ksiezna_pani1 27.01.13, 13:15 Co powiecie na temat tego imienia? Niestanka – staropolskie imię żeńskie, złożone z dwóch członów: nie- (negacja) i -stanka ("stać"). Mogło powstać przez negację imion z pierwszym członem Stani- albo pochodzić od imienia Nestor (w staropolszczyźnie Nieścior)[1]. Imię to zostało odnotowane w dawnych dokumentach w 1265 roku[2]. Męski odpowiednik: Niestek. Niestanka imieniny obchodzi 7 kwietnia. W XX wieku nie niała nadań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eo_wina Re: Niestanka 27.01.13, 14:07 Kurcze, jakos tak bardzo brzydko mi sie kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Niestanka 27.01.13, 14:53 Y, mnie chyba tak samo jak i Tobie, Eo_wino Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niestanka 27.01.13, 17:19 Myślę, że to imie może być interpretowane jako całkowite przeciwieństwo znaczeniowe imienia Potencjana. Zbyt źle życzące, żeby je nadać dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Niestanka 27.01.13, 19:54 A jakby tak byly blizniaczki? Niestanka i Potencjana? Ale hardcore Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Niestanka 28.01.13, 17:38 Zupełnie nie skojarzyłam tak, jak przedmówczynie. Brzmieniowo ładne, ale nie miałabym odwagi nadać. Po stokroć ładniejsze od Potencjany. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niestanka 28.01.13, 23:12 Myślę, że jeśli nawet u nas na forum większość miała tego typu skojarzenia, to raczej nie jest to imię w tej chwil bezpieczne społecznie. Kultura jest bardzo obecnie przesycona tematyką seksualną i stąd niestety powszechnosć tego typu, mało eleganckich, ale silniejszych od nas skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Niestanka 28.01.13, 23:40 Na marginesie: zapytałam z ciekawości, a nie dlatego, że planuje kiedyś nazwać tak dziecko (nie planuję), bo mam identyczne skojarzenia jak Wy. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Niestanka 29.01.13, 09:00 A jak konkretnie Wam się to imię kojarzy? Bo mi się nie kojarzy... Może być na gazetowego, jeśli to coś nie nadaje się do napisania wprost na forum Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Niestanka 29.01.13, 16:40 Mi akurat brzmieniowo kojarzy się z przystankiem Odpowiedz Link Zgłoś
stara.kociara Re: Niestanka 31.01.13, 00:14 Z tym, co stać czasem powinno w celu choćby prokreacyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Niestanka 07.09.23, 10:43 Nie mam takich skojarzen. Dla mnie jest negacja tego samego czlonu co Stanislaw. Uwielbiam jej brzmienie Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Niestanka 07.09.23, 12:18 W brzmieniu również bardzo mi się podoba. Poza tym lubię imiona na N. Widzę mnóstwo przyjemnych zdrobnień, a imię jest bardzo oryginalne i nadzwyczajnie rzadkie. Jak się je wypowie, to można mieć wrażenie, że jest to przystanek, na którym się nie staje, chyba, że na żądanie. Pomijam tutaj niecenzuralne skojarzenia, bo nie wypada mi o tym pisać jako nastolatce. Nie wiem też, czy imię z negacją nie wpłynie ujemnie, bo niby posiadało to znaczenie ochronne wcześniej, a teraz ludzka energetyka jest odmienna i może zadziałać negatywnie wypowiadane na głos i przypisane do danej osoby jako 1 imię. Niestanka może mieć niestandardowe ujęcie - oznaczać albo kogoś w opozycji do Stanisławy albo niezatrzymaną życiowo, aktywną ale też nie stojącą na wysokości działania, nie działającą. Podobne wątpliwości miałam kiedyś z imieniem Niedziela. Gaudencja wypowiedziała się krytycznie o tym imieniu wówczas, wskazując na pominięty przede mnie element. I Niestanka, i Niedziela bardzo mi spodobały brzmieniowo, jednak wątpliwości zostały. Może kiedyś całkiem się przekonam. Poza tym aspektem jestem jak najbardziej za i gorąco polecam właśnie to imię. Przykłady zdrobnień: Niestania, Stania, Stanka, Stasia, Staszka, Stana, Niesia, Niestka, Niena, Nitka, Nesta, Nieszka, Meszka( jak w Agnieszka), Nessa, Tania, Tanka, Ninia, Ninka, Nienka, Nenka, Nena, Nisa, Nisanka, Niesza, Nisana, Nienia, Niesa, Nieta, Nita, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Niestanka 07.09.23, 12:19 Przeze mnie* Mam nadzieję, że Niestanka ma tutaj albo znajdzie za niedługo swoje grono zwolenniczek Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Niestanka 07.09.23, 16:03 Bardzo mi się podoba, IMO skoro Stanisław nie budzi skojarzeń wiadomej natury, to Niestanka też nie powinna. Gorzej np. ze Stoigniewem Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Niestanka 07.09.23, 18:58 Heh Mnie Niestanka kojarzy się jeszcze z mieszanką i Kasztanką brzmieniowo, i odwrotnością stójki na rowerze, czyli teoretyczną 'niestanką'. To też jest dobry, nowoczesny termin zastępujący wulgaryzmy - np. zamiast : 'Co u Ciebie? U mnie świetnie, a u Ciebie? - Bywało lepiej, teraz powakacyjna niestanka' Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Niestanka 07.09.23, 18:37 Ja mam takie skojarzenia, jak większość osób wypowiadających się w tym wątku i dlatego odradzalabym to imię. Stanisław to IMO inny kaliber i większość osób nie ma z tym imieniem skojarzeń natury seksualnej. Odpowiedz Link Zgłoś