18.02.14, 22:49
Będąc w pewnym kraju arabskim spotkałam się z tym imieniem, nie wiem jak je zapisać, ale w transliteracji angielskiej wymawia się właśnie tak "Nurshen".
Bardzo spodobało mi się owe imię i ciekawa jestem jego etymologi i odbioru, jak Wam się podoba? wiem, że samo Nur istnieje jako imię i oznacza "światło", ale bardziej podoba mi się "Nurshen" poszukałam trochę po internecie i napotkałam Nourchen to pewnie z transliteracji francuskiej, ja jednak wolałabym z angielskiej bo to bardziej powszechny język, ale czy nie za bardzo udziwniłabym to imię?? hmm
Obserwuj wątek
    • rosynanta Re: Nurshen 19.02.14, 09:17
      liliowewzgorze napisała:

> Będąc w pewnym kraju arabskim spotkałam się z tym imieniem, nie wiem jak je zap
      > isać, ale w transliteracji angielskiej wymawia się właśnie tak "Nurshen".
      > Bardzo spodobało mi się owe imię i ciekawa jestem jego etymologi i odbioru, jak
      > Wam się podoba? wiem, że samo Nur istnieje jako imię i oznacza "światło", ale
      > bardziej podoba mi się "Nurshen" poszukałam trochę po internecie i napotkałam N
      > ourchen to pewnie z transliteracji francuskiej, ja jednak wolałabym z angielski
      > ej bo to bardziej powszechny język, ale czy nie za bardzo udziwniłabym to imię?
      > ? hmm

W Polsce chcesz to nadawać? To polska pisownia byłaby chyba Nurszen...
      Nie spotkałam się z tym imieniem, znam tylko wersję Nour i Noureen, oba mają chyba to samo znaczenie, czyli światło właśnie.
      • florianne Re: Nurshen 19.02.14, 10:37
        Całkiem mi się spodobało to imię,ale do nadania tylko przy zagranicznym mężu.Behind the name podaje jeszcze imię Nurzhan(światło duszy"),ale nie wiem,czy jest to odpowiednik Nurshena.
      • liliowewzgorze Re: Nurshen 19.02.14, 11:22
        Nie wiem gdzie zamieszkamy, mam partnera obcokrajowca właśnie stąd to imię, ale dla córki na pierwszym miejscu zarezerwowałam Fatimę, Nourshen mam w zanadrzu smile
        • dolcevita007 Re: Nurshen 19.02.14, 13:53
          Piekne oba.
    • dalenia Re: Nurshen 19.02.14, 14:38
      Tak czytane? Razem z tym "h" w środku? Zupełnie mnie nie przekonuje. I byłam pewna, że to imię męskie - dopiero Twoja wypowiedź mi uświadomiła, że wręcz przeciwnie.
      • liliowewzgorze Re: Nurshen 19.02.14, 22:32
        dalenia napisała:

> Tak czytane? Razem z tym "h" w środku? Zupełnie mnie nie przekonuje. I byłam pe
        > wna, że to imię męskie - dopiero Twoja wypowiedź mi uświadomiła, że wręcz przec
        > iwnie.

Po polsku czyta się Nurszen, ja napisałam w transliteracji angielskiej, bo w takiej bym nadała.
        To mówicie, że imię brzmi męsko? uncertain a które ładniejsze Nour, Nourshen (Nurszen) czy Noureen (Nurin)
        ps.wszystkie żeńskie wink
        • florianne Re: Nurshen 19.02.14, 22:42
          Aż do teraz myślałam,że to męskie imię surprised.
          Z tej trójki najładniejsze według mnie jest Nurszen,ale brzmi jak dla chłopca...Dla dziewczynki wybrałabym wersję Nour.
        • dalenia Re: Nurshen 21.02.14, 14:01
          No - wg mnie brzmi jak męskie. Z tych 3 wersji, które podałaś najładniej i najsubtelniej brzmi wg mnie Noureen. Ale tak czy siak - Fatima najlepsza! wink
    • olinininka Re: Nurshen 19.02.14, 20:18
      Średnio mi brzmi, raczej sama bym nie nadała. Na samym początku nie wiedziałam czy to imię męskie czy żeńskie. Choć znaczenie ma pewnie ładnesmile
    • liliowewzgorze które najładniejsze ? 21.02.14, 00:17
      Nur / Nour , Nurshen / Nourshen (Nurszen) , Nuriya (Nurija) , Nurjenna (Nurżenna) , Nooraniya (Nooranija) , Noreen / Noreena (Norin / Norina)
      • florianne Re: które najładniejsze ? 21.02.14, 09:25
        Chyba Nuriya.
      • dolcevita007 Re: które najładniejsze ? 21.02.14, 14:09
        Nourshen (Nurszen) brzmi jak mruczenie i jest bardzo slodkie.
      • misselene Re: które najładniejsze ? 23.02.14, 18:26
        Wg mnie najładniejsze są Noreena oraz Nuriya. Oba wdzięczne i kobiece.
    • agjato Re: Nurshen 21.02.14, 10:38
      Jeżeli już to także Nuriya.

--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.