Dodaj do ulubionych

Chcę nadać bardzo popularne imię

09.09.14, 12:58
Witajcie,

jestem w kropce i chciałabym prosić o poradę.

Za miesiąc urodzę dziecko - córeczkę i chciałabym jej dać na imię Zofia. To imię mojej prababci, drugie imię mojej babci, mamy i moje, które bardzo podoba się również ojcu dziecka i który już sobie nie wyobraża innego imienia - mówi tak do brzucha od paru miesięcy.
Niestety wiem, że to imię teraz bardzo popularne, właśnie się dowiedziałam, że w moim mieście najpopularniejsze. Nie wiem, czy mimo trendu nadać wymarzone imię, czy rozglądać się za innym - bardzo bym tego nie chciała. Nie wiem też, co dokładnie oznacza pierwszeństwo tego imienia na liście najpopularniejszych - czy tak ma na imię co 2 dziecko, czy np. 5% dzieci?

Nie przeszkadza mi, że mała będzie miała koleżanki o tym imieniu, uważam też, że jest to imię na tyle "normalne", że nie razi jego popularność, tak jak w przypadku np. Leny. Sama mam zwykłe, popularne imię i nie miałam nigdy z tym problemu, że 2-3 osoby w klasie też tak się nazywały.

Dajcie znać, co sądzicie. Uleganie modzie to jedno, ale rezygnowanie z czegoś wymarzonego ze względu na modę - to drugie.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 13:20
      sama sobie odpowiedziałaś wg mnie smile

>czy rozglądać się za innym - bardzo bym tego nie chciała.
      > Uleganie modzie to jedno, ale rezygnowanie z czegoś w
      > ymarzonego ze względu na modę - to drugie.

wyglada na to, ze nie ulegasz modzie.
      w takim razie nie rezygnuj, bo sa spore szanse, ze bedziesz tego zalowac.
    • lily-beth Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 13:57
      Jeżeli jest to Twoje wymarzone imię, a nie odczuwasz popularności imienia jako zdecydowanego minusa - nadawaj, nie ma co się zmuszać do innego imienia, które będzie dla Was sztucznym wyborem. Zawsze byście żałowali, ze to nie Zosia.
      Na wszelki wypadek możecie wybrać jakieś mało popularne drugie imię i w ciągu pierwszego półrocza ewentualnie możecie zmienić kolejność, jeśli uznacie, że jednak popularność Wam przeszkadza. Albo jeśli córka będzie się kiedyś źle czuła z popularną Zosią, to zmieni kolejność lub będzie po prostu używała drugiego.
      Możesz też chyba poprosić lokalne USC o dane - ile razy nadano imie Zofia, na ile zarejestrowanych dziewczynek, pozwoli Ci to się zorientować w "procentach".

Ja ostatnio zakochałam się w imieniu Klara, wiem że rośnie w siłę, ale potencjalna druga córka zostanie Klarą bez względu na wszystko, chociaż pierwsza ma mało popularne imie (w okolicach setnego miejsca na liście nadań).
    • aceto_balsamico Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 14:04
      Właśnie zapytałam w urzędzie - to imię dostało w 2014 roku 3% dziewczynek.
      • sangrita Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 14:54
        Powaznie najpopularniejsze imię w mieście to tylko 3% dziewczynek? Śmiało nadawaj! Pewnie w Twoim roczniku imienia o takim poziomie popularności nie odebrałabyś nawet jako bardzo popularnego. Tak z ciekawości - jaki % nadań miały w latach 80. Anna, Agnieszka albo Katarzyna?

3% dziewczynek to trzy dziewczynki na sto, trzy dziewczynki na 200 dzieci. Czyli tak na oko jedna Zosia w co drugiej klasie, a nie trzy Anie w każdej klasie jak kiedyś.
    • ksiezna_pani1 Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 14:05
      Jeżeli kochasz to imię i czujesz, że jest tym jedynym - nadaj. Wprawdzie fanką popularnych imion nie jestem, ale uważam, że lepiej dać popularne, ale klasyczne jak wspomniana Zofia czy Helena niż nowomodne, typu Lena, Maja czy Jessica. Klasyka zawsze się obroni.

---
      nomenomen.blog.pl/
    • liliowewzgorze Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 14:11
      Jeśli jakieś imię podbiłoby moje serce to nie wahałabym się go nadać pomimo popularności, chociaż osobiście wolałabym imię mniej popularne, dlatego jeśli podobałoby mi się kilka imion wybrałabym to, które obecnie jest mniej popularne, co nie znaczy że w przyszłości nie będzie, do każdego imienia można się przyczepić. Zofia to piękne, tradycyjne imię, skoro Tobie i Twojemu mężowi się podoba, ponadto jest to imię Twojej prababci to śmiało nadawaj! wink
      • lus.sia Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 16:22
        Nie lubie nadawania popularnych imion, ale w Twoim przypadku nadałabym, żeby później nie żałować smile
        A swoja droga imię Zosia bardzo mi się podoba smile
    • annthonka Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 16:41
      Imię ma zakorzenioną tradycję w Twojej rodzinie i podoba się Wam obojgu. Nie przeszkadza Ci to, że córeczka będzie miała imienniczki w swoim otoczeniu. Wszystko przemawia za Zofią smile

Kichaj na trendy i daj córeczce to wymarzone imię, bo jeżeli na siłę nadacie inne imię to potem będziecie żałować.
    • aceto_balsamico Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 17:01
      Naprawdę tak mi podano, że Zofia to najbardziej popularne imię i tak nazwano 3% urodzonych do tej pory w tym roku dziewczynek. To faktycznie niedużo, a jak patrzyłam na inne zestawienia, takie jak to:

gorny.edu.pl/imiona/index.php?rok=2013
      to popularność sięga max 6%, co nadal nie oznacza moim zdaniem, że dziecko będzie notorycznie spotykać rówieśników o tym samym imieniu...
    • dalenia Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 17:29
      aceto_balsamico napisała:
      > Nie wiem, czy mimo trendu nadać wymarzone imi
      > ę, czy rozglądać się za innym - bardzo bym tego nie chciała.
      (...)
      > Nie przeszkadza mi, że mała będzie miała koleżanki o tym imieniu,

No to chyba już wiesz, co powinnaś zrobić smile Nadawaj Zośkę! Jak zrezygnujesz, to będziesz kiedyś żałować.
    • mikolajka85 Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 18:30
      Ponad rok temu miałam podobny dylemat. Moje ukochane imie dla córki to było Alicja. Od zawsze mi sie podobało, wiedziałam, ze tak nazwę córkę. Mężowi tez sie podobało. Jak przyszło co do czego to zaczelam sie wahać. Nie lubie popularnych imion. Sama jestem Agnieszka, urodzona w latach 80, w liceum miałam w klasie aż 5 Agnieszek. Cała szkołę wołano, wiec do mnie po nazwisku. Lubie moje imie, jednak z zazdrością patrzyłam na jedna Estere czy Różę w klasie. Alicja wskoczyła w ostatnich latach na dosyć wysoka pozycje, chyba jest na 12 miejscu, chyba dalej niż Zosia, ale i tak nadan bardzo dużo. Wolałam uniknąć. Córeczka nazywa sie, wiec Marcelina. Piękne imie, pasuje do niej (choć mam wrażenie, ze do każdego bym przywykła i po pewnym czasie, każde by pasowało), ma masę fajnych zdrobnień i w jak dotąd nie spotkałam żadnej. Teraz jestem w kolejnej ciąży i tez Alicję odrzucilam. Dalej jest to dla mnie najpiękniejsze żeńskie imie, jednak dyskwalifikuje je popularność. Teraz będzie Marianna Róża. I od razu mowię, ze ani przez moment nie zalowalam. Chyba bardziej by mnie denerwowało spotykanie kolejnych dziewczynek o tym imieniu.
      • andaba Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 09.09.14, 19:25
        Ja chciałam nadać córce imiię Julia - po swojej prababci, męża babci, w ogóle imie wydawało mi sie idealne, staroświeckie, rzadki i ładne.

Na szczęście nie było to moje pierwsze dziecko i dzieki temu zauwazyłam, ze Julek jest całkiem sporo. Córka dostała Julia na drugie, a ja nigdy tego nie żałowałam, przynajmniej nie jest jedną z 2-4 w klasie.
        • paula.anna Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 10.09.14, 08:35
          Jednak Zofia to nie Julia, tzn nie jest tak masakrycznie popularna smile
          • mikolajka85 Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 10.09.14, 10:11
            oj uwierz mi, że jest. W Warszawie ma obecnie najwięcej nadań, w zeszłym roku w stolicy również królowała. Wśród moich bliskich znajomych mam 5 małych Zoś. Za to Julii żadnej.
            • aceto_balsamico Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 10.09.14, 10:32
              No właśnie. Mam jeszcze ten komfort, że wśród znajomych nasza mała będzie jednym z pierwszych dzieci, więc może potem inni będą się bali odgapiać tongue_out. No serce jest za tą Zosią bardzo, ale rozum podpowiada, by szukać czegoś innego. Nadal nie wiem, co zrobić.
              • paula.anna Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 10.09.14, 12:47
                > No serce
                > jest za tą Zosią bardzo, ale rozum podpowiada, by szukać czegoś innego. Nadal
                > nie wiem, co zrobić.

szukac mozesz, a moze akurat znajdziesz inne imie a Zofia dasz na II. A jesli nie to bedziesz mila Zosie smile
            • paula.anna Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 10.09.14, 12:45
              Julia iles lat byla na I miejscu rankingów, poza tym tez w czolowce, jest obrzydliwie popularna
            • lily-beth Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 10.09.14, 21:11
              To tak jak ja, nie w stolicy, a też mam 4 Zosie u znajomych, wszystkie urodzone w ciągu ostatniego roku. Julii brak.
    • olinininka Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 10.09.14, 20:25
      Skoro Zosia to Twoje ulubione imię to nadawaj śmiałosmile Wbrew pozorom Twoja córka nie będzie miała mnóstwa imienniczek (bo 3% w skali wszystkich narodzin to nie jest aż tak dużo)
    • agjato Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 11.09.14, 11:03
      Jeżeli całym sercem jesteś za Zosią to nadawaj, mimo popularności. Tym bardziej, że obojgu Wam się bardzo podoba. Jeżeli nie jesteś pewna, to może jeszcze poczekaj ten miesiąc.
      A popularność? No cóż, jak to mówią, statystycznie ja i mój pies mamy po trzy nogi wink
      Zofia jest popularna ale do końca nie przewidzisz jakie ta statystyczna popularność będzie miała przełożenie w grupie przedszkolnej czy szkolnej. W grupie przedszkolnej mojego czteroletniego bratanka jest np. na 12 chłopców aż pięciu Kubusiów, a mój starszy syn (mimo, że w jego roczniku Jakub był już na pierwszym miejscu) w klasie 4-6 szkoły podstawowej nie miał ani Jakuba ani Julii. Podobnie z Zofią, mimo, że znam parę z otoczenia moich znajomych, ani moi synowie ani bratankowie nie mają żadnej koleżanki Zosi.
    • meggan79 Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 11.09.14, 18:57
      Trudno tu radzić,ja bym jednak Zosi nie nadała na pierwsze,miałam podobną sytuację,uwielbiam Antosia i od zawsze syn miał Antkiem być,ale ze względu na popularność dostał go na drugie,Leonard Antoni,i wiem,że dobrze zrobiłam,bo stresuje mnie już popularność Leona,a z Antkiem już bym ciągle była zła,że tylu ich...
      • sunovia Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 11.09.14, 19:12
        Ja i moi znajomi od kilku lat jesteśmy w wieku reprodukcyjnym, więc dzieci u nas pod dostatkiem. Oprócz tego wszystkie te spotykane na placach zabaw, w klubikach itp. i ja osobiście nie znam ani jednej małej Zosi.
        Być może popularność tego imienia dopiero się zaczyna i może dogoni Julki, Leny i Maje (faktycznie wszechobecne), ja na razie zupełnie tego nie widzę. Już częściej spotykam Nikolki, Amelki, Emilki itp.
      • nowalij_ka0 Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 12.09.14, 01:05
        meggan79 cudne imię synka wybrałaś i fakt Antków pod dostatkiem wink Ja znów rozważałam Leona, mąż bardzo się upierał. Natomiast ze względu na skojarzenie z pewną osobą i zniechęcenie nas również do imienia odpuściliśmy jednak myślę że mąż później gryzł się z myślami bo chciał na drugie by mały to imię otrzymał. W efekcie ma jedno, a do Leona niejaki sentyment nam pozostał wink
        • meggan79 Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 15.09.14, 13:46
          Dzięki! Jesteśmy bardzo! zadowoleni z imion synka i często mówię na niego Leoś Antoś,mi zawsze zostanie do Antka sentyment z kolei,ale cieszę się,że mamy Leosia.
    • nowalij_ka0 Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 12.09.14, 01:12
      Z Twojej wypowiedzi wynika że to imię wymarzone smile ja bym przy nim została.
    • mynia_pynia Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 12.09.14, 15:03
      Mój syn ma na imię Tymon.
      Wśród znajomych jest już 4 Tymonów więcej niż Kubusiów - dla mnie osobiście lekki szok wink.
      Na szczęście na wsi i w przedszkolu jest tylko on.
    • zielonacebulka Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 12.09.14, 22:48
      Ja również od dawna marzyłam o Zosi, ale ze wględu na popularność z ciężkim sercem z niej zrezygnowałam. Teraz mam małą Lusię (Łucję) i ani przez chwilę nie żałowałam tej decyzji.

pozdrawiam smile
      • woi.mi Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 14.09.14, 15:59
        Łucja za chwilę będzie bardziej popularna od Zofii.
        • nati_28 Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 15.09.14, 00:14

-Nie sądzę aby Łucja była bardziej popularna od Zofii, ale Zoś małych też nie widzę tak wiele.
    • abiela Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 14.09.14, 23:00
      Ja bym Zofię nadała, nie odbieram jej popularności jako aż tak porażającej, jak w przypadku Julii czy Aleksandry. Mnie takze bardzo się Zosia podoba.
    • nati_28 Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 15.09.14, 00:16
      Chyba nadałabym Zosię gdyby mi bardzo zależało. Lubię niepopularne imiona, ale nadałam córeczce imię, które nie jest może mega popularne, ale unikatowe też nie jest. Od początku ciąży czułam, że powinnam je nadać i nadałam.

Jeśli masz jednak wątpliwości, to poszukaj alternatywy. Jakie imiona jeszcze bierzesz pod uwagę?
      • makuffka Re: Chcę nadać bardzo popularne imię 15.09.14, 22:09
        Jeśli popularność Ci przeszkadza, rozważyłabym Zosię na drugie, ale jeśli nie przyszłoby mi do głowy nic równie waznego dla mnie, nadałabym to imię na pierwsze. Akurat to imię podoba mi się tak bardzo, że sama mogłabym je nadać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.