ksiezna_pani1 28.11.12, 16:25 Kolejne imię z mojego drzewa genologicznego Jeśli się nie mylę, to Pompejanna jest rozbudowaną wersją Pompei, która jest żeńską formą Pompejusza. Co myślicie o tym imieniu? Pompejanna bardzo mi się podoba, ale raczej nie wykorzystam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Pompejanna 28.11.12, 17:14 Nie podoba mi się. Jakaś taka "nadmuchana" Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pompejanna 28.11.12, 17:17 Wg mnie jest brzydkie. Pompeja byłaby lepsza brzmieniowo, ale znowu zbyt jednoznaczna znaczeniowo. Miałaś Pompejannę w rodzinie? To ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Pompejanna 28.11.12, 18:00 dalenia napisała: > Wg mnie jest brzydkie. Pompeja byłaby lepsza brzmieniowo, ale znowu zbyt jednoz > naczna znaczeniowo. Miałaś Pompejannę w rodzinie? To ciekawe Tak. Przecież napisałam, że to imię z mojego drzewa Ciekawa historia: urodziła się jako Pompeiana, a zamarła jako Pompejanna. Miała siostrę Fabriziane/Fabriciane (Fabrycjan(n)ę), Ludovice (wiadomo - Ludwika), Marzie (umarła jako ... Kazimiera) i Antonię (?). Ta cała gromadka została przygarnięta przez mojego krewnego (Polaka) i chyba wtedy ich imiona zostały spolszczone (w przypadku 3 pierwszych) i zmienione (w przypadku Marzi/Kazimiery). Pompejanna i Fabrycjanna wyszły za mąż za innych moich krewnych, którzy byli braćmi. Marzia/Kazimiera także została żoną Polaka. Antonia zmarła bardzo młodo. Natomiast nie wiem, co stało się z Ludwiką. Podobno były one córkami albo urzędnika niskiego szczebla, albo żołnierza; nie wiadomo też, kiedy dołączyły do rodziny. Ja ich historię (a raczej małą część) znam dzięki kuzynowi mojej babci, bo to on zajmuje się historią rodzinną. -- "Gdyby nie było cierpienia, człowiek nie znałby swych granic, nie znałby siebie." Lew Tołstoj. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia OT 28.11.12, 18:29 Ale rewelacja!! Ja sama chciałam się kiedyś zająć moim drzewem, ale nie wiem od czego mam zacząć i jakoś tak nie mogę się zebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: OT 28.11.12, 18:34 Daleniu, zaczyna się od rozmowy z najstarszą gadułą w rodzinie A potem to już leci. Gwarantuje, że jak zaczniesz, to nigdy nie skończysz Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: OT 28.11.12, 18:44 olianka napisała: Gwarantuje, że jak zaczniesz, to nigdy nie skończysz Zgadzam się Z mojej śp. babci była niezła gaduła jak zaczęła, nie mogła skończyć. Nie pamiętała wydarzeń z poprzedniego dnia/tygodnia, ale dokładnie pamiętała co wydarzyło się w 1930, a miała wtedy 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: OT 28.11.12, 18:57 Eee, no niby tak, ale mnie się nie chce kurde A tak w sumie, to mam kilka zasłyszanych historii czy to od siostry mojej prababci, czy to od mojego pradziadka (który z imienia i nazwiska wymienia swoich kolegów z podstawówki; a ja nawet swoich nie pamiętam ); baaa .... ja nawet mam spore dojścia przy księgach parafialnych, które są mi udostępniane, jak tylko przyjdę - ale na co mi to wszystko, jak brakuje mi porządnego kopa w tyłek? Chyba zwerbuję kogoś do pomocy, co bym sama nie musiała wszystkiego ogarniać Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: OT 28.11.12, 19:10 dalenia napisała: ale na co mi to wszystko, jak brakuje mi porządnego kopa w tyłek? Proś a będzie Ci dane Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: OT 28.11.12, 19:46 Daleniu, jeśli masz dostep do ksiąg parafialnych to tylko iść i spisywać. Ja, aby dowiedzieć się czegoś o moich przodkach, musiałabym jechać na Ukrainę oraz do Filadelfii - więc mam trochę gorzej... A bardzo chciałabym stworzyć drzewo genealogiczne mojej rodziny. Teraz mam tylko tyle, ile pamięta moja babcia, czyli wiadomości o prapradziadku... i na tym się niestety kończy Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: OT 28.11.12, 18:36 Życzę powodzenia a przede wszystkim wytrwałości! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pompejanna 28.11.12, 17:29 Powiedziałabym raczej, że to żeński odpowiednik Pompejana. Z kolei Pompejana jako imię kobiece zostało utrwalone np. tu. Myślę, że gdybym miala Pompejannę w rodzinie, starałabym się ją wykorzystac. Jednak bez nawiązań rodzinnych nie zdecydowałabym się na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Pompejanna 28.11.12, 17:32 gaudencja napisała: > Powiedziałabym raczej, że to żeński odpowiednik Pompejana. Z kolei Pompejana jako imię k > obiece zostało utrwalone np. tu. Nie wiedziałam, że istnieje też Pompejan Swoją drogą, imię godnę uwagi Dziękuje za informację! > Myślę, że gdybym miala Pompejannę w rodzinie, starałabym się ją wykorzystac. Je > dnak bez nawiązań rodzinnych nie zdecydowałabym się na nią. > Chciałabym ją wykorzystać (brzmi dwuznacznie ) , ale "nakręciłam" się na inne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Koncówka "usz" i "an". 28.11.12, 18:13 Odnoście końcówek "usz" i "an". Imiona zakończone na "usz" zostały utworzone od nazw rodów, a imiona z końcówką "an" tłumaczy się jako "należący do (rodu)...", tak czy coś pokręciłam? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Pompejanna 28.11.12, 19:41 Nie pdooba mi się. Jest taka... "napompowana". Odpowiedz Link Zgłoś