23.03.13, 21:22
Już od dawna planowałam zapytać Was o to imię, ale albo zapominałam, albo wolałam zapytać o inne. A więc teraz pytam Was, co myślicie o tym imieniu? Kiedyś Safira było dla mnie nieco pretensjonalna, ale niedawno zaczęłam się do niej przekonywać. Córki tak nie nazwę, gdyż obawiam się, że ludzi z uporem maniaka dodawaliby "z". Swoją drogą, Szafira wg mnie brzmi dużo lepiej, niż Safira; ciekawa jestem, czy Szafira przeszłaby w USC.
Safira - imię żeńskie pochodzenia egipskiego. Może być inną formą imion Zefira czy Zefiryna - od przekształcenia nazwy Saphira - Sephira - Sephirine. Imieniny obchodzi: 26 sierpnia. Do 1994 roku odnotowano tylko 2 Safiry.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Safira 24.03.13, 07:35
      Safira taka sobie, Szafira rzeczywiście brzmi lepiej.
    • monaliss Re: Safira 24.03.13, 11:58
      Masz rację, "zet' ciśnie się na zęby smile
      Imię istotnie zwiewne, kojarzy mi się z zefirkiem... Szafira trochę do Shakira też podobne w brzmieniu. Dziecka bym nie nazwała ale np. papuga Szafira ? smile
      pozdrawiam
    • dalenia Re: Safira 24.03.13, 13:31
      Mnie się podoba - w życiu bym nie chciała z niej zrobić "Szafiry" i jakoś nie sądzę, że ludzie by chcieli. Swojej córki tak nie nazwę, bo dla mnie jednak brzmi zbyt arabsko.
      • dalenia Re: Safira 24.03.13, 13:32
        O, widzę, że moje poprzedniczki podzielają Twoje zdanie o Szafirze wink No cóż - dla mnie nadal Safira brzmi dość naturalnie i nie czuję jakiejś potrzeby wstawiania tam "z".
    • gaudencja Re: Safira 24.03.13, 14:54
      Nie bardzo mi się podoba to imię.
    • niwius Re: Safira 24.03.13, 15:18
      Zefira umiarkowanie mi się podoba. Szafira kojarzy mi się z jakimś szafiarskim blogiem, a Safira z raczej średnią powieścią fantasy i jej kiepską ekranizacją.
    • milamala Re: Safira 24.03.13, 21:39
      Ladne.
      • uwierz_mirando Re: Safira 25.03.13, 00:50
        Moim zdaniem Safira brzmi bardzo ładnie, nie ciśnie mi się tam 'z'.
    • florianne Re: Safira 26.03.13, 16:34
      Coś mi w tym imieniu nie pasuje .Tylko nie umiem określić,co konkretnie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.