mama_amelii 17.10.13, 10:42 Pytam,bo zawsze myślałam,że przez dwa ii np. do Stefanii,dla Stefanii,o Stefanii. Tak tez podaje PWN.Ostatnio weszłam na inna stronę z odmianami i sie zdziwiłam. www.imiona.info/odmiana_Stefania.html Może wy wiecie,bo zgłupiałam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 17.10.13, 10:46 Nie zgłupiałaś, Ty odmieniasz poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 17.10.13, 14:58 Bynajmniej nie zgłupiałaś. Nie można wierzyć we wszystko co piszą w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 07:57 Dzięki dziewczyny potrzebowałam sie upewnic,chociaz mi wstyd,że ktos zasiał we mnie ta niepewność,bo to imię mojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 17.10.13, 18:30 Dziewczyny już napisały A ja tylko dodam, że ta strona wygląda mi na lekko podejrzaną, wiec nie sugerowałabym się nią za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
truflelka Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 15:42 Moim zdaniem dziewczyny wprowadziły Cię w błąd, a strona podaje poprawną odmianę. Z tego co pamiętam zasada jest taka, że "ii" w dopełniaczu występuje w imionach z wyraźnie słyszalną jotą np. Sylwia, Emilia, Amelia (słyszymy [Sylwja], [Emilja], [Amelja]. Natomiast jeśli joty nie słychać w dopełniaczu jest pojedyncze "i" np. Stefania, Melania, czy zdrobnienia Kasia, Asia. Bardzo popularna Ania (o podobnej konstrukcji co Stefania) nie odmienia się przecież "Anii" tylko "Ani". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 15:58 Ja tam słyszę StefanJa, zupełnie inaczej niż przy Ania czy Kasia... Więc Twoja wypowiedź byłaby wprowadzającą w błąd, gdyby jej założenia były prawdziwe (a nie orientuję się w tym) Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 16:03 Nie włączyłam się wcześniej w dyskusję bo dziewczyny wczoraj podały prawidłową odmianę. Tylko i wyłącznie - Stefanii. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 17:49 Wlasnie i slychac tutaj wyraznie "j" (StefanJa). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 21.10.13, 16:54 Trufelko, naprawdę mówisz "Stefańa" zamiast "Stefańja"? Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 18.10.13, 23:45 A ja się zgadzam z Truflelką i wydaje mi się, że odmiana przedstawiona na podanej przez Ciebie stronie jest jak najbardziej poprawna. Ale powiem tak, skoro Ty odmieniasz w zaprezentowany sposób imię córki, to ok, bo w końcu to Twoje dziecko i ty wybierałaś imię i może akurat Twoja Stefania, odmienia sie do Stefanii Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 19.10.13, 00:06 Tu nie ma się co zgadzać albo nie zgadzać. Odmienia się "Stefanii" i słownik PWN to jednak źródło innej wagi, niż jakaś stronka internetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 19.10.13, 09:37 Gaudencja, niektórzy wiedzą lepiej Że np Iwo się nie odmienia "bo nie" itp. Wolność mamy Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 19.10.13, 12:37 Dziewczyny mają rację - Stefanii. A co do tej strony, to znam ją i nie polecam z niej korzystać, bo można tam znaleźć takie cuda, że ręce opadają Zauważyłam, że ostatnio powstało wiele stron o imionach. Szkoda tylko, że mają nikłą wartość; autorzy tych stron skupiają się jedynie na charakterystyce osób noszących dane imię, czyli: "Basie są takie, siakie i owakie". Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Jak prawidłowo odmienia sie imię Stefania? 21.10.13, 07:34 Nie przeszkadza mi jak tesciowa na prezencie gwiazdkowym napisze dla Stefani,Stefanija,czy jak mi wysyła pocztówkę z Rabki podpisujążc Małgożata Zapytałam was o Stefanię,bo zamówiłam ksiązkę o moim dziecku(sa na all i nie tylko)i tam zamiast imienia bohatera wpisuje sie imie danego dziecka.Człowiek,który to robi wysłał mi tą stronę i napisał,że skorzysta z tego źródła.Nigdy przez myśl mi nie przeszło,żeby inaczej odmieniać Stefanie,niż przez dwa "i",więc zasiał we mnie niepweność.Szczególnie dlatego,że nie chciałabym,aby taka pamiatka dla dziecka była z karygodnym błędem na lata Dziękuję wam za wypowiedzi. Ps W sobotę odebrałam tort córki i tam wykonawca nawet nie p[ytał jak napisać imiona moej córki,oba przez 2 i na końcu Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia OT 21.10.13, 16:56 Mamo Amelii, ale mi podsunęłaś pomysł z tą książką! Właśnie myślę nad roczkowym prezentem i chyba już wiem Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: OT 22.10.13, 09:37 dalenia napisała: > Mamo Amelii, ale mi podsunęłaś pomysł z tą książką! Właśnie myślę nad roczkowym > prezentem i chyba już wiem Dzięki! Prezent jest super.Kupiłam już chrzesniaczce i córkom oczywiście z dedykacja i zdjęciem( w wersji A5). Odpowiedz Link Zgłoś