Dodaj do ulubionych

imię dla brata

13.10.13, 14:51
Witam,
pomożecie mi wybrać imię dla synka pasujące do Roberta i Wiktora?
mój typ: Konrad, Bartłomiej, Bartosz
mąż: Jacek, antoni, łukasz
nie możemy się zgodzić a inne nie przychodza mi do głowy...
Obserwuj wątek
    • olianka Re: imię dla brata 13.10.13, 15:20
      Twoje typy IMO pasują lepiej. Postawiłabym na Bartłomieja.
      • ksiezna_pani1 Re: imię dla brata 13.10.13, 16:26
        olianka napisała:

Postawiłabym na Bartłomieja.

Ja również.
    • dalenia Re: imię dla brata 13.10.13, 16:59
      Najbardziej pasuje mi Konrad. Z propozycji męża wybrałabym chyba Antoniego.
      • kasiaip83 Re: imię dla brata 01.06.15, 22:47
        no to napiszę po 1,5 r ,że mamy Artura smile
        • dalenia Re: imię dla brata 02.06.15, 16:46
          To świetny wybór w Waszym przypadku smile Macie teraz fajnie dopasowaną imienniczo trójkę. Moje gratulacje smile
    • liliowewzgorze Re: imię dla brata 13.10.13, 17:06
      najbardziej podoba mi się Jacek i Antoni
    • angelina7-83 Re: imię dla brata 13.10.13, 18:07
      Wybrałabym z Twoich propozycji Bartłomieja smile Na drugim miejscu typ męża, Jacek.
    • gaudencja Re: imię dla brata 13.10.13, 18:45
      Najbardziej podoba mi się z nich Antoni.
    • adriankaa.s Re: imię dla brata 13.10.13, 18:51
      Ja jestem za Konradem.
      • adriankaa.s Re: imię dla brata 13.10.13, 18:52
        Proponuję jeszcze Marcel, Artur, Piotr
    • vi0let Re: imię dla brata 13.10.13, 19:43
      Zdecydowanie Konrad! Z typów męża najbardziej do imion braci pasuje mi Łukasz, choć osobiście nie lubię tego imienia. smile
      • kasiaip83 Re: imię dla brata 13.10.13, 20:30
        ja najbardziej chciałabym Bartłomieja lub konrada.. ale em się nie zgadza? forsować na siłę dalej te imiona?
        • vi0let Re: imię dla brata 13.10.13, 20:38
          Powtarzać te najbardziej upatrzone i jednocześnie szukać jakichś nowych, które spodobają się obu stronom. Co myślicie o Arturze?
          • kasiaip83 Re: imię dla brata 13.10.13, 20:41
            był brany pod uwagę przy młodszym synku,ale ostatecznie odpadł sad ciężki orzech ,ale każda sugestia na wagę złota!
        • dalenia Re: imię dla brata 13.10.13, 20:59
          Wiesz co - sama najlepiej znasz swojego męża i sama wiesz, czy uda Ci się go przekonać smile Były już tu sytuacje, że dziewczyny całą ciążę mówiły do dziecka imieniem, na które mąż się nie godził. A po osłuchaniu zmieniał zdanie i zgadzał się na propozycję żony. Ale nie w każdym przypadku będzie tak łatwo.

Ja mimo wszystko szukałabym chyba kompromisu smile Moje propozycje:
          Aleksander, Aleksy, Artur, Błażej, Bruno(n), Bernard, Cyprian, Cezary, Dawid, Dominik, Ernest, Eryk, Edwin, Feliks, Franciszek, Gustaw, Hubert, Joachim, Jerzy, Jeremi, Kornel, Karol, Krzysztof, Leon, Maciej, Marceli, Miłosz, Mieszko, Nikodem, Sebastian, Tymoteusz, Tobiasz, Tymon
          • vi0let Re: imię dla brata 13.10.13, 21:10
            A jaka jest sytuacja Karola, Daniela, Dawida, Marcelego, Piotra, Adama, Sebastiana, Patryka, Rafała? Cały czas staram się poruszać wśród imion, które pasują mi stylistycznie do imion starszych braci.
    • luska.s Re: imię dla brata 13.10.13, 23:04
      Konrad lub Łukasz ewentualnie Bartek
      • dolcevita007 Re: imię dla brata 13.10.13, 23:23
        Najbardziej z wszystkich imion pasuje mi do Wiktora i Roberta wlasnie Artur. Znam braci Wiktora i Artura i te imiona bardzo pasuja w duecie z Robertem w trio uwazam tez swietnie.
        Robert , Wiktor i Artur super trojka.
        Z Twoich propozycji wybralabym Konrada. Z meza podoba mi sie Antek, ale pasuje troche mniej.
        Z propozycji dodalabym jeszcze Karola.
    • abiela Re: imię dla brata 14.10.13, 10:28
      Błażej
      Brunon
      Miron
      Jeremi
      Bernard
      Gustaw
    • aga.czarodziejka Re: imię dla brata 14.10.13, 10:39
      Konrad
    • aedo Re: imię dla brata 14.10.13, 11:58
      Najbardziej pasuje mi Konrad lub Łukasz.
    • olinininka Re: imię dla brata 14.10.13, 12:10
      Moim zdaniem każda z propozycji pasuje do imion braci(może oprócz Antoniego, bo troszkę inna bajka, ale obiektywnie Antek tez jest ok) Najlepiej do imion braci moim zdaniem pasuje Bartłomiej/Bartosz

Propozycje:
      Filip, Mateusz, Tymoteusz, Tymon, Wojciech, Krystian

ale wszystko zależy od nazwiska, bo tak w ciemno trudno doradzaćwink
    • agjato Re: imię dla brata 14.10.13, 12:44
      Mój brat ma właśnie Wiktora i Roberta. Z Waszych propozycji Konrad lub Bartłomiej. Od siebie dodam jeszcze Marcelego.
      • kasiaip83 Re: imię dla brata 14.10.13, 21:16
        do mojego nazwiska chyba większośc pasuje; lichocki... no ja obstawiam konrada lub bartłomieja ,ale ten uparty em nie wyraża zgody sad( Marcel też mi sie podoba, jeszcze kornel... zaproponował jeszcze oliwiera, ale mi się bardziej podoba oliver...
        • vi0let Re: imię dla brata 14.10.13, 22:46
          Jest już tyle Oliwierów/Oliverów, a Konradów i Kornelów jednak mniej. tongue_out Marceli/Marcel Lichocki za bardzo mi się zlewa.
        • dalenia Re: imię dla brata 16.10.13, 11:21
          Nieeee, byle nie Oliver! Oliwier też zupełnie nie w moim stylu, ale przynajmniej w polskiej wersji. Może niech mąż wypisze z 10 imion, na które się zgodzi/które mu się podobają i coś z tego wybierzesz? Albo odwrotnie.
        • annthonka Re: imię dla brata 16.10.13, 12:16
          Bartłomiej jest ok i dobrze brzmi z nazwiskiem - próbowałabym męża przekonać.
          Oliwier oj nienienienie.
          Kornel z nazwiskiem zaczynającym się na "L" będzie trudny do wymówienia.

A może jeszcze Marek, Marcin, Karol, Leon, Jerzy, Michał, Paweł, Stefan, Rafał.
          • kasiaip83 Re: imię dla brata 17.10.13, 17:41
            a co powiecie na Ryszarda? no oliwierów jest sporo i to mnie przeraża i mniej mi się podoba...a jak z Ryszardami?
            • dalenia Re: imię dla brata 17.10.13, 18:24
              Wg mnie jest w innym stylu niż Robert i Wiktor, ale generalnie sam Ryszard bardzo mi się podoba.
            • vi0let Re: imię dla brata 17.10.13, 18:49
              Imiona braci są w formach, które na co dzień nie potrzebują zdrobnień i w związku z tym takiego imienia szukałabym również dla kolejnego dziecka (Artur, Konrad, Karol itd.), ale Ryszard to ładne imię, jeśli wam to nie przeszkadza, jestem za Ryszardem. smile
              • kasiaip83 Re: imię dla brata 17.10.13, 19:09
                też mi się wydaje, że odbiega od dwóch pozostałych.. jeszcze mam trochę czasu to 20 tydz, ale męczy mnie myśl, że imię jeszcze nie wymyślone jak to było z robertem i wiktorem od razu wybraliśmy..
                • vi0let Re: imię dla brata 17.10.13, 21:45
                  Może sam sobie wybierze, albo popatrzycie na niego i będzie wyglądał na Kornela, Marka albo innego Marcina. wink
        • gaudencja Re: imię dla brata 18.10.13, 23:30
          Konrad Lichocki podoba mi się.
          Nie wybierałabym imion kończących się na "l" (Kornel) ani "r" (Oliwier), jeśli już coś w rodzaju pierwszego, to Korneliusz Lichocki. Można mówić na niego Kornel, ale w pełnej formie jest łatwiejsze do wymówienia z nazwiskiem.
    • liliowewzgorze Re: imię dla brata 17.10.13, 23:23
      Ryszard to jedno z moich ulubionych imion męskich, jestem za !
      • dolcevita007 Re: imię dla brata 17.10.13, 23:38
        Ja do tego imienia jeszcze nie dojrzalam. Dla mnie to jeszcze za szybko na Ryszarda.
        Wiem , ze imiona wracaja do mody. Jesli sie Tobie podoba to oczywiscie nadaj je.
        • annthonka Re: imię dla brata 18.10.13, 11:20
          Ryszard - ja jestem za. Nawet sama chciałam Ryszarda zaproponować, ale myślałam, że wolicie imiona, których się nie zdrabnia.
          • kasiaip83 Re: imię dla brata 20.10.13, 22:16
            a co powiecie na seweryna? Robert. Wiktor , Serweryn? pasuje?
            • vi0let Re: imię dla brata 20.10.13, 22:52
              Dla mnie jest trochę z 'innej bajki', ale nie na tyle, żeby jakoś bardzo mi się gryzło. smile
            • gaudencja Re: imię dla brata 23.10.13, 00:46
              Prawie dokładnie z tej samej bajki i pasuje.
              • annthonka Re: imię dla brata 23.10.13, 10:16
                Fajne imię, niezbyt popularne i stylistycznie pasuje do pozostałych. Nie szukałabym dalej.
            • dalenia Re: imię dla brata 23.10.13, 11:57
              A Seweryn wg mnie świetnie się zgrywa. Sama za nim nie przepadam, ale z Robertem i Wiktorem brzmi ładnie, dużo lepiej niż Ryszard smile
            • adriankaa.s Re: imię dla brata 26.10.13, 15:23
              Moim zdaniem nie za bardzo pasuje sad
    • agjato Re: imię dla brata 23.10.13, 14:25
      Seweryn - bardzo dobry wybór.
      • kasiaip83 Re: imię dla brata 23.10.13, 20:14
        dzięki za wszystkie rady!!!! mam nadzieję,że tak już zostanie smile choć em ma wątpliwości sad
        • kasiaip83 Re: imię dla brata 19.11.13, 22:01
          to będzie Artur smile))))))))))
          • vi0let Re: imię dla brata 20.11.13, 00:42
            Gratulacje! smile
          • dalenia Re: imię dla brata 20.11.13, 12:20
            Pochwal się, gdy Artur będzie już na świecie! smile
          • abiela Re: imię dla brata 21.11.13, 13:55
            Gratulacje i bezproblemowego porodu!
          • florianne Re: imię dla brata 21.11.13, 16:31
            Podoba mi się Artur.
          • gaudencja Re: imię dla brata 03.12.13, 20:03
            Bardzo pasuje stylistycznie do imion braci.
    • betty842 Re: imię dla brata 20.11.13, 09:51
      Z wymienionych przez ciebie imion wybrałabym Konrada. Bartłomiej czy Bartosz to wg mnie wsio jedno bo i tak dziecko będzie Bartkiem a to imię wg mnie jest bardzo popularne (wśród moich znajomych jest ok 8 Bartków w wieku 0-6 lat,na szybko liczyłam wiec może jeszcze wiecej bym znalazła).
      Moje propozycje to: Ksawery,Patryk,Oskar,Eryk,Marek,Radek (Radosław).
      • dolcevita007 Re: imię dla brata 20.11.13, 11:13
        Gratuluje wyboru
    • rose01 Re: imię dla brata 24.11.13, 12:56
      Konrad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.