Dodaj do ulubionych

Co myślicie o Suligniewie?

13.07.12, 11:51
Natchniona poprzednim wątkiem, postanowiłam zapytać Was o to imię wink Jakiś czas temu bardzo spodobała mi się Suligniewa i myślę, że spokojnie mogłabym nazwać tak swoją córkę.
„Suligniewa – staropolskie imię żeńskie, złożone z dwóch członów: Suli- ("obiecywać" albo "lepszy, możniejszy") i -gniewa ("gniew"). Może oznaczać "ta, której gniew jest gwałtowniejszy"
Imieniny obchodzi 30 maja. Do 1994 roku nie odnotowano żadnej.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • figa241 Re: Co myślicie o Suligniewie? 13.07.12, 14:40
      Mnie osobiscie - jak juz pisalam- kojazy sie z nazwiskiem kolegi, a konkretnie z ksywka- od nazwiska.
      Mimo ze bardzo lubie imiona pt. Gniewomir, Radomir, Msciwoj itp. Suligniewa jakos do mnie nie przemawia- nie podoba mi sie ani znaczenie (pomimo ze w powyzszych imionach z kolei bardzo mi sie podoba to samo znaczenie) ani brzmienie.
      Mysle, ze jest to imie ktore bedzie dosyc dobrze brzmialo z polskimi nazwiskami.

Ksiezno- jakie masz pomysly na zrobnienie takiego imienia?
      • domi_33 Re: Co myślicie o Suligniewie? 13.07.12, 15:47
        o matko i polko jak przeczytałam tytuł to myślałam, że to imię męskie. smile a chyba o dziewczynkę chodzi? to to średnio mi się podoba, zbyt męskie jest.
        • ksiezna_pani1 Re: Co myślicie o Suligniewie? 13.07.12, 16:03
          domi_33 napisała:

> o matko i polko jak przeczytałam tytuł to myślałam, że to imię męskie. smile a chy
          > ba o dziewczynkę chodzi? to to średnio mi się podoba, zbyt męskie jest.

Tak, chodzi o imię kobiece. Mam nadzieje, że dobrze odmieniłam.
      • ksiezna_pani1 Re: Co myślicie o Suligniewie? 15.07.12, 11:51
        figa241 napisała:

> .
        >
        > Ksiezno- jakie masz pomysly na zrobnienie takiego imienia?

Suli, Suligniewka, Gniewka smile smile Sulusia, Lusia.
        • figa241 Re: Co myślicie o Suligniewie? 15.07.12, 12:24
          ksiezna_pani1 napisała:

>
          >, Gniewka smile smile
          >

o tak Gniewka mi sie podoba bardzo!
          a czy jest imie Gniewomira?? Gniewoslawa?
          Podobala by mi sie taka mala Gniewka! smile Gniewcia smile
          super.
          • ksiezna_pani1 Re: Co myślicie o Suligniewie? 15.07.12, 12:55
            figa241 napisała:

> o tak Gniewka mi sie podoba bardzo!
            > a czy jest imie Gniewomira?? Gniewoslawa?
            > Podobala by mi sie taka mala Gniewka! smile Gniewcia smile
            > super.

Chyba nie ma, ale myślę, że można utworzyć formę żeńska.
            • figa241 DLA Ksieznej 15.07.12, 18:17

cosik smile

www.classica-reitmoden.de/historischefahrkostueme/historischefahrkostueme.php
              • figa241 Re: DLA Ksieznej 15.07.12, 18:23
                www.schloss-ludwigsburg.de/de/schloss-ludwigsburg/Damenmode-aus-der-Zeit-des-Biedermeier/232662.html
                www.kostuemgeschichten.de/infos-zur-kleidung-der-epoche/franzoesischen-revolution.html
                www.sueddeutsche.de/muenchen/stadtmuseum-muenchen-vom-schnuerkorsett-zum-wonderbra-1.61475
                polecam tez - przy odwiedzaniu krewnych z Monachium i Berlina odwiedzenie Historischen Museum- mozna poogladac na zywo takie cacka smile
                • figa241 Re: DLA Ksieznej 15.07.12, 18:45
                  No to jeszcze kilka ksiazek z literatury polskiej o historii mody damskiej smile

Banach E. i A., Słownik mody, Warszawa 1962

Bartkiewicz M., Polski ubiór do 1864 roku, Wrocław 1979

Biedrońska-Słotowa B., Kowalska J., Za modą przez wieki, Kraków 2003

Boucher F., Historia mody: dzieje ubiorów od czasów prehistorycznych do końca XX wieku, Warszawa 2003

Brenekova-Piskorz E., Polskie stroje ludowe, t. 1 i 2, Warszawa 2007

Gutkowska Rychlewska M., Historia ubiorów, Wrocław 1968

Grupa M., Ubiór mieszczan i szlachty z XVI - XVIII wieku z kościoła p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Toruniu, Toruń 2005

Klymenko O., Dyskursy mody, Lublin: UMCS 2005 [praca doktorska]

Letkiewicz E., "Zibellino" na dworze Jagiellonów: sobolowe futra z klejnotami królowych Katarzyny Austriaczki i Katarzyny Jagiellonki. Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, R. 54 z. 2, 2006

Molenda M., Ubiór w Małopolsce w XV i w pierwszej połowie XVI wieku na podstawie malarstwa tablicowego, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, R. 54, nr 2, 2006

Morley J., Moda: od starożytności do współczesności, Warszawa 1997

Ostasz W., Późnośredniowieczne ubiory bizantyńskich elit władzy i ich recepcja w Serbii i Bułgarii, Prace Historyczno-Archiwalne, T. 18 2006

Sieradzka A., Tysiąc lat ubiorów w Polsce, Warszawa 2003

Sieradzka A., Żony modne: historia mody kobiecej od starożytności do współczesności, Warszawa 1993

Turska K., Świecka odzież średniowieczna na Śląsku na podstawie obrazowej Legendy św.Jadwigi, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, R. XIX, nr 4, 1971

Turska K., Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów, 1987

Turska K., Ubiory w Legendzie obrazowej św. Jadwigi z biblioteki w Harburgu, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, R. XXII, nr 1, 1974

tyle znalazlamsmile
                  • ksiezna_pani1 Re: DLA Ksieznej 15.07.12, 19:33
                    Dziękuje smile Niektóre prace posiadam.
                • ksiezna_pani1 Re: DLA Ksieznej 15.07.12, 19:31
                  figa241 napisała:

> www.schloss-ludwigsburg.de/de/schloss-ludwigsburg/Damenmode-aus-der-Zeit-des-Biedermeier/232662.html
                  > www.kostuemgeschichten.de/infos-zur-kleidung-der-epoche/franzoesischen-revolution.html
                  > www.sueddeutsche.de/muenchen/stadtmuseum-muenchen-vom-schnuerkorsett-zum-wonderbra-1.61475
                  > polecam tez - przy odwiedzaniu krewnych z Monachium i Berlina odwiedzenie Histo
                  > rischen Museum- mozna poogladac na zywo takie cacka smile

Dziękuje smile
                  Pisałam prace licencjacką o historii mody kobiecej w osiemnastowiecznej Francji, a teraz myślę nad modą szesnastowieczną i siedemnastowieczną. Kuszą mnie jeszcze dwa zagadnienia, które nie mają związku z historią stroju – Lebensborn i Rzeż wołyńska.
                  • figa241 Re: DLA Ksieznej 15.07.12, 19:36
                    Nicht zu dankensmile

co studiujesz Ksiezno?
                    • ksiezna_pani1 Re: DLA Ksieznej 15.07.12, 19:57
                      Historie.
                  • dasza_dm Re: DLA Ksieznej 15.07.12, 22:25

> Pisałam prace licencjacką o historii mody kobiecej w osiemnastowiecznej Francj
                    > i, a teraz myślę nad modą szesnastowieczną i siedemnastowieczną. Kuszą mnie jes
                    > zcze dwa zagadnienia, które nie mają związku z historią stroju – Lebensbo
                    > rn i Rzeż wołyńska.

Można wiedzieć dlaczego akurat rzeź wołyńska?

• ksiezna_pani1 Re: DLA Ksieznej 17.07.12, 09:30
                      dasza_dm napisała:

>
                      > Można wiedzieć dlaczego akurat rzeź wołyńska?
                      >

Ponieważ interesuje mnie ten temat. Planowałam pisać o tym licencjat, ale z powodu zamieszania związanego z seminarium, musiałam zrezygnować z XX wieku i przenieść się na inne. A dlaczego pytasz?
                      • dasza_dm Re: DLA Ksieznej 17.07.12, 16:00
                        ksiezna_pani1 napisała:

> dasza_dm napisała:
                        >
                        >
                        > >
                        > > Można wiedzieć dlaczego akurat rzeź wołyńska?
                        > >
                        >
                        > Ponieważ interesuje mnie ten temat. Planowałam pisać o tym licencjat, ale z pow
                        > odu zamieszania związanego z seminarium, musiałam zrezygnować z XX wieku i prze
                        > nieść się na inne. A dlaczego pytasz?

Pytam, bo niestety ta rzeź dotyczy również mojej rodziny i byłam ciekawa dlaczego myślisz nad tym tematem...

A tak nawiasem mówiąc to bardzo mnie cieszy, że lubisz historię - zawsze chciałam ją studiować smile może jeszcze się uda...
                        • ksiezna_pani1 Re: DLA Ksieznej 17.07.12, 16:27
                          dasza_dm napisała:

> Pytam, bo niestety ta rzeź dotyczy również mojej rodziny i byłam ciekawa dlacze
                          > go myślisz nad tym tematem...

Bardzo współczuje, bo wtedy działy się niewyobrażalne rzeczy...To było piekło... przyjaciel zabijał przyjaciela w imię ideologii. Moim bliskim cudem udało się uniknąć śmierci; wprawdzie nie zamieszkiwali tych ziem, ale mieli tam majątek (ziemie i dworek).

> A tak nawiasem mówiąc to bardzo mnie cieszy, że lubisz historię - zawsze chciał
                          > am ją studiować smile może jeszcze się uda...

Dziękuje za miłe słowa smile Na pewno się uda, musisz spełniać swoje marzenia! smile
    • dasza_dm Re: Co myślicie o Suligniewie? 13.07.12, 15:57
      Nie podoba mi się "gniewna" część tego imienia. Wg mnie lepsza jest Sulisława (można zdrabniać do Sławy, którą bardzo lubię).
      • ksiezna_pani1 Re: Co myślicie o Suligniewie? 13.07.12, 16:02
        dasza_dm napisała:

> Nie podoba mi się "gniewna" część tego imienia. Wg mnie lepsza jest Sulisława (
        > można zdrabniać do Sławy, którą bardzo lubię).

Też lubię Sulisławę.
        • uwierz_mirando Re: Co myślicie o Suligniewie? 13.07.12, 16:15
          Pierwszy człon mi się podoba, ale -gniewa (-sława zresztą też) już nie.
    • dalenia Re: Co myślicie o Suligniewie? 13.07.12, 21:47
      Mnie się zupełnie nie podoba, jak większość "-gniew". Znaczenie też wg mnie jest średnie. No i mam kolegę Sulka i z nim mi się za bardzo kojarzy. Dodam, że swego czasu miałam na liście Sulimira, ale odpadł właśnie z tego ostatniego powodu. O, w sumie, niby wikipedia milczy, ale myślę, że dałoby radę "przepchnąć" żeńską Sulimirę, nie? Ta by mi się dużo bardziej podobała.
    • gaudencja Re: Co myślicie o Suligniewie? 14.07.12, 14:53
      Bardzo mi się podoba, zalicza się u mnie od ładnych paru lat do ścisłej czołówki imion żeńskich (która jest płynna, ale składa się na nią około 20 imion) i spokojnie mogłabym tak nazwać corkę
      • misiu.stefan [...] 16.07.12, 08:33
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • misiu.stefan :) 17.07.12, 08:43
          Całkiem nieładne smile)
          • ksiezna_pani1 Re: :) 17.07.12, 09:04
            misiu.stefan napisała:

> Całkiem nieładne smile)

Piękno jest subiektywne smile ale rozumiem, że jesteś wyrocznią tongue_out
            • misiu.stefan Re: :) 17.07.12, 09:27
              Czy wg ciebie naprawdę stwierdzenie "wg mnie imię jest tragiczne" narusza regulamin???
              • ksiezna_pani1 Re: :) 17.07.12, 09:34
                misiu.stefan napisała:

> Czy wg ciebie naprawdę stwierdzenie "wg mnie imię jest tragiczne" narusza regul
                > amin???

Tak, ponieważ można napisać np.; "imię mi się nie podoba".
                • piccola_donna Do gaudencji i księżnej_pani 17.07.12, 11:49
                  > > Czy wg ciebie naprawdę stwierdzenie "wg mnie imię jest tragiczne" narusza
                  > regul
                  > > amin???
                  >
                  >
                  > Tak, ponieważ można napisać np.; "imię mi się nie podoba

Dlaczego sformułowanie "to imię jest tragiczne" narusza regulamin i jest kasowane, a sformulowanie "nie przychrzaniaj się" ktorego uzyła gaudencja (IMO -o wiele bardziej ordynarne) nie jest kasowane?

Bo tłumaczylyscie to tym, ze gaudencja tylko jeden razik maluteńki takiego zwrotu uzyla. No to jak to? Inna forumka też jeden razik.

Przepraszam, ze to drążę, ale widze pewne wybiórcze przestrzeganie regulaminu/nietykiety.

Zapewne jako rowno traktujace wszystkich będziecie chcialy naprawic ten bląd- podpowiem- watek o imionach dzieci pierwszokomunijnych (agjato) smile smile smile

Podpowiem- bo tak zrobiłyście wy- zamiast tragiczne- można napisać "nie podoba mi się", zamiast "nie przychrzaniaj się"- "daj spokój" chociażby.

Dlaczego wy się tak zachowujecie? Tak niesprawiedliwie i fałszywie? Dobrze wam z tym?
                  Szkoda, ze osoby z taka wiedza i pasją imiennicza nie potrafią się przyznac do bledu i zastosowac wobec siebie takie same reguły jak wobec innych.Szkoda.
                  • gaudencja Re: Do gaudencji 17.07.12, 12:29
                    Ludzie, czy możecie czytać ze zrozumieniem cudze wypowiedzi, zanim coś napiszecie?

piccola_donna napisał(a):

a sformulowanie "nie przychrzaniaj się" ktorego uzyła gaudencja (IMO -o wi
                    > ele bardziej ordynarne) nie jest kasowane?

1. nie wyrywaj fragmentów z kontekstu, bo to niezgodne z zasadą kultury dyskusji, znacznie starszą niż netykieta. Napisałam co innego, ponadto "przychrzanianie sie" nie jest słowem ordynarnym, tylko potocznym; kiedy netykieta zacznie zabraniać użycia słów potocznych, poinformuję cię o tym.

2. Na twoje wątpliwości odpowiedziałam ci w stosowym wątku. Zawsze możesz go odświeżyć i tam ustosunkować się do mojej odpowiedzi, a nie rozpoczynać awantury w kolejnych wątkach (co jest zachowaniem trollicznym).
                    • piccola_donna Re: Do gaudencji 17.07.12, 12:46
                      smile

nie wyrywaj fragmentów z kontekstu, bo to niezgodne z zasadą kultury dyskusj
                      > i, znacznie starszą niż netykieta

mam kopiować całą wypowiedź? Myslalam, ze nie wolno.
                      Ty też się odnosisz do fragmentów wypowiedzi. A wyjęcie zdania z calosci- to niekoniecznie wyrywanie zdania z kontekstu- jesli to zdanie zawiera sedno sprawy.

Na twoje wątpliwości odpowiedziałam ci w stosowym wątku.
                      Ok, ale spokojnie- odpowiedziałas, ze kasowaliscie milamala bo wielokrotnie uzyła agresywnych słów, a ty raz i to w sytuacji uzasadnionej. Teraz forumka używa słwoa tragiczny raz i od razu się ja kasuje?
                      Za wyrażenie swoich odczuć słowem tragiczny?

a nie rozpoczynać awantury
                      > w kolejnych wątkach (co jest zachowaniem trollicznym).

Przykro mi, ze tak to odbierasz. Zauwazylam pewną niekonsekwencję> Jestem ciekawa dlaczego tak jest. Spokojnie pytam, dlaczego od razu awantura i troll?
                      Uspokoj sie, gaudencjo, proszę.

Urazilo cie slowo" fałszywe"?- po prostu tak je rozumiem- gdy ktoś wymaga od innych czegoś a sam robi inaczej uważam to za fąlszywe. Takie jest moje spostrzeżenie.

Oczekiwalam rzetelnego wyjasniego- dlaczego tak funkcjonują tu zasady. Więcej nie zapytam, bo sa jasne. Jednym woln, innym nie,.

A zwrot "przychrzaniać sie" jest ordynarny. I potoczny, owszem. Ale ordyynarny rowniez, a moze przede wszystkim.

Strasznie się złoscicie, gdy ktoś wytknie wam niekonsekwencję i stronniczość. Uderz w stół,....
                      >
                      • gaudencja Re: Do gaudencji 17.07.12, 13:51

> smile
                        >
                        > nie wyrywaj fragmentów z kontekstu, bo to niezgodne z zasadą kultury dyskusj
                        > > i, znacznie starszą niż netykieta

>
                        > mam kopiować całą wypowiedź? Myslalam, ze nie wolno.

Przynajmniej całe zdanie, jeśli jest istotne dla sensu wypowiedzi. Absolutnie wolno, tym bardziej, że kopiowanie wyrwanych z kontekstu fragmentów, oznaczających w kontekście co innego, jest (nieuczciwym) chwytem erystycznym.

> Ty też się odnosisz do fragmentów wypowiedzi. A wyjęcie zdania z calosci- to ni
                        > ekoniecznie wyrywanie zdania z kontekstu- jesli to zdanie zawiera sedno sprawy.

Nie cytujesz zdania, tylko jego środkowy fragment, co zmienia wydźwięk wypowiedzi. (Pomijam już to, ze w owym czasie dyskutowałam, nie rozpoznawszy go, ze znanym na forum trollem, przez którego administracja "gazety" wprowadziła jakiś czas temu obowiązek logowania się na forum, czego także nie zauważasz.)
                        Oczywiście możesz dyskutowac nieuczciwie, ale w niczym nie przyda Ci to wiarygodności jako moralistce.

> ła agresywnych słów, a ty raz i to w sytuacji uzasadnionej. Teraz forumka używa
                        > słwoa tragiczny raz i od razu się ja kasuje?
                        > Za wyrażenie swoich odczuć słowem tragiczny?

Przepraszam, ale jeśli nie masz czasu na czytanie wszystkich postów w wątku (abo nie umiesz czytać), ale masz czas na pieniaczenie, to ja nie mam czasu na dyskusje z tobą i od tego momentu traktuję cię jak trolla.

To jest moja ostatnia odpowiedź na ten temat w tym watku, uwagi do mnie proszę zgłaszać w tamtym wątku albo najlepiej na priva.
                        • piccola_donna Re: Do gaudencji 17.07.12, 13:57
                          Przepraszam, ale jeśli nie masz czasu na czytanie wszystkich postów w wątku (ab
                          > o nie umiesz czytać), ale masz czas na pieniaczenie, to ja nie mam czasu na dys
                          > kusje z tobą i od tego momentu traktuję cię jak trolla.

jest miz tego powodu ogromnie..wszystko jedno smile
                  • ksiezna_pani1 Re: Do gaudencji i księżnej_pani 17.07.12, 12:33
                    "Dlaczego wy się tak zachowujecie? Tak niesprawiedliwie i fałszywie? Dobrze wam z tym?
                    Szkoda, ze osoby z taka wiedza i pasją imiennicza nie potrafią się przyznac do bledu i zastosowac wobec siebie takie same reguły jak wobec innych.Szkoda. "

Wy, to znaczy kto? Wskaż mi, gdzie byłam niesprawiedliwa i fałszywa. Dlaczego nie "latasz" za Gaudencją, a słowem nie wspomniałaś o niekulturalnych komentarzach użytkowniczek z kółka tzw. "pseudo-tolerancyjnych", które są fałszywe aż do bólu? Widzisz tylko jedną stronę.
                    Dlaczego jesteś tatą hipokrytką? Dlaczego jesteś tak bardzo niesprawiedliwa? Jak już chcesz rozpisywać się o tym fragmencie, to z łaski swojej wspomnij o komentarzu, który spowodował taką reakcje - przynajmniej będziesz sprawiedliwa.

Spytałam o to imię, ponieważ chciałam znać opinie innych osób (kulturale!), a nie po to, by czytać - z całym szacunkiem - kogoś żale i osądy - rzeczy, które nie mają nic wspólnego z tematem tego wątku. Jak chcesz kogoś osadzać/tępić (nazywaj to, jak chcesz), to załóż własny, możesz nawet założyć własne forum ew. bloga! Jak jeszcze napiszesz coś nie na temat (nie tylko w tym wątku), to poproszę moderacje o kasowanie wszystkich komentarzy, które nie mają nic wspólnego z tematem (i tak powinno być). Nie dlatego, że jestem wredna lub należę do "kółka wzajemnej adoracji" (nie należę; śmieszą mnie takie komentarze), ale dlatego, że jesteście (Ty + kilka innych) niezwykle meczące, psujecie atmosferę, a Wasza egzystencja polega jedynie na zaśmiecaniu wątków.

Dziękuje za uwagę
                    • piccola_donna Re: Do gaudencji i księżnej_pani 17.07.12, 13:03
                      Wy, to znaczy kto? Wskaż mi, gdzie byłam niesprawiedliwa i fałszywa

Już odpowiem. Niesprawiedliwe i falszywe wydalo mi się następujące zachowanie. Jest wątek, w ktorym wypowiada się niejaka milamala- ostro, jest slusznie kasowana,Ale wypowiada sie tam rowneiż gaudencja- uzywa w pewneym momencie ordynarnego zwrotu "nie przychrzaniaj się" i nie ejst kasowana.

Pytam tam dlaczego- pada odp.,ze ona tylko raz tak napisala,a milamala byla dużo razy niemila i tak to mozna. Ok.

Mamy ten watek- dziewczyna jeden raz pisze-, ze imię tragiczne- kasujecie ja i pyta dlaczego. TY odpowiadasz ze to brzydko i mozna napisać "nie podoba" mi sie zamiast tragiczne.

W tamtym watku tez uczestniczylas. Czemu nie napisalas kolezance, ze można napisać "daj spokoj" zamias "nie przychrzaniaj się".

Po prostu jedni moga tu pisac niemiło, nieladnie i zawsze sie ich jakoś wytlumaczy (bo sie nalezalo, bo "nie przychrzaniaj się" to zwrot potoczny, ale juz słowo "tragiczny" uwąlcza i obraża, tak????)

W moim odczuciu to fałszywe i niesprawiedliwe, co zauwazylam i za co mnie atakujecie.

Dlaczego n
                      > ie "latasz" za Gaudencją, a słowem nie wspomniałaś o niekulturalnych komentarza
                      > ch użytkowniczek z kółka tzw. "pseudo-tolerancyjnych

Wspomniałam w tamtym watku, ze slusznie kasowano milamala i nie mam co do tego zastrzeżeń, o co ci chodzi?

Dlaczego jesteś tatą hipokrytką? Dlaczego jesteś tak bardzo niesprawiedliwa? Ja
                      > k już chcesz rozpisywać się o tym fragmencie, to z łaski swojej wspomnij o kome
                      > ntarzu, który spowodował taką reakcje - przynajmniej będziesz sprawiedliwa.

Za co mnie tak wyzywasz?? Co ja ci zrobilam?
                      Dlaczego nikt nie reaguje?

Pytam tylko, dlaczego za użycie slowa tragiczny się kasuje? A za uzycie "nie przycvhrzaniaj się nie? Stsoujcie reguly dla wszystkich, anie kasujcie tylko jednych.O to mi chodzi jedynie.

to poprosz
                      > ę moderacje o kasowanie wszystkich komentarzy, które nie mają nic wspólnego z t
                      > ematem (i tak powinno być). Nie dlatego, że jestem wredna lub należę do "kółka
                      > wzajemnej adoracji" (nie należę; śmieszą mnie takie komentarze), ale dlatego, ż
                      > e jesteście (Ty + kilka innych) niezwykle meczące, psujecie atmosferę, a Wasza
                      > egzystencja polega jedynie na zaśmiecaniu wątków.

Nic nie wiem o zadnym kółku i przykro mi, ze tak agresywnie reagujesz.Nikogo nie osądzam, nie tępie. Pyatm tylko- dlaczego jednym wolno, innym nie. Nie bedę pytac, bo sprawa jasna.
                      A z agresywnymi bez powodu więcej się zadawć nie bede.

Przeczytaj sobie spokojnie co do mnie nawypisywalas. I zastanow się, czy gdyby ktoś inny to napisal, zglosiłabys do skasowania.
                      Sczerze sobie odpoiwedz. bo tak agresywnego i pelnego złych emocji postu ze swieca szukac.

Pozdrawiam i wiecej spokoju zyczę.
                      • ksiezna_pani1 Re: Do gaudencji i księżnej_pani 17.07.12, 13:40

> Już odpowiem. Niesprawiedliwe i falszywe wydalo mi się następujące zachowanie.
                        > Jest wątek, w ktorym wypowiada się niejaka milamala- ostro, jest slusznie kaso
                        > wana,Ale wypowiada sie tam rowneiż gaudencja- uzywa w pewneym momencie ordynarn
                        > ego zwrotu "nie przychrzaniaj się" i nie ejst kasowana.

To sprawa między Gaudencją a tamtą osobą. Zresztą ten temat był już tyle razy wałkowany... A więc nie zakładaj nowego i to jeszcze w wątkach, które z tamtą sprawą mają niewiele wspólnego. Tak jak już powiedziałam, chce rozmawiać o imionach a nie czytać kogoś pretensji. Swoje sprawy załatwiajcie w inny sposób; jak masz coś do Gaudencji, to napisz do niej, ale innych zostaw w spokoju!

> Pytam tam dlaczego- pada odp.,ze ona tylko raz tak napisala,a milamala byla duż
                        > o razy niemila i tak to mozna. Ok.

Nie porównuj zachowanie innych do zachowania milmaldy, bo jej nikt nie przebije.

> Mamy ten watek- dziewczyna jeden raz pisze-, ze imię tragiczne- kasujecie ja i
                        > pyta dlaczego. TY odpowiadasz ze to brzydko i mozna napisać "nie podoba"
                        > mi sie zamiast tragiczne.

I jaki to ma związek z tą sprawą? Zresztą Gaudencja napisała, że tamta osoba napisała coś zupełnie innego. A więc nie wypowiadaj się w tematach, o których nie masz zielonego pojęcia.

> W tamtym watku tez uczestniczylas. Czemu nie napisalas kolezance, ze można napi
                        > sać "daj spokoj" zamias "nie przychrzaniaj się".

A dlaczego nie zwróciłaś milmaldzie uwagi?

> Po prostu jedni moga tu pisac niemiło, nieladnie i zawsze sie ich jakoś wytluma
                        > czy (bo sie nalezalo, bo "nie przychrzaniaj się" to zwrot potoczny, ale juz sło
                        > wo "tragiczny" uwąlcza i obraża, tak????)

Nie chce być niemiła, ale ściągnij klapki z oczu, a ujrzysz prawdę. Robicie z siebie bardzo pokrzywdzone osoby, a rzeczywistość jest inna.

> W moim odczuciu to fałszywe i niesprawiedliwe, co zauważyłam i za co mnie ataku
                        > jecie.

> Wspomniałam w tamtym wątku, ze słusznie kasowano, milamala i nie mam, co do tego
                        > zastrzeżeń, o co ci chodzi?
                        >

Bo nadal nie widzisz zachowania innych osób.

> Za co mnie tak wyzywasz?? Co ja ci zrobilam?

Prawda boli? Nie wyzywam Cię, tylko nazywam rzeczy po imieniu smile

> Dlaczego nikt nie reaguje?

Zastanawiam się, dlaczego nikt nie reaguje na to, że zaśmiecasz wątek.

A dlaczego n
                        > Pytam tylko, dlaczego za użycie slowa tragiczny się kasuje? A za uzycie "nie pr
                        > zycvhrzaniaj się nie? Stsoujcie reguly dla wszystkich, anie kasujcie tylko jedn
                        > ych.O to mi chodzi jedynie.

Ale dlaczego piszesz w temacie, który nie ma nic wspólnego z tamtą sprawą?
                        >

> Nic nie wiem o zadnym kółku i przykro mi, ze tak agresywnie reagujesz.Nikogo ni
                        > e osądzam, nie tępie. Pyatm tylko- dlaczego jednym wolno, innym nie. Nie bedę p
                        > ytac, bo sprawa jasna.

Nie reaguje agresywnie. Gdzie widzisz agresje? W tym, że poprosiłam Cię żebyś nie zaśmiecała tematów? Czy może prawda boli? A może zabrakło argumentów? Nie czuje agresji, jedynie nudzą mnie takie komentarze

> A z agresywnymi bez powodu więcej się zadawć nie bede.

Gdybym faktycznie była agresywna, to byłaby czymś spowodowana, bo nie mas dymu bez ognia.

> Przeczytaj sobie spokojnie co do mnie nawypisywalas.

Jestem spokojna, nawet bardzo i nie musze niczego odnowa czytać, bo wiem, co napisałaś. Swoją "dobrą" zachowaj dla siebie, to nie ja latam za innymi i zaśmiecam forum.

I zastanów się, czy gdyby
                        > ktoś inny to napisal, zglosiłabys do skasowania.

Jeśli twierdzisz, że jesteśmy fałszywa, a moderacja kasuje tylko to, co chce wytłumacz mi, dlaczego niemiłe komentarze milmaldy + innych osób nadal istnieją? Wg Ciebie już dawno powinny być skasowane.

> Sczerze sobie odpoiwedz. bo tak agresywnego i pelnego złych emocji postu ze swi
                        > eca szukac.

Myślę, że powinnaś popracować nad rozpoznawaniem emocji, bo masz z tym problem.

> Pozdrawiam i wiecej spokoju zyczę.

Nie musisz życzyć mi spokoju, bo jestem spokojna w przeciwieństwie do Ciebiewink Życz mi (i nie tylko mi) tego żeby niektórzy przestali zaśmiecać forum.
                        • ksiezna_pani1 Re: Do gaudencji i księżnej_pani 17.07.12, 13:44
                          ksiezna_pani1 napisała:

chce rozmawiać o imiona
                          > ch a nie czytać kogoś pretensji.

Pomyłka: "czytać kogoś pretensje"
                        • piccola_donna Re: Do gaudencji i księżnej_pani 17.07.12, 13:56
                          Pytam tam dlaczego- pada odp.,ze ona tylko raz tak napisala,a milamala by
                          > la duż
                          > > o razy niemila i tak to mozna. Ok.
                          >
                          > Nie porównuj zachowanie innych do zachowania milmaldy, bo jej nikt nie przebije

Skoro tak twierdzisz- no to dalej unikaj odpowiedzi na pytanie dlaczego kasuja tu za "tragiczne imię" a nie kasuja za "nie przychrzaniaj się"
                          Tragiczne imię - nie napisala milamala. Misustefan to nie milamala.
                          > .

A dlaczego nie zwróciłaś milmaldzie uwagi?

Jak już wspomniałam- jej posty skasowano nim przeczytalam. Uwierzyłam na slowo, ze był fuj nieładne i nigdy nie twierdziłam, ze powinny zostac. Twierdzę tylko, ze wszystkie posty z chamskimi zwrotami powinny wylatywać.

Robicie z s
                          > iebie bardzo pokrzywdzone osoby, a rzeczywistość jest inna.

Wy to znaczy kto???Wymień z nickow, bo ja nie przynależe do żadnej sekty, grupy, czy kolka.

> Bo nadal nie widzisz zachowania innych osób.

Widzę. Nie twierdze, ze nie powiny byc ich posty kasowane. twierdze tylko, ze do postow skasowanych powinien dolączyć ten post gaudencji ze zwrotem "nie przychrzaniaj się"

Nie reaguje agresywnie. Gdzie widzisz agresje? W tym, że poprosiłam Cię żebyś n
                          > ie zaśmiecała tematów? Czy może prawda boli? A może zabrakło argumentów? Nie cz
                          > uje agresji, jedynie nudzą mnie takie komentarze

Ty hipokrytko- nie jest to zwrot agresywny?
                          Cały ton twej wypowiedzi jest taki i to ze pojdziesz bez sensu w zaparte, ze nie (jak zwykle) tego nie zmienismile

A czy prawda boli? Jestes dowodem ze tak- napisąlam o falszu i dostalas bialej goraczki.

> Ale dlaczego piszesz w temacie, który nie ma nic wspólnego z tamtą sprawą?

Bow tamtym wątku nie uzyskałam odpowiedzi na pyt. dlaczego jedni moga, inni nie.

Myślę, że powinnaś popracować nad rozpoznawaniem emocji, bo masz z tym problem.

Z cala pewnoscia moje posty sa spokojniejsze. Zaprzeczasz, bo dla ciebie to metoda. Zawsze idziesz w zaparte. Nic więcej. I nie jesteś spokojna.. Jesli tak twierdzisz, to nie wiesz co to znaczy.

Życze zatem ci spokoju, ponownie. Bo potrzebujesz ewidentnie.
                          • ksiezna_pani1 Re: Do gaudencji i księżnej_pani 17.07.12, 14:24
                            „Skoro tak twierdzisz- no to dalej unikaj odpowiedzi na pytanie dlaczego kasuja tu za "tragiczne imię" a nie kasuja za "nie przychrzaniaj się"

Nie unikam odpowiedzi, tylko a) ta sprawa mnie nie interesuje, b) nie chce wypowiadać się w imieniu Gaudencji czy innych osób, c) to sprawa między milmaldą a Gaudencją ew. miedzy nią a Tobą.
                            Zadałam Ci pytanie, dlaczego nadal istnieją niemiłe komentarze wspomnianej pani + kilku innych osób i dlaczego uczepiłaś się tylko tego?

„Tragiczne imię - nie napisala milamala. Misustefan to nie milamala.”

A czy ja twierdze inaczej? Czytaj uważnie i nie denerwuj się, bo z tych nerwów wszystko Ci się poplątało smile

„Jak już wspomniałam- jej posty skasowano nim przeczytalam. Uwierzyłam na slowo, ze był fuj nieładne i nigdy nie twierdziłam, ze powinny zostac. Twierdzę tylko, ze wszystkie posty z chamskimi zwrotami powinny wylatywać.”

Typowy komentarz. Jest jeszcze wiele innych komentarzy, dlaczego czepiasz się tylko Gaudencji?

„Widzę. Nie twierdze, ze nie powiny byc ich posty kasowane. twierdze tylko, ze do postow skasowanych powinien dolączyć ten post gaudencji ze zwrotem "nie przychrzaniaj się"

To „pobiegaj” za innymi i nie zaśmiecaj niepotrzebnie tematu.

„A czy prawda boli? Jestes dowodem ze tak- napisąlam o falszu i dostalas bialej goraczki.”

Mylisz się. Nie dostaje żadnej gorączki, tylko czuje jak ogrania mnie coraz większe znudzenie. Nadal nie rozumiem, dlaczego zaśmiecasz ten wątek , zamiast napisać do Gaudencji prywatna wiadomość.

„Bow tamtym wątku nie uzyskałam odpowiedzi na pyt. dlaczego jedni moga, inni nie.”

I musisz zaśmiecać inni. Dobra rada, zacznij wklejać swoje komentarze w inne tematu, bo jak jeden zaśmiecasz, to inne też możesz.

„Z cala pewnoscia moje posty sa spokojniejsze. Zaprzeczasz, bo dla ciebie to metoda. Zawsze idziesz w zaparte. Nic więcej. I nie jesteś spokojna.. Jesli tak twierdzisz, to nie wiesz co to znaczy.”

Jesteś super obiektywna. Widzisz nieistniejącą agresje, ale nie potrafisz (nie chce) widzisz tego, że Twoje komentarze + komentarze w podobnym stylu wywołują u mnie znudzenie i politowanie.

„Życze zatem ci spokoju, ponownie. Bo potrzebujesz ewidentnie.”

Nie moja droga.
                            Życz mi tego, by pewne osoby przestały niepotrzebnie zaśmiecać tematy, bo nie chce przekopywać się przez chmarę niepotrzebnych komentarzy. Interesuje mnie to, co inni myślą o Suligniewie. Już powiedziała: jak masz coś do Gaudencji lub innej osoby, nie zaśmiecaj niepotrzebnie tematów, tylko pisz na priv.
                            • piccola_donna Re: Do gaudencji i księżnej_pani 17.07.12, 14:41
                              Widzisz nieistniejącą agresje, ale nie potrafisz (nie
                              > chce) widzisz tego, że Twoje komentarze + komentarze w podobnym stylu wywołują
                              > u mnie znudzenie i politowanie.

Raczej agresję.

Twoj post, w ktorym nazwalas mnie hipokrytką (dlaczego tak dosadnie oazo spokoju) byl baaaardzo emocjonalny i nerwowy.

Gdybyś byla spokojna, nie wyzywalabyś, nie groziłabyś zglaszaniem do kasowania, nie plotlabyś cos o "nas", ktorzy "was" (teroia spiskowa jak widzę) nazywaja kolkiem wzajemnej adoracji, itp.

Taka wypowiedź nie ma kompletnie znamion odpowiedzi spokojnej. Gdybyś potrafiła spokojnie pomysleć doszlabys do tego samego wniosku.

> Życz mi tego, by pewne osoby przestały niepotrzebnie zaśmiecać tematy, bo nie c
                              > hce przekopywać się przez chmarę niepotrzebnych komentarzy.

Zyczę ci tego, czego moim zdaneim potrzebujesz. A zatem spokoju po raz trzeci. CZego ty sobie zyczysz, to twoja prywatna sprawa.

Jesli moje wypwoiedzi ci smiecą, to ciągnąć ten temat robisz dokładnie to, czego rzekomo chcesz uniknąc.

Jak się to nazywa?? Na litere "F", ze ci delikatnie podpowiem. A nie wiedz tego, czym wzbudzasz moje politowanie i znudzenie smile

Żegnam
                              • ksiezna_pani1 Re: Do gaudencji i księżnej_pani 17.07.12, 15:00
                                „Raczej agresję.

I co jeszcze dostrzegasz?

Twoj post, w ktorym nazwalas mnie hipokrytką (dlaczego tak dosadnie oazo spokoju) byl baaaardzo emocjonalny i nerwowy.

Ja tylko nazwałam rzeczy po imieniu. Wg mnie, hipokryzja nie jest Ci obca. Pisałam dlaczego i nie zamierzam się powtarzać.

Gdybyś byla spokojna, nie wyzywalabyś, nie groziłabyś zglaszaniem do kasowania, nie plotlabyś cos o "nas", ktorzy "was" (teroia spiskowa jak widzę) nazywaja kolkiem wzajemnej adoracji, itp.

Aha, to jeszcze wyzywam się na Ciebie. Oj i jeszcze widzę, że masz zaniki pamięci, niedobrze. Przypominam, że Ty pierwsza zaczęłaś dzielić na „was” i „nas” np. skasowałyście etc. O i jeszcze twierdzisz, że plotę, widzisz "rzucasz" się o hipokryzje, a piszesz coś takiego... Gdybym ja była autorką tych słów, to tak byś się czepiała, ze ho ho... Jesteś ostoją spokoju... Przykro mi, ale moderacja ma prawo kasować komentarze, które są nie na temat (fragment o zaśmiecaniu).

Taka wypowiedź nie ma kompletnie znamion odpowiedzi spokojnej.

I mówi to osoba, która rzuca się niemiłosiernie.

Gdybyś potrafiła spokojnie pomysleć doszlabys do tego samego wniosku.”

I co jeszcze powiesz. Potrafię spokojnie pomyśleć, ale nadal nie mogę zrozumieć, dlaczego zamiast załatwić całą sprawę w przysłowiowe „cztery oczy” (napisać wiadomość prywatną) zaśmiecasz wątek i męczysz mnie swymi komentarzami. Przypominam, że temat brzmi, „co myślicie o Suligniewie” , a komentarze, które są nie na temat, powinny być usuwane. Powiedz, czego nie rozumiesz?

• gaudencja Re: :) 17.07.12, 10:05
                misiu.stefan napisała:

> Czy wg ciebie naprawdę stwierdzenie "wg mnie imię jest tragiczne" narusza regul
                > amin???

Nie jest to najlepiej sformułowane stwierdzenie, ale nie ma co nad nim dyskutować, bo uzyłaś innego.
                • ksiezna_pani1 Re: :) 17.07.12, 10:10
                  A jakiego użyła, jeśli mogę spytać?
                  • misiu.stefan Re: :) 17.07.12, 10:23
                    Patrz: posty powyżej.
                  • gaudencja Re: :) 17.07.12, 15:31
                    ksiezna_pani1 napisała:

> A jakiego użyła, jeśli mogę spytać?

Innego niż "tragiczne". Mocniejszego. Po to zostało skasowane, żeby nie było widoczne.
                    • ksiezna_pani1 Re: :) 17.07.12, 15:44
                      gaudencja napisała:

>
                      > Innego niż "tragiczne". Mocniejszego. Po to zostało skasowane, żeby nie było wi
                      > doczne.
                      >

Rozumiem. Dobrze, że reagujesz na tego typu zachowania smile
    • piccola_donna Re: Co myślicie o Suligniewie? 17.07.12, 11:51
      To imie ma w sobie coś. Wydaje mi się takie dumne, dostojne.
      Chociaż pewnie wolalabym na córę o tym imieniu "Suli" smile A to zdrobnienie już nic z dostojeństwem i dumą nie ma.
      • gaudencja Re: Co myślicie o Suligniewie? 17.07.12, 12:31

> Chociaż pewnie wolalabym na córę o tym imieniu "Suli" smile A to zdrobnienie już
        > nic z dostojeństwem i dumą nie ma.

Zdrobnienia zawsze zależą od zdrabniającego i nie ma przeszkód, by stosować zdrobnienia utworzone wg polskich, a nie angielskich schematów językowych, co może dać znacznie dostojniejszy w subiektywnym odbiorze rezultat.
        • piccola_donna Re: Co myślicie o Suligniewie? 17.07.12, 13:07
          Owszem, mozna.
          Chociaz po to chyba sie zdrabnia, zeby uniknac stalego dostojeństwa i podkreslic swoj pozytywnie emocjonalny stosunek do noszącego dane imię.

Niemniej jednak dziękuję za twa uwagę.
      • misiu.stefan Re: Co myślicie o Suligniewie? 17.07.12, 13:59
        smile

Skojarzyło mi się smile Wyobrażam sobie mamę wołającą za dziewczynką - "Suligniewo, przestań dłubać w nosie!". smile
        • gaudencja Re: Co myślicie o Suligniewie? 17.07.12, 14:09
          A "Katarzyno, przestań dłubać w nosie"? "Krzysztofie, przestań dłubać w nosie"? Dziwi mnie, czemu niektórzy zakładają, iż zdrobnienia posiadają wyłacznie imiona popularne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.