ksiezna_pani1 07.12.12, 21:47 Co myślicie o imieniu Protazja? Lubie to imię, ale córki tak nie nazwę. Protazja — imię żeńskie pochodzenia greckiego, żeński odpowiednik imienia Protazy, które powstało na gruncie jęz. greckiego jako spieszczona forma imion dwuczłonowych typu Prōtarchos. Protagoras, Prōtogenēs itp. – pierwszy człon, prōtos, oznacza "pierwsza, przednia"; inni natomiast wywodzą to imię od gr. imienia Προτασιος (Prōtasios), pochodzącego od προτασσω – "umieszczam, stawiam na czele" Imieniny obchodzi 19 grudnia. Do 1994 roku to imię nie miało nadań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Protazja 07.12.12, 22:15 Przeczytalam proteza, chyba zmeczona jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Protazja 08.12.12, 09:50 Niestety, zbyt oczywiste konotacje z rzeczownikiem pospolitym Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Protazja 08.12.12, 10:44 niestety i ja mam skojarzenie z protezą...a z kolei końcówka -azja- jakoś mnie ciągnie w kierunku eutanazja, maomazja itp Odpowiedz Link Zgłoś
bociannakominie Re: Protazja 23.12.12, 16:24 Gaudencjo, nie wierzę! Księżno, kiedy widzę w tytule wątku jakieś udziwnione (sic!) imię, od razu wiem, że to Ty Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Protazja 23.12.12, 16:38 Ależ czemu? Jestem już z nim osłuchana i naprawdę bardzo mi się podoba. Spokojnie mogłabym tak nazwać córkę, gdyby nie to, że ze 20 innych imion podoba mi się jeszcze bardziej (ale Protazja jest w grupie plasującej się tylko ciut poniżej tamtych). Poza tym przed Księżną to ja zakładałam takie wątki, tylko że to było jakieś 8(?) lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Protazja 23.12.12, 17:36 bociannakominie napisał(a): > Gaudencjo, nie wierzę! > > Nie rozumiem, co w tym jest dziwnego? > Księżno, kiedy widzę w tytule wątku jakieś udziwnione (sic!) imię, od razu wiem > , że to Ty Muszę wspomnieć o tym, że 90% nowych wątków jest mojego autorstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Protazja 09.12.12, 13:43 Chyba nie jestem oryginalna - kojarzy mi się z protezą tylko i wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Protazja 16.12.12, 17:05 Mi też za bardzo kojarzy się z protezą . Ostatnio znalazłam osobę o imieniu Protazja przeglądając wirtualny cmentarz .Żyła w latach 1901-1982. Odpowiedz Link Zgłoś