Dodaj do ulubionych

Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania?

17.10.13, 10:42
Pytam,bo zawsze myślałam,że przez dwa ii np. do Stefanii,dla Stefanii,o Stefanii.
Tak tez podaje PWN.Ostatnio weszłam na inna stronę z odmianami i sie zdziwiłam.
www.imiona.info/odmiana_Stefania.html
Może wy wiecie,bo zgłupiałam?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 17.10.13, 10:46
      Nie zgłupiałaś, Ty odmieniasz poprawnie smile
      • annthonka Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 17.10.13, 14:58
        Bynajmniej nie zgłupiałaś.
        Nie można wierzyć we wszystko co piszą w internecie wink
        • mama_amelii Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 07:57
          Dzięki dziewczyny potrzebowałam sie upewnic,chociaz mi wstyd,że ktos zasiał we mnie ta niepewność,bo to imię mojego dziecka.
    • dalenia Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 17.10.13, 18:30
      Dziewczyny już napisały smile A ja tylko dodam, że ta strona wygląda mi na lekko podejrzaną, wiec nie sugerowałabym się nią za bardzo.
    • truflelka Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 15:42
      Moim zdaniem dziewczyny wprowadziły Cię w błąd, a strona podaje poprawną odmianę.
      Z tego co pamiętam zasada jest taka, że "ii" w dopełniaczu występuje w imionach z wyraźnie słyszalną jotą np. Sylwia, Emilia, Amelia (słyszymy [Sylwja], [Emilja], [Amelja]. Natomiast jeśli joty nie słychać w dopełniaczu jest pojedyncze "i" np. Stefania, Melania, czy zdrobnienia Kasia, Asia. Bardzo popularna Ania (o podobnej konstrukcji co Stefania) nie odmienia się przecież "Anii" tylko "Ani".

pozdrawiam smile
      • paula.anna Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 15:58
        Ja tam słyszę StefanJa, zupełnie inaczej niż przy Ania czy Kasia...
        Więc Twoja wypowiedź byłaby wprowadzającą w błąd, gdyby jej założenia były prawdziwe (a nie orientuję się w tym)
      • agjato Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 16:03
        Nie włączyłam się wcześniej w dyskusję bo dziewczyny wczoraj podały prawidłową odmianę.
        Tylko i wyłącznie - Stefanii.
        • annajustyna Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 17:49
          Wlasnie i slychac tutaj wyraznie "j" (StefanJa).
      • dalenia Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 21.10.13, 16:54
        Trufelko, naprawdę mówisz "Stefańa" zamiast "Stefańja"?
    • adriankaa.s Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 23:45
      A ja się zgadzam z Truflelką i wydaje mi się, że odmiana przedstawiona na podanej przez Ciebie stronie jest jak najbardziej poprawna.

Ale powiem tak, skoro Ty odmieniasz w zaprezentowany sposób imię córki, to ok, bo w końcu to Twoje dziecko i ty wybierałaś imię i może akurat Twoja Stefania, odmienia sie do Stefanii tongue_out
      • gaudencja Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 19.10.13, 00:06
        Tu nie ma się co zgadzać albo nie zgadzać. Odmienia się "Stefanii" i słownik PWN to jednak źródło innej wagi, niż jakaś stronka internetowa.
        • paula.anna Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 19.10.13, 09:37
          Gaudencja, niektórzy wiedzą lepiej
          Że np Iwo się nie odmienia "bo nie" itp.
          Wolność mamy big_grin
    • ksiezna_pani1 Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 19.10.13, 12:37
      Dziewczyny mają rację - Stefanii. A co do tej strony, to znam ją i nie polecam z niej korzystać, bo można tam znaleźć takie cuda, że ręce opadają uncertain Zauważyłam, że ostatnio powstało wiele stron o imionach. Szkoda tylko, że mają nikłą wartość; autorzy tych stron skupiają się jedynie na charakterystyce osób noszących dane imię, czyli: "Basie są takie, siakie i owakie".
      • mama_amelii Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 21.10.13, 07:34
        Nie przeszkadza mi jak tesciowa na prezencie gwiazdkowym napisze dla Stefani,Stefanija,czy jak mi wysyła pocztówkę z Rabki podpisujążc Małgożatasmile
        Zapytałam was o Stefanię,bo zamówiłam ksiązkę o moim dziecku(sa na all i nie tylko)i tam zamiast imienia bohatera wpisuje sie imie danego dziecka.Człowiek,który to robi wysłał mi tą stronę i napisał,że skorzysta z tego źródła.Nigdy przez myśl mi nie przeszło,żeby inaczej odmieniać Stefanie,niż przez dwa "i",więc zasiał we mnie niepweność.Szczególnie dlatego,że nie chciałabym,aby taka pamiatka dla dziecka była z karygodnym błędem na latasmile
        Dziękuję wam za wypowiedzi.

Ps W sobotę odebrałam tort córki i tam wykonawca nawet nie p[ytał jak napisać imiona moej córki,oba przez 2 i na końcusmile
        • dalenia OT 21.10.13, 16:56
          Mamo Amelii, ale mi podsunęłaś pomysł z tą książką! Właśnie myślę nad roczkowym prezentem i chyba już wiem wink Dzięki!
          • mama_amelii Re: OT 22.10.13, 09:37
            dalenia napisała:

> Mamo Amelii, ale mi podsunęłaś pomysł z tą książką! Właśnie myślę nad roczkowym
            > prezentem i chyba już wiem wink Dzięki!

Prezent jest super.Kupiłam już chrzesniaczce i córkom oczywiście z dedykacja i zdjęciem( w wersji A5).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.