milda2012 23.11.12, 18:05 Jesteśmy polsko-angielską rodziną, mamy córkę Fionę. Niedługo urodzi się jej siostra. Szukamy imienia, które będzie podobnie brzmiało po polsku i angielsku, chętnie twardszego z g, h, j, n. Odpadają wszelkie popularne typu Oliwia, Wiktoria oraz typowo miękkie jak Liliana, Julia. Może macie jeszcze jakieś inne propozycje oprócz tych wypisanych w temacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 23.11.12, 18:52 Freja mi się nie podoba. Brzmi nieco jak "breja" i w ogóle chyba po angielsku to by z niej jakąś "Fredżę" zrobili, nie? To samo z Gają. Szukałabym jednak imion, w których wymowa jest mniej więcej taka sama. Ewa z kolej jest dla mnie zbyt zwyczajna przy Fionie. Adela, Afra, Aida, Areta, Celia, Diana (choć nie wiem, czy nie jest zbyt podobna do Fiony), Eryka, Emma, Flawia, Fabia, Gloria, Klara, Linda, Maura (to moja pierwsza myśl!) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 23.11.12, 18:55 Może Flora, Aurora? Popieram Maurę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 24.11.12, 12:19 O, no no - Aurorę tez bardzo popieram. O Florze tez myślałam, ale dla mnie chyba jednak zbyt podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 23.11.12, 19:16 Moje propozycje to: Abigail Adamina Adrianna Alberta Alfreda Amanda Antonia Augusta Aurora Barbara Carmen Daniela Diana Edwina Znalazłam je tu: tiny.pl/hk4hm Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 24.11.12, 18:42 gaudencja napisała: > Moje propozycje to: > Abigail [...] ...jeszcze: Eugenia Eulalia Flora (już była) Gemma Helena Joanna Jordana Julianna Kasandra Laura Leona ...może jeszcze później cos podrzucę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 24.11.12, 19:54 ...Marianna Miranda Nina Norma Roberta Serena Stella Tamara Wanda Wilhelmina Zoe Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte-york Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 24.11.12, 10:24 Ja bym dała Ewa lub Agata. Pisownia do uzgodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte-york Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 24.11.12, 10:26 Waleria też bylaby uniwersalna i pięknie brzmi po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 24.11.12, 12:15 Freja od razu przywodzi mi na myśl fleję, niestety. Bardzo podoba mi się Gaja, ale nie byłaby czytana przez 'dż'? Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 24.11.12, 12:50 Mnie osobisćie spodobały się dwa typy wskazane już wcześniej przez dziewczyny: Gloria Waleria Oba imiona pasują bardzo do imienia Fiona - choc jak myslę o Fionie na prowadzenie wsyuwa się Gloria Gaja- jest jak na mój gust zbyt "łagodna" i miękka, Ewa - jakoś przy Fionie taka zwyczajna, a Freja- hmmm w sumie nawet mi się podoba to imię, Dodam jeszcze jedno z moich ulubionych( tak wiem że to zdrobnienie- ale funkcjonuje od dawna jako pełne imię) Greta Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 24.11.12, 21:02 Freya jest ładna. Eva też. W Waszym przypadku zdecydowałabym się na taką pisownię, bo inaczej będziecie wiecznie poprawiać, że nie Fredża albo Juła. Przyszła mi jeszcze do głowy Hanna(h), Alicja/Alicia, Laura, Helen(a), Emma, Erin, Amber, Sara(h). Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 26.11.12, 19:42 jeszcze nie padła Melania, Berenika, Dagmara, Noemi Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 27.11.12, 18:13 Podoba mi się Gaja. Bardzo Moze pasowalaby rowniez Lea? Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Freja, Gaja, Ewa? - siostra Fiony. 12.02.13, 23:55 Dla siostry Fiony, pasuję imię Flora lub Gloria Odpowiedz Link Zgłoś