Dodaj do ulubionych

Fenenna, Fejenna

26.09.12, 19:37
Odkurzam stary wątek, mam nadzieje, że mogę. Co myślicie o Fenennie, Fejennie? Te imiona, a właściwie jedno imię w dwóch formach niezmiernie mi się podoba, szczególnie druga forma – Fejenna. Mogłabym nazwać tak swoją córkę.
"Fenenna, Fejenna (?) — imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego (פְנִנָּה — "perła"), notowane w Polsce w średniowieczu[1], w dynastii Piastów. Nosiła to imię postać biblijna, żona Elkana — w przekładzie Wujka Fenenna, w Biblii Tysiąclecia Peninna (1Sm 1,2.4).
Fenenna imieniny obchodzi 14 maja.
Znane osoby noszące imię Fenenna: Fenenna kujawska – królowa Węgier, córka księcia inowrocławskiego Ziemomysła i Salomei pomorskiej
Postacie fikcyjne: Fenena — postać z opery Nabucco Verdiego, córka króla Nabucco"

Do 1994 roku nie odnotowano ani Fenenny, ani Fejenny.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • ksiezna_pani1 Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 19:44
      A to link to starego tematu: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,26932436,,Fenenna_Fejenna.html?v=2
      • uwierz_mirando Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 19:59
        W pierwszej wersji za dużo 'n', Fejenna brzmi lepiej, choć nasuwa mi się rym ze stajenną tongue_out Najlepiej dla mnie chyba brzmiałaby Fejena.
    • dalenia Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 19:58
      Fenenna mi się nie podoba. Fejennę za to baaaardzo lubię. Swego czasu miałam ją na liście, ale owa lista ostatnio przeszła kontrolę i Fejenna wypadła wink
      • ksiezna_pani1 Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 20:14
        dalenia napisała:

> Fenenna mi się nie podoba. Fejennę za to baaaardzo lubię. Swego czasu miałam ją
        > na liście, ale owa lista ostatnio przeszła kontrolę i Fejenna wypadła wink

Wspominałaś o tej wielkiej czystce smile Pisałaś, że z tej listy wyleciała również Demetria, a szkoda. Powiedz, które imiona wyleciały, a które się uchroniły przed Twym ostrym mieczem smile ? Pytam z Ciekawości przez duże C wink wink
        • dasza_dm Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 20:55
          Hm...
          Fenenna - podoba mi się "zapis graficzny", jesli mogę tak to ująć xD
          Fejenna - ciekawa w wymowie.
          Jednak ani jednej ani drugiej chyba bym nie nadała... Może na drugie.
        • dalenia OT 27.09.12, 15:17
          Jeśli chodzi o moją listę, to mam na nią teraz taki sposób. Każdego dnia biorę sobie jedno imię z listy i przez cały dzień powtarzam je sobie w głowie, zastanawiam się, czy sama chciałabym mieć tak na imię i czy mogłabym tak wołać dziecko na placu zabaw. To dla mnie dobry sposób smile Aż sama sięgnęłam po starą i nową listę - sytuacja prezentuje się następująco.

Imiona, które odpadły:
          - Alina, Barbara, Danuta, Inga, Irena, Konrad, Kazimierz -> stwierdziłam, że nie chcę jednak powtarzać imion rodzinnych i tych występujących wśród najbliższych znajomych (najbardziej mi szkoda Kazika sad)

- Amaranta, Amonaria, Artemizja, Anizja, Abdon, Bazyli, Chryzanta, Demetria, Druzjanna, Elifia, Euzebia, Eleukadia, Emnilda, Febronia, Fejenna, Gawin, Hersylia, Hortensja, Hermina, Ingryda, Kleonika -> te jednak wydają mi się za bardzo "hardkorowe"

- Bogna, Benedykt, Dobroniega, Donata, Floryna, Gajana, Gracjana, Gaja, Judyta, Jonatan, Klemencja, Kasjana -> te najzwyczajniej przestały mi się podobać

- Cecylia, Faustyna, Emiliana -> te zaczęły kojarzyć mi się z nieciekawymi osobami

- Ignacy, Klara, Kornelia, Kajetan -> jednak już zbyt popularne

Imiona, które doszły:
          Asteria, Armida, Bronisława, Debora, Emma, Edward, Gordiana, Henryk

PS: Doszłam jak na razie do literki "k" smile Części imion w ogóle nie mogę rozczytać, bo są pozamazywane, a nie skreślone.

PPS: Nie będę tu podawać całej mojej listy, ale z takich ciekawszych, które się ostały to np. Alodia, Adamina, Alojza, Adalwina, Ariadna, Arwid, Cezaria, Dobrowoja, Dionizja, Eugenia, Gertruda, Hilaria, Ignacja, Kwiryn smile
          • dasza_dm Re: OT 27.09.12, 16:09
            dalenia napisała:

> PPS: Nie będę tu podawać całej mojej listy, ale z takich ciekawszych, które się
            > ostały to np. Alodia, Adamina, Alojza, Adalwina, Ariadna, Arwid, Cezaria, Dobr
            > owoja, Dionizja, Eugenia, Gertruda, Hilaria, Ignacja, Kwiryn smile

Piekne imiona smile Niektóre z nich róznież mam na swojej "liście"
          • ksiezna_pani1 Re: OT 27.09.12, 20:52
            dalenia napisała:

> Jeśli chodzi o moją listę, to mam na nią teraz taki sposób. Każdego dnia biorę
            > sobie jedno imię z listy i przez cały dzień powtarzam je sobie w głowie, zastan
            > awiam się, czy sama chciałabym mieć tak na imię i czy mogłabym tak wołać dzieck
            > o na placu zabaw. To dla mnie dobry sposób smile Aż sama sięgnęłam po starą i nową
            > listę - sytuacja prezentuje się następująco.

U mnie ta metoda się nie sprawdza, bo spokojnie mogłabym nosić kazde imię, no może z wyjątkiem "Dżesikowatych" i "Mariolowatych"

>
            > - Amaranta, Amonaria, Artemizja, Anizja, Abdon, Bazyli, Chryzanta, Demetria, Druzjanna, Elifia, Euzebia, Eleukadia, Emnilda, Febronia, Fejenna, Gawin, Hersylia, Hortensja, Hermina, Ingryda, Kleonika -> te jednak wydają mi się za bard
            > zo "hardkorowe"

Oj tam smile Abstrahując od Twojej listy, zastanawiam się dlaczego moi znajomi i inni uważają np. Druzjanne lub Fejennie za tzw. "dziwaczne imion". Może ja jestem jakaś - że tak powiem - skrzywiona, ale nie dostrzegam i nie dostrzegałam w nich tej "dziwaczności"...

> - Ignacy, Klara, Kornelia, Kajetan -> jednak już zbyt popularne

Też ubolewam nad ich losem uncertain

> Imiona, które doszły:
            > Asteria, Armida, Bronisława, Debora, Emma, Edward, Gordiana, Henryk

Coś czuje, że Debora już niedługo dołączy do grona moich ulubionych imion, czyli zaczynam się "oswajać" smile

> PPS: Nie będę tu podawać całej mojej listy, ale z takich ciekawszych, które się
            > ostały to np. Alodia, Adamina, Alojza, Adalwina, Ariadna, Arwid, Cezaria, Dobrowoja, Dionizja, Eugenia, Gertruda, Hilaria, Ignacja, Kwiryn smile
            >

Widzę, że mamy bardzo podobny gust. Ciesze się smile Znając moje szczęście, to albo nie znajdę odpowiedniego kandydata na ojca moich dzieci o wspaniałych imionach (a było blisko, zresztą nadal mam nadzieje, że jest blisko - wierze w to, trzymaj kciuki wink ), albo "idealny kandydat na ojca na ojca moich dzieci o wspaniałych imionach" nie zgodzi się uncertain Ale i tak nie odpuszczę smile Nie ma takiej opcji smile Bo nie wyobrażam sobie nie mieć w domu małej: Józefiny, Bonifacji, Ożanny, Penelopy, Persefony, Serafiny, Delfiny, Fejenny, Druzjanny, Nazarii, Symforianny, Lukrecji, Lawinii lub Krescencji smile smile smile smile
            • dalenia Re: OT 27.09.12, 21:17
              ksiezna_pani1 napisała:
              > U mnie ta metoda się nie sprawdza, bo spokojnie mogłabym nosić kazde imię, no m
              > oże z wyjątkiem "Dżesikowatych" i "Mariolowatych"

Eee, to u mnie nie smile Jest kilka imion, które niby mi się podobają, ale jak sobie wyobrażam siebie, że się komuś przedstawiam np. "Bogusława", to jednak już mnie tak nie zachwycają tongue_out

> Oj tam smile Abstrahując od Twojej listy, zastanawiam się dlaczego moi znajomi i i
              > nni uważają np. Druzjanne lub Fejennie za tzw. "dziwaczne imion". Może ja jeste
              > m jakaś - że tak powiem - skrzywiona, ale nie dostrzegam i nie dostrzegałam w n
              > ich tej "dziwaczności"..

Wiesz ... A ja ich rozumiem. Mimo że sama mam fioła na punkcie imion, to zdaję sobie sprawę, że dla ludzi kompletnie się tym nie interesujących to nawet Florianna może być dziwna smile A już nie wspomnę o starszych ludziach - niedawno w dalszej rodzinie urodziła się Antonina. Mój Dziadek za nic nie mógł sobie przypomnieć, jak mała dostała na imię i powtarzał tylko "Takie dziwne i na .a." wink Potem rodzina krzywiła się na Tymoteusza. A moja babcia do tej pory wypomina córce, że nazwała swoje dziecko Elwira, a minęło już prawie ćwierć wieku. Aż strach pomyśleć, co by powiedziała, jakby Elwira została Fejenną wink

> (a było blisko, zresztą nadal mam nadzieje, że jest blisko - wierze w to, trz
              > ymaj kciuki wink ),

Czymam, czymam!! Cholerka, mam nadzieję, że się doczekam pomocy w wyborze dla Twoich dzieci, Księżna! I zupełnie serio - trzymam kciuki smile

> Bo nie wyobrażam sobie nie mieć w domu małej: Józefiny, Bonifacji, Ożanny,
              > Penelopy, Persefony, Serafiny, Delfiny, Fejenny, Druzjanny, Nazarii, Symforiann
              > y, Lukrecji, Lawinii lub Krescencji smile smile smile smile

To Ty szukaj lepiej takiego z dobrą kondycją a nie dobrym gustem imienniczym! big_grin
              • ksiezna_pani1 Re: OT 28.09.12, 22:07
                dalenia napisała:

>
                > Czymam, czymam!! Cholerka, mam nadzieję, że się doczekam pomocy w wyborze dla T
                > woich dzieci, Księżna! I zupełnie serio - trzymam kciuki smile

Też mam nadzieje, że się tego doczekam smile U mnie niestety wszystko jest skapitalizowane, taka już moja uroda, niestety wink

>
                > > Bo nie wyobrażam sobie nie mieć w domu małej: Józefiny, Bonifacji, Oża
                > nny,
                > > Penelopy, Persefony, Serafiny, Delfiny, Fejenny, Druzjanny, Nazarii, Symf
                > oriann
                > > y, Lukrecji, Lawinii lub Krescencji smile smile smile smile

>
                > To Ty szukaj lepiej takiego z dobrą kondycją a nie dobrym gustem imienniczym! :
                > D

O jego kondycje się nie martwię, gorzej z moją uncertain Mogłabym mieć jedno, byle z nim. Daleniu, naprawdę trzymaj za mnie kciuki, bo łatwo nie będzie, a ja go bardzo, bardzo, bardzo kocham... To trochę skomplikowane. Ale zawsze pozostaje nadzieja. Może kiedyś. Mogę czekać na niego nawet 20 lat. Byłam nie raz, nie dwa zakochana, ale tych miłostek nie mogę porównać z tym uczuciem... Nie da się tego porównać... Pewnie uznasz mnie za wariatkę, ale nie mogę bez niego żyć... Modle się o to by mnie pokochał i mam nadzieje, że Bóg mnie wysłucha. Trzymaj za mnie kciuki, proszę.

• gaudencja Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 20:59
      Dalej bardzo mi się podoba, ale nie dzierży (zbiorowej) palmy pierwszeństwa.
    • natannaa Re: Fenenna, Fejenna 27.09.12, 18:20
      Zbyt dziwne jak dla mnie. Jestem na nie.
      • aneladgam Re: Fenenna, Fejenna 28.09.12, 22:54
        ja również nie jestem przekonana
    • milamala Re: Fenenna, Fejenna 28.09.12, 12:45
      Fejenna to baaaaaardzo ladne imie. Ale mi ono ladnie w uszach brzmi. Nigdy o nim nie slyszalam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.