Dzień dobry, chciałam Was poprosić o pomoc w poszukiwaniach imienia dla synka, który ma się urodzić już za kilka tygodni. Nasz pierwszy syn ma na imię Ryszard i teraz szukamy imienia, które będzie miało podobne zalety, czyli:
- imię niezbyt popularne, bo chcemy uciec od mainstreamu, choć bez silenia się na przesadną oryginalność. Wiem, że Rysie wracają pomału na fali powrotów do imion "dawnych", ale nie jest to imię tak popularne jak Antek, Jaś, Staś, Franek itd. Raczej nie martwimy się, że Ryś będzie miał w klasie pięciu imienników - a właśnie tego nie chcemy - żeby nasze dzieci były wywoływane po nazwisku
- imię mające wiele różnych form, w tym mocną podstawową formę męską, i wiele wdzięcznych zdrobnień (nie lubię imion, które można zdrobnić jedynie przez dodanie -ek)
- imię raczej "starsze", tradycyjne, niekoniecznie słowiańskie (Ryszard jest germański), ale z naszego kręgu kulturowego
Nasze typy to Kazimierz, Henryk... Podobał nam się Roch, ale tutaj jednak za mało jest zdrobnień, i przeszkadza mi, że też jest na "R", jak Rysio (a nie chcemy, żeby był "zestaw"). Mój faworyt to Ziemowit, który jednak zupełnie nie podszedł mężowi.
Może ktoś podsunie jakiegoś fajnego kandydata, za co z góry dziękuję