09.08.12, 15:05
Co myślicie o Sędzimirze? "Staropolskie imię męskie, złożone z członu Sędzi- ("sądzić") oraz członu -mir ("pokój, spokój, dobro"). Być może oznaczało "ten, komu sądzone jest życie w pokoju". Od tego imienia, bardzo rozpowszechnionego w całej Słowiańszczyźnie (por. czes., rus. i serbsko-chor. Sudomir) pochodzi nazwa miasta Sandomierz." Sędzimir ma jeszcze jedną formę - Sędomir. Podobne imiona staropolskie: Sędzisław, Sędziwuj itp
Do 1994 roku odnotowano tylko 13 Sędzimirów. Imieniny obchodzi 4 i 20 listopada.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Sędzimir 09.08.12, 16:34
      hutniczo się kojarzy
      • eu_nika Re: Sędzimir 16.08.12, 12:45
        huta jest imienia Sendzimira zdaje się
        • eu_nika Re: Sędzimir 16.08.12, 12:46
          Przepraszam za sygnaturkę.
        • agjato Re: Sędzimir 16.08.12, 15:13
          Tak, to prawda. Ale Tadeusz Sendzimir wcześniej był Tadeuszem Sędzimirem (w USA zrezygnował z polskiej pisowni nazwiska). Tak więc moje pierwsze skojarzenie to także związane z hutą, chociaż jak się nie mylę i z tej nazwy zrezygnowano.
          Samo imię podoba mi się, jak większość z końcówką -mir oraz -mira.
          Pozdrawiam mamę Jaculka. Mój starszy synek to też Jacek, tyle, że mój za dwa miesiące skończy już 12 lat.
          • lubomiro Re: Sędzimir 16.08.12, 17:29
            agjato napisała:

> Tak, to prawda. Ale Tadeusz Sendzimir wcześniej był Tadeuszem Sędzimirem (w USA
            > zrezygnował z polskiej pisowni nazwiska). Tak więc moje pierwsze skojarzenie t
            > o także związane z hutą, chociaż jak się nie mylę i z tej nazwy zrezygnowano.
            > Samo imię podoba mi się, jak większość z końcówką -mir oraz -mira.
            > Pozdrawiam mamę Jaculka. Mój starszy synek to też Jacek, tyle, że mój za dwa mi
            > esiące skończy już 12 lat.

Zatem imię Lubomir też Tobie się podoba? ;-P
            • ksiezna_pani1 Re: Sędzimir 16.08.12, 17:57
              lubomiro napisał:

>
              > Zatem imię Lubomir też Tobie się podoba? ;-P

Nie wiem, czy jej się podoba, ale mi tak smile Lubomiro, jeśli kiedyś (znając moje szczęcie, dużo wody w Wiśle upłynie zanim zostanę matką) nazwę swego syna Lubomir, na Twoją cześć wink wink Cieszysz się?
              • lubomiro Lubomiro i wszyscy miłośnicy imion słowiańskich 16.08.12, 18:15
                ksiezna_pani1 napisała:

> lubomiro napisał:
                >
                >
                > >
                > > Zatem imię Lubomir też Tobie się podoba? ;-P
                >
                > Nie wiem, czy jej się podoba, ale mi tak smile Lubomiro, jeśli kiedyś (znając moje
                > szczęcie, dużo wody w Wiśle upłynie zanim zostanę matką) nazwę swego syna Lubo
                > mir, na Twoją cześć wink wink Cieszysz się?
                >

BĘDĄ WNIEBOWZIĘCI smile
                • ksiezna_pani1 Re: Lubomiro i wszyscy miłośnicy imion słowiański 16.08.12, 23:41
                  lubomiro napisał:

>
                  > BĘDĄ WNIEBOWZIĘCI smile

A ożenisz się ze mną? wink wink wink wink Będziemy razem zwalczać obce wpływy, szczególnie germańskie wink wink wink Żartuje smile
            • agjato Re: Sędzimir 16.08.12, 19:10
              Pytanie było chyba skierowane do mnie?
              Lubomir, bardzo mi się podoba. Powiem więcej, mam kolegę Lubomira, a w dzieciństwie jako młoda fanka wszelkich ras psich zaczytywałam się książką Lubomira Smyczyńskiego, jedną z niewielu wtedy dostępnych u nas pozycji kynologicznych. Mam więc z tym imieniem bardzo miłe skojarzenia.
              Podoba mi się Lubomir, i jeszcze Ludomir, a ponadto Bronimir, Cieszymir, Dobromir, Drogomir, Gniewomir, Jaromir, Mirosław, Mirogniew, Radzimir, Radomir, Sędzimir, Skarbimir, Sławomir, Spicymir, Strzegomir i Tomir.
              Pozdrawiam.
              • lubomiro Mi się podobają DOBRE polskie imiona :-) 16.08.12, 19:33
                agjato napisała:

> Pytanie było chyba skierowane do mnie?
                > Lubomir, bardzo mi się podoba. Powiem więcej, mam kolegę Lubomira, a w dziecińs
                > twie jako młoda fanka wszelkich ras psich zaczytywałam się książką Lubomira Sm
                > yczyńskiego, jedną z niewielu wtedy dostępnych u nas pozycji kynologicznych.
                > Mam więc z tym imieniem bardzo miłe skojarzenia.
                > Podoba mi się Lubomir, i jeszcze Ludomir, a ponadto Bronimir, Cieszymir, Dobrom
                > ir, Drogomir, Gniewomir, Jaromir, Mirosław, Mirogniew, Radzimir, Radomir, Sędzi
                > mir, Skarbimir, Sławomir, Spicymir, Strzegomir i Tomir.
                > Pozdrawiam.

No a mi się podobają następujące imiona staropolskie dla dziwecząt:

Dobrawa, Dobrogniewa, Dobromiła, Dobromira, Dobroniega, Dobrosława, Dobrochna,
                Dobrosułka, Dobrowieść, Dobrowoja, Dobrożyźń.

Pozdrawiam
                • agjato Re: Mi się podobają DOBRE polskie imiona :-) 16.08.12, 19:44
                  Zgadzam się. Te zaczynające się cząstką "dobro" też są piękne i interesujące. Może tylko ta Dobrosułka dla mnie brzmi zbyt zdrobniale.
    • lubomiro Re: Sędzimir 09.08.12, 19:14
      ksiezna_pani1 napisała:

> Co myślicie o Sędzimirze? "Staropolskie imię męskie, złożone z członu Sędzi- ("
      > sądzić") oraz członu -mir ("pokój, spokój, dobro"). Być może oznaczało "ten,
      > komu sądzone jest życie w pokoju"
      . Od tego imienia, bardzo rozpowszechnion
      > ego w całej Słowiańszczyźnie (por. czes., rus. i serbsko-chor. Sudomir) pochodz
      > i nazwa miasta Sandomierz." Sędzimir ma jeszcze jedną formę - Sędomir. P
      > odobne imiona staropolskie: Sędzisław, Sędziwuj itp
      > Do 1994 roku odnotowano tylko 13 Sędzimirów. Imieniny obchodzi 4 i 2
      > 0 listopada
      .
      >
      > Pozdrawiam

Jest to przepiękne rdzennie polskie słowiańskie imię, używane także w innych krajach słowiańskich w odpowiedniej dla danego języka postaci, np: Sudomir na Bałkanach, Miasto Sandomierz pochodzi od imienia Sedzimir, Sądzimir, Sandomir smile.

Cieszy mnie, że oprócz Kwirusów, Kwintuszów itp. dostrzegasz też rdzenne polskie imiona słowiańskie.
      • ksiezna_pani1 Re: Sędzimir 10.08.12, 16:26

> Cieszy mnie, że oprócz Kwirusów, Kwintuszów itp. dostrzegasz też rdzenne polski
        > e imiona słowiańskie.

A widzisz wink
    • gaudencja Re: Sędzimir 09.08.12, 21:21
      Bardzo mi się podoba, choć są takie imiona staropolskie, które podobają mi się jeszcze bardziej (np. Przybygniew).
    • hawa.etc Re: Sędzimir 10.08.12, 20:08
      Bardzo mi się podoba. Jest na mojej krótkiej liście imion nadawalnych imion słowiańskich, razem z Witomirem, Lesławem, Gniewomirem i paroma innymi. Tylko szansa na przerobienie chłopa jest naprawdę marna, więc mogę tylko pomarzyć.
    • dalenia Re: Sędzimir 14.08.12, 15:44
      Srednio mi sie podoba, mimo calej mojej sympatii do "-mirow". Mam za duzo "sedziowskich" skojarzen.
    • ksiezna_pani1 Re: Sędzimir 27.01.13, 22:22
      Odkurzam, bo może ktoś się jeszcze wypowie. smile
    • abiela Re: Sędzimir 28.01.13, 12:28
      Kolejne nie z mojej bajki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.