka nie podoba mi sie moglaby byc ladniejsza.... zamienie ja na bardziej urodziwa????? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam OT 22.06.12, 10:30 figa241 napisała: > to tak smao jakby > s powiedziala- moja corka jest brzydka nie podoba mi sie moglaby byc ladniejsza > .... zamienie ja na bardziej urodziwa????? to ja już nic nie mówię, figa, bo znów Cię zgorszę Odpowiedz Link Zgłoś
figa241 Re: OT 22.06.12, 15:23 aneladgam napisała: > to ja już nic nie mówię, figa, bo znów Cię zgorszę Zgorszysz??? co najwyzej bardzo zdziwisz, i conajwyzej pomysle co pomysle Odpowiedz Link Zgłoś
makacjam25 Re: Marcela itp 22.06.12, 15:04 Dokladnie, jak juz sie dziecko pojawi i imie miec bedzie, nie bedziesz sie juz zastanawiac. Ja przez okres dwoch ciaz imiona moim dzieciom zmienialam bilion razy !!! I tak pierwsza corcia jest wrazliwa, cichutka, rezolutna Martynka i pasuje mi to imie do niej idealnie, mimo, ze nie bylo brane pod uwage, moja mama je przyniosla do szpitala, mezowi sie spodobalo, ja pustke mialam w glowie wtedy, tak sie cieszylam, ze mam malenstwo, ze moglaby byc dla mnie wtedy nawet Gryzelda. Wybor trafny, nie zaluje. W drugiej ciazy, gdy tylko poznalismy plec, maz ubzdural sobie Maje, dwuletnia Martynka oczekujaca siostry oznajmiala wszem i wobec, ze w brzuchu jest Maja, znow nie mialam nic do gadania I choc czasem sie wsciekam, bo w UK wiekszosc polskich dziewczynek to Wiktorie, Oliwie, Nikole i Majki, to nie wyobrazam sobie, by ta mala diablica nosila inne imie. Jesli jeszcze kiedys bedzie mi dane byc w ciazy, glosno zastrzegam sobie prawo wyboru imienia dla dziecka, choc pewnie decydujace zdanie i tak beda mialy corki... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Marcela itp 21.06.12, 19:15 Marcela "wygląda" mi na zdrobnienie, od Marceliny na przykład. Jakieś takie niepełne, coś jeszcze tylko nie umiem tego nazwać. Marceliny nie lubię, głównie za końcówkę -lina. Marcjanna bardzo mi się podoba, zarówno brzmienie pełnej wersji, jak i potencjalne zdrobnienia, które przychodzą mi do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Marcela itp 21.06.12, 19:29 Marcela mi się nie podoba, Marcelinę lubię, Marcjannę i Marcję mogłabym nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Marcela itp 22.06.12, 09:41 Marcela mi sie zupelnie nie podoba, brzmi jak zgrubienie i pozbawione jest wg mnie jakiegokolwiek wdzieku. Marcelina i Marcjanna ladnie, chociaz mnie wlasnie martwiloby troche potencjalne zkracanie do Marceli. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Marcela itp 22.06.12, 10:28 quasi.modo napisała: > Marcela mi sie zupelnie nie podoba, brzmi jak zgrubienie i pozbawione jest wg m > nie jakiegokolwiek wdzieku. > Dla mnie tez brzmienie Marceli przypomina nieladne zgrubienia w typie Małgocha, Agniecha, Zocha, ale Marcjanna ma mnostwo wdzięku jak to bywa z imionami z koncowką .... anna Zatem - tylko Marcjanna . Trudno sobie wyorazic zeby sie moglo przestac podobac. Odpowiedz Link Zgłoś