Dodaj do ulubionych

Jerzy i ...

23.08.14, 01:31
Mam 3-letniego Jerzego i nowe dziecko w drodze.
Dla chłopca zgodziliśmy się na Grzegorza, ale nie wiemy co jeśli urodzi się dziewczynka. Ja wolałabym Elżbietę, mąż Katarzynę. Co byście wybrali? A może inne propozycje?
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Jerzy i ... 23.08.14, 07:59
      Moim zdaniem Elżbieta pasuje świetnie. Piękne imię, ładne zdrobnienia, ten sam 'klimat' co Jerzy. Nie szukałabym innego.
      Katarzyna była bardzo popularna w latach 80., więc mam jej zdecydowany przesyt. Połowa moich koleżanek to były Kasie...
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jerzy i ... 23.08.14, 09:57
      Też jestem za Elżbietą smile Widzę, że chcielibyście, żeby w imieniu występowała głoska "rz/ż", więc dla dziewczynki mogłaby być jeszcze: Grażyna, Bożena, Marzena, Małgorzata. Z tych co wymieniłam, to Grażyna i Małgorzata jeszcze by uszły. Ale Elżbieta wydaje mi się najlepsza smile
    • olinininka Re: Jerzy i ... 23.08.14, 10:09
      Najpierw zapytam o nazwisko. Może podasz?? będzie łatwiej doradzać.
      Moim zdaniem Elżbieta lepiej pasuje (nie znając nazwiska)

Inne propozycje pasujące do Jerzego:

Maria, Wanda, Irena, Celina
    • annthonka Re: Jerzy i ... 23.08.14, 10:38
      Elżbieta jest świetna. Nie szukałabym dalej.
    • florianne Re: Jerzy i ... 23.08.14, 10:54
      Wybrałabym Elżbietę, mimo, że nie przepadam za sporą częścią jej zdrobnień. Katarzyna to dla mnie chyba najbardziej nijakie i "przezroczyste" imię.
      • nowalij_ka0 Re: Jerzy i ... 23.08.14, 13:16
        Ja proponuję Małgorzatę, natomiast gdybym miała wybrać z podanych przez Ciebie byłaby to Elżbieta choć to nie moja bajka...
        Imię synka cudne smile żałuję że mój nie dostał go choćby na drugie.
    • aledziwok Re: Jerzy i ... 23.08.14, 13:53
      Imię Elżbieta nie podoba mi się, ale uważam że wyjątkowo dobrze komponuje się z Jerzym. Moje propozycje: Irena, Krystyna, Alina, Lucyna, Jadwiga, Urszula.
      • dolcevita007 Re: Jerzy i ... 23.08.14, 18:44
        Mi rowniez Elzbieta pasuje do Jerzego. Bardzo udany zestaw. Z moich propozycji dodam Malgorzate, Lidie, Alicje, Ewe, Aline.
        W rodzine mam kuzynow Jurka i Grzegorza.
    • nastka1980 Re: Jerzy i ... 23.08.14, 18:38
      Zdecydowanie Elżbieta, idealnie pasuje do Jerzego.
    • paulisek Re: Jerzy i ... 23.08.14, 18:54
      Mam Jerza w domu i również myślałam o Elżbiecie, ale mi się z "Klanem" skojarzyło big_grin big_grin big_grin Teraz Jurek buszuje na podwórku, a trzymiesięczna Janinka śpi u mnie na kolanach wink Pozdrawiam!
      • dolcevita007 Re: Jerzy i ... 23.08.14, 20:00
        paulisek napisała:

> Mam Jerza w domu i również myślałam o Elżbiecie, ale mi się z "Klanem" skojarzy
        > ło big_grin big_grin big_grin Teraz Jurek buszuje na podwórku, a trzymiesięczna Janinka śpi u mni
        > e na kolanach wink Pozdrawiam!
        Mi tez Klanem zapachnialo, ale czemu nie?
        • nowalij_ka0 Re: Jerzy i ... 23.08.14, 20:21
          W mojej rodzinie natomiast Jerzy ma brata Witolda i siostrę Longinę.
      • lily-beth Re: Jerzy i ... 23.08.14, 21:55
        Jerzy i Janinka też pięknie smile
        A ja nie oglądam telewizji i nawet nie wiedziałam, ze takie imiona są w Klanie.

Do Jerzego pasowałaby mi ewentualnie jeszcze Ewa i Barbara, ale wolę Elżbietkę.
    • dalenia Re: Jerzy i ... 23.08.14, 22:24
      Elżbieta jest super! Faktycznie, trochę zajeżdża "Klanem", ale cóż z tego, skoro duet jest piękny? smile Mnie by pasowała jeszcze Alina, Barbara, Celina, Danuta, Irena, Jadwiga, Janina, Krystyna, Lidia, Marianna, Stefania, Sabina, Teresa, Urszula, Wanda.
      • maga8484 Re: Jerzy i ... 23.08.14, 23:17
        Mój tata Jerzy ma 4 siostry Teresa, Kryspina,Anna i Halina 😉 A ja bym dała albo Elżbietę albo Jadwigę 
    • luska.s Re: Jerzy i ... 24.08.14, 11:20
      z tych dwóch Ela lepsza jak dla mnie
    • agjato Re: Jerzy i ... 24.08.14, 12:11
      Z wymienionych wyżej Elżbieta, Jadwiga. Krystyna też mi bardzo pasuje - Jurek i Krysia.
      Zaproponuję jeszcze: Olga, Adela, Michalina, Helena
    • ridetanta Re: Jerzy i ... 27.08.14, 15:01
      Dzięki! Czyli zostaje mi przekonać Męża do Elżbietki.
      Małgorzata też mogłaby być, ale nie lubię imion zdrabnianych przez obcięcie początku (Joanna -> Asia, Małgorzata -> Gosia itp.), i tak jak my możemy używać Małgosi, to z otoczeniem różnie bywa.
    • vi0let Re: Jerzy i ... 27.08.14, 21:17
      Jerzy bardzo ładnie. smile Bardziej pasuje mi do niego Elżbieta, choć Katarzyna w obecnym pokoleniu nie jest popularna i według mnie nie gryzie się z Jerzym.
      Do Jerzego pasuje mi też Irena, Lidia, Lucyna, Urszula, Janina, Barbara, Wanda.
    • malwa51 Re: Jerzy i ... 28.08.14, 04:37
      Oddaje glos na Elzbiete - slicznie! Jedno z moich ukochanych imion kobiecych.
    • kachnab Re: Jerzy i ... 28.08.14, 09:38
      Katarzyna.
      Bo ma ladniejsze zdrobnienia i samo imie jest bardziej charakterne.
    • anka_gosc Re: Jerzy i ... 01.09.14, 01:46
      Zdecydowanie Elżbieta! Katarzyna się przy niej chowa! Jerzy i Elżbieta - rewelacja!
      Za Grzegorzem nie przepadam. Wybrałabym Stefana, Karola, Jędrzeja, Konstantego. O coś jakoś tak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.