lunatica 21.07.04, 11:09 czy któreś z tych imion przejdzie w Polsce w USC? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Mada,Mia,Malkolm,Magnus - jak myslicie, 21.07.04, 11:26 Myślę, że tak, tylko po co Rozumiem jeszcze jako tako Mię, tyle że po polsku wymawia się Mija, co jest świetną pożywką dla żartów w rodzaju "A kogo pani Mija?" Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica sprawdziłam 21.07.04, 11:31 Malkolm i Magnus - funkcjonują bez problemu. Po co? Po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: sprawdziłam 21.07.04, 11:39 lunatica napisała: > Malkolm i Magnus - funkcjonują bez problemu. > Po co? > Po prostu... Ja też sprawdziłam (wcześniej), wszystkie maja przynajmniej jednego "nosiciela" w Polsce, ale są bardzo nieliczne (po kilka osób). Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: sprawdziłam 21.07.04, 12:44 Co kto lubi... Tylko ja bym nie ryzykowala z ta Madą. Dzieci beda krzyczec Mada-Pomada. Nie wiem jakos zle mi sie kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: sprawdziłam 21.07.04, 12:52 Przede wszystkim wygląda jak skrót albo zdrobnienie - od Magdaleny na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica które z dzieci wie co to POMADA 21.07.04, 13:04 w dzisiejszych czasach? chyba, że im mądry rodzic podpowie... ale to już zupełnie inna para kaloszy Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: które z dzieci wie co to POMADA 21.07.04, 13:28 lunatica napisała: > w dzisiejszych czasach? chyba, że im mądry rodzic podpowie... ale to już > zupełnie inna para kaloszy Nie wiem gdzie to czytalam, ale to wlasnie dorosli zwracaja uwage pociechom, ze imie ich kolegow jest dziwne. Jak mam kontakt z dziecmi, to raczej, jak dziecko mowi o imionach kolegow, to mimo iz mam w glowie skojarzenia, nie zdradzam ich, bo malce bardzo szybko to podchwytuja. Odpowiedz Link Zgłoś
zossia Re: sprawdziłam 21.07.04, 16:40 szczekuszka napisała: > Co kto lubi... > Tylko ja bym nie ryzykowala z ta Madą. Dzieci beda krzyczec Mada-Pomada. Nie > wiem jakos zle mi sie kojarzy... W wielu wypowiedziach powtarza sie stwierdzenie, ze imię jest złe, bo dzieci bedą krzyczeć, przezywać itd. Nie wiem jakie wy macie mroczne wspomnienia z dzieciństwa, ale ja nigdy nie spotkałam się z wypadkiem przezywania i przeinaczania czyjegoś imienia. Przecież nawet na Anie można wołać Ania-Frania, Ania -bania. Czy to jest powód, żeby nie nazywać tak dziecka? Każde z zaproponowanych tutaj imion jest dla mnie straszne, a Malkolm rozwala najbardziej DDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: dlaczego straszne? 21.07.04, 18:50 Mnie też jakoś nie leżą, chociaz może nie użyłabym słowa "straszne". Magnus faktycznie kojarzy się głównie z lodami Magnum, w dalszej kolejności z bronią palną - żadne skojarzenie mnie akurat nie odpowiada. Malkolm jest trudno wymawialny, chyba bardziej przystosowany do twardszego, angielskiego 'l'. Poza tym jedno i drugie brzmią mi w Polsce jakoś "obco". Mia jest za krótka, wygląda jak skrót nie wiadomo od czego, głupio się kojarzy (mijać). Też brzmi obco. Mada to dla mnie w ogóle nie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dlaczego straszne? 21.07.04, 21:29 W całości popieram zdanie anidm, tylko tym razem nie chciałam się wychylać. Malkolm byłby dla mnie męskim odpowiednikiem Nikoli czy Miszeli - z tego powodu zdecydowanie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś