07.12.12, 21:47
Co myślicie o imieniu Protazja? Lubie to imię, ale córki tak nie nazwę.
Protazja — imię żeńskie pochodzenia greckiego, żeński odpowiednik imienia Protazy, które powstało na gruncie jęz. greckiego jako spieszczona forma imion dwuczłonowych typu Prōtarchos. Protagoras, Prōtogenēs itp. – pierwszy człon, prōtos, oznacza "pierwsza, przednia"; inni natomiast wywodzą to imię od gr. imienia Προτασιος (Prōtasios), pochodzącego od προτασσω – "umieszczam, stawiam na czele"
Imieniny obchodzi 19 grudnia.
Do 1994 roku to imię nie miało nadań.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Protazja 07.12.12, 22:15
      Przeczytalam proteza, chyba zmeczona jestem...
    • eo_wina Re: Protazja 08.12.12, 09:50
      Niestety, zbyt oczywiste konotacje z rzeczownikiem pospolitym sad
      • arricia_louv Re: Protazja 08.12.12, 10:44
        niestety i ja mam skojarzenie z protezą...a z kolei końcówka -azja- jakoś mnie ciągnie w kierunku eutanazja, maomazja itptongue_out
    • gaudencja Re: Protazja 08.12.12, 16:48
      Podoba mi się to imię.
      • bociannakominie Re: Protazja 23.12.12, 16:24
        Gaudencjo, nie wierzę!
        smile

Księżno, kiedy widzę w tytule wątku jakieś udziwnione (sic!) imię, od razu wiem, że to Ty smile
        • gaudencja Re: Protazja 23.12.12, 16:38
          Ależ czemu? Jestem już z nim osłuchana i naprawdę bardzo mi się podoba. Spokojnie mogłabym tak nazwać córkę, gdyby nie to, że ze 20 innych imion podoba mi się jeszcze bardziej (ale Protazja jest w grupie plasującej się tylko ciut poniżej tamtych).

Poza tym przed Księżną to ja zakładałam takie wątki, tylko że to było jakieś 8(?) lat temu.
        • ksiezna_pani1 Re: Protazja 23.12.12, 17:36
          bociannakominie napisał(a):

> Gaudencjo, nie wierzę!
          > smile
          >

Nie rozumiem, co w tym jest dziwnego?

> Księżno, kiedy widzę w tytule wątku jakieś udziwnione (sic!) imię, od razu wiem
          > , że to Ty smile

Muszę wspomnieć o tym, że 90% nowych wątków jest mojego autorstwa. smile
    • dalenia Re: Protazja 09.12.12, 13:43
      Chyba nie jestem oryginalna - kojarzy mi się z protezą tylko i wyłącznie.
    • florianne Re: Protazja 16.12.12, 17:05
      Mi też za bardzo kojarzy się z protezą .
      Ostatnio znalazłam osobę o imieniu Protazja przeglądając wirtualny cmentarz .Żyła w latach 1901-1982.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.