mel09 19.04.13, 09:21 Witam, Za jakiś czas powiększy nam się rodzina i z mężem zastanawiamy się nad imieniem. Jeszcze nie znamy płci, ale większy problem mamy z wyborem imienia dla kolejnej córki. Myśleliśmy o takich imionach jak Laura, Letycja, Idalia, Kornelia, Noelia, Emma, Konstancja (mąż). Nasza córka Melisa uparła się na Lilię ( nie Liliannę). Jak macie jakieś propozycje to będziemy wdzięczni Dodam tylko, że Mięta i Rumianek odpadają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luska.s Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 10:08 Laura - bardzo ladne Letycja - jak dla mnie troche pretensjonalne, kojarzy mi się z brazylijska telenowelą Idalia- nie jest zle ale też do konca mnie nie przekonuje Kornelia - ok Noelia- pierwsze słyszę, dla mnie troche zbyt wymyślne Emma - jak dla mnie super Konstancja - nie podoba mi się, ciężkie do wymawiania a ładnego zdrobnienia brak, bo Kostka wgl mi się nie podoba Lilia - też ładne Osobiście wybrałabym Emmę lub Laurę, chociaż wasza córka ma oryginalne imię więc zdecydowanie stawiam na Emmę. Odpowiedz Link Zgłoś
mel09 Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 10:15 Dziękuję za opinię Noelia sama ostatnio na forum wyczytałam, wcześniej też o tym imieniu nie słyszałam. Konstancja też do mnie nie przemawia, to mąż ostatnio ją coraz częściej proponuje. Emma bardzo nam się podoba tylko nie wiem jak można by było je zdrabniać ładnie. Jeśli macie propozycje innych imion to z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 10:24 Wszystkie propozycje są dobre, odrzuciłabym jednak Lilię i Letycję. Fajny zestaw to moim zdaniem Idalia i Melisa - nie szukałabym dalej (chyba, że nie pasuje do nazwiska) ewentualnie Noelia i Melisa. Priorytetem jest jednak nazwisko bo wato je dopasować do imienia. Inne propozycje: Laurencja, Anastazja, Jaśmina, Stella, Gloria Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 11:59 Pierwsza myśl - Emma! Podoba mi się też Noelia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 12:02 Lilia nie, ale może Lilla? Z Twoch propozycji podoba mi się Letycja, Noelia i Konstancja. A co powiesz na Lawinię? Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 12:25 A tak z ciekawości - jeśli będzie syn, to jakie imię nadacie? Bo z tekstu wynika, że problem jest z imieniem dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś
zum.zum.zone Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 12:50 Bardzo ladne imiona. Odrzucilabym Lilie (za roslinnie). Z pozostalych najbardziej podoba mi sie Emma. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 13:14 Zrezygnowałabym z Lilii i innych kwiatowych imion, właśnie żeby uniknąć efektu Melisy i Rumianku . Z Waszych propozycji bardzo podoba mi się Idalia. Nie szukałabym już dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 15:36 Popieram Letycję! Albo Idalię. Podoba mi się także Lilia, Emma i Konstancja, ale nie wiem, czy nie są zbyt osłuchane przy Melisie. Laura i Kornelia są wg mnie zbyt popularne, a Noelia wydaje mi się dość pretensjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka1980 Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 16:07 Noelia i Idalia mi najbardziej pasują do Melisy Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 16:29 Najbardziej podoba mi się Idalia,potem Emma . Od siebie dorzucę Stellę i Esterę . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 19:43 Witaj! Podobają mi się Laura, Letycja, Idalia, Kornelia, Konstancja i ew. Lilla (nie Lilia ani Liliana). Odpowiedz Link Zgłoś
mel09 Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 21:14 Dziękuję za Wasze propozycje Z tego co widzę to najwięcej pozytywnych opinii zebrała Idalia. Dla mnie też chyba najlepiej ona pasuje, ale mąż nie do końca jest przekonany. Za to bardzo spodobała mu się Wasza propozycja Stelli choć mnie nie do końca przekonuje zdrobnienie np. Stelka. W dodatku najchętniej jednak nadałabym imię trzysylabowe. Co do imienia dla synka to dylematu nie ma chyba dlatego, że mamy ogromne przeczucie, że będzie dziewczynka Choć za pierwszym razem, było przeczucie na chłopca i była niespodzianka Wtedy zaklepanym imieniem był Kryspin więc całkiem możliwe, że zostałoby na tym Ale za męskie propozycję z Waszej strony też będę wdzięczna oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
mel09 Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 21:36 A i jeszcze zapomniałam o jednym imieniu, które też rozważaliśmy - Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Rodzeństwo dla Melisy 19.04.13, 22:10 Do Melisy (mało popularnej) moim zdaniem Rozalia jest zbyt zwyczajna, a dodatkowo zestaw mocno kwiatowy dla rodzeństwa niekoniecznie. Obstawiam Idalię ewentualnie Stellę Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rodzeństwo dla Melisy 20.04.13, 18:13 Popieram Idalię. Stellę także Rozalia faktycznie jakaś taka zbyt "zwyczajna" przy Melisie. Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: Rodzeństwo dla Melisy 25.04.13, 11:27 Taaa, miałam tam dwukrotnie. Za pierwszym razem byłam pewna, że syn i mam córkę. Za drugim razem byłam pewna, że córka, a to z kolei miał być jednak syn. Wiem, już przynajmniej jak mam potraktować swoją intuicję, jeśli/kiedy będę w trzeciej ciąży... Co do meritum, czyli imienia dla rodzeństwa Melisy, odradzałabym imię kwiatowe, zdecydowanie. Idalia, Noelia są ok. A może Ludwika? Jakoś tak mi dobrze brzmi z Melisą i wydaje mi się konsensusem między Konstancją a Twoimi propozycjami. Może jeszcze Anastazja /Nastazja, bardziej podoba mi się Anastazja, ale chciałaś chyba 3 sylaby. Dla chłopca - oprócz Kryspina - może Cyprian? Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Rodzeństwo dla Melisy 22.04.13, 01:13 Z proponowanych przez Ciebie i męża najbardziej podoba mi się Emma. Lilia - piękne imię, moim zdaniem idealnie pasuje do imienia siostry. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Rodzeństwo dla Melisy 22.04.13, 10:34 Jako mama Idalii oczywiście jestem za Idusią Emma też fajna,Kryspin pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mel09 Re: Rodzeństwo dla Melisy 22.04.13, 12:41 A Idalia ile ma teraz latek? Jak ludzie reagują na to imię? Nie myli im się np. z Dalią? U mnie rodzina jest średnio przekonana to tego imienia właśnie A mąż nadal upiera się przy Konstancji, która mnie wcale nie przekonuje więc mamy ciągle dylemat Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Rodzeństwo dla Melisy 23.04.13, 20:35 Idusia ma prawie 6 lat,kończy przedszkole;lubi swoje imię i to,że jest jedna wśród rówieśników; otoczenie najczęściej mówi na nią Ida,chociaż Idalka też czasem niektórzy mówią,a ja czasem mówię Idalijka.Najczęściej słyszymy,że imię jest piękne,ale mylone też czasem bywa-z Dalią,Rozalią itp. ponieważ jest nieco zapomniane i wiele osób go po prostu pierwszy raz słyszy.Ogólnie polecam,jeśli nie przeszkadza Wam pytanie"a skąd takie imię?".No i to piękne znaczenie "ujrzeć/widzieć Słońce".Rodziną bym się nie przejmowała,przyzwyczailiby się Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Rodzeństwo dla Melisy 23.04.13, 20:38 Aha,nasza 9-latka to z kolei Lilianna,jak najbardziej polecam(i wszelkie inne formy Lila,Lilia,Lilla),chociaż ostatnio niestety coraz popularniejsze;jedyny problem to,że bywa nazywana LiliaNą dość często.Otoczenie woła Lila,Lilka,Lili,Lilianka,a ja czasem Lilijka. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Rodzeństwo dla Melisy 23.04.13, 20:24 O jaka szkoda, ze mieta z rumiankiem odpadly w przedbiegach. Hi hi hi. Z Twoich porpozycji ciekawa wydaje sie Noelia. Odpowiedz Link Zgłoś