Dodaj do ulubionych

Świtezianka

02.02.13, 21:24
Postanowiłam zapytać Was o jeszcze jedno imię. Od pewnego czasu chodzi za mną imię dziewczyny/nimfy z ballady A. Mickiewicza i nie chce się odczepić wink . Co myślicie o tym imieniu i czy przeszłoby w USC? W sumie można zarejestrować: Balladynę, Kordiana (wiem, że ojcem tych dwóch imion był Juliusz Słowacki) i jeszcze kilka innych literackich imion, więc myślę, że powinni zgodzić się na Świteziankę...
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Świtezianka 02.02.13, 22:16
      Wyjątkowo niezgrabne wg mnie. A co do rejestracji, to sama nie wiem - faktycznie niby Kordianów rejestrują, więc i Świtezianki powinni.
      • ksiezna_pani1 Re: Świtezianka 02.02.13, 22:21
        dalenia napisała:

> Wyjątkowo niezgrabne wg mnie.

Zadam może głupie i niestosowne pytanie, ale dlaczego tak uważasz? Pytam z ciekawości. smile
        • dalenia Re: Świtezianka 03.02.13, 00:40
          Hm, nie wiem big_grin Chyba ciężko mi to jakoś zrozumiale wytłumaczyć. Jest za bardzo świszcząca, na początu "ś", potem "wi" i jeszcze "zia". I ta "-tezianka" jakoś tak jakby zdrobnieniowo brzmi.
          • ksiezna_pani1 Re: Świtezianka 03.02.13, 10:57
            Rozumiem. smile
    • niwius Re: Świtezianka 03.02.13, 11:52
      Mi się Świtezianka podoba. Ale nosicielka musiałaby być ładna, zgrabna i w miarę inteligentna. Inaczej w moim odczuciu pojawiłby się duży zgrzyt.
      • rurek00 Re: Świtezianka 03.02.13, 12:01
        Jako imię dziecka dość niebezpieczna propozycja wg mnie, już nawet nie chodzi o brzmienie czy balladę Mickiewicza, skąd to imię pochodzi, ale o to, że obecnie jest dosyć mocno marketingowo wykorzystane. Jest woda mineralna Świtezianka, pewnie tysiące pensjonatów o tej nazwie itd i kto wie co jeszcze.
    • florianne Re: Świtezianka 03.02.13, 12:06
      Niezbyt mi się podoba .
    • gaudencja Re: Świtezianka 05.02.13, 21:05
      Świtezianka to IMO nie imię, a określenie odmiejscowe. To tak jakby nazwać córkę "warszawianka" albo "oświęcimianka".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.