czarna.perla 01.10.12, 22:19 To imiona kolegów mojej siostry. Jeden ma 23 lata, drugi ok. 26. Zdrobniale Wojek i Dobek. Jeśli się nie mylę ich mama jest historyczką. Podobają się Wam te imiona? Mnie bardzo, bardzo. P.S O tym samym Wojku pisała już tu kiedyś Pluskotka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Wojomir i Dobromir 01.10.12, 22:34 Podobają mi się bardzo. Nie podoba mi się zdrobnienie Dobek, wolałabym Dobrka Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wojomir i Dobromir 02.10.12, 10:48 Podoba mi się Dobromir - mam go nawet na swojej liście. Wojomir nieco mniej mnie przekonuje, ale że bardzo lubię "mirów" to jest do osłuchania Nie przekonują mnie jednak oba imiona w duecie - zbyt podobne są. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wojomir i Dobromir 02.10.12, 18:35 Podobałyby mi się bardzo, gdyby Wojomir był Wojmirem (tj nosił imię w poprawnej formie). Ale i tak brawa za staropolskość imion. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka1980 Re: Wojomir i Dobromir 02.10.12, 18:57 Świetne oba, ale zdrobnienie Dobek zupełnie mi nie podchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wojomir i Dobromir 02.10.12, 23:10 Nie przepadam za tego typu imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Wojomir i Dobromir 03.10.12, 12:52 Podobaja mi sie bardzo. Wojmir nawet ogromnie Dobromira zdrabnialabym jednak, nazywajac go Dobrek, a nie Dobek. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wojomir i Dobromir 03.10.12, 13:41 nie dla mnie te imiona jeszcze Wojomir, ale tylko u kogoś, zaś Dobromir w ogóle mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Wojomir i Dobromir - przepiękne polskie imiona 03.10.12, 19:05 Oczywiście, są to przepiękne rdzennie polskie imiona (polskie imiona słowiańskie). Cieszę się, że poruszyłaś ten arcyważny temat. Mam nadzieję, że wiecej dzieci będzie nosiło te polskie słowiańskie imiona czarna.perla napisała: > To imiona kolegów mojej siostry. Jeden ma 23 lata, drugi ok. 26. Zdrobniale Woj > ek i Dobek. > Jeśli się nie mylę ich mama jest historyczką. > Podobają się Wam te imiona? Mnie bardzo, bardzo. > > P.S > O tym samym Wojku pisała już tu kiedyś Pluskotka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wojomir i Dobromir - przepiękne polskie imion 03.10.12, 19:33 Wojomir nie jest rdzennie polskim imieniem. Pisałam o tym wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Wojomir i Dobromir - przepiękne polskie imion 03.10.12, 23:36 Imię Wojomir jest stworzone w ten sam sposób jak inne polskie imiona: Sławomir, Lubomir, Dobromir - zatem na pewno w przeszłości była jakaś osoba o tym imieniu, tyle że żaden geniusz nie uwiecznił jej w księdze Gdyby nie Święty Wojciech (z czeskiego Vojtech) nie było by polskiego imienia Wojciech Słowianie górą! Odpowiedz Link Zgłoś
first-lubczyk Re: Wojomir i Dobromir - przepiękne polskie imion 19.11.12, 21:00 Ha, to i może w tym zestawie Lubomir się odnajdzie pozdrawia mama Lubczykaalbo Lubka, Lubcia, Lubusia... Odpowiedz Link Zgłoś