Dodaj do ulubionych

Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India?

07.07.04, 09:09

Obserwuj wątek
    • pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 09:36
      urzad pewnie nie zarejestruje takich imion (nazwa geograficzna). sa jednak
      osoby o imieniu india w polsce, urodzone w latach 80. i 90. XX wieku.
      • edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 09:37
        tak ale noszone nie w Polsce..
      • maja77 Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 19:52
        A mi sie oba imiona podobają i bardziej kojarzą mi sie z bosko przystojnym
        Indiana Jones niż z nazwą geograficzną, tylko.....problem sie nasuwa....czy
        istnieje jakiekolwiek inne uniwersalne imię które można nadać i chłopcu i
        dziewczynce?
        • gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 20:56
          maja77 napisała:

> istnieje jakiekolwiek inne uniwersalne imię które można nadać i chłopcu i
          > dziewczynce?

Sława.
      • gaudencja Filadelfia 28.04.06, 22:19
        Jest też imię męskie Filadelf. Do zarejestrowania, bo ze słownika "Ossolineum".
    • gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 09:39
      Inidiana - absolutnie nie, tak nazywa sie stan w USA. Natmiast India - owszem,
      ma śliczne brzmienie, ale jest to imię, które zasadniczo nie powinno być
      rejestrowane w Polsce. Mam do niego z tego powdu niejednoznaczny stosunek, bo
      tak naprawdę mi się podoba.
      W praktyce z rejestracją nie ma problemu, czego dowiodła moja koleżanka,
      rejestrując małą Indię, obecnie trzyletnią, bez żadnych uwag i korowodów ze
      strony USC. Zdrabnia ją Indusia i Dusia. O tyle nie popierałam tego wyboru, że
      zestawienie imienia z nazwiskiem jest niekorzystne.
      • jelosia Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 13.07.06, 21:18
        Witam
        Moja czteroletnia córeczka ma na imie India. Udało mi sie to wywalczyć choc
        przyznam nie było łatwo. Dopiero kiedy urzednicy zorientowali sie że jestem
        zdeterminowana i nie jest to zwykły kaprys - odpuścili.
        I warto było. Wszyscy bardzo pozytywnie na to imie reaguja. Dla dzieci w
        przedszkolu jest to zupełnie normalne - podobnie jest w szkole w klasie mojego
        syna (Jaś 9 lat).
        Gaudencjo, gdzie mieszka India o której pisałaś? Jestem ciekawa ile dziewczynek
        z tym imieniem jest w Polsce.
        Serdecznie pozdrawiam
        Ilona
        • gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 13.07.06, 21:26
          Jelosiu, wysyłam Ci list w tej sprawie. Co do ilości imienniczek, dane mam
          mocno nieświeże, bo z 1994 roku - wtedy było 12 Indii, ale mam wrażenie, ze
          akurat jeśli chodzi o to imię, liczba ta mogła się bardzo zdezaktualizować,
          tzn. teraz powinno być wyraźnie więcej dziewczynek o tym imieniu.
    • indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:01
      mi się INDIA bardzo podoba jak widać ale juz wiem że mój mąż za chiny ludowe dla
      naszego przyszłego dzidziunia się nie zgodzisad
      • pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:09
        moze zgodzi sie na KOREA albo JAPONIA? no co tez ladnie i w dodatku nikt tak
        nie ma (chyba wink.
        • indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:14
          hehe no bez jajsmile)) może grecia? jak ma jedna aktorkasmile))a co powiesz na
          Finlandia? smile))))))))))))
          • pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:19
            finlandia to przeciez nazwa wodki. smile nie lepiej wrocic do korzeni i nazwac
            Żubrówka czy chocby krakowska czysta? smile))
            • indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 10:23
              hehe no właśnie to miałam na myśli - wódkęsmile)) o juz wiem jakie APOLONIAsmile
              • edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 11:40
                Italia nawet całkiem sympatycznie dla uszka pobrzmiewa.. albo kocham Cię jak
                Irlandię wink
                • gaudencja Italia - dla snobów, Irlandia - dla celtomanów ;) 07.07.04, 12:31
                  edzioszka napisała:

> Italia nawet całkiem sympatycznie dla uszka pobrzmiewa.. albo kocham Cię jak
                  > Irlandię wink

Italia i Irlandia nie mają nawet w połowie tyle siły przyciągania dla
                  współczesnego Zachodu, co Indie smile

gaudencja zafascynowana filozofią indyjską smile
                  • pejsaty a Mongolia? 07.07.04, 13:18
                    zdrabniac mozna by monia. smile))
                    ps z mongolia lacza nas wiezi gospodarcze - eksportujemy tam niesamowita ilosc
                    ogorkow oraz duchowe - to kraj ktory podobnie jak polska nie ma autostrad. smile
                    • edzioszka Re: a Mongolia? 07.07.04, 13:42
                      byleby nie Mongołka - mam niepochlebne skojarzenia wink
      • gaudencja Chiny 07.07.04, 12:35
        indiaaa napisała:

> mi się INDIA bardzo podoba jak widać ale juz wiem że mój mąż za chiny ludowe
        dl
        > a
        > naszego przyszłego dzidziunia się nie zgodzisad

Precz z Chinami Ludowymi! Zakończyć wieloletnią rywalizacje Chin i Indii!
        Uwolnić Tybet!

gaudencja
        --
        Dołącz do Przyjaciół Tybetu
    • edzioszka aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 11:42
      warto wspomnieć..
      • abiela Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 11:43
        ale to jest Indira a pytano o Indie! Mnie to imie srednio sie podoba, akceptuje
        ale sama bym nie nazwala tak corki.
        Ania
        • edzioszka to tylko skojarzenie zapisane na marginesie 07.07.04, 11:55
          ale podobieństwo spore.. mam wrażenie, iż Indira i Indiana są bardziej
          popularne od India..
      • gaudencja Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:04
        edzioszka napisała:

> warto wspomnieć...

Inidira - całkiem fajny pomysł, nawet się nieźle nadaje do wprowadzenia do
        polszczyzny.
        • gaudencja Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:04
          gaudencja napisała:

> Inidira - całkiem fajny pomysł, nawet się nieźle nadaje do wprowadzenia do
          > polszczyzny.

Indira, oczywiście smile
          • abiela Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:11
            Wlasnie Indire bardziej akceptuje niz Indie.
            Ania
            • gaudencja Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:26
              abiela napisała:

> Wlasnie Indire bardziej akceptuje niz Indie.

Ja chyba też. Sprawdź @ smile
              • edzioszka Re: aha, jeszcze o Indirze 07.07.04, 12:36
                Indira pobrzmiewa bardziej dostojnie od Indii - stateczna matrona albo nieco
                wyniosła młódka wink
    • indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 12:58
      2. Nie powinno się nadawać imion:

b. pochodzących od nazw geograficznych, np. Dakota, Eurazja, Korea, Malta.

to z tej ustawy co tam ktos wyżej napisał a mi sie już spodobała Euroazjasmile)))
      • edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 13:09
        już Eurazja łatwiejwymawialna.. byleby nie Atlantyda wink
      • pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 13:24
        indiaaa napisała:

> 2. Nie powinno się nadawać imion:
        >
        > b. pochodzących od nazw geograficznych, np. Dakota, Eurazja, Korea, Malta.
        >
        > to z tej ustawy co tam ktos wyżej napisał a mi sie już spodobała Euroazjasmile)))

ciekawe jakim cudem ludziom udaje sie zarejestrowac imiona typu magdalena (od
        miejscowosci magdala) czy cyprian (czlowiek z cypru)? lapowkowicze czy co? smile
        • edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.07.04, 13:26
          no cóż - o Marii z Magdali wiele by mozna dopowiedzieć intieriesnych
          szczegółów wink
          • edzioszka Maria z Magdali 07.07.04, 13:31
            Imię Maria pochodzi z języka hebrajskiego miriam, co oznacza "radosna pani".
            Imię Magdalena wywodzone jest od miasta Magdala, położonego na zachodnim brzegu
            jeziora Genezaret. Tak więc Maria Magdalena oznacza tyle co Maria z Magdali.
            Św. Maria Magdalena w ikonografii przedstawiana jest najczęściej jako
            pokutnica i pustelnica, często rudowłosa, albo w scenie mycia nóg Jezusowi,
            przy ukrzyżowaniu, przy grobie, czasem w jaskini z książką. Atrybutami jej są:
            naczynie zawierające olejek, naczynie z kadzidłem, korona cierniowa, bicze,
            diabelskie głowy, gałąź palmowa, wieniec różany, krzyż, instrumenty muzyczne,
            włosienica, czaszka ludzka. Niektóre z przedstawień wyraźnie wskazują na
            mylenie jej z dwoma innymi Mariami.
            Jest patronką magdalenek, kobiet, kobiet szczerze pokutujących, uczniów i
            studentów, więźniów, sprowadzonych na złą drogę, fryzjerów, ogrodników,
            właścicieli winnic, sprzedawców wina, ołowników, bednarzy, tkaczy,
            rękawiczników, producentów perfum i pudru, dzieci mających trudności z
            chodzeniem; jest też wzywana w przypadku choroby oczu, zarobaczenia, niepogody

PS. aż się boję przyznawać do koloru włosów wink
            • abiela Re: Luizjana 07.07.04, 13:59
              A co sadzicie o Luizjanie? Carolina i Virginia chyba wlasna nazwe maja od
              imion - trzeba by sie zorientowac, sama nie wiem???
              Z pasujacych moze jeszcze Nebraska??
              Grenlandia, Islandia? Ja bym tak dziecka nie nazwalawink)
              Ania
              • edzioszka Re: Luizjana 07.07.04, 14:04
                Virginię nawet znam i nie jest to wszak pseudo artistica.. owo imię jestem w
                stanie tolerować, podobnie jako Carolinę.. Nebrascę i Luizjanę niekoniecznie wink
              • pejsaty Re: Luizjana 07.07.04, 14:06
                w polsce nadano juz imiona libia i arizona. (to ostatnie to chyba pod
                wplywem "szlachetnego" trunku o tej nazwie smile).
                • edzioszka Arizona 07.07.04, 14:20
                  się mi kojarzy z kowbojką - ale przecie powraca moda a'la country wink
                  • abiela Re: Arizona 07.07.04, 14:37
                    A mnie sie Arizona tylko i wylacznie kojarzy z Wielkim Kanionem. A co z Nevada
                    i Utah??
                    A.
                    • pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 14:48
                      takich nie ma. ale dakoty za to sa az dwie (niedawno urodzone, jedna pewnie
                      reprezentuje dakote polnocna a druga poludniowa wink)
                      • pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 14:51
                        a i jeszcze sa 3 florydy (kalifornii nie ma ani jednej).
                        • abiela Re: Arizona 07.07.04, 15:00
                          Floryda brzmi dla mnie strasznie. A co z Georgia i Alabama?
                          Ania
                          • edzioszka Re: Arizona 07.07.04, 15:11
                            proponuję rodzime: np. Częstochowa, Koniecpol czy Oblęgorek wink
                            • pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 15:34
                              nazwa miasta częstochowa powstala od imienia częstoch. forma zenska tego
                              imienia to częstocha lub częstochna (imiona takie byly zreszta nadawane w
                              sredniowieczu).
                              • edzioszka Re: Arizona 07.07.04, 15:35
                                aha, to jeszcze powiedz skąd to wyczytałes, skoro już mędrkujesz? tongue_out
                                • pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 15:41
                                  edzioszka napisała:

> aha, to jeszcze powiedz skąd to wyczytałes, skoro już mędrkujesz? tongue_out
                                  >

w slowniku etymologiczno-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych.
                                  miodek to teraz maly pikus w porownaniu do mnie. smile))
                                  • edzioszka Re: Arizona 07.07.04, 15:46
                                    o Miodku porozmawiamy w domu! (sugerowanym i domyslnym) najlepiej pomiędzy
                                    lekcjami łaciny smile

PS. ale wypadałoby nie rozpitalać przyzwoitych wątków wink
                          • pejsaty Re: Arizona 07.07.04, 15:29
                            alabamy nie ma a georgie sa. imie georgia pochodzi od meskich georg, george,
                            georgi, georgius, itp. (czyli polskiego jerzy).
                            • edzioszka Re: Arizona 07.07.04, 15:31
                              jest też Georginia - moim zdaniem koszmarne imię wink
                              • gaudencja Re: Arizona 14.10.06, 12:47
                                Jest jeszcze Ewerest.
                        • gaudencja Re: Arizona 10.12.04, 17:41
                          pejsaty napisał:

> a i jeszcze sa 3 florydy (kalifornii nie ma ani jednej).

Wypatrzyłam jeszcze w sł. Ossolineum Florencję - po francusku takie imię jest,
                          ale po polsku?

A w Rymucie jest Eurencja i Eurazja też, jedna!
                          Zaś co do Indiry, to przypomniało mi się, ze kiedy byłam mała, żywiłam niezbitą
                          pewnosc, że najsłynniejsza osoboa o tym imieniu nazywa się w
                          rzeczywistości "Indi Ragandi" smile)
                          • gaudencja Re: Arizona 11.12.04, 12:14
                            ...a wwczoraj znalazłam jeszcze w Rymucie Kirgizę. Ma coś w sobie, jak
                            sądzicie? ;-P
                          • gaudencja Eufrazja 22.04.05, 01:20
                            gaudencja napisała:

> A w Rymucie jest Eurencja i Eurazja też, jedna!

Wypatrzyłam jakiś czas temu w słowniku Ossolineum imię Eufrazja. Może ta Eurazja
                            to pomylona Eufrazja po prostu?
                            • theodorka Re: Eufrazja 24.07.05, 18:33
                              gaudencja napisała:

> Wypatrzyłam jakiś czas temu w słowniku Ossolineum imię Eufrazja. Może ta
                              Eurazj
                              > a
                              > to pomylona Eufrazja po prostu?

A ja znam nawet osobę, która tę Eurazję zna smile Musi mieć duże szczęście, skoro
                              jest to jedyna Eurazja w Polsce.
              • aniadm Re: Luizjana 07.07.04, 15:17
                Carolina jest na cześć któregoś Karola (Carolus po łacinie). Wirginia nie wiem.
                Luizjana chyba była skolonizowana przez Francuzów (tam jest chyba Nowy
                Orlean?), więc na pewno chodzi o któregoś Ludwika (Luis)

Jak byłam mała, podobało mi sie Alabama jako imię, ale dla konia (w zyciu nie
                miałam konia) smile
                • abiela Re: Luizjana 07.07.04, 15:22
                  Tak Luizjana byla kolonia francuska, i oprocz Nowego Orleanu jest wiele miast o
                  francuskiej nazwie. W wolnej chwili bede musiala przestudiowac etymologie tych
                  nazw.
                  ania
                • aluc Re: Luizjana 07.07.04, 17:03
                  aniadm napisała:

> Jak byłam mała, podobało mi sie Alabama jako imię, ale dla konia (w zyciu nie
                  > miałam konia) smile

w zamierzchłych czasach jeździłam na Alabamie smile)
                • gunka2 Re: Luizjana 10.12.04, 19:21
                  Wirginia (Virginia) pochodzy od "Virgin Mary" czyli NMP. Istnieje tez takie imie
                  kobiece o znaczeniu mniej wiecej: "dziewicza" lub "nalezaca do dziewicy Marii".
                  W tym stanie USA osadzali sie poczatkowo glownie katolicy i chcieli aby ich stan
                  wyroznial sie w sposob jednoznaczny spomiedzy morza protestanckich.
        • a_weasley Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 29.04.06, 10:17
          pejsaty napisał:

> indiaaa napisała:
          >
          > > 2. Nie powinno się nadawać imion:
          > >
          > > b. pochodzących od nazw geograficznych, np. Dakota, Eurazja, Korea, Malta.
          > >
          > > to z tej ustawy co tam ktos wyżej napisał a mi sie już spodobała Euroazja:
          > ))))
          >
          > ciekawe jakim cudem ludziom udaje sie zarejestrowac imiona typu magdalena (od
          > miejscowosci magdala) czy cyprian (czlowiek z cypru)? lapowkowicze czy co? smile

Każde imię w jakimś języku coś znaczy. No, prawie każde.
          Nie można nadać imienia będącego rzeczownikiem pospolitym (np. Zegar Kowalski
          raczej nie przejdzie), a przecież niektóre imiona są rzeczownikami pospolitymi,
          które utrwaliły się jako imiona - obcojęzycznymi (Marta, Urszula, Barbara), bądź
          polskimi (Róża, Jagoda).
    • mmaja1 Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 10:29

• pejsaty Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 10:43
        ja mysle, ze twoja kolezanka bylaby zachwycona tym watkiem. tyle ciekawych
        propozycji imion geograficznych tu padlo... w sam raz dla rodzenstwa malej
        indyjki (indianki?).
        ps co sadzicie o formie indonezja? wysublimowana czy staroswiecka? wink
        • edzioszka Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 10:46
          jeśli ma krzynę poczucia humoru - to z pewnością się zachwyci smile

Edyseja albo Edycja (jak kto woli)
        • indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 11:16
          pejsaty napisał:

> ja mysle, ze twoja kolezanka bylaby zachwycona tym watkiem. tyle ciekawych
          > propozycji imion geograficznych tu padlo... w sam raz dla rodzenstwa malej
          > indyjki (indianki?).
          > ps co sadzicie o formie indonezja? wysublimowana czy staroswiecka? wink

bardzo fajnie brzmi ale ja po przeczytaniu tego kodeksu dalej pozostaje przy
          Euroazjismile)))
      • indiaaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 11:15
        maja nie obrażaj się nikt tu się nie naśmiewa złośliwie ja już pisałam że imię
        to bardzo mi się podoba zresztą to widaćsmile)pozdrawiam
      • gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 08.07.04, 11:18
        Nie denerwuj się kochana, wątki w necie czesto zbaczają w zupełnie inną stronę.
        A jak ma na imię dziecko koleżanki - Indiana czy India? I po co pytasz, jak
        oceniamy imię, jeśli nie wkalkulowujesz tego, że imięmoże się nie podobać?
        Zresztę padło kilka pozytywnych opinii.
      • cynta Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 22.04.05, 07:03
        Nie denerwuj sie kochana, to przeciez tylko anonimowa zabawa. A widzialas co
        zrobily z imienia dla dziewczynki na "Sz"? co mialo pasowac do Szczepana
        bodajze? Po tym postanowilam tez sie wlaczyc...
        Prawde mowiac bez czytania wszystkiego myslalam ze chodzi o Indiana Jones,
        czyli imie dla chlopczyka...
        Smiejecie sie a te zabawne amerykance potrafia nazwac dzieci imionami miast np.
        Austin czy Dallas dla chlopca czy Paris dla dziewczynki. Z polskich miast to mi
        Bydgoszcz fajnie pasuje (Bydgosia) albo Mosina (Mosia) a dla blizniakow to
        koniecznie Gdansk i Gdynia....
    • driadea Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 11.07.04, 21:42
      Indiana? Ładnie, ale tylko do nazwiska Jones ;P
    • basia027 Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 11.12.04, 00:52
      nie podoba mi sie to imię.
    • marylkaa Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 22.04.05, 08:07
      nie
      • chuda_w-w Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 22.04.05, 21:09
        Indiany nie znam żadnej ale Indię owszem smile Jest Polką i ma 15 lat smile Ludzie z
        jej otoczenia uważają że to szalenie oryginalne imię wink i pozytywnie je
        odbierają. Mnie się głównie kojarzy z dziewczyną-murzynką, mam mieszane uczucia
        co do niego, z pewnością nie dałabym tak na imię swojej córce.
    • gaudencja Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 24.07.05, 18:29
      Sewilla. Znalazłam dziś w Rymucie Sewillę.
    • gaudencja Moskwa 21.12.05, 12:33
      - takie imię znalazłam ostatnio w Rymucie... Właścicielek sztuk jedna. Niezyt
      piękne moim zdaniem; a Wy jak uważacie?
      • martuszkaw Re: Moskwa 21.12.05, 13:04
        Moim zdaniem też nie powala swoim pięknem. M.

W sumie Konstancja mało kiedy wywołuje urbanistyczne konotacjewink, więc rzecz gustu

Pozdrawiam M.
    • gaudencja Pamfilia 02.03.06, 20:55
      Pamfilia to również kraina geograficzna.
      • shilla01 dakota 02.03.06, 21:30
        a Dakota ??

Pomijając .... India to moja czołówka
        • tucik Re: dakota 02.03.06, 21:52
          India to piesek Yorkshire mojej koleżankismile
    • herbarium Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 02.03.06, 22:18
      India, oprócz skojarzeń geograficznych - kojarzy mi się jeszcze z Indią Wilkes
      z "Przeminęło z wiatrem", czyli średnio sympatyczną osobą. Indiana - absolutnie
      nie.
      Natomiast Indira - owszem, owszem.
    • annajustyna To moze od razu INDIRA? 29.04.06, 10:21
      jw.
    • kayah73 Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 14.07.06, 03:37

Tu gdzie mieszkam jest to wzglednie popularne imie dla psow...
      • adziunia Re: Czy podoba Wam sie imie Indiana lub India? 07.08.06, 21:53
        India nawet zaczela mi sie podobac wink
        Moze ktos jeszcze odnalazl ciekawe geograficzne imiona big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.