pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 09:36 urzad pewnie nie zarejestruje takich imion (nazwa geograficzna). sa jednak osoby o imieniu india w polsce, urodzone w latach 80. i 90. XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 09:37 tak ale noszone nie w Polsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
maja77 Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 19:52 A mi sie oba imiona podobają i bardziej kojarzą mi sie z bosko przystojnym Indiana Jones niż z nazwą geograficzną, tylko.....problem sie nasuwa....czy istnieje jakiekolwiek inne uniwersalne imię które można nadać i chłopcu i dziewczynce? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 20:56 maja77 napisała: > istnieje jakiekolwiek inne uniwersalne imię które można nadać i chłopcu i > dziewczynce? Sława. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Filadelfia 28.04.06, 22:19 Jest też imię męskie Filadelf. Do zarejestrowania, bo ze słownika "Ossolineum". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 09:39 Inidiana - absolutnie nie, tak nazywa sie stan w USA. Natmiast India - owszem, ma śliczne brzmienie, ale jest to imię, które zasadniczo nie powinno być rejestrowane w Polsce. Mam do niego z tego powdu niejednoznaczny stosunek, bo tak naprawdę mi się podoba. W praktyce z rejestracją nie ma problemu, czego dowiodła moja koleżanka, rejestrując małą Indię, obecnie trzyletnią, bez żadnych uwag i korowodów ze strony USC. Zdrabnia ją Indusia i Dusia. O tyle nie popierałam tego wyboru, że zestawienie imienia z nazwiskiem jest niekorzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
jelosia Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 13.07.06, 21:18 Witam Moja czteroletnia córeczka ma na imie India. Udało mi sie to wywalczyć choc przyznam nie było łatwo. Dopiero kiedy urzednicy zorientowali sie że jestem zdeterminowana i nie jest to zwykły kaprys - odpuścili. I warto było. Wszyscy bardzo pozytywnie na to imie reaguja. Dla dzieci w przedszkolu jest to zupełnie normalne - podobnie jest w szkole w klasie mojego syna (Jaś 9 lat). Gaudencjo, gdzie mieszka India o której pisałaś? Jestem ciekawa ile dziewczynek z tym imieniem jest w Polsce. Serdecznie pozdrawiam Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 13.07.06, 21:26 Jelosiu, wysyłam Ci list w tej sprawie. Co do ilości imienniczek, dane mam mocno nieświeże, bo z 1994 roku - wtedy było 12 Indii, ale mam wrażenie, ze akurat jeśli chodzi o to imię, liczba ta mogła się bardzo zdezaktualizować, tzn. teraz powinno być wyraźnie więcej dziewczynek o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:01 mi się INDIA bardzo podoba jak widać ale juz wiem że mój mąż za chiny ludowe dla naszego przyszłego dzidziunia się nie zgodzi Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:09 moze zgodzi sie na KOREA albo JAPONIA? no co tez ladnie i w dodatku nikt tak nie ma (chyba . Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:14 hehe no bez jaj)) może grecia? jak ma jedna aktorka))a co powiesz na Finlandia? )))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:19 finlandia to przeciez nazwa wodki. nie lepiej wrocic do korzeni i nazwac Żubrówka czy chocby krakowska czysta? )) Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:23 hehe no właśnie to miałam na myśli - wódkę)) o juz wiem jakie APOLONIA Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 11:40 Italia nawet całkiem sympatycznie dla uszka pobrzmiewa.. albo kocham Cię jak Irlandię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Italia - dla snobów, Irlandia - dla celtomanów ;) 07.07.04, 12:31 edzioszka napisała: > Italia nawet całkiem sympatycznie dla uszka pobrzmiewa.. albo kocham Cię jak > Irlandię Italia i Irlandia nie mają nawet w połowie tyle siły przyciągania dla współczesnego Zachodu, co Indie gaudencja zafascynowana filozofią indyjską Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty a Mongolia? 07.07.04, 13:18 zdrabniac mozna by monia. )) ps z mongolia lacza nas wiezi gospodarcze - eksportujemy tam niesamowita ilosc ogorkow oraz duchowe - to kraj ktory podobnie jak polska nie ma autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: a Mongolia? 07.07.04, 13:42 byleby nie Mongołka - mam niepochlebne skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Chiny 07.07.04, 12:35 indiaaa napisała: > mi się INDIA bardzo podoba jak widać ale juz wiem że mój mąż za chiny ludowe dl > a > naszego przyszłego dzidziunia się nie zgodzi Precz z Chinami Ludowymi! Zakończyć wieloletnią rywalizacje Chin i Indii! Uwolnić Tybet! gaudencja -- Dołącz do Przyjaciół Tybetu Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 11:43 ale to jest Indira a pytano o Indie! Mnie to imie srednio sie podoba, akceptuje ale sama bym nie nazwala tak corki. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka to tylko skojarzenie zapisane na marginesie 07.07.04, 11:55 ale podobieństwo spore.. mam wrażenie, iż Indira i Indiana są bardziej popularne od India.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:04 edzioszka napisała: > warto wspomnieć... Inidira - całkiem fajny pomysł, nawet się nieźle nadaje do wprowadzenia do polszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:04 gaudencja napisała: > Inidira - całkiem fajny pomysł, nawet się nieźle nadaje do wprowadzenia do > polszczyzny. Indira, oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:11 Wlasnie Indire bardziej akceptuje niz Indie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:26 abiela napisała: > Wlasnie Indire bardziej akceptuje niz Indie. Ja chyba też. Sprawdź @ Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:36 Indira pobrzmiewa bardziej dostojnie od Indii - stateczna matrona albo nieco wyniosła młódka Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 12:58 2. Nie powinno się nadawać imion: b. pochodzących od nazw geograficznych, np. Dakota, Eurazja, Korea, Malta. to z tej ustawy co tam ktos wyżej napisał a mi sie już spodobała Euroazja))) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 13:09 już Eurazja łatwiejwymawialna.. byleby nie Atlantyda Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 13:24 indiaaa napisała: > 2. Nie powinno się nadawać imion: > > b. pochodzących od nazw geograficznych, np. Dakota, Eurazja, Korea, Malta. > > to z tej ustawy co tam ktos wyżej napisał a mi sie już spodobała Euroazja))) ciekawe jakim cudem ludziom udaje sie zarejestrowac imiona typu magdalena (od miejscowosci magdala) czy cyprian (czlowiek z cypru)? lapowkowicze czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 13:26 no cóż - o Marii z Magdali wiele by mozna dopowiedzieć intieriesnych szczegółów Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Maria z Magdali 07.07.04, 13:31 Imię Maria pochodzi z języka hebrajskiego miriam, co oznacza "radosna pani". Imię Magdalena wywodzone jest od miasta Magdala, położonego na zachodnim brzegu jeziora Genezaret. Tak więc Maria Magdalena oznacza tyle co Maria z Magdali. Św. Maria Magdalena w ikonografii przedstawiana jest najczęściej jako pokutnica i pustelnica, często rudowłosa, albo w scenie mycia nóg Jezusowi, przy ukrzyżowaniu, przy grobie, czasem w jaskini z książką. Atrybutami jej są: naczynie zawierające olejek, naczynie z kadzidłem, korona cierniowa, bicze, diabelskie głowy, gałąź palmowa, wieniec różany, krzyż, instrumenty muzyczne, włosienica, czaszka ludzka. Niektóre z przedstawień wyraźnie wskazują na mylenie jej z dwoma innymi Mariami. Jest patronką magdalenek, kobiet, kobiet szczerze pokutujących, uczniów i studentów, więźniów, sprowadzonych na złą drogę, fryzjerów, ogrodników, właścicieli winnic, sprzedawców wina, ołowników, bednarzy, tkaczy, rękawiczników, producentów perfum i pudru, dzieci mających trudności z chodzeniem; jest też wzywana w przypadku choroby oczu, zarobaczenia, niepogody PS. aż się boję przyznawać do koloru włosów Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Luizjana 07.07.04, 13:59 A co sadzicie o Luizjanie? Carolina i Virginia chyba wlasna nazwe maja od imion - trzeba by sie zorientowac, sama nie wiem??? Z pasujacych moze jeszcze Nebraska?? Grenlandia, Islandia? Ja bym tak dziecka nie nazwala) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Luizjana 07.07.04, 14:04 Virginię nawet znam i nie jest to wszak pseudo artistica.. owo imię jestem w stanie tolerować, podobnie jako Carolinę.. Nebrascę i Luizjanę niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Luizjana 07.07.04, 14:06 w polsce nadano juz imiona libia i arizona. (to ostatnie to chyba pod wplywem "szlachetnego" trunku o tej nazwie ). Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Arizona 07.07.04, 14:20 się mi kojarzy z kowbojką - ale przecie powraca moda a'la country Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Arizona 07.07.04, 14:37 A mnie sie Arizona tylko i wylacznie kojarzy z Wielkim Kanionem. A co z Nevada i Utah?? A. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 14:48 takich nie ma. ale dakoty za to sa az dwie (niedawno urodzone, jedna pewnie reprezentuje dakote polnocna a druga poludniowa ) Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 14:51 a i jeszcze sa 3 florydy (kalifornii nie ma ani jednej). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Arizona 07.07.04, 15:00 Floryda brzmi dla mnie strasznie. A co z Georgia i Alabama? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Arizona 07.07.04, 15:11 proponuję rodzime: np. Częstochowa, Koniecpol czy Oblęgorek Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 15:34 nazwa miasta częstochowa powstala od imienia częstoch. forma zenska tego imienia to częstocha lub częstochna (imiona takie byly zreszta nadawane w sredniowieczu). Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Arizona 07.07.04, 15:35 aha, to jeszcze powiedz skąd to wyczytałes, skoro już mędrkujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 15:41 edzioszka napisała: > aha, to jeszcze powiedz skąd to wyczytałes, skoro już mędrkujesz? > w slowniku etymologiczno-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych. miodek to teraz maly pikus w porownaniu do mnie. )) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Arizona 07.07.04, 15:46 o Miodku porozmawiamy w domu! (sugerowanym i domyslnym) najlepiej pomiędzy lekcjami łaciny PS. ale wypadałoby nie rozpitalać przyzwoitych wątków Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 15:29 alabamy nie ma a georgie sa. imie georgia pochodzi od meskich georg, george, georgi, georgius, itp. (czyli polskiego jerzy). Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Arizona 07.07.04, 15:31 jest też Georginia - moim zdaniem koszmarne imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arizona 10.12.04, 17:41 pejsaty napisał: > a i jeszcze sa 3 florydy (kalifornii nie ma ani jednej). Wypatrzyłam jeszcze w sł. Ossolineum Florencję - po francusku takie imię jest, ale po polsku? A w Rymucie jest Eurencja i Eurazja też, jedna! Zaś co do Indiry, to przypomniało mi się, ze kiedy byłam mała, żywiłam niezbitą pewnosc, że najsłynniejsza osoboa o tym imieniu nazywa się w rzeczywistości "Indi Ragandi" ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arizona 11.12.04, 12:14 ...a wwczoraj znalazłam jeszcze w Rymucie Kirgizę. Ma coś w sobie, jak sądzicie? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Eufrazja 22.04.05, 01:20 gaudencja napisała: > A w Rymucie jest Eurencja i Eurazja też, jedna! Wypatrzyłam jakiś czas temu w słowniku Ossolineum imię Eufrazja. Może ta Eurazja to pomylona Eufrazja po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Eufrazja 24.07.05, 18:33 gaudencja napisała: > Wypatrzyłam jakiś czas temu w słowniku Ossolineum imię Eufrazja. Może ta Eurazj > a > to pomylona Eufrazja po prostu? A ja znam nawet osobę, która tę Eurazję zna Musi mieć duże szczęście, skoro jest to jedyna Eurazja w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Luizjana 07.07.04, 15:17 Carolina jest na cześć któregoś Karola (Carolus po łacinie). Wirginia nie wiem. Luizjana chyba była skolonizowana przez Francuzów (tam jest chyba Nowy Orlean?), więc na pewno chodzi o któregoś Ludwika (Luis) Jak byłam mała, podobało mi sie Alabama jako imię, ale dla konia (w zyciu nie miałam konia) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Luizjana 07.07.04, 15:22 Tak Luizjana byla kolonia francuska, i oprocz Nowego Orleanu jest wiele miast o francuskiej nazwie. W wolnej chwili bede musiala przestudiowac etymologie tych nazw. ania Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Luizjana 07.07.04, 17:03 aniadm napisała: > Jak byłam mała, podobało mi sie Alabama jako imię, ale dla konia (w zyciu nie > miałam konia) w zamierzchłych czasach jeździłam na Alabamie ) Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Luizjana 10.12.04, 19:21 Wirginia (Virginia) pochodzy od "Virgin Mary" czyli NMP. Istnieje tez takie imie kobiece o znaczeniu mniej wiecej: "dziewicza" lub "nalezaca do dziewicy Marii". W tym stanie USA osadzali sie poczatkowo glownie katolicy i chcieli aby ich stan wyroznial sie w sposob jednoznaczny spomiedzy morza protestanckich. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 29.04.06, 10:17 pejsaty napisał: > indiaaa napisała: > > > 2. Nie powinno się nadawać imion: > > > > b. pochodzących od nazw geograficznych, np. Dakota, Eurazja, Korea, Malta. > > > > to z tej ustawy co tam ktos wyżej napisał a mi sie już spodobała Euroazja: > )))) > > ciekawe jakim cudem ludziom udaje sie zarejestrowac imiona typu magdalena (od > miejscowosci magdala) czy cyprian (czlowiek z cypru)? lapowkowicze czy co? Każde imię w jakimś języku coś znaczy. No, prawie każde. Nie można nadać imienia będącego rzeczownikiem pospolitym (np. Zegar Kowalski raczej nie przejdzie), a przecież niektóre imiona są rzeczownikami pospolitymi, które utrwaliły się jako imiona - obcojęzycznymi (Marta, Urszula, Barbara), bądź polskimi (Róża, Jagoda). Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 10:43 ja mysle, ze twoja kolezanka bylaby zachwycona tym watkiem. tyle ciekawych propozycji imion geograficznych tu padlo... w sam raz dla rodzenstwa malej indyjki (indianki?). ps co sadzicie o formie indonezja? wysublimowana czy staroswiecka? Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 10:46 jeśli ma krzynę poczucia humoru - to z pewnością się zachwyci Edyseja albo Edycja (jak kto woli) Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 11:16 pejsaty napisał: > ja mysle, ze twoja kolezanka bylaby zachwycona tym watkiem. tyle ciekawych > propozycji imion geograficznych tu padlo... w sam raz dla rodzenstwa malej > indyjki (indianki?). > ps co sadzicie o formie indonezja? wysublimowana czy staroswiecka? bardzo fajnie brzmi ale ja po przeczytaniu tego kodeksu dalej pozostaje przy Euroazji))) Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 11:15 maja nie obrażaj się nikt tu się nie naśmiewa złośliwie ja już pisałam że imię to bardzo mi się podoba zresztą to widać)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 11:18 Nie denerwuj się kochana, wątki w necie czesto zbaczają w zupełnie inną stronę. A jak ma na imię dziecko koleżanki - Indiana czy India? I po co pytasz, jak oceniamy imię, jeśli nie wkalkulowujesz tego, że imięmoże się nie podobać? Zresztę padło kilka pozytywnych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 22.04.05, 07:03 Nie denerwuj sie kochana, to przeciez tylko anonimowa zabawa. A widzialas co zrobily z imienia dla dziewczynki na "Sz"? co mialo pasowac do Szczepana bodajze? Po tym postanowilam tez sie wlaczyc... Prawde mowiac bez czytania wszystkiego myslalam ze chodzi o Indiana Jones, czyli imie dla chlopczyka... Smiejecie sie a te zabawne amerykance potrafia nazwac dzieci imionami miast np. Austin czy Dallas dla chlopca czy Paris dla dziewczynki. Z polskich miast to mi Bydgoszcz fajnie pasuje (Bydgosia) albo Mosina (Mosia) a dla blizniakow to koniecznie Gdansk i Gdynia.... Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 11.07.04, 21:42 Indiana? Ładnie, ale tylko do nazwiska Jones ;P Odpowiedz Link Zgłoś
basia027 Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 11.12.04, 00:52 nie podoba mi sie to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 22.04.05, 21:09 Indiany nie znam żadnej ale Indię owszem Jest Polką i ma 15 lat Ludzie z jej otoczenia uważają że to szalenie oryginalne imię i pozytywnie je odbierają. Mnie się głównie kojarzy z dziewczyną-murzynką, mam mieszane uczucia co do niego, z pewnością nie dałabym tak na imię swojej córce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 24.07.05, 18:29 Sewilla. Znalazłam dziś w Rymucie Sewillę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Moskwa 21.12.05, 12:33 - takie imię znalazłam ostatnio w Rymucie... Właścicielek sztuk jedna. Niezyt piękne moim zdaniem; a Wy jak uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Moskwa 21.12.05, 13:04 Moim zdaniem też nie powala swoim pięknem. M. W sumie Konstancja mało kiedy wywołuje urbanistyczne konotacje, więc rzecz gustu Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 dakota 02.03.06, 21:30 a Dakota ?? Pomijając .... India to moja czołówka Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 02.03.06, 22:18 India, oprócz skojarzeń geograficznych - kojarzy mi się jeszcze z Indią Wilkes z "Przeminęło z wiatrem", czyli średnio sympatyczną osobą. Indiana - absolutnie nie. Natomiast Indira - owszem, owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 14.07.06, 03:37 Tu gdzie mieszkam jest to wzglednie popularne imie dla psow... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.08.06, 21:53 India nawet zaczela mi sie podobac Moze ktos jeszcze odnalazl ciekawe geograficzne imiona Odpowiedz Link Zgłoś