Dodaj do ulubionych

Marzy mi się 3 !

09.09.14, 14:05
1. Ismael
2. Youssef
3. Karim

1. Safiyah
2. Layali
3. Faridah

Dla pierwszej dziewczynki wolałabym coś innego, ale na nic nie mogę się zdecydować, Safiyę chciałabym dla drugiej, nie ma efektu "wow" może jeszcze uda mi się coś znaleźć.
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Marzy mi się 3 ! 09.09.14, 15:01
      Safiyah bardzo mi się podoba, Layali zresztą też, nieco mnie Faridah (trochę za twarda dla mnie).
      Też mi się marzy trójka dzieci, ale imion mam znacznie więcej i wszystkie chciałabym nadać... Musiałabym mieć z siódemkę.
      • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 09.09.14, 15:27
        Dziękuje za opinie smile Mi również podoba się wiele imion szczególnie dziewczęcych: Leila, Fatima, Yasmina, Inayah, Miriam, Sajdah, Hafsa, Dafiyah, Sumaya, Latifa, Aisha, Rania... mogłabym tak wymieniać bez końca, ale żadne z nich nie urzekło mnie tak na 100 % Safiyah uwielbiam, ale wolałabym zarezerwować je dla drugiej córki, dla pierwszej chciałabym jeszcze coś innego, oryginalnego coś co chwyciłoby mnie za serce z efektem "wow" smile wtedy moja lista wyglądałaby tak:
        1. ... ?
        2. Safiyah
        3. Layali
        • betty842 Re: Marzy mi się 3 ! 09.09.14, 16:19
          A dlaczego tylko "arabskie"? Ja osobiście nie lubuję się w "arabskich" imionach...Nie wiem dlaczego ale Fatima od zawsze kojarzy mi się z taką starą babuleńką. Z wymienionych przez ciebie Safiyah jest nawet ładne...Osobiście podoba mi się Yasmina i Samira.
          • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 09.09.14, 18:09
            A mi od zawsze Fatima bardzo się podobała, ale ostatecznie z niej zrezygnowałam ze względu na trzon "Fat" uncertain
        • dolcevita007 Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 09:21
          Z Twojej listy podobaja mi sie Yasmina, Aisha, Rania, Miriam i oczywiscie Fatima.
          Jeszcze Samira , ale to chyba ktos inny proponowal. Piekne sa imiona arabskie.
          • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 14:47
            inny zestaw jaki lubię to: Samira, Latifa, Fatima
            • lily-beth Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 14:50
              Ten podoba mi się mniej. Pierwszy zestaw wydaje mi się ładniejszy, lżejszy, taki dziewczęco-zwiewny.
              Fatima to dla mnie arabski odpowiednik Julii - nie znam się na imionach arabskich, ale gdyby mnie ktoś zapytał, to jako jedyne przyszłoby mi do głowy, tak jak Mohamed z męskich.
              • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 14:57
                Dzięki, mnie również bardziej podoba się pierwszy zestaw... Tak jeszcze zastanawiam się nad pisownią imion, Safja ładniej jako Safia, Safiyah czy może Safyah nie chcę, aby ktoś kto jej nie zna przeczytał imię jako Safija z "i", bez podoba mi się bardziej. I jeszcze Farida, lepiej z "h" na końcu czy bez? Skoro u Safyii będzie"h" to pomyślałam, że u Faridy również powinno być, żeby była jakaś spójność... Jak myślicie??!
                • lily-beth Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 15:01
                  Zrozumiałam, że czyta się Safja, tak?
                  To wybrałabym chyba pisownię Safia lub Safyah. Wersję Safiyah sama przeczytałabym właśnie Safija.
                  • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 15:10
                    Tak, czyta się Safja, Safia smile podobają mi się imiona żeńskie zakończone na "h" dlatego myślę o -
                    Safyah, Safiah które ładniej wygląda ? Czy może jednak zrezygnować tej końcówki ?!
                    • lily-beth Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 15:22
                      A gdzie w mieszkacie? Jeśli w Polsce, to ja bym wybrała wersję bez h, żeby dziecko nie musiało poprawiać każdego, kto bedzie czytał to h na końcu. Ale to nie jest chyba duża różnica, myślę, że jeśli bardzo podoba Ci się takie "wykończenie", spokojnie możesz przy nim zostać.
                      Gdybym miała wybierać dla swojej córki, wybrałabym wersję Safia, ale to nie mnie ma się podobać, tylko Wam. Wszystkie wersje są ładne.
                      • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 19:14
                        Mi Safia zbyt bardzo przypomina popularną Zofię -> Safia - Zofia, dlatego dodałam to "h" na końcu, żeby była bardziej oryginalna, a więc zrezygnuję z "Safiya", bo to mylące w czytaniu, zostanę przy - Safiah lub Safyah. Jak lepiej ? Na razie to tylko plany, ale może niedługo się ziszczą.
                • vi0let Re: Marzy mi się 3 ! 12.09.14, 16:27
                  > nie chcę, aby ktoś kto jej nie zna przeczytał imię jako Safija z "i"
                  Ja właśnie tak przeczytałam i ta opcja najbardziej mi przypadła do gustu, być może dlatego, że jest podobna do Saphiry.
                  • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 12.09.14, 18:03
                    ja wolę Safię - Safję i chyba zostanę przy takim zapisie -> Safiah
    • sangrita Re: Marzy mi się 3 ! 09.09.14, 16:23
      Tak z ciekawości, dobierasz arabskie imiona do arabskiego czy polskiego nazwiska? Planujesz imiona polskie albo "międzynarodowe" jako drugie?

Mieszkam na Zachodzie Europy, więc z arabskimi imionami się stykam i mam troche mieszane uczucia. Wiele z nich jest pięknych, ale niestety asymilacja arabskiej społeczności jest tak dramatycznie słaba, że nie wyobrażam sobie, żeby miały się przebić do mainstreamu.
      • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 09.09.14, 18:08
        Tak, szukam arabskich imion do arabskiego nazwiska smile
    • olinininka Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 20:27
      Ismael i Safiyah podobają mi się, pozostałe takie sobie, a może nadasz na drugie jakieś polskie imiona?
      • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 20:41
        no właśnie nie wiem, w kraju skąd pochodzi mój m nie nadają dwóch imion, poza tym po co komplikować, wcześniej myślałam o tym, ale spasowałam smile
        • sangrita Re: Marzy mi się 3 ! 10.09.14, 21:19
          Ale w kraju, z którego Ty pochodzisz, nadaje się dwa imiona. Jako że pierwsze imię ma być arabskie i nazwisko arabskie, to i tak pochodzenie ojca będzie wystarczająco zaakcentowane.

Ja zdecydowanie nadałabym drugie imię, bo a nuż dziecko kiedyś będzie chciało zaakcentować swoją dwunarodowość i półpolskość/europejskość.
          • agjato Re: Marzy mi się 3 ! 11.09.14, 10:50
            Też wydaje mi się, że dobrze by było nadać drugie imię, zaakcentować także i korzenie matki. Ale to oczywiście Twój wybór i Wasza decyzjasmile
            • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 11.09.14, 12:02
              Kiedyś chciałam nadać po dwa imiona, ale arabskie, ponieważ polskie z polskimi znakami będą dosyć kłopotliwe zagranicą, ale ostatecznie zrezygnowałam. Jestem muzułmanką i przede wszystkim chciałabym nadać muzułmańskie imiona, z których Layali np. nie jest uncertain ale podoba mi się i trudno mi coś fajnego znaleźć, dlatego ustaliliśmy z m że imiona będą arabskie.
              • sangrita Re: Marzy mi się 3 ! 11.09.14, 16:20
                Ale przecież są dziesiątki, wręcz setki polskich imion bez polskich znaków, więc w ogóle w czym problem? smile

No i mimo wszystko ja bałabym się, że całkowicie arabskie imię i nazwisko też może kiedyś być dla dziecka kłopotliwe. Bo niestety takie mamy społeczeństwo - i to nie w Polsce, tylko w Europie Zachodniej. ALe to oczywiście Ty decydujesz, co Twoim zdaniem będzie dla Twojego dziecka najlepsze.
                • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 13.09.14, 13:29
                  Może rzeczywiście macie racje, aby nadać dwa imiona (drugie "polskie")
                  z "polskich" podobają mi się:
                  Klementyna
                  Adela
                  Inga
                  Kalina
                  Ofelia
                  Dagmara
                  Nawojka
                  Eryka

Andrzej

czy może lepiej po dziadkach/pradziadkach ?
                  Grażyna, Jan, Marianna, Michał, Zyta, Antoni

Jaki zestaw byłby najlepszy? smile
    • nastka1980 Re: Marzy mi się 3 ! 14.09.14, 16:59
      Lubie arabskie imiona smile
      Laila, Latifah, Samira, Yasmine, Safyah, Yusuf, Ismael, Khalil, Karim...i dużo dużo wiecej wink
      Na Twoim miejscu zdecydowalabym się jednak na drugie imię podkreślające również polskie /europejskie korzenie dziecka
      • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 15.09.14, 17:50
        Może i macie racje. Ostatnio spodobała mi się Lea, ale to trochę mało polskie imię... uncertain z takich typowo polskich (słowiańskich czy bałtyckich) to raczej żadne mi się nie podoba, chociaż na uwagę zasługuje Grażyna- to imię mojej mamy, martwi mnie tylko trochę to "ż".
        A moimi ulubionymi imionami "polskimi" są: Klementyna, Adela, Inga, Kalina, Dagmara, Nawojka, Ofelia, Eryka, Lea, z męskich tylko Andrzej.
    • liliowewzgorze Re: Marzy mi się 3 ! 15.09.14, 20:33
      Rozmawiałam ze znajomą, która ma Safiję i powiedziała, że imię to czyta się właśnie tak uncertain teraz już sama nie wiem, mój m twierdzi inaczej, być może można tak lub tak... Ja jednak wolę Safję bez dodatkowego "i" ... Safiah Lea - jak Wam się podoba, co myślicie ?
    • liliowewzgorze 21-03-2015 21.03.15, 15:10
      1. Layali Fatima
      2. Safiyah Maryem
      3. Zaynah ...

1. Ismail Noureddin
      2. Tamir ...
      3. Rayen ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.