Dodaj do ulubionych

Siostra/brat dla Olgierda

03.11.14, 11:48
Witajcie,
za kilka miesięcy pojawi się nowa istota w rodzinie. Miałam nadzieję dowiedzieć się płci na ostatniej wizycie i wtedy zadać pytanie. Jednak płeć się nie ujawniła jeszcze. W domu jest już Olgierd (jakieś dwa lata temu pytałam Was czy jego inicjały nie będą przeszkadzać w życiu i wtedy uzyskałam pomocsmile ). Mąż w wyborze imienia nie pomaga - tylko neguje moje propozycje. Jedynie próbuje mi "wcisnąć" Wojtusia, a gdy się oburzam (kompletnie nie moja bajka) to mówi, że to imię robocze smile I tak nieźle, bo imię robocze Olgierda brzmiało Adolf...(czarny humor męża...). Wracając do tematu: wymagania: imię ma być rzadkie, ale nie kompletnie nieznane (Olgierd jest taki moim zdaniem, jednak już kilka osób patrzyło na mnie jak na wariatkę - nie znali tego imienia...). Dla dziewczynki zafiksowałam się na Melanii, ale mąż kategorycznie się nie zgadza (nie wspomną o jego argumentacji...). Nie wiem jak sie "odfiksuję". Dla chłopca gdzieś mi się kołacze Jeremi, ale 1. zyskuje na popularności, 2. jak zdrabniać? jeszcze Remi by przeszło, ale Remek/Remik powoduje u mnie dreszcze...
pozdrawiam czekając na inspirację smile
peg
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 12:06
      Do Olgierda pasuje mi Leonard i Leonia. Jeszcze: Aurelia, Florentyna, Róża, Gabriela, Adela, Marcelina. Z męskich chwilowo nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
      Melania ładna. Jermiego nie zdrabniać big_grin Mam takie same odczucia w kwestiii zdrobnień, jak Ty.
      PS. Imię robocze mojej córki brzmiało Dżesika wink (pomysł mojej złośliwej siostry) Po paru miesiącach pytań o Dżesikę to się nawet osłuchałam big_grin
      • lily-beth Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 12:15
        Jeszcze Bernard i Fryderyk. I Gustaw, ale chyba zbyt popularny.
    • liliowewzgorze Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 12:20
      Eunika, Adela

Ernest, Ludwik
      • liliowewzgorze Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 12:23
        może jeszcze Alodia...
        • peg.81 Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 13:06
          Dla mnie np imiona Alodia i Eunika to już kosmos smile
          Adela - mam złe skojarzenia. Tak samo Gustaw - choć imię piękne, ale źle mi się kojarzy..
          Bernard i Fryderyk za twarde, pomimo twardości Olgierda smile nie wiem jak to wytłumaczyć. spotkałam ostatnio rodzeństwo: Olgierd i Albert. I dwa tak twarde imiona obok siebie strasznie mi zgrzytały.
          Niestety pracując w żłobku bardzo dużo imion mi sie kojarzy z konkretnymi dziećmi. Niekoniecznie dobrze tongue_out patrz: Gabriela, Aurelia.
          Ernest - podoba mi się, ale mężowi źle sie kojarzy.
          Ludwik i Marcelina - gdzieś tam brani pod uwagę smile
          • dolcevita007 Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 14:00
            W meskich zostalabym przy Jeremim, nie zdrabnialabym do zadnych Remikow. Moze jeszcze Leopold, WAwrzyniec, Kilian, Kosma?
            Dla dziewczynki Diana, Berenika, Blanka, Apolonia, Salomea
            • mary.h Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 14:10
              Znajomy ma Jeremiego - mówi pełną formą lub zdrabnia do Jemi.
    • mary.h Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 13:48
      Chłopiec - Cyprian, Feliks, Henryk, Aleksy, Teodor, Edward, Joachim, Wincenty, Leopold, Erwin, Edwin, Edgar, August/Augustyn, Gerard, Kordian, Makary, Horacy, Apolinary, Izydor, Dionizy, Ferdynand, Fryderyk, Hieronim, Rajmund, Romuald

Dziewczynka - Adela, Aurelia, Felicja, Klementyna, Estera, Idalia, Franciszka, Antonia, Irmina, Ludwika, Mira, Honorata, Eleonora, Anatolia, Eulalia, Aldona, Eugenia, Leonia, Regina
    • olinininka Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 16:34
      Pamiętam, że nazwisko na Bsmile Ale jakie już niewink Może podasz łatwiej dobrać imię do nazwiska.
      Olgierd dostał drugie imię??? Czy nie?? tak z ciekawości zapytamsmile
      Pierwsza moja myśl to Anastazja i Kajetan
      inne propozycje: Olimpia, Malwina, Aniela, Cyryl, Hubert, Feliks, Joachim, Leonard, Leon
      Melania i Jeremi też pasują, ale skoro sprzeciw to trzeba szukać dalej
      Marcelina i Ernest też fajnie

Znam rodzeństwo: Olgierd i Karol, Olgierd i Inga
    • dalenia Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.11.14, 16:45
      Jeremi byłby okej. Co do zdrobnień - mnie by ten Remi pasował, albo w ogóle bym go nie ruszała. Olgierda zdrabniacie?

Anastazja, Apolonia, Antonia, Aniela, Berenika, Barbara, Cecylia, Dagna, Dobrawa, Eleonora, Estera, Felicja, Florentyna, Ignacja, Idalia, Julianna, Józefina, Klara, Klementyna, Konstancja, Leonia, Ludwika, Łucja, Marianna, Ofelia, Róża, Rozalia, Stefania, Wanda, Waleria, Zyta

Aleksy, Anatol, Benedykt, Cyryl, Cyprian, Dionizy, Feliks, Florian, Fryderyk, Ignacy, Joachim, Juliusz, Klemens, Ksawery, Konstanty, Leopold, Ludwik, Maurycy, Makary, Stefan, Teodor, Tobiasz, Witold, Wincenty, Zachary
    • vi0let Re: Siostra/brat dla Olgierda 05.11.14, 23:40
      Moją pierwszą myślą był Witold. Może jeszcze Leopold, Konstanty, Anatol, Maurycy i Lubomir. Dla dziewczynki popieram Leonię, dodatkowo Ludmiłę, Różę, Barbarę, Mariannę, Wandę, Reginę, Walentynę, Klarę.
      • vi0let Re: Siostra/brat dla Olgierda 06.11.14, 00:21
        Zapomniałam o Irenie. smile
    • liliowewzgorze Re: Siostra/brat dla Olgierda 06.11.14, 09:23
      dorzucam jeszcze imię Jagna
    • peg.81 Re: Siostra/brat dla Olgierda 29.12.14, 16:42
      podnoszę temat, bo płeć już pewna. ON. czyli Melania odeszła w bliżej nieokreśłoną przyszłość smile a ja cały czas mam w głowie Jeremiego. Tylko tak się zastanawiam nad popularnością - bo w co chwilę w postach pojawia się pytanie o to imię - a w ogóle znacie jakiegoś Jeremiego? bo ja osobiście nie. na pewno uświadomiłam sobie, że bardzo podobają mi sie męskie imiona, które kończą się samogłoską, co przy nazwisku na B. chyba dobrze brzmi. I tak, teraz wiem, że Olgierd B....ski trudno się wymawia tongue_out wyszło w praktyce.
      olinininka - pytasz o drugie imię - miał być Kazimierz, ale w burzy hormonalnej po porodzie, z wdzięczności do męża za różne rzeczy w tym czasie, zdecydowałam się na imię po tatusiu - czyli proste Paweł - mąż chyba dumny z mojej decyzji, ja teraz trochę żałuję, ale niech mąż się cieszy. myślę, że drugi raz tego "błędu" nie popełnię smile i drugi syna na drugie imię dostanie Kazimierz.
      dalenia - Olgierda zdrabniamy - prozaicznie Oluś (ale to już niedługo, bo w końcu ma już dwa lata tongue_out ), moje najkochańsze Olo, moje czułe Olutek, czasami Olgierdo.
      Czytałam kilka razy Wasze propozycje, ale chyba już nic nie "rzuci mnie na kolana". Zachary mnie zachwyca, ale to już za odważne. Ignacy też mi się podoba bardzo, ale już kilku małych Ignasiów spotkałam, więc odpada....Witold - Olo miał być Witoldem, ale mąż kategorycznie się nie zgadzał (teraz też nie). gdzieś mi się jeszcze kołacze Kornel, ale ostatnio w przychodni spotkałam Kornela i już mi przechodzi...Stefan...hmm...smile zdrobnienia? oprócz Stefka? zdrobnienia muszą być.
      propozycji ciąg dalszy? smile
      • nowalij_ka0 Re: Siostra/brat dla Olgierda 29.12.14, 16:57
        No dobrze to skoro płeć już znana to moja propozycja: Aleksy, Bruno(n), Maksym, Olaf, Ignacy, Maurycy
        Termin na kiedy?
      • nowalij_ka0 Re: Siostra/brat dla Olgierda 29.12.14, 16:59
        Jeśli chodzi o Jeremiego to nie znam żadnego chłopca o tym imieniu. Podoba mi się jego brzmienie.
      • lily-beth Re: Siostra/brat dla Olgierda 29.12.14, 17:42
        Propozycja: Roch, zdrobniale Roszek.

Jeremiego małego nie znam żadnego, choć ostatnio w gazecie trafiłam na kilkuletnich braci Jeremiego i Aleksego. Popularność tego imienia przygnębia mnie na forum, ale chyba jeszcze trochę czasu minie, zanim stanie się zauważalna poza nim.
      • agjato Re: Siostra/brat dla Olgierda 31.12.14, 14:55
        Śliczne imię nosi Twój starszy synek. Jestem jak najbardziej za Jeremim dla drugiego. Jeremi Kazimierz - pięknie! Nie znam "na żywo" żadnego Jeremiego czy to małego czy dużego więc chyba faktycznie najbardziej popularny na naszym forum smile
        Swojego Jeremiego zdrabniałabym Jeremiś, Jerko ale przede wszystkim wołałabym w pełnym brzmieniu - Jeremi. Remik bardziej kojarzy mi się z Remigiuszem.
      • gaudencja Re: Siostra/brat dla Olgierda 01.01.15, 18:13
        Jeremi jest lubiany na forum, ale nie jest popularnym imieniem. A imiona wchodzą w modę bardzo powoli, najpierw pojawiają się nieśmiało pierwsze nadania, potem albo ich liczba się zwiększy, albo i nie, a po 15-20 latach może przemieszczą się do czołówki, albo i nie. Myślę, że śmiało możesz nadawać Jeremiego.
        Poza tym wybierałabym imię, które się Wam obojgu podoba i nie zastanawiała się, czy coś jest odważne, czy nie. Może się okazać, ze oddźwięk będzie zaskakująco pozytywny, podczas gdy przy bardziej konserwatywnym wyborze będzie trudniej dziecku.
      • dalenia Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.01.15, 14:17
        Ja bym nadała Jeremiego smile Na forum się przewija często, owszem. Ale w rzeczywistości nie ma ich taki wielu wink Ja poznałam Jeremiego raz - jakieś 2 lata temu, nad jeziorem. Jeremi Kazimierz - świetnie wg mnie!
        • polonica7 Re: Siostra/brat dla Olgierda 03.01.15, 14:33
          Pierwsza myśl: Olgierd i Teodor smile
    • peg.81 Re: Siostra/brat dla Olgierda 21.01.15, 22:48
      Decyzja raczej podjęta - nie będzie Jeremiego tongue_out Przede wszystkim dlatego, że JEremi BA...ski źle mi sie słucha, a ja jakoś przewrażliwona jestem na takie skojarzenia (co mnie już martwiło przy inicjałach pierwszego syna), ale też dlatego, ze zdrobnienia do mnie nie przemawiały. I najprawdopodobniej drugi syn będzie miał na imię Kornel. Na tapecie byli jeszcze Ludwik i Gustaw (pomimo wcześniejszych uprzedzeń), ale Ludwik mi nie pasuje do Olgierda, a zdrobnienia Gucio mąż do końca nie akceptował (a tak pewnie by na dziecko ludzie wołali). Kornel jest na tyle "fajne" że nie potrzebuje za bardzo zdrobnień, chociaż może będzie Nelkiem przez jakiś czas, albo Karmelkiem dla mnie wink Jak myślicie pasują te imiona? Olgierd i Kornel? nie są za bardzo z innej bajki?
      • dolcevita007 Re: Siostra/brat dla Olgierda 21.01.15, 23:02
        Wedlug mnie ok. Olgierd i Kornel oba sa malo spotykane i ciekawe. Szkoda Jeremiego . Inicjaly to na prawde nie jest wazne, ale rozumiem ze jak sie juz czlowiek na cos nakreci.
        Gustaw i Olgierd bardzo fajnie , a zdrobnienie Gustek? Gustlik ?
      • abiela Re: Siostra/brat dla Olgierda 21.01.15, 23:15
        Ja odbieram Olgierda jako imię twarde, a Kornela jako miękkie ale nie oznacza to, że imiona do siebie nie pasuje. Oba są ciekawe, oba zawierają "r", czemu nie?
      • liliowewzgorze Re: Siostra/brat dla Olgierda 21.01.15, 23:18
        Pięknie! Imiona bardzo do siebie pasują a Kornela odkryłam na nowo smile
      • florianne Re: Siostra/brat dla Olgierda 22.01.15, 13:21
        Dla mnie Kornel jest zbyt zwyczajny przy Olgierdzie, szkoda mi Ludwika. Ale najważniejsze, żeby rodzice byli zadowoleni smile.
      • lily-beth Re: Siostra/brat dla Olgierda 22.01.15, 13:49
        Dla mnie Olgierd i Ludwik to zestaw idealnie brzmiący, a zaraz za nim Olgierd i Gustaw, więc szkoda ich.
        Ale Kornel jest w porządku.
        • dalenia Re: Siostra/brat dla Olgierda 23.01.15, 14:51
          Właściwie to mogę podpisać się pod Lily smile
      • peg.81 Re: Siostra/brat dla Olgierda 22.01.15, 15:36
        Jak się dalej wczytuję, to myślę, że Olgierd i Gustaw to już za bardzo "Czterej pancerni..." tongue_out co do łamania języka - łamać można na samym Olgierdzie i mam wrażenie, że z każdym innym imieniem jest ciężko je wymawiać. a co do zwyczajności Kornela - ja nie znam osobiście żadnego, nawet ze słyszenia nie - tylko Makuszyński smile (ostatnio tylko w przychodni mi sie o uszy obiło to imię). A Olgierdów małych znam dwóch (oprócz mojego) i jeszcze jednego miałam w rodzinie dalszej, ale dawno już nie żyje. Więc co do zwyczajności, to chyba kwestia otoczenia smile Ale jeszcze 3 miesiące - kto wie, co przez ten czas się wydarzy w mojej głowie tongue_out
      • gaudencja Re: Siostra/brat dla Olgierda 07.02.15, 16:47
        Absolutnie nie są za bardzo z innej bajki. Myślę, że Kornel to dobry wybór.
    • olinininka Re: Siostra/brat dla Olgierda 22.01.15, 09:22
      Olgierd i Kornel - dla mnie zestaw ok , choć Kornel w zupełności nie jest w moim guście. Ważne że Wam się podoba i tego się trzymajciesmile
    • czarna.perla Re: Siostra/brat dla Olgierda 22.01.15, 12:51
      Olgierg i Kornel bardzo do siebie pasuja ale mam wrażenie, że można sobie język połamac wymawiając jedno przy drugim.
      Ja proponuję:
      Olgierd i Remigiusz
      Olgierd i Sergiusz
    • aserath Re: Siostra/brat dla Olgierda 23.01.15, 15:32
      Ja mam Olgierda smile Piękne imie, jesteśmy z niego dumni, syn też smile Jeszcze nie spotkaliśmy drugiego małego Olgierda - także peg.81, - fajnie spotkać mamę Olgierda na forum smile
      Nadal wołamy do niego Oluś (choć starszy nieco od Twojego), albo Olo, czasem Olgierdos wink Co niektórzy wołają Oli, za co mnie szlag trafia i zwracam uwagę jak słyszę (bo Oli to dla mnie może być od Oliwiera, ewentualnie jakby mój miał żonę Olę, to mogliby wołać "ten od Oli"wink
      • peg.81 Re: Siostra/brat dla Olgierda 23.01.15, 21:35
        Też nie toleruję skrótu Oli - zgadzam się, że to od Oliwiera. Poprawiam od razu, kiedy ktoś tak powie tongue_out
    • markowna Re: Siostra/brat dla Olgierda 23.01.15, 22:34
      Ja znam trzynastoletniego Kornela. A jego pełne imię to Korneliusz smile
    • peg.81 Re: Siostra/brat dla Olgierda 09.05.15, 21:17
      Kornel Kazimierz jest już na świecie smile Potworzyły nam sie jakieś zdrobnienia: Nel, Nelek, Neluś. Olo z racji nie mówienia jeszcze zbyt wyraźnie nazywa go Mem tongue_out

Dziękuję za pomoc. Chyba jednak to był ostatni raz wink
      • nowalij_ka0 Re: Siostra/brat dla Olgierda 09.05.15, 22:30
        Serdeczne gratulacje smile
      • dalenia Re: Siostra/brat dla Olgierda 09.05.15, 23:01
        Gratuluję! smile
        • florianne Re: Siostra/brat dla Olgierda 11.05.15, 10:35
          Gratulacje!
      • gaudencja Re: Siostra/brat dla Olgierda 18.05.15, 22:32
        Bardzo serdecznie gratuluję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.