ksiezna_pani1 26.09.12, 19:37 Odkurzam stary wątek, mam nadzieje, że mogę. Co myślicie o Fenennie, Fejennie? Te imiona, a właściwie jedno imię w dwóch formach niezmiernie mi się podoba, szczególnie druga forma – Fejenna. Mogłabym nazwać tak swoją córkę. "Fenenna, Fejenna (?) — imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego (פְנִנָּה — "perła"), notowane w Polsce w średniowieczu[1], w dynastii Piastów. Nosiła to imię postać biblijna, żona Elkana — w przekładzie Wujka Fenenna, w Biblii Tysiąclecia Peninna (1Sm 1,2.4). Fenenna imieniny obchodzi 14 maja. Znane osoby noszące imię Fenenna: Fenenna kujawska – królowa Węgier, córka księcia inowrocławskiego Ziemomysła i Salomei pomorskiej Postacie fikcyjne: Fenena — postać z opery Nabucco Verdiego, córka króla Nabucco" Do 1994 roku nie odnotowano ani Fenenny, ani Fejenny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiezna_pani1 Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 19:44 A to link to starego tematu: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,26932436,,Fenenna_Fejenna.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 19:59 W pierwszej wersji za dużo 'n', Fejenna brzmi lepiej, choć nasuwa mi się rym ze stajenną Najlepiej dla mnie chyba brzmiałaby Fejena. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 19:58 Fenenna mi się nie podoba. Fejennę za to baaaardzo lubię. Swego czasu miałam ją na liście, ale owa lista ostatnio przeszła kontrolę i Fejenna wypadła Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 20:14 dalenia napisała: > Fenenna mi się nie podoba. Fejennę za to baaaardzo lubię. Swego czasu miałam ją > na liście, ale owa lista ostatnio przeszła kontrolę i Fejenna wypadła Wspominałaś o tej wielkiej czystce Pisałaś, że z tej listy wyleciała również Demetria, a szkoda. Powiedz, które imiona wyleciały, a które się uchroniły przed Twym ostrym mieczem ? Pytam z Ciekawości przez duże C Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 20:55 Hm... Fenenna - podoba mi się "zapis graficzny", jesli mogę tak to ująć xD Fejenna - ciekawa w wymowie. Jednak ani jednej ani drugiej chyba bym nie nadała... Może na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia OT 27.09.12, 15:17 Jeśli chodzi o moją listę, to mam na nią teraz taki sposób. Każdego dnia biorę sobie jedno imię z listy i przez cały dzień powtarzam je sobie w głowie, zastanawiam się, czy sama chciałabym mieć tak na imię i czy mogłabym tak wołać dziecko na placu zabaw. To dla mnie dobry sposób Aż sama sięgnęłam po starą i nową listę - sytuacja prezentuje się następująco. Imiona, które odpadły: - Alina, Barbara, Danuta, Inga, Irena, Konrad, Kazimierz -> stwierdziłam, że nie chcę jednak powtarzać imion rodzinnych i tych występujących wśród najbliższych znajomych (najbardziej mi szkoda Kazika ) - Amaranta, Amonaria, Artemizja, Anizja, Abdon, Bazyli, Chryzanta, Demetria, Druzjanna, Elifia, Euzebia, Eleukadia, Emnilda, Febronia, Fejenna, Gawin, Hersylia, Hortensja, Hermina, Ingryda, Kleonika -> te jednak wydają mi się za bardzo "hardkorowe" - Bogna, Benedykt, Dobroniega, Donata, Floryna, Gajana, Gracjana, Gaja, Judyta, Jonatan, Klemencja, Kasjana -> te najzwyczajniej przestały mi się podobać - Cecylia, Faustyna, Emiliana -> te zaczęły kojarzyć mi się z nieciekawymi osobami - Ignacy, Klara, Kornelia, Kajetan -> jednak już zbyt popularne Imiona, które doszły: Asteria, Armida, Bronisława, Debora, Emma, Edward, Gordiana, Henryk PS: Doszłam jak na razie do literki "k" Części imion w ogóle nie mogę rozczytać, bo są pozamazywane, a nie skreślone. PPS: Nie będę tu podawać całej mojej listy, ale z takich ciekawszych, które się ostały to np. Alodia, Adamina, Alojza, Adalwina, Ariadna, Arwid, Cezaria, Dobrowoja, Dionizja, Eugenia, Gertruda, Hilaria, Ignacja, Kwiryn Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: OT 27.09.12, 16:09 dalenia napisała: > PPS: Nie będę tu podawać całej mojej listy, ale z takich ciekawszych, które się > ostały to np. Alodia, Adamina, Alojza, Adalwina, Ariadna, Arwid, Cezaria, Dobr > owoja, Dionizja, Eugenia, Gertruda, Hilaria, Ignacja, Kwiryn Piekne imiona Niektóre z nich róznież mam na swojej "liście" Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: OT 27.09.12, 20:52 dalenia napisała: > Jeśli chodzi o moją listę, to mam na nią teraz taki sposób. Każdego dnia biorę > sobie jedno imię z listy i przez cały dzień powtarzam je sobie w głowie, zastan > awiam się, czy sama chciałabym mieć tak na imię i czy mogłabym tak wołać dzieck > o na placu zabaw. To dla mnie dobry sposób Aż sama sięgnęłam po starą i nową > listę - sytuacja prezentuje się następująco. U mnie ta metoda się nie sprawdza, bo spokojnie mogłabym nosić kazde imię, no może z wyjątkiem "Dżesikowatych" i "Mariolowatych" > > - Amaranta, Amonaria, Artemizja, Anizja, Abdon, Bazyli, Chryzanta, Demetria, Druzjanna, Elifia, Euzebia, Eleukadia, Emnilda, Febronia, Fejenna, Gawin, Hersylia, Hortensja, Hermina, Ingryda, Kleonika -> te jednak wydają mi się za bard > zo "hardkorowe" Oj tam Abstrahując od Twojej listy, zastanawiam się dlaczego moi znajomi i inni uważają np. Druzjanne lub Fejennie za tzw. "dziwaczne imion". Może ja jestem jakaś - że tak powiem - skrzywiona, ale nie dostrzegam i nie dostrzegałam w nich tej "dziwaczności"... > - Ignacy, Klara, Kornelia, Kajetan -> jednak już zbyt popularne Też ubolewam nad ich losem > Imiona, które doszły: > Asteria, Armida, Bronisława, Debora, Emma, Edward, Gordiana, Henryk Coś czuje, że Debora już niedługo dołączy do grona moich ulubionych imion, czyli zaczynam się "oswajać" > PPS: Nie będę tu podawać całej mojej listy, ale z takich ciekawszych, które się > ostały to np. Alodia, Adamina, Alojza, Adalwina, Ariadna, Arwid, Cezaria, Dobrowoja, Dionizja, Eugenia, Gertruda, Hilaria, Ignacja, Kwiryn > Widzę, że mamy bardzo podobny gust. Ciesze się Znając moje szczęście, to albo nie znajdę odpowiedniego kandydata na ojca moich dzieci o wspaniałych imionach (a było blisko, zresztą nadal mam nadzieje, że jest blisko - wierze w to, trzymaj kciuki ), albo "idealny kandydat na ojca na ojca moich dzieci o wspaniałych imionach" nie zgodzi się Ale i tak nie odpuszczę Nie ma takiej opcji Bo nie wyobrażam sobie nie mieć w domu małej: Józefiny, Bonifacji, Ożanny, Penelopy, Persefony, Serafiny, Delfiny, Fejenny, Druzjanny, Nazarii, Symforianny, Lukrecji, Lawinii lub Krescencji Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: OT 27.09.12, 21:17 ksiezna_pani1 napisała: > U mnie ta metoda się nie sprawdza, bo spokojnie mogłabym nosić kazde imię, no m > oże z wyjątkiem "Dżesikowatych" i "Mariolowatych" Eee, to u mnie nie Jest kilka imion, które niby mi się podobają, ale jak sobie wyobrażam siebie, że się komuś przedstawiam np. "Bogusława", to jednak już mnie tak nie zachwycają > Oj tam Abstrahując od Twojej listy, zastanawiam się dlaczego moi znajomi i i > nni uważają np. Druzjanne lub Fejennie za tzw. "dziwaczne imion". Może ja jeste > m jakaś - że tak powiem - skrzywiona, ale nie dostrzegam i nie dostrzegałam w n > ich tej "dziwaczności".. Wiesz ... A ja ich rozumiem. Mimo że sama mam fioła na punkcie imion, to zdaję sobie sprawę, że dla ludzi kompletnie się tym nie interesujących to nawet Florianna może być dziwna A już nie wspomnę o starszych ludziach - niedawno w dalszej rodzinie urodziła się Antonina. Mój Dziadek za nic nie mógł sobie przypomnieć, jak mała dostała na imię i powtarzał tylko "Takie dziwne i na .a." Potem rodzina krzywiła się na Tymoteusza. A moja babcia do tej pory wypomina córce, że nazwała swoje dziecko Elwira, a minęło już prawie ćwierć wieku. Aż strach pomyśleć, co by powiedziała, jakby Elwira została Fejenną > (a było blisko, zresztą nadal mam nadzieje, że jest blisko - wierze w to, trz > ymaj kciuki ), Czymam, czymam!! Cholerka, mam nadzieję, że się doczekam pomocy w wyborze dla Twoich dzieci, Księżna! I zupełnie serio - trzymam kciuki > Bo nie wyobrażam sobie nie mieć w domu małej: Józefiny, Bonifacji, Ożanny, > Penelopy, Persefony, Serafiny, Delfiny, Fejenny, Druzjanny, Nazarii, Symforiann > y, Lukrecji, Lawinii lub Krescencji To Ty szukaj lepiej takiego z dobrą kondycją a nie dobrym gustem imienniczym! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: OT 28.09.12, 22:07 dalenia napisała: > > Czymam, czymam!! Cholerka, mam nadzieję, że się doczekam pomocy w wyborze dla T > woich dzieci, Księżna! I zupełnie serio - trzymam kciuki Też mam nadzieje, że się tego doczekam U mnie niestety wszystko jest skapitalizowane, taka już moja uroda, niestety > > > Bo nie wyobrażam sobie nie mieć w domu małej: Józefiny, Bonifacji, Oża > nny, > > Penelopy, Persefony, Serafiny, Delfiny, Fejenny, Druzjanny, Nazarii, Symf > oriann > > y, Lukrecji, Lawinii lub Krescencji > > To Ty szukaj lepiej takiego z dobrą kondycją a nie dobrym gustem imienniczym! : > D O jego kondycje się nie martwię, gorzej z moją Mogłabym mieć jedno, byle z nim. Daleniu, naprawdę trzymaj za mnie kciuki, bo łatwo nie będzie, a ja go bardzo, bardzo, bardzo kocham... To trochę skomplikowane. Ale zawsze pozostaje nadzieja. Może kiedyś. Mogę czekać na niego nawet 20 lat. Byłam nie raz, nie dwa zakochana, ale tych miłostek nie mogę porównać z tym uczuciem... Nie da się tego porównać... Pewnie uznasz mnie za wariatkę, ale nie mogę bez niego żyć... Modle się o to by mnie pokochał i mam nadzieje, że Bóg mnie wysłucha. Trzymaj za mnie kciuki, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fenenna, Fejenna 26.09.12, 20:59 Dalej bardzo mi się podoba, ale nie dzierży (zbiorowej) palmy pierwszeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
natannaa Re: Fenenna, Fejenna 27.09.12, 18:20 Zbyt dziwne jak dla mnie. Jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Fenenna, Fejenna 28.09.12, 12:45 Fejenna to baaaaaardzo ladne imie. Ale mi ono ladnie w uszach brzmi. Nigdy o nim nie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś