iziula1 29.05.13, 12:21 Co sądzicie o tym imieniu? Lizawieta to bohaterka Wojny i Pokoju L. Tołstoja, żona księcia Bołkońskiego. Wydaje mi się bardzo oryginalne i nietypowe. Zdrobnienie Liza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga.czarodziejka Re: Lizawieta 29.05.13, 12:35 Wolalabym Liza, rozumiem ze to zdrobnienie ale w tej wersji brzmi slicznie. W calej nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Lizawieta 29.05.13, 15:24 To polska Elzbieta. A Lisa chyba jednaj wg _RJP powinno sie pisac przez s... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Lizawieta 29.05.13, 17:19 Lizawieta mi się nie podoba, kojarzy mi się z lizaniem... Zresztą jest to "nasza" Elżbieta, która należy do grona najmniej lubianych przeze mnie imion. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Lizawieta 29.05.13, 23:20 Siostra Alony Iwanowny ze "Zbrodni i kary", przypadkowa ofiara Raskolnikowa. Zdrobnienie od Jelizawiety, jak już pisano wyżej, Elżbiety. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Lizawieta 30.05.13, 08:42 Nie podoba mi się .Wolę naszą Elżbietę . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lizawieta 30.05.13, 20:23 Lubię chyba wszystko co rosyjskie, a rosyjskie imiona to już w ogóle - bardzo chwytają mnie za serce Jelizawieta bardzo mi się podoba, chyba nawet bardziej niż nasza Elżbieta. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Lizawieta 31.05.13, 15:34 Dalenia, ja także bardzo lubię rosyjskie imiona. Język rosyjski uważam za piękny. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia OT 31.05.13, 16:38 iziula1 napisała: > Język rosyjski uważam za piękny. Trudno mi się nie zgodzić Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lizawieta 03.06.13, 19:59 W polskich warunkach - jedno wielkie nie. W rosyjskich też mi się nie podoba Tylko kilka imion w formach rosyjskich uważam za ładne, czasem nawet ładniejsze od polskich, i są to np. Anisja i Fiodor (to drugie równie ładne, jak polska forma) - inne w tej chwili nie przychodzą mi na myśl. Odpowiedz Link Zgłoś