Dodaj do ulubionych

Brat Rysia

09.01.15, 16:56
Dzień dobry, chciałam Was poprosić o pomoc w poszukiwaniach imienia dla synka, który ma się urodzić już za kilka tygodni. Nasz pierwszy syn ma na imię Ryszard i teraz szukamy imienia, które będzie miało podobne zalety, czyli:
- imię niezbyt popularne, bo chcemy uciec od mainstreamu, choć bez silenia się na przesadną oryginalność. Wiem, że Rysie wracają pomału na fali powrotów do imion "dawnych", ale nie jest to imię tak popularne jak Antek, Jaś, Staś, Franek itd. Raczej nie martwimy się, że Ryś będzie miał w klasie pięciu imienników - a właśnie tego nie chcemy - żeby nasze dzieci były wywoływane po nazwisku
- imię mające wiele różnych form, w tym mocną podstawową formę męską, i wiele wdzięcznych zdrobnień (nie lubię imion, które można zdrobnić jedynie przez dodanie -ek)
- imię raczej "starsze", tradycyjne, niekoniecznie słowiańskie (Ryszard jest germański), ale z naszego kręgu kulturowego

Nasze typy to Kazimierz, Henryk... Podobał nam się Roch, ale tutaj jednak za mało jest zdrobnień, i przeszkadza mi, że też jest na "R", jak Rysio (a nie chcemy, żeby był "zestaw"). Mój faworyt to Ziemowit, który jednak zupełnie nie podszedł mężowi.
Może ktoś podsunie jakiegoś fajnego kandydata, za co z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Brat Rysia 09.01.15, 17:43
      Z Waszych propozycji fajny jest Kazimierz i Ziemowit jeśli oczywiście pasują do nazwiska.
      Moja pierwsza myśl to Stefan ale zdrobnienie Stefanek chyba Tobie nie będzie pasowało choć można Stefek, Stefcio, Stefuś
      Inne propozycje: Bolesław, Cyryl, Zygmunt, Tadeusz, Hieronim, Sergiusz, Serafin, Seweryn
      • missandei Re: Brat Rysia 09.01.15, 17:55
        Nazwisko kończy się na -ski i ładnie komponuje się z imionami z grupy tych "starszych", "tradycyjnych".
        Stefan jest fajny, sama miałam być Stefkiem smile ale chyba nie rzuca mnie jednak na kolana.
        Ziemowita uwielbiam ale obawiam się, że nie przekonam męża sad
        Kazimierz podoba się nam obojgu, tylko chodzą mi po głowie takie obawy, że jest on trochę przaśny: jakiś Kaźmirz z "Samych swoich" mi się kołacze smile Pewnie niepotrzebnie szukam dziury w całym.
        Dzięki za propozycje!
        • olinininka Re: Brat Rysia 09.01.15, 17:59
          Moim zdaniem Kazimierz jest świetnysmile W ogóle nie kojarzy mi się z serialem ,,Sami swoi" Zupełnie inaczej go odbieram, ale to Wasza decyzja. Ja uważam że świetnie komponuje się z Rysiem a i zdrobnień ma sporo.

A może Joachim lub Jerzy???
    • mandolinka.bramborova Re: Brat Rysia 09.01.15, 17:51
      Antków, Stasiów i co gorsza Franków rzeczywiście jest dużo. Z oryginalniejszych i starych przyszedł mi do głowy Bogusław/Bogumił oraz Władysław (choć ten jest chyba coraz popularniejszy dzięki serialom). Piękne jest jeszcze Konstanty, ale takie... romantyczne. Nie wiem, czy nie zbyt romantyczne w zestawieniu z mocnym Ryszardem smile
      I przemyślcie jeszcze Rocha. Imię piękne, a na znajomego, 6 letniego Rocha wołają Roszek, Roś, a jak będzie starszy, to pewnie dojdzie jeszcze Rochu - czyli zdrobnień tyle samo, co przy Stanisławie.
      • woi.mi Re: Brat Rysia 21.02.15, 14:59
        Rochu to zdrobnienie Rocha? To wołacz od imienia. Okropne jest używanie Jasiu, Włodziu, Rychu w mianowniku.
    • 1.wetta Re: Brat Rysia 09.01.15, 18:01
      Może Bernard albo Gerard. Takie skojarzenia z Ryszardem.
    • liliowewzgorze Re: Brat Rysia 09.01.15, 18:07
      Popieram Kazimierza i Henryka, do Ryszarda świetnie pasuje Jerzy.
      • polonica7 Re: Brat Rysia 09.01.15, 18:17
        Edward smile
      • iziula1 Re: Brat Rysia 18.02.15, 14:05
        Moja pierwsza myśl to był właśnie Jerzyk .
        Rysio i Jerzyk, czyli Ryszard i Jerzy.

Z podanych opcji podoba mi się Ziemowit. Przekonaj męża używając zdrobnień typu Ziemek, Semko itp.
    • polifonia1983 Re: Brat Rysia 09.01.15, 18:53
      Kazik jest jednym z moich ulubionych imion. Pasuje też Tadeusz, Józef, a i Rochowi można znaleźć parę fajnych zdrobnień. Dorzucam Cyryla, Maurycego, Gustawa.
    • agjato Re: Brat Rysia 09.01.15, 18:54
      Może Gustaw, Brunon, Edmund?
    • lily-beth Re: Brat Rysia 09.01.15, 20:56
      Roch jest super.
      Z pozostałych: Tadeusz, Henryk, Jerzy, Kazimierz, Bolesław, Edward.
    • niwius Re: Brat Rysia 09.01.15, 21:22
      Bardzo lubię Ziemowita, Kazimierz też bardzo fajny. Właściwie wszystkie imiona, które bierzecie pod uwagę podobają mi się.

Może jeszcze:
      Edmund, Eryk, Jerzy, Gustaw, Wincenty, Urban, Bronisław, Konrad, Joachim, Witold, Hugo, Olgierd, Ignacy, Lucjan, Cedryk, Eugeniusz, Florian, Makary, Szczepan
    • abiela Re: Brat Rysia 09.01.15, 23:19
      Kazimierz i Henryk mi się podobają.
      Inne typy:

Leonard - Leoś, Leon, Leo
      Ludwik - Ludek, Ludwiś
      Tadeusz - Tadzio, Tadek
      Klemens - Klimek
    • czarna.perla Re: Brat Rysia 09.01.15, 23:36
      Jerzy!!! Jerzy pasuje idealnie! Nie jest na R, ma ładne zdrobnienia (Jerzyk, Jurek), nie jest specjalnie popularny (pewnie nadawalność podobna do Ryszarda).
      • dolcevita007 Re: Brat Rysia 10.01.15, 01:06
        Moja pierwsza mysl to Henryk i Kazimierz wg mnie pasuje idealnie. Ziemowit ladnie, ale juz mi mniej pasuje stylem. Oczywiscie nie musi pasowac.
        Inne pasujace imiona to Gustaw, Boleslaw, Jozef, Edward, Janusz, Gwidon, Walenty, Konstanty, Ferdynand, Witold, Sylwester, Roman, Lech.
      • makuffka Re: Brat Rysia 10.01.15, 11:15
        Zgadzam się z przedmówczynią! Jerzy! Zwłaszcza, że obydwa można zdrabniać "zwierzęco" Ryś i Jerzyk i każdy brat miałby swojego zwierzaka wink
    • angelina7-83 Re: Brat Rysia 10.01.15, 13:00
      Wasze propozycje, tj. Henryk i Kazimierz bardzo pasują do Ryszarda smile
      Proponuję jeszcze:
      Anatol (Tolek)
      Dionizy (Dionek, Dioni, Dioniz)
      Klemens (Klemuś, Klemcio)
      Edmund (Edi, Edzik, Mundek)
      Florian (Florek, Florcio, Floruś)
      Fryderyk (Fredziu, Fredek, Freduś, Fredzik)
      Hieronim (Hirek, Hiro)
      Lesław (Lesio, Leszko, Leszek)
      Marian (Maniek, Maniuś)
      Mieczysław (Mietek, Miecio, Mieciuś, Mietuś, Mietas, Mietko)
      Zenon (Zenek, Zen, Zeniu, Zenuś).
    • dalenia Re: Brat Rysia 10.01.15, 13:15
      Kazik i Henryś - super! Kazimierz to w ogóle jedno z moich ulubionych imion, które byłam zmuszona odrzucić, bo mam już wujka Kazika. Heńka też pewnie nie nadam, bo skojarzenia ostatnio mam słabe. Ale obu bardzo popieram - choć Kazika bardziej smile Swoją drogą, znam ze słyszenia takie rodzeństwo: Helena, Kazimierz i Ryszard właśnie.

Moja pierwsza myśl to Tadeusz. Poza tym może - Jerzy, Stefan, Władysław, Włodzimierz, Witold, Zygmunt, Edward?
    • gaudencja Re: Brat Rysia 10.01.15, 16:21
      Ziemowita w ogóle bym sobie odpuściła, bo to wynik złego odczytania staropolskiego imienia Siemowit. Natomiast Siemowita gorąco bym poparła.
      Kazimierz jest b. fajny, to szlachetne, męskie imię, które zaczyna się pojawiać z małą częstotliwością.
      Szczepan i Leopold to moje propozycje. Leopolda zdrabnia się do Poldka.
      Pierwszym skojarzeniem z Ryszardem jest Leonard, jednak przyznam szczerze, że mniej lubię to imię od Leopolda i ma ono MSZ mniej zdrobnień.
    • gaudencja Re: Brat Rysia 10.01.15, 16:22
      Zapomniałam jeszcze o Zygmuncie - wśród innych zdrobnień bardzo lubię opcję Zyzio.
      • missandei Re: Brat Rysia 10.01.15, 23:30
        Zyzio - coś wspaniałego <3 Nie wpadłabym na to zdrobnienie smile
    • missandei Re: Brat Rysia 10.01.15, 23:29
      Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!! smile
      Wszystkie propozycje przeanalizujemy, ale chyba jednak Kazik wysuwa się na coraz mocniejszą pozycję!
      Jerzy to imię zarezerwowane przez mojego brata, odpada wink
      Roch wg mnie bardzo fajny, ale w formie podstawowej, zdrobnienia już niekoniecznie. A Ryś i Roś to już chyba byłoby przegięcie smile
      Ziemowita chyba muszę pożegnać, chlip. Zdaję sobie sprawę, że Ziemowit, to zniekształcony Siemowit, ale jednak w tej formie z "Z" podoba mi się bardziej... Był w mojej rodzinie jeden Ziemowit, który zmarł niestety w czasach okupacji jako czteroletni chłopczyk. Jest do dziś wspominany i mówi się o nim Ziomek (nie: Ziemek) - bardzo podoba mi się to zdrobnienie.
      Jeszcze raz dziękuję. Dam znać, co postanowiliśmy, być może będą Ryszard Lwie Serce i Kazimierz Wielki, ale kto wie smile pozdrawiam
      • polixena Re: Brat Rysia 11.01.15, 10:43
        Siemowit jest pięknym imieniem, można go zdrabniać Siemaszek albo Siemaszko. smile

A jeżeli chodzi o inne imiona to do Ryszarda pasują Jerzy, Henryk, Zygmunt i Kazimierz, a także Witold, Jeremi, Ludomir, Szczepan, Jędrzej.

• mandolinka.bramborova Re: Brat Rysia 12.01.15, 10:07
        Miałam w szkole kolegę - Ziemowita i również wołaliśmy na niego Ziomek, tak jak jego rodzina. Choć niektórzy nauczyciele rzeczywiście uparcie wołali Ziemek, ale jakoś się nie przyjęło. Myślę że od Was, rodziców zależy - a potem od dziecka - jakie zdrobnienie będzie funkcjonować.
      • meggan79 Re: Brat Rysia 12.01.15, 10:09
        Kazik pasuje,trzymam za niego kciuki,daj znać czy pozostanie Kazik
        • domi_33 Re: Brat Rysia 14.01.15, 21:07
          Ooo popieram Ziemowita całym sercem. Toż super chłopaki z nich są. A jakie charakterne. Dawaj mi tu męża już ja go przekonam. smile Kazio i Rysio też super. Ale może się uda przekonać męża. Imię bardzo fajnie się nosi.
    • missandei Re: Brat Rysia 17.02.15, 14:37
      Witajcie, miałam dać znać, na jakim imieniu stanie. Brat Rysia urodził się tydzień temu i nazywa się jednak nie Kazimierz, a Gustaw. Kazik był niemal idealny, ale jednak obojgu nam z mężem jakaś nie do końca fajna konotacja błądziła po głowach. Gucia zaś uwielbiałam od zawsze, ale na skutek nieporozumienia sądziłam, że mąż go bezdyskusyjnie skreśla. Okazało się, że jest inaczej, udało się dogadać, no i mamy w domu Rysia i Gucia smile Pozdrawiam.
      • liliowewzgorze Re: Brat Rysia 17.02.15, 15:09
        Gratuluje!
      • agjato Re: Brat Rysia 17.02.15, 15:35
        Gratulacje! Gustaw - doskonały wybór.
      • lily-beth Re: Brat Rysia 17.02.15, 16:28
        Gratulacje, wybór bliski memu sefcu smile
        • lily-beth Re: Brat Rysia 17.02.15, 16:50
          sercu - miało być...
      • paula.anna Re: Brat Rysia 17.02.15, 16:34
        Gratulacje!
        Gustaw to jedno z moich ulubionych męskich imion, tym bardziej się cieszę z waszego wyboru smile.
        świetnie, że na czas wyjaśniliście to nieporozumienie.
      • nowalij_ka0 Re: Brat Rysia 17.02.15, 17:15
        Gratulacje smile świetny wybór.
      • dalenia Re: Brat Rysia 17.02.15, 17:18
        Gratuluję! Wspaniały duet smile
      • malga.p Re: Brat Rysia 18.02.15, 13:04
        Gratuluję! Świetny wybór!
      • angelina7-83 Re: Brat Rysia 18.02.15, 14:43
        O, super smile Gustaw - bardzo ładnie i do Ryszarda pasuje. No i oczywiście moje gratulacje!!!
      • meggan79 Re: Brat Rysia 18.02.15, 16:35
        Zestaw,super.
        Gustaw,pasuje,ale,ogólnie,jest,to,super,imię,gratulacje!!!
      • woi.mi Re: Brat Rysia 21.02.15, 15:11
        Dobrze, że nie Kazek, świetny wybór.
      • gaudencja Re: Brat Rysia 25.02.15, 15:13
        Bardzo serdecznie gratuluję małego Gucia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.