Dodaj do ulubionych

Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego

23.09.14, 20:17
Witam.
Zdecydowała się poprosić Was o jakieś sugestie.Mam dwóch synkow z pierwszego malzenstwa Cypriana (9lat)i Ksawerego (6) .Obecnie jestem w ciazy,nie znam jeszcze płci ale problem tkwi w tym ze mam zupełnie inny gust co do imion niż tata dzidzi. A ze on uparty jak osioł to się ugiąć nie da a ja nie mogę spać w nocy bo myślę ze będę musiała dac dziecku imię które mi się wcale nie podoba.
Chciałabym imię rzadkie ale nie za wymyślne. Chciałam córeczkę Lilianne ale odrzucił od razu Anastazja również została wykleta ... Juz się boje z czymś podchodzić ... On z najmniej "popularnych"zaproponował Klaudie uncertain najmniej narzekał na Róże ale niewiem czy mam taki szal na nią... Natomiast z chłopcem jest jeszcze gorzej, mi praktycznie żadne imię się wyjątkowo nie podoba,jeśli mialabym decydować to chciałabym Jeremiego (nie pytajcie nawet o reakcje!!!) on to by najlepiej Adasia tudzież Tomka chciał uncertain
Co robic ?jak znaleźć kompromis?
Myślę o Gabrysi, nawet mi sie podoba i może by na to poszedł ale... Proszę o propozycje.Może cos się wyklaruje wink
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 23.09.14, 20:51
      To może coś pośrodku czyli niezbyt popularne obecnie, ale osłuchane.
      Dla dziewczynki: Marcelina, Sabina, Karolina, Nina, Michalina, Łucja
      a ta Gabriela jest niezła (taka pośrednia)

Dla chłopca: Kajetan, Tymoteusz, Hubert, Dominik, Miłosz

+ Warto dodatkowo dopasować imię do nazwiska.
    • sera.starlight Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 23.09.14, 21:04
      A kto wymyślił Cypriana i Ksawerego (piękne imiona, swoją drogą)? Jakie były propozycje Twojego męża przy poprzednich dzieciach? Aż dziw, że ktoś, kto ma synów o tych imionach, nagle chciałby Tomasza lub Klaudię....uncertain. Jeremi podoba mi się najbardziej - do imion braci. Wcześniejsze propozycje też niezłe. Imię żeńskie jeszcze mnie nie naszłotongue_out
      • dalenia Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 23.09.14, 21:06
        Autorka napisała, że Ksawery i Cyprian są synami z pierwszego małżeństwa.
        • sera.starlight Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 23.09.14, 21:49
          Umknęło miwink. Dzięki!
    • dalenia Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 23.09.14, 21:19
      Ciężki orzech do zgryzienia, ale nie takie problemu były tu rozwiązywane wink

Z propozycji żeńskich popieram Różę. Gabriela ujdzie, ale moim ulubionym imieniem nie jest. Zamiast Lilianny może Lilia? Może męża przekonają bardziej popularne zdrobnienia (np. Helena-Lena, Apolonia-Pola)?
      Moje inne propozycje: Apolonia (Pola), Aniela (Nela), Aurelia, Blanka, Berenika, Daria, Diana, Estera, Emilia, Emma, Gaja, Honorata, Helena (zdrabniana do Leny), Ida, Izabela, Julianna, Jagoda, Kaja, Kornelia, Lidia, Łucja, Malwina, Michalina, Marcelina, Melania, Olga, Otylia, Urszula

Z imion męskich zaproponuję:
      Aleksander, Antoni, Błażej, Bruno(n), Bartłomiej, Cezary, Dominik, Franciszek, Filip, Gabriel, Hubert, Igor, Jędrzej, Julian, Kornel, Kajetan, Konrad, Krzysztof, Karol, Leon, Marceli, Maciej, Maksymilian, Nikodem, Olaf, Robert, Sebastian, Stanisław, Tymoteusz, Wojciech, Wiktor
    • iziula1 Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 23.09.14, 21:25
      Zastosuj metodę oswajania z imieniem poprzez ciągle używanie go w stosunku do dziecka. Pokaż ilość nadań, nie są niespotykane ani ultra rzadkie.
      Jeremi, Jeremiasz świetnie pasuje do braci.
      Anastazja cudowna smile
      Lilianna też ale Nastka przepiękna.
      Może spróbuj posługiwać się zdrobnieniami, z czułością mówiąc do maleństwa. Wiesz, kropla drąży skałę wink

Piękne imiona wybrałaś.
      • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 23.09.14, 21:54
        Ok. Od poczatku. Najpierw z każdych propozycji wybiore które mi się podobają i zapytań mojego co on na to także zaczynamy smile :
        (Olinininka) Marcelina
        Ja: Marcelina dla mnie nawet...Marcysia (ładnie)
        On: Nie jest jeszcze takie źle (szok) wink
        Sabina,Karolina (pierwsze nie,drugie w czasach mojej młodości co druga w klasie-nie!)
        Nina
        Ja: ostatnio zwrocilam na nie uwagę
        On: nieeee.(krótko i zwięzłe)
        Michaliba-duza liczba wśród dzieci dookoła,Łucja jakoś tak za poważne
        Gabrysia
        Ja to juz pisalam a
        On: nie!
        Kajetan
        Ja:owszem ale nie Kajtek!!!
        On:nie no co ty
        Miłosz przeze mnie akceptowane on natomiast stanowsze nie!określił jako chłopca zniewiescialego (oszaleje)
        • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 23.09.14, 22:07
          Dalenia jedziemy wink
          Aniela mój typ juz dawno ale on nie!stwierdził"dziwne imiona wymyslasz"!!
          Ogólnie na moje typy u Ciebie czyli: Gaja,Helena,Melania Otylia jest na nie!!! Emilia ładne ale mi za bardzo z moim (Kamila) się kojarzy-czesto mnie mylili Kamila-Emila...
          Z chłopców Filip mi się podoba ale kurcze Cyprian,Ksawery i Filip!!! Tu cos nie gra sad
          Konrad ...tajne ale teść ma tak na imię wiec odpada,tak samo odpadła Anastazja bo to prababcia!!!(jak dla mnie to atut ale to dla mnie)
          Leon dla mnie ładnie tak jak i Ignacy ale on na nie
          Reszta takie popularne...
          Jego propozycja chłopca to Kacper ( kolejny na święcie!!)

Iziula to oswajanie rozpoczęła na poczatku za rada przyjaciółki. Stwierdziła ze mam mu dawkowac od moich dziwnych Otylii,gai itd na które się na bank nie zgodzi i na koniec zostawić Anastazję która jest dość popularna wiec na pewno się zgodzi.wyszło tak ze Anastazja poszła z najgorszym hukiem.podobnie z jeremim było myslalsm ze przejdziebo przecież nie jest jakieś dziwne a tu wnetmnie wyzwał big_grin
          • dolcevita007 Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 00:16
            Dla chlopca Jeremi idealnie pasuje do imion braci. Maz musi sie oswoic. A jak podchodzi Twoj maz do imion Twoich synow? Sa oryginalne. Zreszta bardzo ladne.
            Dla dziewczynki Aurelia moze jeszcze Kornelia?Przyklej swoja liste w miejscu widocznym i niech sie maz opatrzy.
            • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 07:46
              On od kiedy nie poznał twierdził ze mu je dzieci maja dziwaczne imiona.Jego polowa rodziny twierdzi tak samo i nie pamiętają imion, wołają raczej mały i duży (wiem zenujace) co się dziwić jeśli jego siostry maja po prostu Dawida i Mateusza a druga Adasia i Kamila uncertain
              Problem w tym ze jego nie da się oswoić, jest taki ze chocbym ryczala codziennie to nie i bez gadania sad
              • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 09:49
                kateemem napisał(a):

> On od kiedy nie poznał twierdził ze mu je dzieci maja dziwaczne imiona.Jego pol
                > owa rodziny twierdzi tak samo i nie pamiętają imion, wołają raczej mały i duży
                > (wiem zenujace)

Zrozumiałabym, gdyby nazywali się np. Egidiusz i Heliodor, bo można się z takimi imionami nigdy nie zetknąć. Ale Cyprian i Ksawery? Naprawdę? To musi być przykre dla dzieci, choćby z tego względu mogliby się wysilić.
                Piękne imiona i świetnie zestawione razem. Do kompletu Marcelina i Róża pasowałyby dobrze.
                Z męskich, skoro Jeremi nie przejdzie, to może Marceli, Eryk, Wiktor, Wojciech, Hubert, Gustaw. Albo Franek - teraz to zdecydowanie nie jest dziwne imię, jest mnóstwo małych Franków.
                • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 25.09.14, 20:59
                  Dziękuje Wam ze się tak angazujecie,w końcu dzięki forum przeszła Marcelinka. Kurcze problem trochę jest we mnie bo mi naprawdę żadne męskie nie pasi sad Eryk jeszcze nawet ale mój z reakcja tak jak z jeremim czyli wielka d... uncertain a co do zapamiętania imion, no niestety czasem mam wrażenie ze niewiem skąd się niektórzy wzięli...
    • olinininka Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 08:11
      Moim zdaniem Marcelina jest świetna smile skoro jej nie odrzucił może jakoś zostanie zaakceptowana.

Dorzucam Kornelię, Berenikę, Weronikę i Malwinę

Z męskich moim zdaniem Filip pasuje do Cypriana i Ksawerego, lecz odbiega popularnością. Ale jak Ci popularność nie przeszkadza to ok.

Dorzucam jeszcze Błażeja, Karola, Olgierda i Igora

A co na Tymona lub Tymoteusza powiedział mąż??? Tymoteusz podobny do Mateusza więc może przejdzie?
      • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 09:04
        Widzę ze z corcia jakoś się dogadamy bo najpierw Roza,teraz Marcelinka ale z chłopcem to chyba nigdy...
        Filip ok ale właśnie popularne dość...i szału na mnie nie robi... Błażej Karol ja nie lubię na Olgierda on nie pójdzie a Igora mamy bliskiego kolegę i chyba z 3 dzieci znajomych (kiedyś mój NR 1) a Tymon /Tymoteusz to imię juz mnie odrzuca bo tak szczerze to chyba najczęściej nadawane imię dla chłopca w naszej okolicy od około roku,zbrzydlo mi już calkien
        • olinininka Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 09:36
          To może Tobiasz (podobne do Tomasza a jednak bardziej świeże), Eryk, Kornel, Ernest, Wiktor, Mikołaj, Hubert może nie do końca Twój gust, ale są tak wyśrodkowane
        • dalenia Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 25.09.14, 11:42
          Kateemem, może to znak i będzie córka? Skoro w przypadku imion żeńskich łatwiej się Wam dogadać. Córki życzę! wink
          • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 25.09.14, 20:54
            Dziękuje,nie ukrywam ze się przyda wink
    • agjato Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 13:22
      Jakoś będziecie musieli pogodzić z tatą maleństwa odmienne gusta imiennicze. Akurat dla mnie imiona Adam czy Tomasz wcale aż tak nie gryzą się z Cyprianem (piękne imię, bardzo mi się podoba) i Ksawerym. Zarówno Cyprian jak i Ksawery to często występujące imiona w XIX stuleciu, a i Adamów (Asnyk, Mickiewicz chociażby) czy Tomaszów (Zan dla przykładu) w tym stuleciu było sporo. Dla mnie to dobre, klasyczne imiona, do wielu innych pasujące.
      Ale jeżeli Ci nie pasują (wyczytałam jeszcze , że Adam to imię synka siostry Twojego partnera) to może zaproponowany wyżej Tobiasz lub Olgierd (ma dla mnie świetne zdrobnienie Olo). Dorzucę jeszcze od siebie takie imiona jak:
      Juliusz, Klemens, Anzelm, Hieronim i Albert. Pozdrawiam.
      • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 18:13
        Ja mam w glowie taki swoj osobisty podział imion smile są stare dziadkowe takie jak wladek.,janek,rysiu,zenek itd których mimo ze ostatnio popularne to nie przekonalam się do nich nigdy,po prostu choć próbowała to zwyczajnie mi się nie podobają.z takich to ewentualnie Marysia... Następne są stare ale rzadkie takie jak właśnie Cyprian, Ksawery,leon, lucja, Olgierd, Julian itd. Te mi się podobają właśnie! smile
        Następnie są te z mojego pokolenia które teraz znowu wchodzą ale dla mnie nadal nie są wyjątkowo atrakcyjne czyli Tomasz, Ania,Kasia,Karolina, Artur Łukasz itd. I są te których rodzice są niezadowoleni z faktu iz są Polakami a nie gwiazdami w hollywood wink dzesiki, keviny, stanleye itd. I inne mega wymyślne jak Oliana itd smile,także dla mnie tylko te drugie a dla mojego połówka te moje pokoleniowe wiec raczej Anzelm tudzież Klemens nie ma szans...
    • nastka1980 Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 14:42
      Poproś tatę, żeby podał listę imion, które jemu się podobają, ale nie po dwa imiona tylko możliwie jak najwięcej, może pośród nich Ty znajdziesz jakieś perełki.
      Dziewczęce Marcelinka i Róża są świetne, zatem trzymam kciuki za dziewczynkę wink
      A Twoi synowie mają świetne imiona, szczególnie Cyprian mi się podoba.
      • polonica7 Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 17:39
        No nie masz łatwo z takim tatusiem smile

może.. : Aleksander, Maksymilian, Jerzy
        i : Barbara, Izabela, Lidia
    • blimpka Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 20:10
      Myślę, że nowy tata chce wyraźnie zaakcentować, że to JEGO dziecko, a nie jakieś "do kompletu" z braćmi przyrodnimi. Szukałabym wśród imion, które spełniają moje kryteria estetyczne i popularnościowe, ale "nie pasują" do Cypriana i Ksawerego.
      • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 24.09.14, 22:22
        "Nowy tata" ma po prostu taki charaker -jest tradycjonalista. A szukam właśnie takich które spełniają moje kryteria estetyczne i popularnosciowe i jak juz pisalam to są właśnie imiona z grupy drugiej z mojego wcześniejszego postu czyli właśnie podobne do tych które wybralam parę lat temu.
        • gaudencja Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 26.09.14, 00:24
          A Marceli? Może zaakceptowałby Marcelego (nie: Marcela w pełnej formie), jeśli przeszła Marcelina. Jednocześnie Marceli (nie: Marcel) do imion Twoich synów jest jak ulał.
    • sera.starlight Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 27.09.14, 09:53
      Jestem za Marcelina- wydaje mi sie, ze imie byloby idealne-laczace tradycje i wspolczesnosc i do imion braci tez pasuje, ale nie tak ostentacyjnie, jak np. maglaby Jozefina.
      Z meskich dalej jestem za Jeremim, mimo, ze odpada. Mysle, ze (niestety) przy imionach dla chlopcow maz bedzie wiekszym "tradycjonalista", tzn. bedzie na legal na bardzej osluchane imie. Proponowany Marceli czy tez Kornel sa ok. Lubie te imiona, zwlaszcza Kornela. Rozwiazaniem moglyby byc imiona o nowym, swiezym brzmieniu choc z tradycja, ale nie jakos zabojczopopularne: Aleksy, Zachary, Kasjan, Olgierd a nawet Mikolaj (nie wiem czy byly proponowane).
    • olkat90 Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 27.09.14, 10:01
      A Cezary? W ogóle chyba dobrze mówić mężowi imiona w zdrobnieniach wink Cezary brzmi dobrze z imionami synów, a do tego Czarek brzmi dość swojsko. I nie jest to imię bardzo popularne smile
    • liliowewzgorze Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 27.09.14, 13:52
      Sergiusz, Eryk, Cezary, Mieszko

Marianna, Konstancja, Stella, Eleonora
      • humbelina Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.09.14, 20:59
        Moim zdaniem Tomasz jest świetny. A jeśli zbyt zwyczajnie to może Tobiasz lub Tomir ?

Tak pomiędzy waszymi gustami zdają się być imiona typu Nikodem, Mikolaj, a może Hubert lub Maksym - imię oryginalne , a zdrabniać można do Maksa co powinno podejść raczej Twojemu męzowi
        • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 01.10.14, 15:53
          Dla chłopców nadal jest problem,nic nie przechodzi. Mi oprócz Jeremiego to jeszcze Tobiasz lub Eryk ale szczerze to mi się nawet nie chce myśleć o tym imieniu dla syna, to walka z wiatrakami (wiatrakiem)

Jeśli będzie córeczka to chyba stanęło na Marcelince smile - dziękuje za podpowiedz i trzynaście kciuki za corcie wink

USG mam 13.10 powinna się dowiedzieć
          • sunovia Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 02.10.14, 14:28
            Trzymam kciuki, bo to piękne imię - mama Marcelinki.
          • gaudencja Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 13.10.14, 18:34
            kateemem napisał(a):

> USG mam 13.10 powinna się dowiedzieć

I jak? smile
    • vi0let Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 03.10.14, 19:28
      Proponuję Brunona i Jerzego.
      • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 06.10.14, 22:25
        Tatuś wziął się za listę i wypisał swoje.... Jego typy z tych mniej popularnych (ponoć wink) to:
        Oliwier- bez komentarza
        Hubert- nie wiem sama, nie mam zdania
        I ewentualnie Iwo - j/w
        • dalenia Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 06.10.14, 22:54
          Iwo chyba nie byłby taki zły! smile
          • annthonka Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 08.10.14, 10:05
            Ja bym się trochę obawiała, że ludzie nie będą umieli Iwona poprawnie odmieniać.

Hubert może być niezłym kompromisem.

A Konstanty? Jest trochę małych Kostków teraz, więc imię nie powinno szokować.

Albo Witold - imię też w miarę osłuchane, ale nie jest teraz super popularne.
        • shirley_shirley Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 08.10.14, 01:55
          A moze Maurycy? Albo Aleksander (Olo).
        • shirley_shirley Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 08.10.14, 10:08
          A moze Jan? Tradycyjnie ale nie wymyslnie i jest duzo ladnych zdrobnien.
          • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 08.10.14, 10:21
            Jan jest teraz koszmarnie popularny, jestem za Iwonem albo Konstantym smile
            • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 08.10.14, 10:22
              Albo Maurycym.
              • matyldamoja Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 16.10.14, 16:49
                ja mam synka Ksawerego i Wiktora, jak bym miała jeszcze chłopca nazywałby się Jeremi , a dziewczynka Klara , poznasz płeć to po prostu mów do brzuszka imieniem które ci się podoba a on się osłucha i zobaczysz że dziwnie mu będzie nadać inne imiewink powodzenia
                • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 17.10.14, 21:11
                  Maurycy kojarzy mi się nieodłącznie z tekstem "Maurycy co ty tutaj robisz o 7 rano?" "część piosenkę Ci napisalem..." czyli ich troje wink

Łatwo mówić żeby do brzucha po imieniu jakie mi się podoba jak mi z chłopięcych to w zasadzie się nic nie podoba... No Jeremi cały czas za mną chodzi, Eryk coraz bardziej i to w sumie na tyle ale to i tak z przymusu wink i jakoś nie wiem czemu ostatnio za mną chodzi Samuel choć to raczej zupełnie inna bajka

A mnie teraz bierze na imiona z innej bajki.
                  • dalenia Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 18.10.14, 11:50
                    Jeremi byłby idealny, ale jeśli ciągnie Cię do innych imion, to może to jest znak? smile Może to powinien być Samuel?
                    • dolcevita007 Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 19.10.14, 01:36
                      Oba bardzo mi sie podobaja zarowno Jeremi jak Samuel. Po co szukac dalej?
                      • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 19.10.14, 15:11
                        Po to ze tatusiowi się nie podobają. Gdyby chodziło o mnie to juz bym sobie dala spokoj ... Próbuje przekonać tatke ale jakoś nie ulega. On dalby Hubert lub Iwo za to ja przekonana do nich nie jestem i tak do d...
                        A dzieci to juz do brzucha Marcelinka wołają i nie mogę im wytłumaczyć ze może będzie kolejny chlop
        • luska.s Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 18.10.14, 11:24
          Hubert jest ok
          • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 19:52
            Chyba problem rozwiązany. Na 90 procent nosze Marcelinke w sobie wink
            • vi0let Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 20:17
              Gratulacje. smile
            • dalenia Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 20:23
              A widzisz, czyli jednak! smile Gratuluję. Pochwal się, gdy Marcelinka będzie na świecie.
              • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 21:01
                A na pewno się pochwałę...

Tylko teraz jak dac jej na drugie big_grin
                • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 21:13
                  To świetnie smile Chyba o Róży też myśleliście? To może Marcelina Róża?
            • liliowewzgorze Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 21:11
              Ślicznie! Szczęśliwego rozwiązania!
              • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 21:41
                Myslelismy o Róży ale w ogóle u mnie w rodzinie jest taka "tradycja" ze dzieci maja drugie po rodzicach i tak ja mam po mamie,mój brat po tacie, mama po babci tata po dziadku itd. Mój pierwszy syn ma po tacie drugie, drugi syn jako ze glupio by miał po tacie tez to ma po mnie, o prostu Kamil ale właśnie juz jakoś dla corci znowu prawie tak samo...Kamila...??? Jakoś mam wątpliwości. Choć dla mnie imię drugie musi byc ważne z jakiegoś powodu... Dalabym po mojej sp. Mamie ale no ja juz je nosze big_grin Jak myślicieli?
                • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 21:47
                  Ale nosisz imię po mamie na pierwsze czy na drugie? Bo jeśli na drugie, to chyba nie problem, żeby Twoja córka też je dostała? Jeśli pasuje. Fajna tradycja, warto by podtrzymać. A może mama lub babcia męża nosi jakieś ładne imię?
                  A Różę możecie zostawić dla potencjalnej drugiej córki, skoro ciężko Wam coś razem dobrać - będzie jak znalazł wink
                  • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 21:52
                    Mowimy o drugim imieniu, wiec po mamie mam na drugie. Hmm imię mojej mamy akurat nie za bardzo pasuje i ogólnie nie jest dla mnie najpiękniejsze-Teresa a męża mama to Maria, jak moja babcia ale hmm jakoś nie przemawia to do mnie. Najbardziej bym chciała piękna Anastazję która mi się bardzo podoba i to tez męża prababcia była ale dla mnie w zasadzie to żadne ważne imię po za tym ze mi się bardzo podoba no i tradycja tu zanika.
                    • vi0let Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 23:21
                      Według mnie Marcelina Teresa fajnie brzmi.
                    • gaudencja Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 01.11.14, 01:15
                      kateemem napisał(a):

> rdziej bym chciała piękna Anastazję która mi się bardzo podoba i to tez męża pr
                      > ababcia była ale dla mnie w zasadzie to żadne ważne imię po za tym ze mi się ba
                      > rdzo podoba no i tradycja tu zanika.

Dawaj Anastazję, prababcia to bądź co bądź przodkini, i to bliska. Tradycja rodzinna imienia jest.
                • dalenia Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 21:51
                  Ja bym nadawała po Tobie, żeby podtrzymać tradycję. Albo po mamie, pomimo że Ty nosisz jej imię na drugie smile No albo po jakiejś babci ze strony Marcelinowego taty.
                  • kateemem Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 22:02
                    Babcię Marcelinowego taty to Anna i Władysława... Więc jak juz to Anna ale czy ja wiem uncertain
                    • dalenia Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 31.10.14, 16:18
                      Marcelina Anna
                      Marcelina Teresa
                      Marcelina Kamila

Te mi pasują i z tych bym wybierała. Władysława i Anastazja to jakoś tak za długo, a w Marii początek się powtarza. Osobiście chyba wybrałabym Kamilę, tak dla podtrzymania tradycji, która IMO jest bardzo fajna (bo sama mam u siebie taką samą wink).
                  • lily-beth Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 30.10.14, 22:05
                    Marcelina Kamila brzmi bardzo ładnie. Marcelina Anastazja mnie osobiście średnio pasuje, dla mnie to inny styl. Najlepiej Marcelina Róża (ale mnie Róża pasuje na drugie miejsce niemal do każdego imienia, jakoś tak mam smile ).
                    Ale jeśli bardzo podoba Ci się Anastazja i jakaś tam w drzewie geneologicznym występuje, to nie jest to całkowite zerwanie z tradycją.
                    • olinininka Re: Rodzeństwo dla Cypriana i Ksawerego 31.10.14, 08:35
                      Marcelina śliczniesmile gratuluję wyboru. Nie ukrywam, że był to mój pierwszy typ jak przeczytałam Twój postsmile
                      Wspaniale komponuje się z Cyprianem i Ksawerym.

A czy drugie imię musi być? Może wystarczy tylko jedno? Dla mnie imię wybierane na siłę bez przekonania i bez patrona jakiejś ważnej osoby jest bezsensu. Ale jak koniecznie musi być te drugie to ok.
                      Na drugie imię proponuję Marcelina Anna - brzmi ok, Marcelina Anastazja - długo ale też jest ok (ciekawe do jakiego nazwiska??? choć ta Marcelina Róża brzmi moim zdaniem najlepiej, Marcelina Kamila - zbyt mi się rymuje
                      Moim zdaniem do Marceliny trudno dobrać coś sensownego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.