marylkaa 07.07.04, 17:28 co myślicie o takich "roslinnych" imionach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 07.07.04, 17:36 Nie zapomnij o Moreli. Niestety ja nie jestem fanka tego typu imion. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka77 Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 07.07.04, 18:44 szczekuszka napisała: > Nie zapomnij o Moreli. a jest takie imie??? Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 07.07.04, 18:41 Nie rozumiem dlaczego tak wielu osobom nie podobają się imiona roslinne, ja znam Jagodę i Kalinę. Swoją córkę mogłabym nazwać Jagoda albo Róża( w koncu stare imiona powracaja do mody a Róża była kiedys popularna) Odpowiedz Link Zgłoś
princessjobaggy Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 14.12.04, 20:25 A ja znowu znam Pietruszke. Jak myslicie- chlopiec czy dziewczynka? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 07.07.04, 20:16 Przepadam za tego typu imionami Zwlaszcza Malina do mnie przemawia Jest takie slodkie Znam jedna mala Poziomke i Jasmine (od Jaśminu?) I doroslom juz Georginie emka + chyba Hanna Malina Odpowiedz Link Zgłoś
myszka77 Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 07.07.04, 21:17 magia napisała: > Znam jedna mala Poziomke poważnie? jest takie imie??? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 08.07.04, 21:21 nie wiem czy jest Poziomka, ale znajomej udalo sie zarejestrowac, wiec pewnie jakos uchodzi. m. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 08.07.04, 22:09 magia napisała: > nie wiem czy jest Poziomka, ale znajomej udalo sie zarejestrowac, wiec pewnie > jakos uchodzi. W Polsce?????? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 11.07.04, 20:50 Oj. Słodkie u bobaska, ale u dorosłej kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś
magical1 Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 15.12.04, 09:50 Mnie najbardziej podba się Jagoda i już wiem że napewno nazwę tak moją drugą córeczkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Róża, Narcyza 07.07.04, 20:53 - te imiona mi się podobają. Śliczne jest jeszcze imię "ogólniejsze" - Flora. Odpowiedz Link Zgłoś
princessjobaggy Re: Róża, Narcyza 14.12.04, 20:27 A moze od razu fauna? Albo tajga, tundra czy step? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Róża, Narcyza 15.12.04, 20:53 princessjobaggy napisała: > A moze od razu fauna? Albo tajga, tundra czy step? Nieee, no, bez żartów. Rozmawiamy tylko o istniejących imionach. A a propos Flory, polecam lekturę "Panienki z okienka". Klasyka, a jaka sympatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 07.07.04, 21:44 Pamiętam typowe Kwiatowe imiona w "Panu Kleksie". Pan Anemon Lewkonik miał 5 córek o ślicznych imionach: Róża, Piwonia, Hortensja, Rezeda i Dalia. Ich matka miała na imię Multiflora. Od czasu przeczytania tej książki, niezmiennie do tej pory podoba mi się szczególnie Rezeda. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 08.07.04, 01:10 ariana1 napisała: > miała na imię Multiflora. Od czasu przeczytania tej książki, niezmiennie do tej > > pory podoba mi się szczególnie Rezeda. Mi też się najbardziej podobała Rezeda -ale jako li tylko imię bajkowe. Na poważnie funkcjonuje jeszcze bodaj Hortensja, i to imię teżmi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 07.07.04, 22:03 Podoba mi się tylko Róża Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 08.07.04, 10:41 Ja ogolnie nie lubie takich imion. Jesli jeszcze kwaitowe toleruje (Roza, Jasmina) to owocowe absolutnie odpadaja. A Flora jest the best Ania Odpowiedz Link Zgłoś
erinaceus Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 08.07.04, 23:07 Ale to nie są "roślinne" imiona: Jagoda pochodzi od Jagi, która jest skrótem od Jadwigi lub Jagaty (gwarowa Agata) Kalina pochodzi z greki - kallimos - od kalos= piękny, dobry Malina - najpewniej od Magdaliny (wariant Magdaleny) Róża - rzeczywiście - od Rosy pozdrawiam aga, mama Kaliny Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 09.07.04, 15:20 Moze z pochodzenia nie sa, ale gdy slysze Malina widze czerowny owoc, podobnie gdy slysze Kalina widze drzewo. Przykro mi, tak mi sie kojarzy. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
magical1 Erinaceus mam pytanko ! 15.12.04, 09:53 Czy orientujesz się od jakiego imienia pochodzi Ida ? Szukałam w wielu imiennikach , ale nigdzie nie znalazłam. Dziękuję z góry.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Erinaceus mam pytanko ! 16.12.04, 20:05 To co znalazlam o tym imieniu : Ida Jest to imię pochodzenia germańskiego. Powstało bądź ze skrócenia biblijnego imienia Judyta, bądź jako imię proste, zawierające element id – praca. W mitologii germańskiej imieniem Idis zwały się wróżki-kapłanki. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 09.07.04, 09:49 Z tych imion podoba mi się Jagódka Kalina - odpada całkowicie. Róża i Malina - mogą być. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
ewanka Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 12.07.04, 11:32 Moja córeczka ma na imię Jagoda. W zdrobnieniu mówimy do niej Jagusia. Jeśli nie będzie jej się podobać to imię jak dorośnie, to może zawsze używać drugiego, bardziej popularnego - Małgorzata. E. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 12.07.04, 17:19 Dla mnie Jagódka i Kalinka to najpiękniejsze imiona dla dziewczynek. Takie wdzięczne, słodkie, dziewczęce . Jak będę miała córeczkę to będzie Jagódka, Kalinkę już mamy w rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
anirak1 Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 13.07.04, 12:25 Nie podobają mi się, nigdy nie nazwałabym tak swojej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 14.07.04, 08:46 Najbardziej podoba mi się Jaśminka. II m-ce Jagoda, reszta u mnie bez szans. PaPa Odpowiedz Link Zgłoś
brendastar Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 14.07.04, 12:50 marylkaa napisała: > co myślicie o takich "roslinnych" imionach? pyszne i wszystkie mi się podobają, szczególnie Kalina (a to ze względu na ogromną sympatię do Kaliny Jędrusik) Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 16.07.04, 21:21 Ogólnie nie lubię, ale dla Róży robię wyjątek. Chciałam tak dać córce na drugie imię, ale niestety - fatalnie łączy się z nazwiskiem. Moja prababcia była Róża. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaaaaa Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 17.07.04, 20:28 dosyć miłe ale nie chciałabym mieć tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica MALINA - Tak! 21.07.04, 11:24 przechodziłam okres uwielbiania dla tego imienia, miałam nadzieję, że moja chrzesnica bedzie tak miała na imie, ale wybrali dla niej Kalinę, tak więc Malina jest wolna i czeka na mnie... być może kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: MALINA - Tak! 21.07.04, 11:32 Róża i Jagoda mogą być. Kalina i Malina - nie. Zwłaszcza zdrobnienie Kalinka źle mi się kojarzy (kalinka maja) Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: właśnie znalazłam KaLLinę, ciekawe :-) n/t 21.07.04, 12:21 Cóż, tak własnie było u Sienkiewicza... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna251 Re: właśnie znalazłam KaLLinę, ciekawe :-) n/t 23.07.04, 10:43 Kalina.... Przepiękne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Kalina - Akwilina? 11.12.04, 19:37 W którejś z moich ksiażek twierdzą, ze Kałyna (Kalina) powstała niegdyś jako przekształcenie/zdrobnienie od Akwiliny, na gruncie bodaj języka ruskiego. Ciekawe, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
basia027 Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 12.12.04, 01:20 Kalina -najladniejsze imie z tych które tu podałas Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: Jagoda, Kalina, Malina, Róża 14.12.04, 17:58 Nieźle byłoby nadać takie imiona czterem córkom Nie podoba mi się tylko Róża, pozostałe są bardzo ładne. Zetknęłam się w życiu z Kaliną i Maliną - obydwie urodzone na początku lat 70-tych ubiegłego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś