ksiezna_pani1 02.02.13, 21:24 Postanowiłam zapytać Was o jeszcze jedno imię. Od pewnego czasu chodzi za mną imię dziewczyny/nimfy z ballady A. Mickiewicza i nie chce się odczepić . Co myślicie o tym imieniu i czy przeszłoby w USC? W sumie można zarejestrować: Balladynę, Kordiana (wiem, że ojcem tych dwóch imion był Juliusz Słowacki) i jeszcze kilka innych literackich imion, więc myślę, że powinni zgodzić się na Świteziankę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Świtezianka 02.02.13, 22:16 Wyjątkowo niezgrabne wg mnie. A co do rejestracji, to sama nie wiem - faktycznie niby Kordianów rejestrują, więc i Świtezianki powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Świtezianka 02.02.13, 22:21 dalenia napisała: > Wyjątkowo niezgrabne wg mnie. Zadam może głupie i niestosowne pytanie, ale dlaczego tak uważasz? Pytam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Świtezianka 03.02.13, 00:40 Hm, nie wiem Chyba ciężko mi to jakoś zrozumiale wytłumaczyć. Jest za bardzo świszcząca, na początu "ś", potem "wi" i jeszcze "zia". I ta "-tezianka" jakoś tak jakby zdrobnieniowo brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Świtezianka 03.02.13, 11:52 Mi się Świtezianka podoba. Ale nosicielka musiałaby być ładna, zgrabna i w miarę inteligentna. Inaczej w moim odczuciu pojawiłby się duży zgrzyt. Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: Świtezianka 03.02.13, 12:01 Jako imię dziecka dość niebezpieczna propozycja wg mnie, już nawet nie chodzi o brzmienie czy balladę Mickiewicza, skąd to imię pochodzi, ale o to, że obecnie jest dosyć mocno marketingowo wykorzystane. Jest woda mineralna Świtezianka, pewnie tysiące pensjonatów o tej nazwie itd i kto wie co jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Świtezianka 05.02.13, 21:05 Świtezianka to IMO nie imię, a określenie odmiejscowe. To tak jakby nazwać córkę "warszawianka" albo "oświęcimianka". Odpowiedz Link Zgłoś